Ούτε γάτα ούτε ζημιά (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ούτε γάτα ούτε ζημιά
ΣκηνοθεσίαΑλέκος Σακελλάριος[1]
ΠαραγωγήΦίνος Φιλμ
ΣενάριοΑλέκος Σακελλάριος
Χρήστος Γιαννακόπουλος
ΙστορίαΑλέκου Σακελλάριου
Χρήστου Γιαννακόπουλου
Βασισμένο σεΟύτε γάτα ούτε ζημιά (θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΒασίλης Λογοθετίδης
Μίμης Φωτόπουλος
Ίλια Λιβυκού
Λάμπρος Κωνσταντάρας
Ρένα Στρατηγού
Χάρις Καμίλλη
Μαργαρίτα Λαμπρινού
ΜουσικήΓιώργος Μουζάκης
ΦωτογραφίαΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΜοντάζΝτίνος Κατσουρίδης
ΣκηνογραφίαΜάρκος Ζέρβας
ΔιανομήFinos Film
Πρώτη προβολή15 Φεβρουαρίου 1955 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία5 Σεπτεμβρίου 2006 (DVD)
Διάρκεια84΄
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Ούτε γάτα ούτε ζημιά είναι ελληνική ασπρόμαυρη κωμική ταινία του 1954, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου και σενάριο του ίδιου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας διευθύνων σύμβουλος μεγάλης εταιρείας, ο Λαλάκης Μακρυκώστας, είναι παντρεμένος με την όμορφη και νεότερή του Πόπη, η οποία τον αγαπάει και τον εμπιστεύεται. Η Πόπη δέχεται ερωτική πολιορκία με ερωτόλογα στο δρόμο, ακόμη και με πολύωρη παραμονή έξω από το σπίτι της από έναν άγνωστο ονόματι Νίκο Κουτρουμπά, την οποία αποκρούει. Μία μέρα, η φίλη της Πόπης, Κική, η οποία επιμένει ότι γνωρίζει πολύ καλά τους άνδρες και επιμένει στην Πόπη ότι ο Λαλάκης έχει ερωμένη και καλύπτει την απουσία του μαζί της με συχνά δήθεν επαγγελματικά ταξίδια. Εντωμεταξύ, από το γραφείο του, ο Λαλάκης συνεννοείται τηλεφωνικά με την ερωμένη του, τη Λολότα, να περάσουν μερικές ημέρες και κανονίζουν να συναντηθούν στο τρένο προς Θεσσαλονίκη.

Μετά τη συζήτηση Πόπης και Κικής, ο Λαλάκης ανακοινώνει αιφνιδιαστικά στην Πόπη ότι φεύγει για νέο επαγγελματικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη για 3-4 ημέρες και ζητά να του ετοιμάσει η υπηρέτρια (Τασία) τη βαλίτσα για το ταξίδι. Η Τασία απουσιάζει στον μπακάλη και η Πόπη προσφέρεται να ετοιμάσει η ίδια τη μικρή βαλίτσα, ο Λαλάκης επιμένει και ζητά τη μεγάλη βαλίτσα και να πάρει μαζί του το επίσημο κουστούμι, το εκδρομικό κουστούμι, μεταξωτές πιτζάμες και μεταξωτά εσώρουχα. Η Πόπη παραξενεύεται για το ξαφνικό ταξίδι και με τις ετοιμασίες αυτές, αναλογίζεται τα λόγια της Κικής και επιμένει να συνοδεύσει το Λαλάκη στο ταξίδι. Την ώρα εκείνη κτυπά το τηλέφωνο, απαντά η Πόπη και ένας άγνωστος άνδρας ζητά τον Λαλάκη και λέγει "Εδώ Θεσσαλονίκη, εδώ Θεσσαλονίκη, σας περιμένουμε για τις δουλειές κλπ". Το τηλεφώνημα αυτό πείθει την Πόπη ότι πρόκειται πράγματι για επαγγελματικό ταξίδι και παύει να ζητά να συνοδεύσει τον Λαλάκη. Ο Λαλάκης φεύγει, η Τασία επιστρέφει, μαθαίνει από την Πόπη ότι ο Λαλάκης έφυγε για Θεσσαλονίκη και της λέει ότι ο Λαλάκης έπεσε θύμα φάρσας, διότι όταν ήταν στο μπακάλικο κάποιος άγνωστος δίπλα της τηλεφώνησε και έλεγε και ζήταγε τον κ. Μακρυκώστα. Η Πόπη καταλαβαίνει ότι ο Λαλάκης την απατά, δίνει άδεια στην υπηρέτριά τους, καλεί τον Νίκο (που περιμένει συνεχώς έξω από το σπίτι της σε ένα καφενεδάκι) και συμφωνούν να πάνε με το αυτοκίνητό του σε ένα φίλο του στην επαρχία.

Ο Λαλάκης συναντά τη Λολότα μέσα στην ταχεία για Θεσσαλονίκη και η Πόπη με το Νίκο οδεύουν με το αυτοκίνητό του προς τη Θυμαριά, να μείνουν στο σπίτι του φίλου του και συμπολεμιστή του στην Αλβανία, Στέλιου Μολφέτα, σταθμάρχη στον σιδηροδρομικό σταθμό Θυμαριάς. Φθάνουν εκεί και ο Νίκος συστήνει στον Στέλιο και τη σύζυγό του την Πόπη ως σύζυγό του, με την οποία παντρεύτηκε πριν από τέσσερις μήνες. Στη συζήτηση, ο Νίκος και η Πόπη αναφέρουν το φανταστικό σενάριο ότι η Πόπη κατάγεται από τη Μυτιλήνη ότι η οικογένειά της έχει εκεί πολλά κτήματα και καταλήγουν ότι είναι ανιψιά ενός ιατρού, του Κατραμπανέλλη, που είχε χειρουργήσει τον Στέλιο στα Ιωάννινα. Ο Στέλιος και η σύζυγός του διαθέτουν στους "νεονύμφους" το υπνοδωμάτιό τους με το διπλό κρεβάτι. Μετά από λίγο φθάνει, στη Θυμαριά και κάνει στάση η ταχεία. Ο Λαλάκης και η Λολότα κατεβαίνουν, ζητούν και παίρνουν από τη σύζυγο του σταθμάρχη μία ασπιρίνη για τη Λολότα που έχει πονοκέφαλο και, μέχρι να επιστρέψουν, η ταχεία φεύγει και το ζευγάρι χάνει το τρένο. Στη συζήτηση που ακολουθεί, ο σταθμάρχης τους θεωρεί ως παντρεμένο ζευγάρι, ενώ εκείνοι δεν το διαψεύδουν. Δεν υπάρχει εκεί ξενοδοχείο και, μετά από άκαρπη προσπάθεια του Στέλιου να φιλοξενηθούν κάπου, τους προτείνει να τους φιλοξενήσει ο ίδιος μαζί με το φιλικό του παντρεμένο ζευγάρι Κουτρουμπά.

Εκείνη τη στιγμή, η Πόπη ανοίγει την πόρτα του υπνοδωματίου και βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο τα δύο ζευγάρια. Οι δύο σύζυγοι (Λαλάκης και Πόπη) αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αλλά προσποιούνται ότι δεν γνωρίζονται. Ο Λαλάκης προσπαθεί στη συζήτηση να αναγκάσει την Πόπη να παραδεχθεί ποια είναι πράγματι, αλλά εκείνη με απόλυτη ψυχραιμία και φυσικότητα αναφέρει και επιμένει στο φανταστικό σενάριο το οποίο είχαν εξιστορήσει και στον Στέλιο, το οποίο επιβεβαιώνει και ο Στέλιος.

Ακολουθούν καταπληκτικοί διάλογοι στους οποίους ο Λαλάκης, παρασυρμένος από τη φυσικότητα της συμπεριφοράς της Πόπης, αμφιβάλλει για το εάν είναι η σύζυγός του. Ο Νίκος γνωρίζει εξ όψεως τον Λαλάκη. Το μοναδικό τηλέφωνο βρίσκεται στον αστυνομικό σταθμό. Ο Λαλάκης τηλεφωνεί από εκεί στο σπίτι του και κανείς δεν απαντά τα τηλεφωνήματα. Πείθεται ότι έχει συναντήσει εκεί την Πόπη. Ο Νίκος ανησυχεί ότι ο Λαλάκης θα επιστρέψει με αστυνομικό να τους συλλάβει για μοιχεία (Σημ.: τότε ήταν αξιόποινη πράξη) και δηλώνει στην Πόπη ότι δεν είναι για τέτοια, ανατρέποντας τις υποσχέσεις ότι θα πολεμούσε για χάρη της. Ο Στέλιος λέγει στο Λαλάκη ότι οι νεόνυμφοι πρέπει να είχαν καβγαδάκι, διότι η Πόπη έχει κλειστεί στο υπνοδωμάτιο και ο Νίκος στριφογυρίζει έξω από το υπνοδωμάτιο.

Δειπνούν όλοι μαζί, γίνεται διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, αποσύρονται για ύπνο, οι νεόνυμφοι στο υπνοδωμάτιο, ο Λαλάκης και Λολότα στην αποθήκη, και σχεδόν αμέσως μετά μέσα στο βράδυ ο Νίκος και Πόπη επιστρέφουν με το αυτοκίνητό του στην Αθήνα. Η Πόπη τηλεφωνεί αμέσως στη φίλη της Κική και κανονίζουν να πουν ότι είχαν πάει μαζί στον κινηματογράφο, εκεί η Πόπη ξαφνικά αρρώστησε, επέστρεψαν στο σπίτι κατά τις 10 το βράδυ και την περιποιήθηκε η Κική

Νωρίς το πρωί φεύγουν και ο Λαλάκης με την Λολότα για την Αθήνα. Ο Λαλάκης επιστρέφει στο σπίτι, συναντά την Πόπη και την κατηγορεί ότι απουσίαζε με τον εραστή της. Εκείνη το αρνείται κατηγορηματικά και αναφέρει την ιστορία του κινηματογράφου και της αιφνίδιας αδιαθεσίας της, την οποία επιβεβαιώνει και η Κική, η οποία μόλις ήλθε στο σπίτι τους. Ο Λαλάκης τους λέει κατάμουτρα ότι δεν τις πιστεύει, αλλά εκείνη τη στιγμή έρχεται στο σπίτι ένας αστυφύλακας ο οποίος λέγει στον κατάπληκτο πλέον Λαλάκη ότι την προηγουμένη, κατά τις 7 το απόγευμα είχε τηλεφωνήσει στον ίδιο η κυρία Πόπη Μακρυκώστα, είχε διαμαρτυρηθεί γιατί η ένοικος του επάνω διαμερίσματος πετούσε σκουπίδια στη σκάλα και ότι ήλθε ο ίδιος για να κάνει συστάσεις στην ένοικο εκείνη. (Σημ.: Το τηλεφώνημα είχε γίνει από τη θυρωρό της πολυκατοικίας που χρησιμοποίησε το όνομα της Πόπης μετά από συνεννόηση μαζί της). Μετά από αυτό, ο Λαλάκης αρχίζει να αμφιβάλλει ότι συνάντησε την Πόπη στη Θυμαριά.

Κτυπά το κουδούνι και η υπηρέτρια αναγγέλει ότι έχει έλθει ο σταθμάρχης της Θυμαριάς. Ο Λαλάκης στέλνει στην Πόπη στο υπνοδωμάτιο για να μην συναντήσει το σταθμάρχη, αλλά τον συναντά ο ίδιος. Ο Λαλάκης ζητά συγγνώμη διότι έφυγαν τα χαράματα χωρίς καν να χαιρετήσουν και ο σταθμάρχης του λέγει ότι και το νιόπαντρο ζευγάρι έφυγε το προηγούμενο βράδυ λίγο μετά το δείπνο και ότι δεν είχαν καν ξαπλώσει στο κρεββάτι. Ο Στέλιος ζητά σαν χάρη από τον Λαλάκη (επειδή ο ίδιος δεν προλάβαινε) να δώσει στο Νίκο Κουτρουμπά το ρολόι της κυρίας Κουτρουμπά το οποίο είχε ξεχάσει στην τσέπη της ρόμπας που φορούσε την προηγούμενη ημέρα στη Θυμαριά. Ο Λαλάκης δέχεται και ο Στέλιος του δίνει το ρολόι της Πόπης. Έτσι ο Λαλάκης βεβαιώνεται ότι πράγματι η Πόπη ήταν στη Θυμαριά και ηρεμεί διότι έχει μάθει ότι δεν χρησιμοποίησε καν το κρεβάτι. Τότε η υπηρέτρια λέγει στον Λαλάκη για το τηλεφώνημα που άκουσε στο μπακάλικο (Εδώ Θεσσαλονίκη κλπ) και ότι είχε ενημερώσει αμέσως την Πόπη για το τηλεφώνημα αυτό.

Ο Λαλάκης μπαίνει στο υπνοδωμάτιο, λέγει στην Πόπη ότι δεν είχε έλθει ο σταθμάρχης της Θυμαριάς, ότι ήταν το παιδί από τον ρολογά στον οποίο ο ίδιος ο Λαλάκης είχε δώσει στο ρολόι της Πόπης για να το καθαρίσει. Της λέγει επίσης ότι τώρα το ρολόι δουλεύει σωστά. Γελούν και οι δύο με ανακούφιση, συγχωρούν σιωπηρά αλλήλους, κοιτάζονται και αγκαλιάζονται τρυφερά.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή και παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα στη Θυμαριά της ταινίας έγιναν στον χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Αγίου Στεφάνου Αττικής. Τα περισσότερα κτίρια του σταθμού (σταθμαρχείο, αποθήκες, κλπ.) υπάρχουν μέχρι σήμερα, έχοντας δεχθεί μικρές αλλαγές στην εμφάνισή τους. [2] Κατά τη διαδρομή προς τον σταθμό, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, που κανονικά ντουμπλαριζόταν στην ταινία από άλλον οδηγό, αφού ο ίδιος δεν ήξερε να οδηγεί, πήρε για λίγο το αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να του προκαλέσει μεγάλη ζημιά, που ήταν δύσκολο να αποκατασταθεί λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Το αυτοκίνητο ήταν ουσιαστικά άχρηστο. Ο Φιλοποίμην Φίνος τελικά αναγκάστηκε να το αγοράσει από έναν γνωστό τού φροντιστή Παντελή Παλιεράκη, ο οποίος το είχε δανείσει για τα γυρίσματα. Μετά από καιρό κατάφερε να το επισκευάσει και το οδηγούσε για κάποιο διάστημα ο ίδιος. [3]

Η ταινία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Φεβρουαρίου 1955. [4] Κυκλοφόρησε και με τη μορφή ντιβιντί στις 5 Σεπτεμβρίου 2006. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0135586/. Ανακτήθηκε στις 8  Μαΐου 2016.
  2. «Ούτε γάτα ούτε ζημιά: Ποιο... χωριό της Αττικής είναι η «Θυμαριά»». Fosonline.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  3. Passa, Dimitra (22 Σεπτεμβρίου 2016). «Το αμάξι που διέλυσε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στα γυρίσματα της ταινίας Ούτε γάτα ούτε ζημιά». ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 
  4. Finos Film - 'Ούτε Γάτα Ούτε Ζημιά' (1955), http://finosfilm.com/movies/view/21, ανακτήθηκε στις 2021-08-27 
  5. «Ούτε Γάτα Ούτε Ζημιά (1955)». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]