Ουμπερτίνο Παλαβιτσίνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ουμπερτίνο Παλαβιτσίνι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1278
Οικογένεια
ΓονείςΓκουίντο Παλαβιτσίνι
ΑδέλφιαΙσαβέλλα Παλαβιτσίνι
Μαμπίλια Παλαβιτσίνι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜαρκήσιος (Μαρκιζάτο της Βοδονίτσας)
Θυρεός
Coa fam ITA pallavicini.jpg

Ο Ουμπερτίνο (Ubertino ή Umbertino Pallavicini) από τον Οίκο των Παλαβιτσίνι ήταν ο δεύτερος Μαρκήσιος της Βοδονίτσας από το 1237 έως τον θάνατο του το 1278, ενός κρατιδίου κατά τη Φραγκοκρατία στην Ελλάδα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του πρώτου μαρκήσιου Γκουίντο Παλαβιτσίνι.

Παρά το γεγονός ότι μετά την πτώση τού βασιλείου της Θεσσαλονίκης το 1224 και το μαρκιζάτο της Βοδονίτσας έγινε υποτελές τού πριγκιπάτου της Αχαΐας, ο Ουμπερτίνο βοήθησε τον εξάδελφό του Γκυ Α΄ ντε λα Ρος, δούκα της Αθήνας, στον πόλεμο εναντίον του πρίγκιπα της Αχαΐας, Γουλιέλμου Βιλλεαρδουίνου.

Ήταν παρών στη Μάχη στο Καρύδι το 1258 και μετά την ήττα από τον Βιλλεαρδουίνο υποχώρησε με τον δούκα Γκυ ντε λα Ρος πίσω στην Θήβα. Το 1259 όμως, βοήθησε τον πρίγκιπα και πήρε μέρος στην εκστρατεία και τη Μάχη της Πελαγονίας. Το 1263 ο Ουμπερτίνο ήταν και πάλι στο πλευρό του πρίγκιπα, στον πόλεμο με το Δεσποτάτο του Μορέως για την ανάκτηση των χαμένων εδαφών του πριγκιπάτου.

Το 1264 έλαβε κληρονομιά από την αδελφή του γη κοντά στην Πάρμα.

Όταν πέθανε, τον κληρονόμησε η νεότερη αδελφή του Ισαβέλλα Παλαβιτσίνι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ubertino Pallavicini της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).