Θωμάς Παλαβιτσίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θωμάς Παλαβιτσίνι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Οικογένεια
ΤέκναΑλβέρτος Παλαβιτσίνι
ΑδέλφιαΓκουίντο Παλαβιτσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜαρκήσιος (από 1286, Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας)

O Θωμάς Παλαβιτσίνι (ιταλικά : Tommaso Pallavicini) ήταν μαρκήσιος της Βοδονίτσας μετά από μια αμφισβητούμενη διαδοχή στο 1286. Ήταν νεώτερος αδελφός του πρώτου Μαρκησίου Γκουίντο Παλαβιτσίνι.

Το 1286 η μαρκησία Ισαβέλλα , κόρη του Γκυ, πέθανε άτεκνη και το Μαρκιζάτο διεκδικήθηκε μεταξύ του του Θωμά και του συζύγου της Ισαβέλλας Αντουάν λε Φλαμέν. Επειδή το Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας ήταν υποτελές του Πριγκιπάτου της Αχαΐας οι δύο διεκδικητές απευθύνθηκαν στον Δούκα των Αθηνών Γουλιέλμο ντε λα Ρος. Ο Γουλιέλμος αν και ήταν συγγενής του Παλαβιτσίνι προέδρευσε με την ιδιότητά του ως δικαστικού επιμελητή του φεουδαρχικού δικαστηρίου του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Πριν βγει απόφαση όμως ο Θωμάς κατέλαβε το Κάστρο της Βοδονίτσας και έφερε το δικαστήριο προς τετελεσμένου γεγονότος. Είχε την εξουσία χωρίς συμβάντα για άγνωστο χρονικό διάστημα, ίσως και πέρα από το 1300, μέχρις που τον διαδέχτηκε ο γιος του Αλβέρτο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Thomas Pallavicini της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).