Αντουάν λε Φλαμέν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντουάν λε Φλαμέν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος14ος αιώνας[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙσαβέλλα Παλαβιτσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜαρκήσιος (1278–1286, Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας)
Βαρόνος (1303–1313)

Ο Αντουάν λε Φλαμέν (Antoine le Flamenc) ήταν Βαρώνος της Βοιωτικής Καρδίτσας την περίοδο 1303 – 1313 και Μαρκήσιος της Βοδονίτσας την περίοδο 1278 – 1286 όπου συγκυβέρνησε μαζί με την γυναίκα του Ισαβέλλα. Ήταν γαλλικής καταγωγής από φλαμανδική οικογένεια που είχε εγκατασταθεί στους Άγιους τόπους όπου γεννήθηκε ο Αντουάν και ήρθε στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση της από τους Φράγκους.

Παντρεύτηκε την Ισαβέλλα Παλαβιτσίνι μαρκησία της Βοδονίτσας αλλά μετά το θάνατο της διεκδίκησε τη μαρκιονία ως σύζυγός της από τον ξάδελφό της Θωμά, χωρίς να καταφέρει να αποκτήσει δικαιώματα στη μαρκιονία. Το 1303 στάλθηκε από το Δούκα της Αθήνας Γκυ Β΄ ντε λα Ρος στη Θεσσαλία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επιδρομών εκεί.

Ήταν ένθερμος υποστηρικτής της Ματθίλδης του Αινώ και παρευρέθηκε στον αρραβώνα της στη Θήβα με τον Κάρολο του Τάραντος στις 2 Απριλίου 1309.

Στις 15 Μαρτίου 1311, ο Φλαμέν πολέμησε εναντίον των μισθοφόρων της Καταλανικής Εταιρείας στη Μάχη του Βοιωτικού Κηφισού και ήταν ένας από τους λίγους επιζώντες καθώς αιχμαλωτίστηκε και κρατήθηκε για λύτρα. Στο ναό του Αγίου Γεωργίου (παλαιότερα καθολικό μοναστηριού), ο οποίος βρίσκεται κοντά στο πεδίο της μάχης στο σημερινό οικισμό του Ακραίφνιου (πρώην Καρδίτσα) Βοιωτίας, σώζεται γραπτή κτητορική επιγραφή πάνω στο τύμπανο αρκοσολίου του νότιου τοίχου του οικοδομήματος που χρονολογεί την ανέγερση του ναού κατά το έτος 1311 και κατονομάζει τον Φλαμέν ως κτήτορα. Η σαρκοφάγος στο αρκοσόλιο χρησιμοποιήθηκε πιθανώς ως χώρος ταφής του ίδιου του Φλαμέν. Πιθανολογείται ότι κίνητρο του Φράγκου αριστοκράτη υπήρξε η εκπλήρωση ευχαριστήριου όρκου για τη σωτηρία του μετά την μοιραία για τους Φράγκους μάχη του βοιωτικού Κηφισού.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hopf, Carl. Chroniques gréco-romanes.
  • Miller, William. "The Frankish Inscription at Karditza." The Journal of Hellenic Studies, Vol. 29. (1909), pp. 198–201.
  • Setton, Kenneth M. Catalan Domination of Athens 1311–1380. Revised edition. Variorum: London, 1975.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Antoine le Flamenc της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.