Νευρολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με τις λεγόμενες "σωματικές" παθήσεις,ασθένειες και σύνδρομα του νευρικού συστήματος,του μυϊκού συστήματος και των νευρομυϊκών συνάψεων.[1] Ετυμολογικά η λέξη σημαίνει την επιστήμη που ασχολείται με τα νεύρα, ενώ παράλληλα προϋποθέτει την ύπαρξη θεμελιωδών διαφορών μεταξύ νευρολογικών με σωματικό υπόβαθρο δημιουργίας και ψυχιατρικών διαταραχών με ψυχικό υπόβαθρο δημιουργίας,[2] ενώ και οι δύο είναι διαταραχές του νευρικού συστήματος. Πολλές νευρολογικές διαταραχές συνοδεύονται από ψυχιατρικά συμπτώματα και αντιστρόφως.

Η ανακρίβεια του ορισμού αντικατοπτρίζεται και από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι συγχέουν την νευρολογία με την ψυχιατρική.[3]

Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Άγγλο γιατρό του 17ου αιώνα Τόμας Ουίλλις (Thomas Willis).

Σε πολλές χώρες ο νευρολόγος είναι ταυτόχρονα ψυχίατρος. Συνήθως όμως,το φάσμα των διαταραχών που αντιμετωπίζει ο πρώτος (π.χ. επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον)[2] διαφέρει αισθητά από το φάσμα των διαταραχών που αντιμετωπίζει ο δεύτερος (π.χ. σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας).[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Νευρολογία - Λεξικό της κοινής νεοελληνικής». http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%9D%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1&dq=. 
  2. 2,0 2,1 «Διαφορά νευρολογίας με ψυχιατρική - από Ιωάννα Αμερίδου neurohelp.gr». http://www.neurohelp.gr/. 
  3. «Νευρολογία-Ψυχιατρική - από Κώστα Χρήστου, konchristou.gr». http://www.konchristou.gr/03.html. 
  4. «Ψυχιατρικές διαταραχές | Ψυχιατρικές παθήσεις - egoideal.gr». http://www.egoideal.gr/psychiatrikes_pathisis_psychologikes.html. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]