Δόμνα Μιχαηλίδου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου
Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
27 Ιουνίου 2023
ΠρωθυπουργόςΚυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2023
Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Περίοδος
8 Ιουλίου 2019 – 25 Μαΐου 2023
ΠρωθυπουργόςΚυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2019
Βουλευτής Α΄ Πειραιά
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
21 Μαΐου 2023
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση13 Νοεμβρίου 1987 (1987-11-13) (36 ετών), Πειραιάς
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣύντροφοςΛεωνής Μαντωνάκης [1]
ΣπουδέςΚολλέγιο Αθηνών
Πανεπιστήμιο του York
Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ
ΕπάγγελμαΟικονομολόγος [2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου (Πειραιάς, 13 Νοεμβρίου 1987) είναι Ελληνίδα πολιτικός, βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία και υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, ενώ κατέχει μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και διδακτορικό στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις επίσης από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.[2]

Από το 2014 ήταν επισκέπτρια λέκτορας στο Κέντρο Αναπτυξιακών Σπουδών του Κέιμπριτζ. Η επιστημονική της έρευνα επικεντρώνεται στις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, τις αγορές κεφαλαίου, τα δημόσια οικονομικά, το κράτος πρόνοιας και τη δημόσια υγεία. Έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Κέιμπριτζ, καθώς και Οικονομική Πολιτική στο Government School του UCL. Έχει εργαστεί στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ως οικονομολόγος και κατόπιν στην Αθήνα για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ ως οικονομολόγος ειδικός στον ανταγωνισμό. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς όπως, μεταξύ άλλων, ο ΟΗΕ, ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο. Ακόμη έχει συντονίσει εθνικά σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Κέιμπριτζ, του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν και του Υπουργείου Υγείας του Ιράν.[2]

Το 2016 δημοσιεύτηκε το βιβλίο της The inexorable evolution of financialisation. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning), σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και σε ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ (όπως το Project Syndicate, το BBC και αρκετά ελληνικά μέσα). Το 2016 συμμετείχε στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα[3] και το 2017 στη σύνταξη της ειδικής έκθεσης του ίδιου οργανισμού για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.[4]

Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ως εισηγήτρια επιστημονικών δημοσιεύσεων και εκθέσεων δημόσιων πολιτικών. Το 2019 ανακοινώθηκε ως Future Leader του δικτύου Διατλαντικών σχέσεων του German Marshall Fund.[5] Επιπλέον, έχει διατελέσει γραμματέας του Graduate Union του Κέιμπριτζ και πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Newnham College of Cambridge.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.[6]

Ως υφυπουργός έχει επικεντρωθεί στην παιδική προστασία και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.[εκκρεμεί παραπομπή] Καθιέρωσε το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε γέννηση στη χώρα, στο πλαίσιο της προστασίας οικογένειας και της ενίσχυσης των δημογραφικών πολιτικών.[7] Τον Δεκέμβριο του 2019 εξήγγειλε την πολιτική «μία οικογένεια για κάθε παιδί» για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Ακόμη χρηματοδοτήθηκαν επιπλέον επιδοτούμενες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ενω συστάθηκε ομάδα έργου για την τροποποίηση του πλάνου λειτουργίας των σταθμών.[8]

Τον Ιούλιο του 2020 το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη UNICEF για την προστασία των παιδιών, την αποϊδρυματοποίηση και ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών φροντίδας και υποστήριξης με σκοπό την ομαλή μετάβαση των παιδιών στην ενηλικίωση, την κοινωνία και την αγορά εργασίας.[9] Επιπλέον η Ελλάδα επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Child Guarantee για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.[10] Για την προστασία και τη στήριξη των αστέγων, η Μιχαηλίδου νομοθέτησε την επέκταση του δικαιώματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους αστέγους οι οποίοι ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας. Τέλος, το 2020 παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.[11]

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Πειραιά.[12] Στις 27 Ιουνίου 2023 ορκίστηκε υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στη δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.[13]

Αντιπαραθέσεις και επικρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μιχαηλίδου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, επικρίθηκε για μια παλαιότερη παρέμβασή της, στην οποία είχε χαρακτηρίσει «συλλογική ψυχική νόσο» τον αγώνα της Αριστεράς ενάντια στη δικτατορία και είχε αναφερθεί στην «αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα».[14][15] Παρ' όλα αυτά, τις αμέσως επόμενες ώρες, ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης δήλωσε ότι τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν στη Μιχαηλίδου, αλλά αποτελούν απόσπασμα από το βιβλίο του "Ερασιτέχνης Επαναστάτης".[16]

Με αφορμή επεισόδια μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, επικρίθηκε για αναφορά της σε εύρεση όπλων που έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας.[17]

Η Μιχαηλίδου έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το Χαμόγελο του Παιδιού όσον αφορά τις αποϊδρυματοποίησεις, κάνοντας αναφορές για κακοποιητική συμπεριφορά και κακοδιαχείριση χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κανένα στοιχείο. [18] Το Χαμόγελο του Παιδιού απάντησε στις καταγγελίες[19] παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία.[20]

Ακόμη έχει επικριθεί για την αναφορά της στον τόπο κατοικίας 12χρονης η οποία ήταν θύμα κυκλώματος μαστροπείας.[21]

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Michailidou D.M. 'Financial Crises in Emerging Markets: The destabilising effects of sudden surges of capital inflows and the inexorable evolution of financialisation'[22], Palgrave Macmillan, published in November 2015. Forward by G. Harcourt.

Επιστημονικά Περιοδικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Kennedy J. and D.M. Michailidou, 2017, 'Divergent Policy Responses to Increasing Vaccine Skepticism in Southern Europe', The Lancet Infectious Diseases.
 • Kennedy J. and D.M. Michailidou, 2017, 'Civil war, contested sovereignty and the limits of global health partnerships: A case study of the Syrian polio outbreak in 2013', Health Policy and Planning, Oxford University Press.
 • Bowden S., Michailidou D.M. and Pereira A., 2008, 'Chasing Mosquitoes: An exploration of the relationship between economic growth, poverty and the elimination of malaria in Southern Europe in the 20th Century' published in the Journal of International Development (Vol. 20, issue 8).

Διεθνής Τύπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Domna Michailidou and Jonathan Kennedy (2017). 'When Populism can Kill,' Project Syndicate.[23]
 • Jonathan Kennedy and Domna Michailidou (2016). 'Rethinking Humanitarian Aid in Civil Wars,' Project Syndicate.[24]
 • Jonathan Kennedy and Domna Michailidou (2016): 'The politics of polio eradication,' Project Syndicate. [25]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Δόμνα Μιχαηλίδου: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της, Λεωνή Μαντωνάκη». Πρώτο Θέμα. https://www.protothema.gr/politics/article/1364456/domna-mihailidou-i-proti-dimosia-emfanisi-me-ton-sudrofo-tis-leoni-madonaki/. 
 2. 2,0 2,1 2,2 . https://www.newsbeast.gr/files/1/2017/10/Domna_Michailidou.pdf. 
 3. «OECD Economic Surveys: Greece 2016 | READ online». OECD iLibrary (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 4. «OECD Competition Assessment Reviews: Greece 2017 | en | OECD». www.oecd.org. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 5. «German Marshall Fund US Fellows Biographies» (PDF). 
 6. «Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων | ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ». gslegal.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Μαΐου 2023. 
 7. «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ A 21/2020». 
 8. Φωτιάδη, Ιωάννα. ««Επενδύστε στα βρέφη και στα νήπια» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 9. «Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – UNICEF για την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 10. «Η Ελλάδα χώρα- πιλότος στο πρόγραμμα «Child guarantee», για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας». www.naftemporiki.gr. 11 Δεκεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 11. «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ: 6 πυλώνες και 30 οριζόντιες δράσεις για το σύνολο των δημόσιων πολιτικών». www.amna.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
 12. Newsroom (25 Ιουνίου 2023). «Εκλογές 2023 – Οι εκπλήξεις της κάλπης: Ποιοι εκλέγονται, ποιοι μένουν εκτός». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
 13. «Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων | ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ». gslegal.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουνίου 2023. 
 14. «Η Δόμνα Μιχαηλίδου διαπιστώνει «αγιοποίηση του αντιδικτατορικού αγώνα» (βίντεο)». left.gr. 10 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2019. 
 15. «Δοξιάδης: Δίνει απαντήσεις για το μυστήριο με τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου - Έθνος». Έθνος. 12 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2019. 
 16. «Δοξιάδης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Δικά μου λόγια είπε η Μιχαηλίδου, είστε άνανδροι». ΤΑ ΝΕΑ. 12 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2019. 
 17. «Τι Συρία, τι… Πατησίων για την Δόμνα Μιχαηλίδου». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2019. 
 18. Group), Radiotileoptiki S. A. (OPEN Digital (29 Δεκεμβρίου 2022). «Δόμνα Μιχαηλίδου για Χαμόγελο του Παιδιού: «Έλαβα ανώνυμη καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά και κακοδιαχείριση»». ΕΘΝΟΣ. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
 19. «Δόμνα Μιχαηλίδου για το Χαμόγελο του παιδιού: Έχει 20 εκατ. ευρώ πλεόνασμα και 5 εκατ. στην Ελβετία». ΕΘΝΟΣ. 28 Δεκεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
 20. ««Χαμόγελο του Παιδιού»: Τι απαντά η οργάνωση στη Δόμνα Μιχαηλίδου». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
 21. «Υπόθεση της 12χρονης: Αποπομπή της Δόμνας Μιχαηλίδου ζητά η αντιπολίτευση». www.naftemporiki.gr. 19 Ιανουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2023. 
 22. The Inexorable Evolution of Financialisation - Financial Crises in Emerging Markets | Domna Michailidou | Palgrave Macmillan. 
 23. Michailidou, Domna (20 Ιουλίου 2017). «When Populism Can Kill | by Domna Michailidou & Jonathan Kennedy». Project Syndicate (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019. 
 24. Kennedy, Jonathan (25 Οκτωβρίου 2016). «Rethinking Humanitarian Aid in Civil Wars | by Jonathan Kennedy & Domna Michailidou». Project Syndicate (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019. 
 25. Kennedy, Jonathan (15 Μαρτίου 2016). «The Politics of Polio Eradication | by Jonathan Kennedy & Domna Michailidou». Project Syndicate (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2019.