Μαργραβάτο του Βρανδεμβούργου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαργραβιάτο του Βραδεμβούργου
11  Ιουνίου 11571806

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΑγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
ΠρωτεύουσαΜπράντενμπουργκ αν ντερ Χάβελ και Βερολίνο
ΓλώσσεςΚάτω Γερμανικά
Πολίτευμαμοναρχία

Το Μαργραβάτο του Βρανδεμβούργου (γερμανικά: Markgrafschaft Brandenburg) ήταν σημαντικό πριγκιπάτο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 1157 έως το 1806 που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Γερμανίας και της Κεντρικής Ευρώπης.

Το Βρανδεμβούργο αναπτύχθηκε από τη Βόρειο Μαρκιωνία, που ιδρύθηκε στην επικράτεια των Σλάβων Βενέδων. Οι κυρίαρχοι μαργράβοι του ιδρύθηκαν ως διάσημοι πρίγκιπες-εκλέκτορες με το Χρυσούν Διάταγμα του 1356, επιτρέποντάς τους να ψηφίσουν στην εκλογή αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έτσι το κράτος έγινε επίσης γνωστό ως Εκλεκτορικό Βρανδεμβούργο ή Εκλεκτοράτο του Βρανδεμβούργου.

Ο Οίκος των Χοεντσόλερν ανήλθε στο θρόνο του Βρανδεμβούργου το 1415. Το 1417 ο Φρειδερίκος Α΄ μετακόμισε την πρωτεύουσά του από το Βρανδεμβούργο επί του Χάβελ στο Βερολίνο. Μέχρι το 1535 το Εκλεκτοράτο είχε έκταση περίπου 10.000 τετραγωνικά μίλια και πληθυσμό 400.000. Υπό την ηγεσία των Χοεντσόλερν, το Βρανδεμβούργο μεγάλωσε γρήγορα στην εξουσία κατά τον 17ο αιώνα και κληρονόμησε το Δουκάτο της Πρωσίας. Το προκύπτον Βρανδεμβούργο-Πρωσία ήταν ο προκάτοχος του Βασιλείου της Πρωσίας, το οποίο έγινε το κορυφαίο γερμανικό κράτος κατά τον 18ο αιώνα. Αν και ο υψηλότερος τίτλος των Εκλεκτόρων ήταν «Βασιλιάς στην Πρωσία/της Πρωσίας», η εξουσία τους παρέμεινε στο Βρανδεμβούργο και την πρωτεύουσα του Βερολίνου.

Το Μαργραβάτο του Βρανδεμβούργου τελείωσε με τη διάλυση της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 1806. Αντικαταστάθηκε μετά τους Ναπολεόντειους Πολέμους με την πρωσική Επαρχία Βρανδεμβούργου το 1815. Το Βασίλειο της Πρωσίας πέτυχε την ενοποίηση της Γερμανίας και τη δημιουργία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας το 1871. Καθώς η Πρωσία ήταν ο νόμιμος προκάτοχος του ηνωμένου Γερμανικού Ράιχ του 1871-1945, και ως άμεσος πρόγονος της σημερινής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το Βρανδεμβούργο είναι ένας από τους γραμμικούς προγόνους της σημερινής Γερμανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]