Τοκετός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το νεογνό μετά τον τοκετό.

Τοκετός είναι η διαδικασία κατά την οποία το βιώσιμο έμβρυο απομακρύνεται από το σώμα της μητέρας. Αποτελεί το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης. Ο φυσικός τοκετός ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ της 37ης και της 42ης συμπληρωμένης εβδομάδας της κύησης. Η διάρκειά του εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του εμβρύου, και είναι συνήθως ολίγων ωρών. Στον κολπικό τοκετό το παιδί γεννιέται συνήθως με κεφαλική προβολή. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να προτιμάται η χειρουργική επέμβαση της καισαρικής τομής αντί του φυσιολογικού τοκετού.

Στάδια του τοκετού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να διακριθεί σε τρία στάδια:

Διαστολή του τραχήλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά οι ρυθμικές συστολές της μήτρας προκαλούν τη σταδιακή διαστολή του τραχήλου της μήτρας κάτι που συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες. Η ένταση και η συχνότητα των συστολών δεν είναι η ίδια συνεχώς. Αρχικά η ένταση των συστολών είναι χαμηλή, όπως επίσης και ο πόνος που αισθάνεται η γυναίκα. Η συχνότητα των συστολών είναι επίσης μικρή (περίπου 1 συστολή κάθε 5 με 7 λεπτά). Αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 12 με 14 ώρες. Σταδιακά οι συστολές της μήτρας γίνονται ολοένα και συχνότερες και περισσότερο έντονες, ενώ αυτό έχει αποτέλεσμα την ταχύτερη διαστολή του τραχήλου. Τελικά το 1ο στάδιο του Φυσιολογικού Τοκετού ολοκληρώνεται με την πλήρη διαστολή του τραχήλου της μήτρας και τη σταδιακή μετάβαση στο 2ο στάδιο που περιλαμβάνει την κάθοδο του εμβρύου.

Κάθοδος του εμβρύου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έμβρυο σε κάθε συστολή της μήτρας κατεβαίνει ολοένα και περισσότερο δια μέσω του τραχήλου της μήτρας. Η κάθοδος του εμβρύου μέσα στον κόλπο προκαλεί στην έγκυο έντονο αίσθημα εξώθησης. Η γυναίκα σε κάθε συστολή της μήτρας, δηλαδή σε κάθε πόνο (που τώρα εμφανίζεται κάθε 1 με 2 λεπτά) παρουσιάζει έντονη επιθυμία να σφιχτεί και να γεννήσει τελικά το έμβρυο. Το κεφαλάκι του εμβρύου καταλήγει τελικά στο άνοιγμα των χειλέων του αιδοίου. Με 1-2 εξωθήσεις της μητέρας κάτω από τις οδηγίες του ιατρού ή της μαίας βγαίνει αρχικά το κεφάλι. Σε αυτήν την φάση του Φυσιολογικού Τοκετού μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί από τον ιατρό ή τη μαία περινεοτομή, κόβεται δηλαδή το δέρμα και οι υποκείμενοι ιστοί στο κατώτερο μέρος των χειλέων του αιδοίου. Στη συνέχεια θα γεννηθούν οι ώμοι του εμβρύου και τελικά όλο το νεογνό. Ο ιατρός ή η μαία θα απολινώσει και θα κόψει τον ομφάλιο λώρο και το νεογνό θα τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο για την φροντίδα του.

Έξοδος του πλακούντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγο μετά τον Φυσιολογικό Τοκετό του νεογνού η μήτρα πραγματοποιεί νέες συστολές, με αποτέλεσμα την έξοδο του πλακούντα και των διαφόρων υμένων που περιβάλλουν το έμβρυο όταν αυτό βρίσκεται μέσα στη μήτρα. Όταν ολοκληρωθεί ο τοκετός, ο μαιευτήρας ή η μαία ελέγχει την μήτρα και αποκαθιστά με ράμματα τυχόν βλάβες και ρήξεις που υπάρχουν στον τράχηλο της μήτρας, τον κόλπο και το περίνεο της γυναίκας.

Βραχιολάκια Ταυτότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Βραχιολάκια Ταυτότητα των Νεογνών είναι σε χρωματισμούς μπλέ και ρόζ το μπλε Βραχιολάκι Ταυτότητα είναι για τα αγοράκια και το ροζ για τα κοριτσάκια και φορίουνται αμέσως μετα τη γεννησή τους. Έίναι αδιάβροχα και έχουν και ένα λευκό πλαίσιο για καταχώρηση των στοιχείων του εμβρύου. Τα βραχιολάκια ακολουθούν το μωρό κατα την διάρκεια της παρουσίας του στο μαιευτήριο Έτσι ταυτοποιούνται άμεσα τα μωρά και αποφεύγονται τυχόν λάθη που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Είναι συσκευασμένα σε σακουλάκι των 100 τεμαχίων. Η μαία φοράει στο μωρό το πρώτο του βραχιολάκι που φέρει το επώνυμο του πατέρα το φύλο του Νεογνού και την ημερομηνία γέννησης του Νεογνού και είναι η ταυτότητά του για τις ημέρες που θα παραμείνει στο μαιευτήριο.