Ο Θύμιος τα ‘κανε θάλασσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Θύμιος τα 'κανε θάλασσα
Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα
ΣκηνοθεσίαΑλέκος Σακελλάριος
ΠαραγωγήΚαρατζόπουλος και ΣΙΑ
ΣενάριοΑλέκος Σακελλάριος
ΠρωταγωνιστέςΚώστας Χατζηχρήστος, Βούλα Χαριλάου, Ορέστης Μακρής, Ανδρέας Μπάρκουλης, Νίτσα Τσαγανέα, Αλέκα Στρατηγού, Νίκη Λινάρδου, Νίκος Φέρμας, Βαγγέλης Πλοιός και Ράλλης Αγγελίδης
ΜουσικήΤάκης Μωράκης
ΦωτογραφίαΑριστείδης Καρύδης-Φουκς
ΜοντάζΓιώργος Πετρίδης
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος
ΔιανομήΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1959 (Ελλάδα)
Κυκλοφορία9 Νοεμβρίου 2010 (DVD)
Διάρκεια73 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Ο Θύμιος τα 'κανε θάλασσα είναι κωμική, ελληνική ταινία παραγωγής του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης-Καρατζόπουλος σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θύμιος Μπούκουρας, ένας επαρχιώτης, αφήνει το χωριό του, τη Βλαχοκερασιά, και την οικογένειά του, και με δυο καλάθια και δυο κότες υπό μάλης, ετοιμάζεται να πάει στην Αθήνα για κάποιες δουλειές. Στον σταθμό τρένου, όμως, θα έχει μια αναπάντεχη συνάντηση με μια κοπέλα, τη Λίζα, η οποία θα του αλλάξει ολοκληρωτικά τα σχέδια.

Η Λίζα, κόρη ενός αυστηρού στρατιωτικού, του Βρασίδα Μοράλη, έχει σταλεί από τον ίδιο για διακοπές, επειδή είχε αναπτύξει σχέσεις με τον αρραβωνιαστικό της πριν το γάμο. Η Λίζα, «μιας και κορίτσι, άμυαλο όπως όλα τα άλλα, βλέπετε»[i] πείθεται από τα λόγια ενός ιατρού Μπελίρη να πάνε για βαρκάδα, ωστόσο αυτά τα μαθαίνει ο Λάκης, ο αρραβωνιαστικός της και της στέλνει ένα γράμμα που της «κόβει τα πόδια». Διαβάζοντας, λοιπόν, αυτό το γράμμα κι ενώ είναι έτοιμη να αυτοκτονήσει, συναντά, για καλή της τύχη, στο σταθμό, τον Θύμιο.

Αφού εξιστορεί τα γεγονότα στον Θύμιο, αυτός προσπαθεί να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να σώσει την κοπέλα. Εντωμεταξύ η Λίζα στέλνει γράμμα στην οικογένειά της πώς φτάνει Αθήνα με τον ιατρό Μπελίρη, όπου στο γράμμα αναφέρει πως τελέσαν και μυστήριο. Πράγμα, που δεν έγινε ποτέ, γιατί ο ιατρός, που δεν ήταν ιατρός, αλλά έμπορος, την είχε αφήσει πριν γίνει το μυστήριο, ενώ ήδη αυτή είχε στείλει το γράμμα.

Εν τέλει η Λίζα πείθει τον Θύμιο να παραστήσει τον ιατρό στους δικούς της, προσπαθώντας να τη σώσει από την αυτοκτονία ο Θύμιος, δέχεται. Ο Θύμιος θα βρεθεί σε πολύ άσχημες καταστάσεις και παρεξηγήσεις με τον πατέρα και την οικογένεια. Τελικά, όμως, όλα θα καταλήξουν καλώς και ο Λάκης με τη Λίζα θα τα βρουν. Ο Θύμιος επιστρέφει στο χωριό του, βοηθώντας αυτούς τους δυο νέους να τα βρουν και, χάνοντας μια κότα, την Παρδάλω, αφού του ψόφησε από την πείνα και τη δίψα.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αποτελεί τη δεύτερη, κατά σειρά, μεταφορά στον κινηματογράφο, της θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Η Λίζα τα θαλάσσωσε". Προηγουμένως ήταν η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου Παπούτσι από τον τόπο σου το 1946. Κατόπιν ακολούθησε η ταινία Γαμπρός από το Λονδίνο το 1967, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Βουτσά και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη.[2]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 70.549 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 8η θέση σε 52 ταινίες.[2]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

i. ^ Χαρακτηριστική φράση από την ταινία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0206342.
  2. 2,0 2,1 CineGreece.com Αρχειοθετήθηκε 2014-01-02 στο Wayback Machine. Ο Θύμιος τα'κανε Θάλασσα [1959]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]