Αντρέα Κορνάρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αντρέα Κορνάρο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13ος αιώνας
Θάνατος1323
Χώρα πολιτογράφησηςΒενετική Δημοκρατία
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαρία ντάλε Καρτσέρι
ΟικογένειαΟικογένεια Κορνάρο
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤριτημόριος/α της Καρύστου

Ο Αντρέα Κορνάρο (Andrea Cornaro) (πέθανε 1323), μέλος της Ενετικής οικογένειας Κορνάρο, ήταν βαρώνος της Καρπάθου. Από το γάμο του έγινε εκτημόριος της Εύβοιας και μαρκήσιος του ημίσεως της Βοδονίτσας. Ήταν σύζυγος της Μαρίας νταλε Κάρτσερι εκτημορίου της Εύβοιας -ως κυρία του ημίσεως της Καρύστου- και μαρκησίας του ημίσεως της Βοδονίτσας.

Ο Κορνάρο ως βαρώνος της Καρπάθου (Scarpanto) ήταν ευγενής στο Ενετικό Βασίλειο της Κρήτης. Το 1312 νυμφεύτηκε τη χήρα Μαρία ντελα Κάρτσερι, η οποία από το τριτημόριο της Καρύστου στην Εύβοια κατείχε το ήμισυ και από τον πρώτο της σύζυγο Αλβέρτο Παλαβιτσίνι κατείχε το ήμισυ της μαρκιωνίας της Βοδονίτσας. Μετά το θάνατο του Αλβέρτου, το Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας είχε διαιρεθεί μεταξύ της συζύγου του Μαρίας και της κόρης τους Γουλιέλμας. Ο γάμος του Αντρέα Κορνάρο με την Μαρία, ζητήθηκε από τη Μαρία προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της κόρης της στη Βοδονίτσα, μετά από την πρόσφατη μάχη του Κηφισσού, όπου απειλήθηκε πλήρως η πολιτική δομή της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα.

Είχε αντιμετωπίσει εισβολή από την Καταλανική Εταιρεία του δουκάτου των Αθηνών με γενικό βικάριό τους τον Alfonso Fadrique. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ο Αντρέα Κορνάρο συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε φυλακή της Σικελίας. Τελικά έκανε συμφωνία με τους Καταλανούς: ήταν υποχρεωμένος να καταβάλλει ετήσιο φόρο στον γενικό βικάριο της Αθήνας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, απεβίωσε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andrea Cornaro, Margrave of Bodonitsa της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).