Λιδωρίκι Φωκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Λιδωρίκι Φωκίδος)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°31′00″N 22°12′00″E / 38.5167°N 22.2°E / 38.5167; 22.2

Ελλάδα
Λιδωρίκι

GreeceFokis.png


Χώρα Ελλάδα
Γεωγρ. διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Περιφέρεια Στερεά Ελλάδα
Νομός Φωκίδα
Δήμος Δήμος Λιδωρικίου
Πληθυσμός πόλης 881

Το Λιδωρίκι είναι χωριό του νομού Φωκίδας και πρωτεύουσα του δήμου Λιδωρικίου. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 881 κάτοικοι. Είναι χτισμένο στους πρόποδες της Γκιώνας πάνω από τον ποταμό Μόρνο και αποτελεί διοικητικό καθώς και συγκοινωνιακό κέντρο της ορεινής Δωρίδας. Έχει λύκειο και όλες τις δημόσιες αρχές και εξυπηρετεί 56 χωριά της περιοχής.

Υπήρξε ανέκαθεν κέντρο κάθε επαναστατικής εξέγερσης κατά την τουρκοκρατία και το 1944 πυρπολήθηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς, αφού πρώτα είχε λεηλατηθεί από τους Ιταλούς το 1943. Το 1949 υπήρξε το επίκεντρο φονικών μαχών του εμφύλιου πολέμου.

Το Λιδωρίκι είναι κτηνοτροφικό κυρίως κέντρο κι οι κάτοικοί του, όσοι απέμειναν από τη μετανάστευση, ασχολούνται με τα κτηνοτροφικά προϊόντα και κυρίως το γάλα. Πέντε χιλιόμετρα από το Λιδωρίκι, στο Μόρνο ποταμό, βρίσκεται το φράγμα που έχει δημιουργηθεί για την ύδρευση της Αθήνας και ακριβώς κάτω από το χωριό διέρχεται η μεγαλύτερη σήραγγα της Ελλάδας (μήκους 16,5 χλμ.), που διατρυπά τον όγκο της Γκιώνας και βγαίνει πάνω από το φρούριο της Άμφισσας.

Άποψη από το Λιδωρίκι

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


 LP  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

Η εισαγωγή του κειμένου της Livepedia στη Βικιπαίδεια έγινε πριν την 1η Νοεμβρίου 2008, συνεπώς ισχύει η διπλή αδειοδότηση υπό την άδεια CC-BY-SA 3.0 και την GFDL.