Όθων Γ΄ της Καρινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Όθων Γ΄ της Καρινθίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1265 (περίπου)[1][2]
Θάνατος25  Μαΐου 1310 ή 1310[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός[4]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕυφημία της Σιλεσίας-Λήγκνιτς
Ευφημία της Σιλεσίας-Λήγκνιτς (από 1297)[5]
ΤέκναΕλισάβετ της Καρινθίας, βασίλισσα της Σικελίας
Anna Korutanská
ΓονείςΜάινχαρτ της Καρινθίας και Ελισάβετ της Βαυαρίας[6]
ΑδέλφιαΕλισάβετ της Καρινθίας, βασίλισσα της Γερμανίας
Agnes von Görz und Tirol
Ερρίκος της Βοημίας
Κορραδίνος
Αλβέρτος Β΄ της Γκορίτσια-Τυρόλου
Λουδοβίκος της Γκορίτσια-Τυρόλου
ΟικογένειαΟίκος της Γκορίτσια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όθων Γ΄, γερμ. Otto III (π. 1265 - 25 Μαΐου 1310) από τον Οίκο της Γκορίτσια ήταν δούκας της Καρινθίας και κόμης του Τυρόλου (1295-1310).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Μάινχαρτ δούκα της Καρινθίας, κόμη της Γκορίτσια & του Τυρόλου (μετά μόνο του Τυρόλου) και της Ελισάβετ των Βίττελσμπαχ, κόρης του Όθωνα Β΄ δούκα της Βαυαρίας.

Ο πατέρας του ήταν αρχικά κόμης της Γκορίτσια & του Τυρόλου· υποστήριξε τον Ροδόλφο Α΄ των Αψβούργων της Γερμανίας εναντίον του Ότακαρ Β΄ της Βοημίας και ως ανταμοιβή έλαβε το δουκάτο της Καρινθίας. Επίσης η Ελισάβετ, αδελφή του Όθωνα Γ΄, παντρεύτηκε τον Αλβέρτο Α΄ της Γερμανίας, γιο του Ροδόλφου Α΄. Ο Μάινχαρτ παραχώρησε το 1271 τη Γκορίτσια στον νεότερο αδελφό του Αλβέρτο Α΄.

Το 1295 διαδέχθηκε τον πατέρα του μαζί με τα μικρότερα αδέλφια του. Η χώρα ήταν καλά ργανωμένη, μια και ο πατέρας τους εγκατέστησε αποτελεσματική διοίκηση με το να θέσει υπουργούς και να δημιουργήσει για το Τυρόλο το Ερυθρό Βιβλίο (Raitbuch) , όπου καταγραφόταν εσωτερικά θέματα. Ο Όθων Γ΄ υπέγραψε συνοριακή Συμφωνία με τη γειτονική επισκοπή του Μπρίξτεν, όπου οριζόταν μεταξύ τους όριο να είναι η συμβολή των ποταμών Άντιτζε (Άθεσις) και Αβίζιο. Οι αδελφοί του Λουδοβίκος και Ερρίκος έγιναν επίτροποι (vogts) στις επισκοπές του Τρεντ.

Ο Αλβέρτος Α΄ εκλέχθηκε βασιλιάς της Γερμανίας το 1298 και του χορήγησε τις προσόδους αρκετών διοδίων. Ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα του ήταν και η επέκταση της αγοράς του Γκρης (νυν μέρος του Μπολτσάνο) το 1305, που ανταγωνιζόταν την αγορά της κεντρικής πόλης του Μπολτσάνο, ιδιοκτησίας του επισκόπου. Παρά τα έσοδά του, η πολυτελής Αυλή του ήταν βάρος στα οικονομικά του.

Το 1310 απεβίωσε χωρίς άρρεν τέκνο· ο αδελφός του Λουδοβίκος είχε αποβιώσει από το 1305, έτσι τον διαδέχθηκε ο Ερρίκος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1297 την Ευφημία των Πιάστ-Σιλεσίας, κόρη του Ερρίκου Ε΄ δούκα της Λεγκνίτσα (γερμ. Λήγκνιτς) και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wilhelm Baum: Die Grafen von Görz in der europäischen Politik des Mittelalters, Kitab-Verlag, Klagenfurt, 2000, ISBN 3-902005-04-1
  • Christoph Haidacher: Die Verwaltungsorganisation Meinhards II. und seiner Nachfolger, in: Eines Fürsten Traum. Meinhard II. - Das Werden Tirols, exhibition catalog, Schloss Tirol/Stams 1995

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]