Δόμνα Μιχαηλίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δόμνα Μιχαηλίδου
Domna Michailidou closer view.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου (Ελληνικά)
Γέννηση13  Νοεμβρίου 1987
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Ισπανικά
Γαλλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
Πανεπιστήμιο του Γιορκ[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοικονομολόγος
πολιτικός
Assistant Secretary

H Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου (13 Νοεμβρίου 1987) είναι Ελληνίδα πανεπιστημιακός[2] και πολιτικός, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Από το 2014 ήταν επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Κέιμπριτζ. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, τις αγορές κεφαλαίου, τα δημόσια οικονομικά, το κράτος πρόνοιας και τη δημόσια υγεία. Έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Κέιμπριτζ, καθώς και Οικονομική Πολιτική στο Government School του UCL. Έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ (OECD) στο Παρίσι ως οικονομολόγος και κατόπιν στην Αθήνα για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ως οικονομολόγος ειδικός στον ανταγωνισμό. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς όπως, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο. Ακόμη έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Κέιμπριτζ, του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν και του Υπουργείου Υγείας του Ιράν.

Το 2016 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της The inexorable evolution of financialisation από τον εκδοτικό οίκο Palgrave MacMillan. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning), σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ (όπως το Project Syndicate, το BBC και αρκετά ελληνικά μέσα). Το 2016[3] συμμετείχε στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα και το 2017 στη σύνταξη της ειδικής έκθεσης του ίδιου οργανισμού για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας[4].

Επιπλέον, η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως εισηγήτρια επιστημονικών δημοσιεύσεων και εκθέσεων δημόσιων πολιτικών. Το 2019 ανακοινώθηκε ως Future Leader του δικτύου Διατλαντικών σχέσεων του German Marshall Fund[5] . Επιπλέον, έχει διατελέσει γραμματέας του Graduate Union του Κέιμπριτζ και πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Newnham College of Cambridge.

Ως Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 έχει επικεντρωθεί στην παιδική προστασία και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Παιδική προστασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθιέρωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση στη χώρα, στο πλαίσιο της προστασίας οικογένειας και της ενίσχυσης των δημογραφικών πολιτικών[6].

Τον Δεκέμβριο του 2019, υλοποιώντας ένα σημαντικό βήμα αποϊδρυματοποίησης, εξήγγειλε την πολιτική «μία οικογένεια για κάθε παιδί» για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό ανέλαβε νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες, ώστε μέσα από ένα ενιαίο και λειτουργικό πληροφοριακό σύστημα οι αναδοχές και οι υιοθεσίες να διενεργούνται σε εθνικό πλέον και όχι σε τοπικό επίπεδο, ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και με διαφάνεια[7]. Το νέο σύστημα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες οικογενειακής αποκατάστασης σε όλα τα παιδιά που ζουν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας μέσα από ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου[8] της καταλληλότητας των υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονέων. Επιπλέον, μέσα από στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες προχώρησε στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη διεύρυνση του αριθμού των υποψήφιων ανάδοχων γονέων[9].

Για την ενίσχυση της οικογένειας και τη βελτίωση ιδίως της θέσης της γυναίκας στην αγορά εργασίας, προχώρησε στη χρηματοδότηση επιπλέον επιδοτούμενων θέσεων σε βρεφονηπιακούς με αποτέλεσμα το 2020 να δοθούν περισσότερα voucher από κάθε προηγούμενη χρονιά[10]. Για την αναμόρφωση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, η Δόμνα Μιχαηλίδου προχώρησε στη σύσταση ομάδας έργου υπό τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Γέηλ Κωνσταντίνου Μεγήρ. Αντικείμενο της ομάδας έργου είναι η τροποποίηση του πλάνου λειτουργίας των σταθμών και η διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός ενιαίου curriculum δραστηριοτήτων αλλά και πρώιμης διάγνωσης νευρολογικών παθήσεων και μαθησιακών δυσκολιών[11].

Συνεργασία με τη Unicef[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2020 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη UNICEF. Στόχος του μνημονίου είναι η ενίσχυση των δράσεων της χώρας αναφορικά με την προστασία των παιδιών, την αποϊδρυματοποίηση και ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης με σκοπό την ομαλή μετάβαση των παιδιών στην ενηλικίωση, την κοινωνία και την αγορά εργασίας[12].

Πρόγραμμα “Child Guarantee”[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατόπιν κατάθεσης προτάσεων της  Δόμνας Μιχαηλίδου, η Ελλάδα επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Child Guarantee” για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. To διετές πρόγραμμα “Child Guarantee” είναι μια πιλοτική πρωτοβουλία της UNICEF σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο υλοποιείται σε επτά Κράτη Μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Γερμανία, Κροατία, Ιταλία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Ισπανία), τα οποία θα προωθήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για την προτεραιοποίηση ζητημάτων που αφορούν τα παιδιά στις διαδικασίες εθνικού σχεδιασμού και αντίστοιχων κρατικών προϋπολογισμών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η παιδική φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός[13].

Προστασία αστέγων και ευάλωτου πληθυσμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την προστασία και τη στήριξη των αστέγων, νομοθέτησε ως υφυπουργός την επέκταση του δικαιώματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους αστέγους οι οποίοι ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας. Η επέκταση του δικαιώματος προβλέφθηκε επίσης και για τις γυναίκες θύματα βίας που φιλοξενούνται σε ειδικούς ξενώνες. Με τον ίδιο νόμο το πρόγραμμα Στέγη και Εργασία καθιερώθηκε ως μόνιμη δημόσια πολιτική και εξασφάλισε σταθερή ετήσια χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό[14].

Πολιτικές ΑμεΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο πλαίσιο της στήριξης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία εργάστηκε ως αρμόδια Υφυπουργός για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης παρουσιάστηκε στις 24/11/2020 στη Βουλή από τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου[15].

Επικρίσεις σε δηλώσεις της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιχαηλίδου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, επικρίθηκε για μια παλαιότερη παρέμβασή της, στην οποία είχε χαρακτηρίσει «συλλογική ψυχική νόσο» τον αγώνα της Αριστεράς ενάντια στη δικτατορία και είχε αναφερθεί στην «αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα».[16][17] Παρ' όλα αυτά, τις αμέσως επόμενες ώρες, ο συγγράφεας Απόστολος Δοξιάδης δήλωσε ότι τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν στη Μιχαηλίδου, αλλά αποτελούν απόσπασμα από το βιβλίο του "Ερασιτέχνης Επαναστάτης"[18].

Με αφορμή επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, επικρίθηκε για αναφορά της σε εύρεση όπλων που έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας.[19]

Συγγραφικό Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Michailidou D.M. 'Financial Crises in Emerging Markets: The destabilising effects of sudden surges of capital inflows and the inexorable evolution of financialisation'[20], Palgrave Macmillan, published in November 2015. Forward by G. Harcourt.

Επιστημονικά Περιοδικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Kennedy J. and D.M. Michailidou, 2017, 'Divergent Policy Responses to Increasing Vaccine Skepticism in Southern Europe', The Lancet Infectious Diseases.
 • Kennedy J. and D.M. Michailidou, 2017, 'Civil war, contested sovereignty and the limits of global health partnerships: A case study of the Syrian polio outbreak in 2013', Health Policy and Planning, Oxford University Press.
 • Bowden S., Michailidou D.M. and Pereira A., 2008, 'Chasing Mosquitoes: An exploration of the relationship between economic growth, poverty and the elimination of malaria in Southern Europe in the 20th Century' published in the Journal of International Development (Vol. 20, issue 8).

Διεθνής Τύπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Domna Michailidou and Jonathan Kennedy (2017). 'When Populism can Kill,' Project Syndicate.[21]
 • Jonathan Kennedy and Domna Michailidou (2016). 'Rethinking Humanitarian Aid in Civil Wars,' Project Syndicate.[22]
 • Jonathan Kennedy and Domna Michailidou (2016): 'The politics of polio eradication,' Project Syndicate. [23]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ανακτήθηκε στις 22  Οκτωβρίου 2021.
 2. «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». investgr.eu. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019. 
 3. «OECD Economic Surveys: Greece 2016 | READ online». OECD iLibrary (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 4. «OECD Competition Assessment Reviews: Greece 2017 | en | OECD». www.oecd.org. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 5. «German Marshall Fund US Fellows Biographies» (PDF). 
 6. «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ A 21/2020». 
 7. «HTML code tutorial: the Idocs guide to HTML». Choice Reviews Online 42 (03): 42–1609-42-1609. 2004-11-01. doi:10.5860/choice.42-1609. ISSN 0009-4978. http://dx.doi.org/10.5860/choice.42-1609. 
 8. «ΦΕΚ A 235/2020». 
 9. «ΦΕΚ A 235/2020». 
 10. Newsroom. «Με νέα ΚΥΑ, 15.000 επιπλέον voucher σε βρεφονηπιακούς | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 11. Φωτιάδη, Ιωάννα. ««Επενδύστε στα βρέφη και στα νήπια» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 12. Newsroom. «Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – UNICEF για την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 13. «Η Ελλάδα χώρα- πιλότος στο πρόγραμμα «Child guarantee», για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας». www.naftemporiki.gr. 11 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 14. «ΦΕΚ A 235/2020». 
 15. «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ: 6 πυλώνες και 30 οριζόντιες δράσεις για το σύνολο των δημόσιων πολιτικών». www.amna.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 16. «Η Δόμνα Μιχαηλίδου διαπιστώνει «αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα» (βίντεο)». Αρχική Σελίδα. 10 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2019. 
 17. «Δοξιάδης: Δίνει απαντήσεις για το μυστήριο με τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου - Έθνος». Έθνος. 12 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2019. 
 18. «Δοξιάδης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Δικά μου λόγια είπε η Μιχαηλίδου, είστε άνανδροι». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2019. 
 19. «Τι Συρία, τι… Πατησίων για την Δόμνα Μιχαηλίδου». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019. 
 20. The Inexorable Evolution of Financialisation - Financial Crises in Emerging Markets | Domna Michailidou | Palgrave Macmillan. 
 21. Michailidou, Domna (20 Ιουλίου 2017). «When Populism Can Kill | by Domna Michailidou & Jonathan Kennedy». Project Syndicate (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019. 
 22. Kennedy, Jonathan (25 Οκτωβρίου 2016). «Rethinking Humanitarian Aid in Civil Wars | by Jonathan Kennedy & Domna Michailidou». Project Syndicate (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019. 
 23. Kennedy, Jonathan (15 Μαρτίου 2016). «The Politics of Polio Eradication | by Jonathan Kennedy & Domna Michailidou». Project Syndicate (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019.