Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
→‎Ιστορία: Πυρκαγιά 14/6/2020 - καηκε ο νέος ναός, νομίζω κάηκε και η εικόνα της παναγίας
(Διάσωση 0 πηγών και υποβολή 0 για αρχειοθέτηση.) #IABot (v2.0)
(→‎Ιστορία: Πυρκαγιά 14/6/2020 - καηκε ο νέος ναός, νομίζω κάηκε και η εικόνα της παναγίας)
Με τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, το Μοναστήρι λειτουργεί ξανά, χωρίς να έχει την ίδια περιουσία, ούτε την ίδια έκταση, όπως άλλοτε. Το [[1984]] η Μονή θα ερημωθεί, αλλά από το [[1992]] και έπειτα επαναλειτουργεί από γυναίκες μοναχές, με επικεφαλής την ηγουμένη Θεοδοσία Ανδρικοπούλου.
 
Το Καθολικό της Μονής έχει ταλαιπωρηθεί στατικά από τους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου αυτού του [[Σεισμός στο Αίγιο το 1995|Αιγίου]] το 1995 και παραμένει κλειστό από το 2010, για λόγους ασφαλείας των επισκεπτών. Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περί τις 12:30 το μεσημέρι και εξαπλώθηκε ραγδαία εντός διώρου, πολλά κτήρια του Μοναστηριού (πλην του παλαιού και του νέου ναού) υπέστησαν μεγάλη καταστροφή, ενώ απωλέσθηκε το αρχείο τής Μονής, μαζί με πολλά ιστορικά κειμήλια. Οι εργασίες που απαιτούνται ως την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν βρίσκονται στο στάδιο της τεχνικής μελέτης και αναμένεται να διαρκέσουν αρκετό καιρό<ref>[http://www.imfokid.gr/2017/01/blog-post_30.html Ανακοινωθέν της Ι.Μ. Φωκίδος για την Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας], Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, 31 Ιανουαρίου 2017</ref>. Το Μοναστήρι όμως λειτουργεί κανονικά.
 
Στις 14 Ιουνίου του 2020 μια νέα φωτιά ξέσπασε στο μοναστήρι, καταστρέφοντας ολοσχερώς τον νέο ναό.
 
Από την κτίση της μέχρι και σήμερα, αποδίδονται στην Παναγία Βαρνάκοβα πλήθος θαυμάτων. Μερικά από αυτά καταγράφονται στα βιβλία που εκδίδει η ίδια η Μονή. Το Μοναστήρι είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ομογένεια, καθώς και σε αρκετές Ορθόδοξες κοινότητες άλλων χωρών<ref>[http://www.pravoslavie.ru/english/96827.htm The History of the Monastery of Varnakova]</ref>.
22.960

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης