Ιάκωβος Ζόρζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιάκωβος Ζόρζι
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1410
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΦραγκίσκος Ζόρζι και Ευφροσύνη Σομμαρίπα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΤριτημόριος/α της Καρύστου
Θυρεός

Ο Ιάκωβος Ζόρζι (ιταλικά : Giacomo Giorgi ή Zorzi) ήταν Ενετικής καταγωγής Μαρκήσιος της Βοδονίτσας από το 1388 έως το 1410 και τριτημόριος της Καρύστου. Ήταν γιος του Φραγκίσκου Ζόρζι και της Ευφροσύνης Σομμαρίπα των Κυκλάδων, όταν πέθανε ο πατέρας του τον διαδέχτηκε υπό την αντιβασιλεία της μητέρας του.

Ο Ιάκωβος παρέμεινε υποτελής του Πριγκιπάτου της Αχαΐας αλλά σταμάτησε να πληρώνει τον ετήσιο φόρο που είχαν υποχρεώση το Μαρκιζάτο να πληρώνει οι Καταλανοί στο Δουκάτο των Αθηνών. Το 1393-1394 οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κομητεία των Σαλώνων και το Δουκάτο Νέων Πατρών η Βοδονίτσα δεν καταλήφθηκε αλλά υποχρεώθηκε να πληρώνει φόρο υποτέλειας στον Σουλτάνο. Το 1409 απαλλάχτηκε από τον φόρο αποτέλεσμα μια σειράς συνθηκών ανάμεσα στην Βενετία και τους Οθωμανούς.

Το 1410 ο νέος ηγέτης των Οθωμανών Μούσα Τσελεμπί ξεκίνησε πόλεμο κατά του Μαρκιζάτου, επιτέθηκε και πολιόρκησε την Βοδονίτσα χωρίς επιτυχία . Ο Ιάκωβος πέθανε το 1410 και τον διαδέχτηκε ο Νικόλαος Β΄ Ζόρζι που συνέχισε τον πόλεμο με τους Οθωμανούς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]