Καστράκι Φωκίδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 38°25′02″N 21°53′41″E / 38.41722°N 21.89472°E / 38.41722; 21.89472

Καστράκι
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας
Δήμος Δωρίδος
Γεωγραφία και στατιστική
Νομός Νομός Φωκίδας
Υψόμετρο 110
Πληθυσμός 670 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασία Ομέρ Αφέντη / Μαραφέντη
Ταχ. κωδ. 33056
Τηλ. κωδ. 26340

Το χωριό Καστράκι γεωγραφικά ανήκει στο δυτικό τμήμα του Δήμου Δωρίδος και στο ΝΔ τμήμα του Ν. Φωκίδας. Είναι η πύλη εισόδου μεταξύ του Ν. Αιτωλοακαρνανίας και του νομού στον οποίο υπάγεται.

Χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του λόφου 'Πάτημα', έχει υψόμετρο 50m και μπροστά του ξεχύνεται η πεδιάδα του ποταμού Μόρνου. Απέχει 3 χλμ από το Ευπάλιο, και 6 χλμ από τη Ναύπακτο. Το χωριό έχει τρεις εισόδους.: από Δυτικά μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Ναυπάκτου- Λιδορικίου -Άμφισσας, μετά την παλαιά γέφυρα Μόρνου (μοναδικού κάλους με καμάρες), από νότια με κόμβο στο 3° χλμ της νέας εθνικής οδού Ναυπάκτου-Ιτέας και από ανατολικά με την οδό Πευκακίου - Ευπαλίου - Ναυπάκτο, στα 3,4 χλμ. από το Ευπάλιο.

Το χωριό επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Ομέρ Αφέντη ή Μαραφέντη. Βορειοανατολικά της γέφυρας Μόρνου υπήρχε αρχαίος πύργος. Βορειοανατολικά από την προηγούμενη θέση, «στο Σιδεράλωνο», έχει επισημανθεί πολύ κατεστραμμένο φρούριο. Πιθανότατα αυτή είναι η προέλευση του ονόματος του χωριού. Τον Ιούνιο του 1822, ο Τριαντάφυλλος Αποκουρίτης, με τους Δωριείς αγωνιστές του, λίγα χλμ ανατολικά του χωριού, εμπόδισε τον προερχόμενο από τη Ναύπακτο Ομέρ Βρυώνη να κινηθεί προς τα Σάλωνα, όπου υποχώρησε με αρκετούς νεκρούς. Το Δεκέμβριο του 1826, ο Βελής Αγάς της Ναυπάκτου χτύπησε το χωριό. Ο οπλαρχηγός του Καραϊσκάκη, Χατζή Μιχάλης, ήρθε από το Λιδωρίκι και κυνήγησε τους Τούρκους μέχρι τη Ναύπακτο.

Βάσει της τελευταίας Απογραφής του 2011, έχει μόνιμο πληθυσμό 670 κατοίκους. Είναι ένα από τα λίγα χωριά στα οποία κατοικούν μόνιμα νέοι άνθρωποι. Το 1993 εντάχθηκε σε σχέδιο οικισμού σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ. 1202Δ/28-9-1993 και άρχισε η γρήγορη ανοικοδόμηση του.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιχειρήσεις της γύρω περιοχής απασχολούν μεγάλο τμήμα των κατοίκων. Αρκετές είναι, επίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αναπτυχθεί στο χωριό, απασχολώντας ικανό αριθμό εργαζομένων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ανεργία στο χωριό είναι σχεδόν μηδενική.

Στο Καστράκι υπάρχουν δυο εκκλησίες αφιερωμένες στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Παρασκευή. Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος, του οποίου ο ναός ανακαινίστηκε μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του Αιγίου. Παρ' όλα αυτά η θρησκευτική πανήγυρις πραγματοποιείται στις 26 Ιουλίου, στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής. Η αναβίωση του πανηγυριού τα τελευταία χρόνια γινόταν έως το 2007 από τον Πολιτιστικό-Εξωραϊστικό και Αιμοδοτικό Σύλλογο Καστρακίου. Ο Σύλλογος διαθέτει τράπεζα αίματος για την ανάγκη των κατοίκων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πηγή των ιστορικών στοιχείων είναι η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου.
  • Πηγή στατιστικών στοιχείων είναι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.