Λουδοβίκος της Σικελίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Λουδοβίκος
Arms of the Aragonese Kings of Sicily(Crowned).svg
Θυρεός των βασιλέων της Σικελίας
από τον Οίκο της Βαρκελώνης
βασιλιάς της Σικελίας
thum
Περίοδος 1342 - 1355
Προκάτοχος Πέτρος Β΄
Διάδοχος Φρειδερίκος Γ'
Γέννηση 4 Φεβρουαρίου 1338
Θάνατος 16 Οκτωβρίου 1355 (ετών 17)
Οίκος Βαρκελώνης-Σικελίας
Πατέρας Πέτρος Β'
Μητέρα Ελισάβετ της Καρινθίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )


Ο Λουδοβίκος ο Παις (4 Φεβρουαρίου 1338 - 16 Οκτωβρίου 1355) ήταν βασιλιάς της Σικελίας (1342-1355). Ήταν ο πρωτότοκος υιός του Πέτρου Β' βασιλιά της Σικελίας και της Ελισάβετ, κόρης του Όθωνα Γ' δούκα της Καρινθίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κατάνη την ημέρα της πολιούχου της πόλης αγίας Αγάθης. Ο Πέτρος Β' τον ανακήρυξε διάδοχο στις κοινοτικές διοικήσεις του βασιλείου. Θεωρώντας τη γέννηση αγοριού ως επέμβαση της αγίας, οκτώ ημέρες μετά εξέδωσε ένα προνόμιο για την πόλη, που την εξαιρούσε από τη δαπάνη της εθιμοτυπικής φιλοξενίας της Αυλής. Ονομάστηκε primogenitus (πρωτότοκος) και infante (πρίγκιψ). Ο Πέτρος Β' απεβίωσε το 1342 αφήνοντας τον Λουδοβίκο 5ετή με αντιβασιλιά το θείο του Ιωάννη δούκα του Ραντάτζο. Ο Ιωάννης κάλεσε τους πολίτες να στείλουν αντιπροσώπους τους στη στέψη, όπου ορκίσθηκαν πίστη στο Λουδοβίκο, το ίδιο έτος. Στη στέψη ονομάσθηκε rex Trinacria (βασιλιάς Σικελίας).

Απεβίωσε 17ετής από την επιδημία Πανώλης και τον διαδέχθηκε ο νεότερος αδελφός του Φρειδερίκος Γ'.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Abulafia, David (2000). Jones, Michael, ed. The New Cambridge Medieval History, Volume 6: c.1300–c.1415. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 488–514.
  • Fodale, Salvatore (2007). "Ludovico (Luigi) d'Aragona, re di Sicilia (Trinacria)". Dizionario Biografico degli Italiani 66. Rome: Istituto dell'Enciclopedia Italiana.
Προκάτοχος:
Πέτρος Β΄
Βασιλιάς της Σικελίας
Arms of the Aragonese Kings of Sicily(Crowned).svg
1342-1355
Διάδοχος:
Φρειδερίκος Γ'
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Louis, King of Sicily της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).