Βαρθολομαίος Ζαχαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βαρθολομαίος Ζαχαρίας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 1334
Οικογένεια
Σύζυγος Γουλιέλμα Παλαβιτσίνι
Τέκνα Μαρούλα Ζαχαρία
Γονείς Μαρτίνος Ζαχαρίας[1] και Μαρία Γκίζι
Αδέλφια Κεντυρίων Α΄ Ζαχαρίας

Ο Βαρθολομαίος Ζαχαρίας, (Bartolomeo Zaccaria) ήταν Γενοβέζος, μαρκήσιος της Βοδονίτσας (από τη σύζυγό του) και κύριος του Δαμαλά (από τη μητέρα του). Είχε παντρευτεί το 1327 την μαρκησία της Βοδονίτσας Γουλιέλμα Παλαβιτσίνι από την οποία απέκτησε και τον τίλο του μαρκησίου. Μαζί της απέκτησε μία κόρη την Μαρούλα.

Ήταν πρωτότοκος γιος του Μαρτίνου Ζαχαρία ηγεμόνα της Χίου κι αργότερα βαρώνου του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Η μητέρα του ήταν η Μαρία Γκίζι κόρη του Βαρθολομαίου Γκίζι κι αδελφός του ο Κεντυρίων Α΄ Ζαχαρίας. Κατά την διάρκεια μια εισβολής Καταλανών στο μαρκιζάτο πιάστηκε αιχμάλωτος και οδηγήθηκε σε φυλακή της Σικελίας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με επέμβαση του πάπα Ιωάννη ΚΒ'.

Πέθανε το 1334 σε μικρή ηλικία. Στη διοίκηση του μαρκιζάτου τον διαδέχθηκε ο Νικόλαος Α΄ Ζόρζι, τον οποίο παντρεύτηκε η Γουλιέλμα όταν πέθανε ο σύζυγός της Βαρθολομαίος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bartolomeo Zaccaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  1. 1,0 1,1 Μαρτίνος Ζαχαρίας. Ανακτήθηκε στις 26  Σεπτεμβρίου 2016.