Έμπερχαρντ της Φραγκονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έμπερχαρντ
Eberhard
Δούκας της Φραγκονίας
Δούκας της Φραγκονίας
Περίοδος 918-939
Προκάτοχος Κορράδος ο νεώτερος
Διάδοχος το δουκάτο έγινε αυτοκρατορική κτήση
Δούκας της Λοθαριγγίας
Περίοδος 926-926
Οίκος Κονρανδίνοι
Πατέρας Κορράδος ο πρεσβύτερος
Μητέρα Γκλίσμουτ της Καρινθίας
Γέννηση περ. 885
Θάνατος 23 Οκτωβρίου 939
Άντερναχ
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Έμπερχαρντ της Φραγκονίας (Eberhard, περ. 8852 Οκτωβρίου 939) ήταν μέλος του Οίκου των Κορραδίνων, γιος του Κορράδου του πρεσβύτερου, αδελφός του βασιλιά της Γερμανίας Κορράδου Α΄. Έγινε δούκας της Φραγκονίας μετά τον θάνατο του Κορράδου Α΄ τον Δεκέμβριο του 918.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την διετία από το 926 έως το 928 ήταν ταυτόχρονα δούκας της Λοθαριγγίας. Στην επιθανάτιο κλίνη του ο αδελφός του Κορράδος του σύστησε να μην κάνει καμιά απόπειρα να εξασφαλίσει την διαδοχή, αντίθετα να βοηθήσει στην άνοδο του γερμανικού θρόνου του έως τότε αντιπάλου του Ερρίκου του κυνηγού δούκα της Σαξονίας. Ο Έμπερχαρντ σεβάστηκε την τελευταία επιθυμία του αδελφού του, αφού ήταν ο μοναδικός τρόπος να συμφιλιωθούν οι Σάξονες και οι Φράγκοι, ώστε να μην διαλυθεί το γερμανικό κράτος σε πολυάριθμα δουκικά κρατίδια.

Όσο ζούσε παρέμεινε πιστός στον Ερρίκο τον κυνηγό που του παραχώρησε το δουκάτο της Λωραίνης (926 – 928), αλλά όταν πέθανε ήρθε σε σύγκρουση με τον γιο και διάδοχο του αυτοκράτορα Όθωνα Α΄. Ξεκίνησε το 937 μετά από σύγκρουση του με κάποιον Σάξονα δούκα που αρνήθηκε να του πληρώσει φόρο γιατί δεν ήταν Σάξονας και η διαμάχη μεταφέρθηκε στην αυλή του αυτοκράτορα Όθωνα Α΄. Ο Όθωνας δικαίωσε τον Σάξονα όταν διέταξε τον Έμπερχαρντ να πληρώσει πρόστιμο, ενώ υπέβαλε τους συνοδούς του στην ατιμωτική τιμωρία μεταφοράς νεκρών σκύλων στο κοινό.

Ο Έμπερχαρντ συμμάχησε με τους αντιπάλους του Όθωνα και εξεγέρθηκε εναντίον του το 938 με την υποστήριξη του Θάνκμαρ, ετεροθαλούς αδελφού του Όθωνα και του νέου δούκα της Βαυαρίας Έμπερχαρντ, γιου του Αρνούλφου της Βαυαρίας. Ο Θάνκμαρ σκοτώθηκε στην μάχη και ο Έμπερχαρντ της Βαυαρίας αντικαταστάθηκε στο δουκάτο από τον θείο του Μπέρτχολ της Βαυαρίας (938 – 945). Μετά από μια σύντομη συμφιλίωση με τον Όθωνα εξεγέρθηκε ξανά εναντίον του με την υποστήριξη του θείου Φρειδερίκου αρχιεπισκόπου του Μάιντς και του νεώτερου αδελφού του Όθωνα Ερρίκου.

Στις 2 Οκτωβρίου 939 οι επαναστάτες ηττήθηκαν στην μάχη του Άντερναχ. Ο ίδιος ο Έμπερχαρντ σκοτώθηκε στην μάχη και το δουκάτο του έγινε αυτοκρατορική κτήση.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Eberhard of Franconia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).