Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) ήταν το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1986 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και λειτούργησε μέχρι το 2019. Το ΚΥΣΕΑ ήταν υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την επιλογή των Αρχηγών των τεσσάρων Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και για την επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ ήταν ο Πρωθυπουργός. Διάδοχο όργανο είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον τομέα της εθνικής άμυνας, είχαν λειτουργήσει και παλαιότερα διάφορα παρόμοια σχήματα όπως το ΑΣΕΑ (Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας) στις μέρες του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου μετά το 1981 εισήγαγε ένα νέο, περισσότερο προσωπικό και «προεδρικό» τρόπο λήψης αποφάσεων. Η δημιουργία του ΚΥΣΕΑ ως ανώτατης αρχής για θέματα εθνικής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής ήταν παρόμοια με τη δημιουργία του ΑΣΟΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) για οικονομικά θέματα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προτιμούσε ένα σχετικά «κλειστό» ΚΥΣΕΑ στο οποίο συμμετείχαν λίγοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά οι διάδοχοί του αύξησαν τον αριθμό των μελών του.

Η σύνθεση του ΚΥΣΕΑ μεταβαλλόταν από τον εκάστοτε Πρωθυπουργό.

Πρόταση για μετατροπή σε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές τα τελευταία χρόνια πρότειναν τη μετατροπή του ΚΥΣΕΑ σε συμβούλιο εθνικής ασφάλειας, όπως αυτό των ΗΠΑ.[1] Ωστόσο, εκφράστηκε και η άποψη διατήρησης του ΚΥΣΕΑ όπως είναι, καθώς υπάρχει ο φόβος ένα συμβούλιο εθνικής ασφάλειας να μετατραπεί σε χώρο «βολέματος» αποστράτων αξιωματικών και συνταξιούχων διπλωματών προσκείμενων στην εκάστοτε κυβέρνηση.[2] Το διάδοχο ΚΣ Εθνικής Ασφαλείας διατηρεί την ίδια δομή με τον προκάτοχό του.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μετείχαν ως μέλη:

και ως μέλη:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]