Διπλοπενιές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διπλοπενιές
ΣκηνοθεσίαΓιώργος Σκαλενάκης
ΣενάριοΑλέκος Σακελλάριος
ΠρωταγωνιστέςΑλίκη Βουγιουκλάκη
Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Βασίλης Αυλωνίτης
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Ρίκα Διαλυνά
ΜουσικήΣταύρος Ξαρχάκος
ΤραγούδιΔημήτρης Παπαμιχαήλ
Αλίκη Βουγιουκλάκη
ΦωτογραφίαΝίκος Γαρδέλης
ΜοντάζΜεμάς Παπαδάτος
ΣκηνογραφίαΠέτρος Καπουράλης
Εταιρεία παραγωγήςΔαμασκηνός - Μιχαηλίδης
Πρώτη προβολή14 Μαρτίου 1966 (Ελλάδα)
Διάρκεια74'
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Οι Διπλοπενιές είναι μια ελληνική αισθηματική μουσική κωμωδία[1] του 1966 με σκηνοθέτη τον Γιώργο Σκαλενάκη πάνω σε σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου.[2] Η ταινία κυκλοφόρησε σε διεθνή διανομή με τον τίτλο Dancing the Sirtaki.[3][4] Την μουσική της ταινίας έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γρηγόρης (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) είναι ένας νεαρός οικοδόμος ο οποίος αγαπάει πολύ το τραγούδι. Μια μέρα, λοιπόν, που ο ίδιος δουλεύει στην οικοδομή πάνω σε μια σκαλωσιά[5] και ταυτόχρονα τραγουδάει, τυχαίνει να περνούν από εκεί ένας μαέστρος, ο Βαγγέλης (Βασίλης Αυλωνίτης), και δύο μπουζουξήδες. Τον ακούνε, μαγεύονται απ’ την καθάρια φωνή του και του προτείνουν να γίνει μέλος της ορχήστρας τους. Έτσι, ο νιόπαντρος μεροκαματιάρης βρίσκεται και με μια δεύτερη δουλειά, στο νυχτερινό κέντρο του κυρ-Λευτέρη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος). Για ένα μικρό διάστημα θα δουλέψει και στις δύο δουλειές, αλλά πολύ σύντομα θα αφοσιωθεί μόνο στο τραγούδι.

Όμως, η γυναίκα του, Μαρίνα (Αλίκη Βουγιουκλάκη), δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις σχέσεις του Γρηγόρη με τις πελάτισσες του κέντρου, και κυρίως με την πλούσια κυρία Ρίτα (Ρίκα Διαλυνά). Η Μαρίνα η οποία δεν αργεί να ανεβεί στην πίστα, να κάνει τα τσαλίμια της και να μαγέψει τους πάντες. Η επιτυχία της όμως έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικογενειακή ζωή του ζευγαριού, μιας και οι θαυμαστές της Μαρίνας, όπως και οι θαυμάστριες του Γρηγόρη τούς απομακρύνουν τον ένα απ’ τον άλλο.[6]

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάποιες σκηνές της ταινίας έχουν γυριστεί στην Πλάκα,[8] ενώ άλλες, όπως η οικοδομή στην οποία εργάζεται ο Γρηγόρης, στον Πειραιά.[6] Η ταινία Διπλοπενιές γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία[9] και παίχτηκε επίσημα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών τοο 1966.[10]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διπλοπενιές». Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. 
  2. «Διπλοπενιές (1966)». Filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2024. 
  3. Elene Psoma (2008). Filmland Griechenland - Terra incognita: griechische Filmgeschichte zwischen Politik, Gesellschaft und internationalen Impulsen (στα German). Logos Verlag Berlin GmbH. σελ. 237. ISBN 978-3-8325-1618-5. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. Eirini Sifaki· Afroditi Nikolaidou (2014). World Film Locations: Athens. Intellect Books. σελ. 107. ISBN 978-1-78320-359-8. 
  5. Στογιαννίδης, Γιάννης (2007). Ο κόσμος των οικοδόμων στις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Βόλος: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. σελ. 25. 
  6. 6,0 6,1 «Πού και πώς είναι σήμερα η πολυκατοικία που δούλευε εργάτης ο Παπαμιχαήλ στις «Διπλοπενιές»». exploringgreece.tv. 
  7. «Ρίκα Διαλυνά: Με ενοχλεί που έχω μεγαλώσει, αλλά το αποδέχομαι». www.lifo.gr. 4 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2022. 
  8. «Το σπίτι του Παλαμά, η ταβέρνα του Μπελμοντό». Τα Νέα. 21 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2022. 
  9. Γκουνέλας, Βασίλειος (2016). Ιστορική αναδρομή στη μουσική του ελληνικού κινηματογράφου. Θεσσαλονίκη: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. σελ. 33. 
  10. Hatzis, Kris (25 Σεπτεμβρίου 2022). «Αγνώριστη η Ρίκα Διαλυνά σε ξενόγλωσση ταινία- Το βαθύ ντεκολτέ, τα δάκρυα, η θεαματική αποχώρηση». OZON Magazine. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]