Όθων Γ΄ της Καρινθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Όθων Γ΄ της Καρινθίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1265 (περίπου)[1]
Θάνατος 25  Μαΐου 1310
Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Οικογένεια
Σύζυγος Ευφημία της Σιλεσίας-Λήγκνιτς
Τέκνα Ελισάβετ της Καρινθίας, βασίλισσα της Σικελίας
Anna Korutanská
Γονείς Μάινχαρτ της Καρινθίας και Ελισάβετ της Βαυαρίας, βασίλισσα της Γερμανίας
Αδέλφια Ελισάβετ της Καρινθίας
Agnes von Görz und Tirol
Ερρίκος της Βοημίας
Κορραδίνος
Αλβέρτος Β΄ της Γκορίτσια-Τυρόλου
Λουδοβίκος της Γκορίτσια-Τυρόλου
Οικογένεια Οίκος της Γκορίτσια
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όθων Γ΄, γερμ. Otto III (π. 1265 - 25 Μαΐου 1310) από τον Οίκο της Γκορίτσια ήταν δούκας της Καρινθίας και κόμης του Τυρόλου (1295-1310).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Μάινχαρτ δούκα της Καρινθίας, κόμη της Γκορίτσια & του Τυρόλου (μετά μόνο του Τυρόλου) και της Ελισάβετ των Βίττελσμπαχ, κόρης του Όθωνα Β΄ δούκα της Βαυαρίας.

Ο πατέρας του ήταν αρχικά κόμης της Γκορίτσια & του Τυρόλου· υποστήριξε τον Ροδόλφο Α΄ των Αψβούργων της Γερμανίας εναντίον του Ότακαρ Β΄ της Βοημίας και ως ανταμοιβή έλαβε το δουκάτο της Καρινθίας. Επίσης η Ελισάβετ, αδελφή του Όθωνα Γ΄, παντρεύτηκε τον Αλβέρτο Α΄ της Γερμανίας, γιο του Ροδόλφου Α΄. Ο Μάινχαρτ παραχώρησε το 1271 τη Γκορίτσια στον νεότερο αδελφό του Αλβέρτο Α΄.

Το 1295 διαδέχθηκε τον πατέρα του μαζί με τα μικρότερα αδέλφια του. Η χώρα ήταν καλά ργανωμένη, μια και ο πατέρας τους εγκατέστησε αποτελεσματική διοίκηση με το να θέσει υπουργούς και να δημιουργήσει για το Τυρόλο το Ερυθρό Βιβλίο (Raitbuch) , όπου καταγραφόταν εσωτερικά θέματα. Ο Όθων Γ΄ υπέγραψε συνοριακή Συμφωνία με τη γειτονική επισκοπή του Μπρίξτεν, όπου οριζόταν μεταξύ τους όριο να είναι η συμβολή των ποταμών Άντιτζε (Άθεσις) και Αβίζιο. Οι αδελφοί του Λουδοβίκος και Ερρίκος έγιναν επίτροποι (vogts) στις επισκοπές του Τρεντ.

Ο Αλβέρτος Α΄ εκλέχθηκε βασιλιάς της Γερμανίας το 1298 και του χορήγησε τις προσόδους αρκετών διοδίων. Ανάμεσα στα οικονομικά μέτρα του ήταν και η επέκταση της αγοράς του Γκρης (νυν μέρος του Μπολτσάνο) το 1305, που ανταγωνιζόταν την αγορά της κεντρικής πόλης του Μπολτσάνο, ιδιοκτησίας του επισκόπου. Παρά τα έσοδά του, η πολυτελής Αυλή του ήταν βάρος στα οικονομικά του.

Το 1310 απεβίωσε χωρίς άρρεν τέκνο· ο αδελφός του Λουδοβίκος είχε αποβιώσει από το 1305, έτσι τον διαδέχθηκε ο Ερρίκος.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1297 την Ευφημία των Πιάστ-Σιλεσίας, κόρη του Ερρίκου Ε΄ δούκα της Λεγκνίτσα (γερμ. Λήγκνιτς) και είχε τέκνα:

  • Άννα π. 1300-1331/35, παντρεύτηκε τον Ροδόλφο Β΄ των Βίττελσμπαχ παλατινό κόμη του Ρήνου.
  • Ελισάβετ απεβ. π. 1352, παντρεύτηκε τον Πέτρο Β΄ της Σικελίας, του Οίκου της Βαρκελώνης.
  • Ούρσουλα απεβ. 1327.
  • Ευφημία απεβ. 1329/39.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wilhelm Baum: Die Grafen von Görz in der europäischen Politik des Mittelalters, Kitab-Verlag, Klagenfurt, 2000, ISBN 3-902005-04-1
  • Christoph Haidacher: Die Verwaltungsorganisation Meinhards II. und seiner Nachfolger, in: Eines Fürsten Traum. Meinhard II. - Das Werden Tirols, exhibition catalog, Schloss Tirol/Stams 1995

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Otto III, Duke of Carinthia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).