Καλλίπολη Θράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καλλίπολη (πόλη))
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η μακεδονική πόλη Καλλίπολη στη Θράκη αναφέρεται από τον Πτολεμαίο (Γεωγρ Υφ. 3.11.19) σε συνδυασμό με τις πόλεις Σηστός, Κοίλα, Ελαιούς και Καρδία[1]. Διαθέτει πλούσια ιστορία ως ναυτική βάση κάτω από διαφορετικούς κυβερνήτες. Η Καλλίπολη είναι ο αρχαιολογικός τόπος των "τύμβων των Θρακών βασιλέων"[2]. Η προέλευση της πόλης είναι αβέβαιη. Ο Βυζαντινός συγγραφέας Ιωάννης Κίνναμος (V.3) αποδίδει την ίδρυσή της στον Αθηναίο στρατηγό Καλλία. Το σίγουρο είναι ότι δεν ακούμε για αυτήν τίποτα πριν τους Μακεδονικούς Πολέμους, όταν την αναφέρει ο Τίτος Λίβιος[3]

Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' οχύρωσε την Καλλίπολη και εγκατέστησε σημαντικές στρατιωτικές αποθήκες σταριού και κρασιού, ερείπια των οποίων είναι ακόμη εμφανή[2][4]. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους το 1204, η Γκαλίπολη πέρασε υπό την κυριαρχία των Ενετών. Ένα εκστρατευτικό σώμα Αλμογαβάρων, υπό τον Ροζέ ντε Φλορ, εγκαταστάθηκε εκεί το 1306. Μετά τον θάνατο του ντε Φλορ οι Αλμογάβαροι κατέσφαξαν τους κατοίκους της πόλης. Αργότερα, νικημένοι από τα συμμαχικά στρατεύματα των Ενετών και των Βυζαντινών, αποσύρθηκαν το 1307, καταστρέφοντας τις οχυρώσεις. Μετά την καταστροφή των τειχών από σεισμό, κατακτήθηκε από τους Τούρκους το 1354 και έγινε το πρώτο κομμάτι της οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hatzopoulos, M. Β.. Loukopoulou, L. D. (1987). [77 Two Studies in Ancient Macedonian Topography]. Athens: Kέντρον Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας Ε.Ι.Ε.. 77. 
  2. 2,0 2,1 Gallipoli, Turkey in the 1911 Encyclopædia Britannica
  3. Cramer, John Anthony (1828). A geographical and historical description of ancient Greece. Clarendon Press, σελ. 330. http://books.google.gr/books?id=bqENAAAAQAAJ&pg=PA330&lpg=PA330&dq=Callipolis+ancient+macedonian+city&source=bl&ots=TBKCTC31AR&sig=1zA3jCLiAovjqbSqONOyBk4dYRc&hl=el&sa=X&ei=8T8DVKL0GqfV0QXSw4EQ&ved=0CFMQ6AEwBg#v=onepage&q=Callipolis%20ancient%20macedonian%20city&f=false. 
  4. Callipolis in the New Advent Encyclopedia

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]