Αντρέα Κορνάρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αντρέα Κορνάρο
Θάνατος
Αξίωμα Τριτημόριος/α της Καρύστου

Ο Αντρέα Κορνάρο (Andrea Cornaro) (πέθανε 1323) μαρκήσιος της Βοδονίτσας και Βαρώνος της Καρπάθου, μέλος της Ενετικής οικογένειας Κορνάρο. Ήταν δεύτερος σύζυγος της Μαρίας νταλε Κάρτσερι, χήρα του Αλβέρτου Παλαβιτσίνι και κληρονόμος του. Το 1312 παντρεύτηκε την Μαρία και μοιράστηκε την εξουσία στην μαρκονία της Βοδονίτσας μαζί με την γυναίκα του και την κόρη του Αλβέρτου Γουλιέλμα.

Ο Κορνάρο ήταν επίσης βαρώνος του Σκαρπάντο, τριτημόριος βαρώνος στην Εύβοια, και ευγενής στο Ενετικό Βασίλειο της Κρήτης. Μετά το θάνατο του Αλβέρτου το Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας διαιρέθηκε μεταξύ της συζύγου του Μαρίας και της κόρης του Γουλιέλμας, η τελευταία παντρεύτηκε τον Βαρθολομαίο Ζαχαρία. Ο γάμος του με την Μαρία ήταν γάμος συμφερόντων, ζητήθηκε από τη Μαρία προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της κόρη της στη Βοδονίτσα υπό το φως της πρόσφατης μάχης του Κηφισσού, όπου απειλήθηκε πλήρως η πολιτική δομή της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα .

Είχε αντιμετωπίσει εισβολή από την Καταλανική Εταιρεία και το Δουκάτο των Αθηνών υπό Alfonso Fadrique. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ο Βαρθλομαίος συνελήφθη και μεταφέρθηκε φυλακή της Σικελίας ο Κορνάρο έκανε συμφωνία με τους Καταλανούς. Ήταν υποχρεωμένος να καταβάλλει ετήσιο φόρο στο γενικό βικάριο της Αθήνας. Τέσσερα χρόνια αργότερα, πέθανε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Andrea Cornaro, Margrave of Bodonitsa της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).