Νικόλαος Γ΄ Ζόρζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νικόλαος Γ΄ Ζόρζι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1436
Αιτία θανάτουδηλητήριο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤριτημόριος/α της Καρύστου
Θυρεός
Coa fam ITA zorzi.jpg

Ο Νικόλαος Γ΄ Ζόρζι (ιταλικά : Niccolò Zorzi ή Giorgi) ήταν ο τελευταίος Μαρκήσιος της Βοδονίτσας και τριτημόριος της Καρύστου, ενετικής καταγωγής από το 1416 έως το 1436. Ήταν γιος του Νικόλαου Α΄ Ζόρζι και της Γουλιέλμας Παλαβιτσίνι.

Στην πραγματικότητα ο Νικόλαος ήταν τιτουλάριος Μαρκήσιος , το Μαρκιζάτο κατεχόταν από τους Οθωμανούς, απέκτησε τον τίτλο του Μαρκησίου μετά από ανταλλαγή με τον ανιψιό του Νικόλαο Β΄ Ζόρζι. Ήταν τριτημόριος ηγεμόνας της Καρύστου αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Βενετία. Ήταν πρεσβευτής της Ενετικής δημοκρατίας στην Ουγγαρία και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πέθανε όταν δηλητηριάστηκε από τους άνδρες του Μουράτ Β΄ το 1436, κόρη του ήταν η Κιάρα Δούκισσα των Αθηνών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Setton, Kenneth M. (general editor) A History of the Crusades: Volume III — The Fourteenth and Fifteenth Centuries. Harry W. Hazard, editor. University of Wisconsin Press: Madison, 1975.
  • Setton, Kenneth M. Catalan Domination of Athens 1311–1380. Revised edition. Variorum: London, 1975.
  • Latin Lordships of Greece: Boudonitza, ανακτήθηκε 26 Μαρτίου 2013
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Nicholas III Zorzi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).