Λάμψακος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λάμψακος
Stater Zeus Lampsacus CdM.jpg
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
40°20′38″N 26°41′01″E / 40.343889°N 26.683611°E / 40.343889; 26.683611Συντεταγμένες: 40°20′38″N 26°41′01″E / 40.343889°N 26.683611°E / 40.343889; 26.683611
Χώρα Τουρκία
Διαμέρισμα Διαμέρισμα Μαρμαρά
Επαρχία Τσανάκκαλε
Πληθυσμός 11.625 (πόλη)
Commons page Πολυμέσα στα Κοινά

H Λάμψακος ήταν αρχαία ελληνική αποικία των Φωκαέων, χτισμένη σε στρατηγική θέση στις ακτές του Ελλήσποντου στην βόρεια Τρωάδα. Στην θέση της σήμερα υπάρχει η ομώνυμη Τουρκική πόλη με πληθυσμό 10.000 περίπου κατοίκων. Η Νέα Λάμψακος βρίσκεται 4 χλμ νότια της Χαλκίδας και είναι μια κωμόπολη που ανήκει στο Δήμο Χαλκιδέων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη χτίστηκε από Φωκαείς το 654 π.Χ.[1] Το όνομά της το πήρε σύμφωνα με παραδόσεις της Φώκαιας από την τοπική ηρωίδα Λαμψάκη. Η πόλη έχασε την ανεξαρτησία της τον 6ο αιώνα π.Χ. από τους Λυδούς και στην συνέχεια από τους Πέρσες. Μετά την λήξη των Περσικών πολέμων η Λάμψακος πέρασε στον έλεγχο των Αθηναίων και εντάχτηκε στην Δηλιακή Συμμαχία, έχοντας την υποχρέωση να συνεισφέρει δώδεκα τάλαντα στο ταμείο γεγονός που μαρτυρά και την ευημερία της πόλης. Τα νομίσματα που έκοψε κατά τον 4ο αιώνα δείχνουν μία ακμάζουσα πόλη[2].

Η Λάμψακος εξασθένισε μετά από την επανάσταση που πραγματοποίησε το 411 π.Χ. κατά των Αθηναίων. Το 196 π.Χ. οι Ρωμαίοι υπερασπίστηκαν την πόλη απέναντι στον Αντίοχο τον Μέγα . Η Λάμψακος έγινε σύμμαχος της Ρώμης και συνέχισε να ευημερεί και κάτω από τον έλεγχο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας[3][4].

Σημαντικοί αρχαίοι φιλόσοφοι από την Λάμψακο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την Λάμψακο κατάγονταν πολλοί σημαντικοί αρχαίοι φιλόσοφοι, όπως ο Μητρόδωρος ο Λαμψακηνός (ο πρεσβύτερος), φιλόσοφος του 5ου αιώνα π.Χ. της σχολής του Αναξαγόρα, ο Στράτων, Περιπατητικός φιλόσοφος και τρίτος διευθυντής της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλη Λύκειο, στην Αθήνα, ο Ευαίων [5], μαθητής του Πλάτωνα. Επίσης μία ομάδα σημαντικών Επικούρειων φιλοσόφων προέρχονταν από την Λάμψακο όπως ο Πoλύαινoς Λαμψακηνός , ο Ιδομενέας ο Λαμψακηνός, ο Λεόντιος ο Λαμψακηνός, ο Κολώτης ο Λαμψακηνός και ο Μητρόδωρος ο Λαμψακηνός (ο νεότερος).

Χριστιανική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Λάμψακο θάφτηκε ο Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας όπου και μαρτύρησε[6]. Πρώτος επίσκοπος της Λαμψάκου ήταν ο Παρθένιος την περίοδο που αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος. Την περίοδο του αυτοκράτορα Μαρκιανού έγινε στην Λάμψακο επισκοπική σύνοδος. Άλλοι γνωστοί επίσκοποι της Λαμψάκου ήταν ο Δανιήλ που συμμετείχε στην σύνοδο της Νίκαιας το 451 π.Χ. ο Κωνσταντίνος που συμμετείχε στην Τρίτη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης και ο Άγιος Ευσχήμων ο Ομολογητής [7] Άγιος Ευσχήμων, επίσκοπος Λαμψάκου. Η επισκοπική έδρα της λαμψάκου αναφέρεται μέχρι τον 13ο αιώνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lampsacus της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).