Βεντσεσλάβος Δ΄ της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Βεντσεσλάβος Δ΄ της Βοημίας
VaclavIV.jpg
Γέννηση
Νυρεμβέργη
Θάνατος
Νόβι χραντ ου Κούνρατικ
Αιτία θανάτου Έμφραγμα του μυοκαρδίου
Υπηκοότητα Λουξεμβούργο
Σύζυγος Ιωάννα της Βαυαρίας και Σοφία της Βαυαρίας
Γονείς Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Άννα φον Σβίντνιτς
Αδέλφια Ιωάννης του Γκέρλιτς, Catherine of Bohemia, Anne of Bohemia, Margaret of Bohemia, Burgravine of Nuremberg, Μαργαρίτα της Βοημίας, Elisabeth of Bohemia και Σιγισμόνδος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Αξίωμα πρίγκιπας-εκλέκτορας

Ο Βεντσεσλάβος Δ΄ της Βοημίας, γνωστός και ως Βεντσεσλάβος του Λουξεμβούργου, (Διεθνώς: Wenceslaus ή Wenceslas, ο λεγόμενος οκνηρός,[1] 26 Φεβρουαρίου 136116 Αυγούστου 1419) ήταν, κληρονομικά από το 1363, Βασιλιάς της Βοημίας (ως Βεντσεσλάβος Δ΄) και το 1376 εκλέχτηκε Βασιλιάς της Γερμανίας (επισήμως Βασιλιάς των Ρωμαίων). Υπήρξε ο τρίτος μονάρχης της δυναστείας του Λουξεμβούργου από τη Βοημία, επίσης ο τρίτος από τη Γερμανία.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βεντσεσλάβος γεννήθηκε στην αυτοκρατορική πόλη της Νυρεμβέργης και ήταν γιος του αυτοκράτορα Καρόλου Δ΄. Σε ηλικία μόλις δύο ετών, το 1363, ο πατέρας του τον έστεψε βασιλιά της Βοημίας και το 1373 του εξασφάλισε το εκλογικό σώμα του Βραδεμβούργου. Έτσι όταν το 1376 ο Κάρολος Δ΄ υποστήριξε την εκλογή του Βεντσεσλάβου ως βασιλιά των Ρωμαίων, δύο από τους επτά ψήφους των πρίγκιπων-εκλεκτόρων ήταν εκείνες του Βραδεμβούργου και της Βοημίας, που κατείχε ο αυτοκράτορας και ο γιος του. Το 1400 ο Βεντσεσλάβος καθαιρέθηκε από βασιλιάς των Ρωμαίων, αλλά συνέχισε να είναι βασιλιάς της Βοημίας μέχρι τον θάνατό του.

Ο Βεντσεσλάβος νυμφεύτηκε δύο φορές, πρώτα στις 29 Σεπτεμβρίου 1370 με την Ιωάννα της Βαυαρίας, γόνο της δυναστείας του Βίττελσμπαχ, μετά το θάνατο της οποίας, στις 31 Δεκεμβρίου 1386 (που φέρεται ότι κατασπαράχθηκε από ένα από τα αγαπημένα κυνηγόσκυλα ελαφιών του Βεντσεσλάβου), παντρεύτηκε την πρώτη εξαδέλφη της, Σοφία της Βαυαρίας, στις 2 Μαΐου 1389. Δεν κατάφερε να κάνει παιδιά με τις συζύγους του.

Ο Βεντσεσλάβος πέθανε στις 16 Αυγούστου 1419 από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού σε ένα δάσος στα προάστια της Πράγας, αφήνοντας τη χώρα του σε βαθιά πολιτική κρίση. Τον θάνατό του ακολούθησαν σχεδόν δύο δεκαετίες συγκρούσεων που ονομάζονται Πόλεμοι των Χουσιτών, οι οποίοι επικεντρώνονται στις εκκλήσεις για την θρησκευτική μεταρρύθμιση του Γιαν Χους και ήταν ωθούμενοι από την λαϊκή οργή που προκάλεσε το μαρτύριό του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Greifeneder, Elke. «Biographie König Wenzels». Humboldt University of Berlin. http://amor.cms.hu-berlin.de/~greifene/Wenzel/biographie.html. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]