Εθνική μεσογειακή ομάδα ποδοσφαίρου Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εθνική μεσογειακή ομάδα ποδοσφαίρου Ελλάδας συγκροτείται κάθε 4 χρόνια προκειμένου να μετάσχει στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των Μεσογειακών αγώνων. Η σύνθεσή της καθορίζεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), οι οποίοι ουσιαστικά ακολουθούν τις οδηγίες της ΔΟΕ για τη συγκρότηση των ολυμπιακών ομάδων (γνωστών πλέον ως Κ-23) που λαμβάνουν μέρος στα προολυμπιακά και ολυμπιακά τουρνουά. Παλαιότερα ίσχυαν διαφορετικοί κανονισμοί και κατά καιρούς η Ελλάδα μετείχε στους Μεσογειακούς με διάφορες εθνικές ομάδες: την Ερασιτεχνών, την Ελπίδων Κ-21, την Ελπίδων Κ-23 κλπ, ακόμα και την Ανδρών στην πρώτη διοργάνωση το 1951. Το 2018 μετέχει η Εθνική Νέων Κ-18.

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελλάδα απέστειλε την ποδοσφαιρική της εθνική Ανδρών στους Α΄ Μεσογειακούς αγώνες της Αλεξάνδρειας το 1951, όπου και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Παράλληλα διεξαγόταν το κύπελλο Φιλίας (της) Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο καταργήθηκε έπειτα τριών διοργανώσεων τη δεκαετία του '50, επικαλυπτόμενο από το ευρύτερης συμμετοχής τουρνουά ποδοσφαίρου για τα πλαίσια των αθλητικών Μεσογειακών αγώνων.

Στις επόμενες τέσσερις διοργανώσεις η χώρα δεν πήρε μέρος, αλλά από το 1971 έως το 2009 μετείχε ανελλιπώς. Κατέκτησε την πρώτη θέση σε μία ακόμα περίπτωση, το 1991 στην Αθήνα και ήταν τρίτη το 1997 στο Μπάρι. Δύο φορές προκρίθηκε επίσης στο μικρό τελικό, καταλαμβάνοντας την 4η θέση το 1979 στο Σπλιτ και το 1987 στη Λατάκεια της Συρίας.

Συνολικά η Ελλάδα έχει 13 συμμετοχές σε 18 ποδοσφαιρικές διοργανώσεις Μεσογειακών, χωρίς να λάβει μέρος στην τελευταία το 2013 στη Μερσίνα.

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2 χρυσά μετάλλια:
1951 (Αλεξάνδρεια) και 1991 (Αθήνα).
  • 1 χάλκινο μετάλλιο:
1997 (Μπάρι).
  • 3 φορές την 4η θέση:
1979 (Σπλιτ), 1987 (Λατάκεια), 2018 (Ταραγόνα).

Διοργανώσεις - αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1951[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Α΄ Μεσογειακούς αγώνες στην Αλεξάνδρεια, πήραν μέρος μόνο τρεις χώρες σε ενιαίο όμιλο. Η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με δύο νίκες χωρίς να δεχτεί τέρμα. Τη βασική ενδεκάδα απάρτιζαν 7 παίκτες του Ολυμπιακού Πειραιώς και από 2 του γείτονα Εθνικού και του Αστέρα Αθηνών, με τον Λινοξυλάκη του τελευταίου να έχει ήδη ενταχθεί το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό, αλλά με διετή αποκλεισμό σε επίσημες αναμετρήσεις εξαιτίας μη συναίνεσης του συλλόγου του. Λόγος για την ιδιότυπη αυτή σύνθεση, υπήρξε πως:

Ενώ μία άλλη Εθνική ομάς της Ελλάδος ηγωνίζετο εις Αλεξάνδρειαν εναντίον της Συρίας διά το Α΄ Μεσογειακόν πρωτάθλημα, άλλοι παίκται ηγωνίσθησαν, την ιδίαν ημέραν και ώραν περίπου, εναντίον του ισχυρού συγκροτήματος της Β΄ Γαλλίας, εις αγώνα ρεβάνς της συναντήσεως των Αθηνών (σημ. 13.12.1950, φιλική ήττα 0-1 στο γήπεδο ΠΑΟ). Επί πλέον εις την Β΄ Γαλλίας ηγωνίζοντο πολλοί παίκται της Α΄, όπως οι Νταρουί, Μαρς, Μπαγιό, Στρικάν και Μεανό...[1]

Οι ημερομηνίες της μεσογειακής διοργάνωσης δεν άλλαζαν και το φιλικό με τους Γάλλους κρινόταν ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή εκείνη (παρότι εναντίον της δεύτερης σε δυναμικότητα ομάδας τους), συνεπώς η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναγκάστηκε να συγκροτήσει δύο αποστολές.[2] Εκλέκτορες όρισε τον Αθηναίο Κώστα Ανδρίτσο για τη συνάντηση της Μασσαλίας και το Θεσσαλονικιό Νίκο Κατράντζο για εκείνες της Αιγύπτου, με την πλειονότητα των επιλογών καθενός τους να προέρχεται από ένα και μόνο (ισχυρό) σωματείο ως αντιστάθμισμα στην -επακόλουθη της διαίρεσης- αποδυνάμωση των δύο συγκροτημάτων. Εντύπωση προκάλεσε η διαδοχή του Νίκου Πεντζαρόπουλου στην αρχηγία για τους Μεσογειακούς από τον μόλις 22χρονο Μπέμπη, αντί του Μουράτη που διέθετε μεγαλύτερη ποδοσφαιρική εμπειρία και διεθνή προϋπηρεσία. Η ΕΠΟ αναγνωρίζει και τα 3 παιχνίδια ως αγώνες της Ανδρών Ελλάδας,[3] τα δε στοιχεία τους προσμετρώνται στις σχετικές στατιστικές καταμετρήσεις (αποτελέσματα, παρουσίες προπονητών και εμφανίσεις/τέρματα παικτών).[4]

12 Οκτωβρίου 1951, Αίγυπτος - Συρία 8-0
14 Οκτωβρίου 1951, Ελλάδα - Συρία 4-0 (Λεκατσάς 18΄ σουτ, 23΄ σουτ και 71΄ κεφαλιά, Μουράτης 75΄ πέναλτι για ανατροπή Δαρίβα – στο 77' δοκάρι από σουτ Μπέμπη και στο 80' εκτέλεση άουτ από Ταμπίλ II σε πέναλτι για χέρι Μουράτη)
18 Οκτωβρίου 1951, Ελλάδα - Αίγυπτος 2-0 (Κοτρίδης 10΄ κεφαλιά, Λεκατσάς 53΄ σουτ – από το 42' με 10 όταν ο Ρωσίδης "στραβοπατά και εγκαταλείπει" και στο 44' ο Κουρουκλάτος μπλοκάρει σε αριστερή του γωνία πέναλτι από τον Χάμζα Αμπντέλ Μουλά της Άρσεναλ Καΐρου για μαρκάρισμα Λινοξυλάκη).
  • Βαθμολογία
Θέση Χώρα Αγώνες 00Νίκες00 Ισοπαλίες 00Ήττες00 Τέρματα 00Βαθμοί00
1 Ελλάδα 2 2 0 0 6 - 00 4
2 Αίγυπτος 2 1 0 1 8 - 02 2
3 Συρία 2 0 0 2 0 - 12 0

Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 1951, πλέον περίεργη ημέρα στην ιστορία της Εθνικής όπου διαιρεμένη έδωσε δύο αγώνες σε δύο διαφορετικές ηπείρους, οι πηγές διαφωνούν σχετικά με το ποιος από αυτούς άρχισε νωρίτερα. Στη Μασσαλία ο Αντώνης Μηγιάκης παρέταξε 8 της ΑΕΚ (ΔελαβίνιαςΠαραγυιός, Αρβανίτης ΑρχηγόςΠαπαθεοδώρου, Μουρατίδης, ΠούληςΚανάκης, Παπαγεωργίου), 2 του Παναθηναϊκού (Γ. Παπαντωνίου, Φυλακτός στην επίθεση) και έναν του Εθνικού (ο δεξιός εξτρέμ Βάβουλας που στο 46' αντικατέστησε ο Νεστορίδης του Πανιωνίου). Σε γήπεδο-τέλμα από την καταρρακτώδη βροχή, ηττήθηκαν με ένα τυχαίο τέρμα στο 20', ενώ ο Κανάκης είχε δοκάρι με σουτ στο 10' και έμειναν με παίκτη λιγότερο όταν ο Πούλης τραυματίστηκε στο 55'. Ακυρώθηκαν ως οφσάιντ δύο γαλλικές επιτυχίες, όμως "Γενικά η Εθνική μας ηγωνίσθη αξιόλογα με εξέχουσαν φυσιογνωμίαν τον Δελαβίνια, όστις απέκρουσε άνω των 20 επικινδύνων σουτ."

1971[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1971, στη Σμύρνη, μετείχαν οκτώ χώρες που χωρίστηκαν σε δυο ομίλους. Η Ελλάδα τερμάτισε 6η χωρίς να σημειώσει νίκη. Αγωνίστηκε στο Β΄ όμιλο με τη Γιουγκοσλαβία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Σημείωσε δυο ήττες και μια ισοπαλία και θα τερμάτιζε τελευταία. Όμως, η ομάδα του Μαρόκου αποχώρησε στον τελευταίο της αγώνα με τη Γιουγκοσλαβία, όταν αποβλήθηκαν δύο μαροκινοί παίκτες στο 43΄ κι ένω έχανε με 1-0, με συνέπεια να αποβληθεί από τη διοργάνωση και να ακυρωθούν τα αποτέλεσματα που έφερε. Έτσι η Ελλάδα τερμάτισε 3η στον όμιλο και αγωνίστηκε με τη Γαλλία για την 5η-6η θέση από την οποία ηττήθηκε με 1-3. Μεσογειακή ομάδα ήταν η εθνική Ερασιτεχνών, την οποία κτύπησε κακοτυχία καθώς τρεις μέρες πριν από το εναρκτήριο ματς τραυματίστηκαν σε τροχαίο στα προάστια της Σμύρνης ο προπονητής Γάσπαρης, οι ποδοσφαιριστές Χατζάρας και Τερίτης και ένας Έλληνας φωτορεπόρτερ.

  • Σύνθεση: Κιουρτσελίδης (τερμ. - ΠΑΟΚ), Σταύρου, Φραγκαλίδης, Δεληγιάννης (Άρης Θ.), Κασιδιάρης(ΑΟ Μοσχατου), Γιώργος Χατζάρας (Άρης Θ.), Τσαγκαλίδης (ΠΑΟΚ), Φιλώτας Πέλλιος (ΠΑΟΚ), Κώστας Κόλλιας(ΑΕΚ), Ζαχόπουλος, Αντωνίου, Τερίτης (ΠΑΟΚ), Δ. Ξαφέλης, Καλούδης, Ζαφειρόπουλος(ΑΕΚ), Μανιός [Καμπανιακός), Βενέτης, Κατελίδης, Σταύρου, Προκοπίδης, Παράσχος (ΠΑΟΚ), Καζανίδης.[6]
  • Προπονητής: Γιώργος Γάσπαρης.
  • Αποτέλεσματα:
    • 8 Οκτωβρίου 1971, Γιουγκοσλαβία - Ελλάδα 6-1
    • 10 Οκτωβρίου 1971, Μαρόκο - Ελλάδα 1-0 (το αποτέλεσμα δεν μέτρησε, διότι το Μαρόκο αποχώρησε από τη διοργάνωση)
    • 13 Οκτωβρίου 1971, Αίγυπτος - Ελλάδα 0-0
  • Βαθμολογία Β΄ ομίλου
Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας Γιουγκοσλαβία 2 1 1 0 7-2 3
2.  Αίγυπτος 2 0 2 0 1-1 2
3. Ελλάδα 2 0 1 1 1-6 1
4.  Μαρόκο αποχώρησε
  • Αγώνας κατάταξης 5ης-6ης θέσης:
    • 14 Οκτωβρίου 1971, Γαλλία - Ελλάδα 3-1 (0-1)

1975[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1975, στo Αλγέρι, μετείχαν εννιά χώρες που χωρίστηκαν σε δυο ομίλους. Η Ελλάδα τερμάτισε 9η χωρίς να σημειώσει ούτε ισοπαλία. Αγωνίστηκε στον Α΄ όμιλο που είχε πέντε ομάδες με Αλγερία, Αίγυπτο, Γαλλία και Λιβύη και σημείωσε τέσσερις ήττες. Έτσι τερμάτισε 5η στον όμιλο και 9η συνολικά, αφού στον άλλο όμιλο υπήρχαν 4 ομάδες και δεν υπήρχε 5η για να δώσει αγώνα κατάταξης. Μεσογειακή ομάδα ήταν μια μικτή της προεθνικής Ελπίδων (Κ-23) και της εθνικής Νέων (ερασιτεχνικής), η οποία είχε την ατυχία να στερηθεί των υπηρεσιών του βασικού τερματοφύλακα Γουγουτσά (της ΜΕΝΤ Θεσσαλονίκης), που υπέστη κάταγμα στο χέρι την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα.

  • Σύνθεση: Κοσμόπουλος, Γκόγκας, Καλιφασάς, Μπέλος, Κώστας Σορώτος, Φουρτουλάκης Αλέξανδρος (Βύζας Μεγάρων),Λιάκος, Λαμπρίδης, Ράδος, Βλαντής, Τσέλιος, Ματθαίου, Λιουδάρος, Κώστας Ορφανός, Κούλης Αποστολίδης, Γουγουτσάς, Μποντιτσόπουλος, Τσιολάκης, Μπάμπης Μαστρογιάννης.[7]
  • Προπονητής:
  • Αποτέλεσματα:
  • Βαθμολογία Α΄ ομίλου
Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Αλγερία Αλγερία 4 4 0 0 10-1 8
2. Γαλλία 4 3 0 1 6-3 6
3.  Αίγυπτος 4 2 0 2 9-7 4
4. Λιβύη 4 1 0 3 4-8 2
5. Ελλάδα Ελλάδα 4 0 0 4 3-13 0

1979[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1979, στo Σπλιτ, μετείχαν οκτώ χώρες που χωρίστηκαν σε δυο ομίλους. Η Ελλάδα πέτυχε σημαντική διάκριση, αφού τερμάτισε 4η. Αγωνίστηκε στον Α΄ όμιλο με Γιουγκοσλαβία, Αίγυπτο και Μαρόκο, όπου τερμάτισε στη 2η θέση και προκρίθηκε για τα ημιτελικά. Εκεί ηττήθηκε από τη Γαλλία και αγωνίστηκε στον μικρό τελικό, όπου επίσης έχασε από την Αλγερία χάνοντας το μετάλλιο. Την ομάδα αποτελούσαν μια μικτή από νεαρούς παίκτες ομάδων της Β΄ Εθνικής, λίγο μεγαλύτερων από την ηλικία της Ελπίδων (Κ-21), που συγκροτήθηκε με βάση την ομάδα του Πιερικού που είχε τερματίσει πρώτη τη σεζόν 1978-79 αλλά τελικά υποβιβάστηκε για εξωαγωνιστικούς λόγους.

  • Σύνθεση: Χρήστος Ζιάκος (Απόλλων Αθ.), Ε. Βασιλειάδης (τερμ. - Πιερικός), Πλ. Τζούτζιος (Πιερικός), Χ. Κοκτσίδης (Πιερικός), Π. Κουιμτζίδης (Πιερικός), Χ. Τσιρίκας (Πιερικός), Ν. Κουρουζίδης (Πιερικός), Ι. Μίσκος (Πιερικός), Σ. Χατζηγιοβαννάκης (Πιερικός), Ανδρέας Αναγνώστου (Πιερικός), Β. Δαδάκος (Πιερικός), Σ. Γκατζηλάκης (τερμ. - Δόξα Δρ.), Α. Στράντζαλης (Δόξα Δρ.), Γιώργος Καστανός (Απόλλων Αθ.), Μιχάλης Γεροθόδωρος (Φωστήρας), Γιώργος Πίσσας (Κόρινθος), Τάκης Καραγκιοζόπουλος (Βέροια).[8]
  • Προπονητής: Στέφανος Πετρίτσης.
  • Αποτέλεσματα:
    • 21 Σεπτεμβρίου 1979, Μαρόκο - Ελλάδα 1-1 (Κουιμτζίδης)
    • 23 Σεπτεμβρίου 1979, Γιουγκοσλαβία - Ελλάδα 5-1 (Κουρουζίδης 59΄)
    • 25 Σεπτεμβρίου 1979, Ελλάδα - Αίγυπτος 4-2 (Τσιρίκας 23΄, Γεροθόδωρος 60΄, 71΄, Στράντζαλης 79΄)
  • Βαθμολογία Α΄ ομίλου
Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας Γιουγκοσλαβία 3 3 0 0 10-2 6
2. Ελλάδα Ελλάδα 3 1 1 1 6-8 3
3.  Μαρόκο 3 0 2 1 2-3 2
4.  Αίγυπτος 3 0 1 2 2-7 1
  • Ημιτελικός:
    • 27 Σεπτεμβρίου 1979, Γαλλία - Ελλάδα 2-1 (Τσιρίκας)
  • Μικρός τελικός (για την 3η θέση):

1983[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1983, στην Καζαμπλάνκα, μετείχαν εννιά χώρες που χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους. Η Ελλάδα δεν προκρίθηκε στα ημιτελικά αν και ισοβάθμησε στην 1η θέση του ομίλου της με το Μαρόκο. Όμως στάθηκε διπλά άτυχη: α) είχε χειρότερη διαφορά τερμάτων από το Μαρόκο και β) ατύχησε στην κλήρωση για τον καλύτερο δεύτερο.

Συγκεκριμένα, αγωνίστηκε στον Α΄ όμιλο με Λιβύη και Μαρόκο. Έφερε ισοπαλία με το Μαρόκο και νίκησε 2-1 τη Λιβύη. Όμως απέμενε ο αγώνας του Μαρόκου με τη Λιβύη, στον οποίο το γηπεδούχο Μαρόκο επικράτησε με 3-1 και πήρε την πρώτη θέση λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων. Στα ημιτελικά προκρινόταν και ο καλύτερος 2ος των τριών ομίλων, θέση στην οποία η Ελλάδα ήταν ισόπαλη με τη Γαλλία σε βαθμούς και διαφορά τερμάτων. Έγινε κλήρωση η οποία ευνόησε τους Γάλλους. Έτσι χάθηκε η ευκαιρία για διάκριση. Την ομάδα αποτελούσαν κατά βάση παίκτες της εθνικής Ελπίδων με προσθήκη μερικών μεγαλύτερων, με πυρήνα ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα και του Πανιωνίου.

  • Προκρίθηκε η Γαλλία έπειτα από κλήρωση με την Ελλάδα, με την οποία ήταν ισόπαλη σε βαθμούς και διαφορά τερμάτων.

1987[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987, στη Λατάκεια της Συρίας, μετείχαν οκτώ χώρες που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους. Η Ελλάδα είχε μια πετυχημένη παρουσία, αφού τερμάτισε στην τέταρτη θέση, χάνοντας στον ημιτελικό στα πέναλτι. Αγωνίστηκε στον Α΄ όμιλο με Γαλλία, Μαρόκο και Αλγερία, όπου τερμάτισε δεύτερη και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε τη γηπεδούχο Συρία που κατέβασε την κανονική εθνική της ομάδα, σε αντίθεση με την ελληνική που είχε ως βάση την εθνική Ελπίδων. Το ματς πήγε στα πέναλτι, όπου η Ελλάδα ηττήθηκε με 3-2. Στον αγώνα για την 3η θέση, που έγινε δύο μέρες αργότερα, οι Έλληνες διεθνείς παρά την κούραση άντεξαν και πήγαν το ματς στην παράταση για να ηττηθούν με 1-0 από την Τουρκία. Την ομάδα αποτελούσαν πρώην παίκτες της εθνικής Ελπίδων με την προσθήκη κάποιων πιο έμπειρων, με πυρήνα ποδοσφαιριστές από την Α.Ε. Λάρισα.

Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Γαλλία 3 2 1 0 5-0 5
2. Ελλάδα Ελλάδα 3 0 1 0 2-1 4
3.  Μαρόκο 3 1 1 1 2-2 3
4. Αλγερία Αλγερία 3 0 0 3 1-7 0
  • Ημιτελικός:
    • 22 Σεπτεμβρίου 1987, Συρία - Ελλάδα 1-1 (3-2 πέναλτι)
  • Μικρός τελικός (για την 3η θέση):
    • 24 Σεπτεμβρίου 1987, Τουρκία - Ελλάδα 1-0 (παράταση, κ.αγ. 0-0)

1991[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1991, στην Αθήνα, μετείχαν εννιά χώρες που χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους. Η Ελλάδα βοηθούμενη και από την έδρα κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο έπειτα από 40 χρόνια. Αγωνίστηκε στον Β΄ όμιλο με Αλβανία και Αλγερία, από τον οποίο πέρασε εύκολα με δύο νίκες και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε τη Γιουγκοσλαβία, την οποία απέκλεισε δύσκολα στην παράταση. Στον τελικό με την Τουρκία, στο Ολυμπιακό Στάδιο, νίκησε πιο εύκολα με 3-1.

Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Ελλάδα Ελλάδα 2 2 0 0 8-0 4
2. Αλβανία Αλβανία 2 1 0 1 2-6 2
3. Αλγερία Αλγερία 2 0 0 2 1-5 0
  • Ημιτελικός:
  • Τελικός:
    • 12 Iουλίου 1991, Ελλάδα - Τουρκία 3-1 (Δώνης, Σοφιανόπουλος, Μαρινάκης)

1993[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993, στο Λάνγκεντογκ-Ρουσιγιόν (Languedoc-Roussillon) της Γαλλίας, μετείχαν δέκα χώρες που χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους (με 3-4-3 ομάδες). Η Ελλάδα δεν πέρασε στα ημιτελικά. Αγωνίστηκε στον Α΄ όμιλο με Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλγερία. Έκανε μια νίκη και μια ήττα και αποκλείστηκε.

Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Αλγερία Αλγερία 2 1 1 0 5-2 3
2. Ελλάδα Ελλάδα 2 1 0 1 4-5 2
3. Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βοσνία και Ερζεγοβίνη 2 0 1 1 2-4 1

1997[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1997, στo Μπάρι, μετείχαν 13 χώρες που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής μέχρι σήμερα για το μεσογεικό τουρνουά. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους. Η Ελλάδα είχε άλλη μια διάκριση, αφού κατάφερε να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Αγωνίστηκε στον Γ΄ όμιλο με Γαλλία και Σαν Μαρίνο, από τον οποίο πέρασε έυκολα με δύο νίκες και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε την Τουρκία, από την οποία ηττήθηκε στην παράταση με το χρυσό γκολ. Στον μικρό τελικό νίκησε την Ισπανία και πήρε την τρίτη θέση. Η μεσογειακή ομάδα ήταν η εθνική Ελπίδων (Κ-23). Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος με 5 γκολ.

Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Ελλάδα Ελλάδα 2 2 0 0 7-1 6
2. Γαλλία 2 1 0 1 4-3 3
3. Άγιος Μαρίνος Άγιος Μαρίνος 2 0 0 2 1-8 0

2001[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001, στην Τύνιδα, μετείχαν 9 χώρες που χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους. Η Ελλάδα δεν προκρίθηκε στα ημιτελικά. Αγωνίστηκε στον Β΄ όμιλο με Τουρκία και Λιβύη, όπου έκανε μια νίκη και μια ήττα και αποκλείστηκε. Μεσογειακή ομάδα ήταν κατά βάση η εθνική Ελπίδων (Κ-23).

Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1.  Τουρκία 2 1 1 0 3-2 4
2. Ελλάδα Ελλάδα 2 1 0 1 2-2 3
3. Λιβύη 2 0 1 1 1-2 1

2005[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005, στην Αλμερία, μετείχαν 9 χώρες που χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους. Η Ελλάδα προκρίθηκε στα προημιτελικά. Αγωνίστηκε στον Γ΄ όμιλο με Αλγερία και Τυνησία, όπου έφερε μια ισοπαλία και μια ήττα και τερμάτισε τελευταία. Όμως, προκρίθηκε στα προημιτελικά ως καλύτερη 3η, όπου αποκλείστηκε από την Τουρκία. Μεσογειακή ομάδα ήταν η εθνική Ελπίδων.

  • Προημιτελικός:

2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, στην Πεσκάρα, μετείχαν 11 χώρες που χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους. Η Ελλάδα τερμάτισε στην 5η θέση. Αγωνίστηκε στον Α΄ όμιλο με Ιταλία και Συρία, όπου έφερε μια νίκη και μια ήττα και τερμάτισε στη δεύτερη θέση που της έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί για τις θέσεις 5-8. Στη β΄ φάση νίκησε το Μαυροβούνιο και επικράτησε της Τουρκίας στα πέναλτι και τερμάτισε 5η. Μεσογειακή ομάδα ήταν η εθνική Ελπίδων.

  • Σύνθεση: Απόστολος Ανδρούτσος (τερμ. - Ατρόμητος Αθ.), Γιάννης Σκόνδρας (Ατρόμητος Αθ.), Μανώλης Μπέρτος (Ξάνθη), Γιώργος Κατσίκας (Ολυμπιακός Βόλου), Νίκος Βαρμπούδης, Γιώργος Παλιγεώργος, Άρης Σοϊλέδης (Ολυμπιακός), Παναγιώτης Ταχτσίδης (ΑΕΚ), Μιχάλης Παυλής (ΑΕΚ), Λεωνίδας Αργυρόπουλος (Αστέρας Τρίπολης), Απόστολος Γιάννου (Απόλλων Καλαμαριάς), Νίκος Μπαμπανιώτης (τερμ. - Παναιτωλικός), Νίκος Μπουτζίκος (Κέρκυρα), Γιώργος Πυθαρούλης (ΟΦΗ), Νίκος Καρέλης (Εργοτέλης), Στέργιος Ψιάνος (Απόλλων Καλαμαριάς), Αμβρόσιος Παπαδόπουλος (Ξάνθη), Γιώργος Νικλιτσιώτης.[13]
  • Προπονητής: Νίκος Νιόπλιας.
  • Αποτέλεσματα:
    • 27 Ιουνίου 2009, Ελλάδα - Συρία 4-0 (Άρης Σοϊλέδης 29΄, Μιχάλης Παυλής 42΄, 68΄, Γιώργος Νικλιτσιώτης 74΄)
    • 29 Ιουνίου 2009, Ιταλία - Ελλάδα 3-1 (Μιχάλης Παυλής 34΄)
  • Βαθμολογία Α΄ ομίλου
Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Ιταλία 2 1 1 0 4-2 4
2. Ελλάδα Ελλάδα 2 1 0 1 5-3 3
3. Συρία Συρία 2 0 1 1 1-5 1
  • Ημιτελικός για θέσεις 5η έως 8η:
    • 1 Ιουλίου 2009, Ελλάδα - Μαυροβούνιο 2-1 (Μιχάλης Παυλής 66΄, Νίκος Βαρμπούδης 81΄)
  • Αγώνας κατάταξης για τις θέσεις 5η-6η:
    • 3 Ιουλίου 2009, Ελλάδα - Τουρκία 1-1, 6-5 (πέν.) (Νίκος Βαρμπούδης 62΄)

2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Μεσογειακούς Αγώνες 2013, στη Μερσίνα, η Ελλάδα δεν μετείχε στο μεσογειακό ποδοσφαιρικό τουρνουά.

2018[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Μεσογειακούς 2018, στην Ταραγόνα της Ισπανίας, η Ελλάδα μετείχε με την Εθνική Νέων Κ-18. Πήραν μέρος 9 χώρες (ομάδες Κ-18), σε 3 ομίλους: Α΄ (Αλγερία, Ισπανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Β΄ (Ιταλία, Μαρόκο, Λιβύη), Γ΄ (Ελλάδα, Τουρκία, Γαλλία). Οι νικητές των ομίλων και η καλύτερη δεύτερη ομάδα προκρίνονται στα ημιτελικά. Η Ελλάδα πέρασε πρώτη από τον όμιλό της, αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε καθαρά από την Ιταλία στον ημιτελικό και έχασε το χάλκινο μετάλλιο στα πέναλτι από το Μαρόκο. Τερμάτισε τέταρτη.[14]

  • Σύνθεση: Ιωάννης Νικοπολίδης, τερμ. (ΟΣΦΠ), Βασίλης Τσιμόπουλος, τερμ. (Αστέρας Τρ.). Λευτέρης Λύρατζης (ΠΑΟΚ), Ιωάννης Μιχαηλίδης (ΠΑΟΚ), Απόστολος Διαμαντής (ΠΑΟΚ), Μάριος Τσαούσης (ΠΑΟΚ), Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Μελιόπουλος (Ξάνθη), Αντριάνο Σκεντεράι (ΠΑΟ), Δημήτρης Εμμανουηλίδης (ΠΑΟ), Ιωάννης Γαλούπης (ΟΣΦΠ), Παναγιώτης Τσερκώνης (ΟΣΦΠ), Αλέξανδρος Βοΐλης (ΟΣΦΠ), Γεώργιος Αντζουλάς (Αστέρας Τρ.), Ιωάννης Σαρδέλης (ΑΕΚ), Γεώργιος Βιταλιώτης (Ατρόμητος Αθ.), Φώτης Ιωαννίδης (Λεβαδειακός), Θεοδόσης Μαχαίρας (Πανιώνιος).
  • Προπονητής: Γιάννης Γκούμας.
  • Αποτελέσματα
    • 24/6/2018, Ελλάδα-Τουρκία 1-0 (Εμμανουηλίδης 68΄)
    • 26/6/2018, Ελλάδα-Γαλλία 3-1 (Εμμανουηλίδης 48΄, Γκαργκαλατζίδης 91΄, Βοΐλης 95΄ - Γκασαμά 75΄)
  • Βαθμολογία Γ΄ ομίλου
Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Ελλάδα Ελλάδα 2 2 0 0 4-1 6
2. Γαλλία 2 1 0 1 2-3 3
3.  Τουρκία 2 0 0 2 0-2 0
  • Ημιτελικός
    • 28/6/2018, Ιταλία-Ελλάδα 3-0 (Ραούτι 17΄, Μερόλα 31΄, Καβίλια 71΄)
  • Αγώνας 3ης θέσης
    • 30/6/2018, Μαρόκο-Ελλάδα 0-0 (7-6 πέν.)

2022[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Μεσογειακούς 2022, στο Οράν της Αλγερίας, η Ελλάδα μετείχε με την Εθνική Νέων Κ-18. Πήραν μέρος 8 χώρες (ομάδες Κ-18), χωρισμένες σε δύο ομίλους: Α΄ (Αλγερία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο), Β΄ (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Τουρκία). Οι δυο πρώτες ομάδες των ομίλων προκρίνονταν στα ημιτελικά. Η Ελλάδα, με μία νίκη και δύο ήττες, τερμάτισε τελευταία στον όμιλο και αποκλείστηκε.[15]

  • Σύνθεση: Νίκος Μπότης, τερμ. (Ίντερ Μιλάνου), Δημήτρης Μοναστηρλής, τερμ. (ΠΑΟΚ). Ταξιάρχης Φίλων (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Κεραμίτσης (Ρόμα), Αθανάσιος Προδρομίτης (ΠΑΟ), Ελευθέριος Τασιούρας (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Κώττας (ΠΑΟΚ), Χαράλαμπος Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ), Νίκος Χρήστου (ΟΣΦΠ), Γιώργος Κουλούρης (ΠΑΟΚ), Γιώργος Κυριόπουλος (ΠΑΟ), Λάμπρος Σμυρλής (ΠΑΟΚ), Κώστας Βολάκης (ΠΑΟ), Αλέξανδρος Γκολφίνος (ΑΕΚ), Αναστάσιος Συμεωνίδης (ΠΑΟ), Ζήσης Τσίκος (ΠΑΟΚ), Λεωνίδας Μίνα (ΠΑΣ Γιάννινα), Γιώργος Κούτσιας (ΠΑΟΚ).
  • Προπονητής: Τάσος Θέος.
  • Αποτελέσματα
    • 26/6/2022, Ελλάδα-Τουρκία 1-2 (Βολάκης 81΄ - Γιλμάζ 39΄, Μπίτσερ 45+1΄)
    • 28/6/2022, Ιταλία-Ελλάδα 4-0 (Ραϊμόντο 47΄, 65΄, 91΄ πέν, Ντ΄Αντρέα 79΄πέν.)
    • 30/6/2022, Πορτογαλία-Ελλάδα 0-2 (Κούτσιας 31΄, 34΄)
  • Βαθμολογία Β΄ ομίλου
Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθ.
1. Ιταλία 3 2 1 0 5-0 7
2.  Τουρκία 3 1 1 1 2-3 4
3. Πορτογαλία Πορτογαλία 2 1 0 2 2-3 3
4. Ελλάδα Ελλάδα 3 1 0 2 3-6 3

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 "Η εθνική ομάς της Ελλάδος (και οι δέκα αγώνες της εθνικής Ενόπλων)", Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, ιδιωτική έκδοση, Αθήνα 1953, σελ. 63-66
  2. καταγράφεται πάντως: "Αυτό έγινε γιατί, ενώ οι υποχρεώσεις της ομάδας μας για το Μεσογειακό πρωτάθλημα ήταν γνωστές, κλείστηκε φιλικό με τη Γαλλία -η ρεβάνς του εδώ αγώνα- προφανώς χωρίς να προσεχθεί η ακριβής ημερομηνία."
    ["Αυτή είναι η ιστορία της Εθνικής Ελλάδας (και πώς φτάσαμε στην Αφρική)", Ανδρέας Μπόμης, Εκδόσεις Ερεχθηίδας, Αθήνα 2009, ISBN 960-9912-50-8, σελ. 161]
  3. Αγώνες Εθνικής Ανδρών 1951-1955, επίσημος ιστότοπος ΕΠΟ
  4. Greece - International Matches 1948-1960 (αγώνες 041-043), Αλέξανδρος. Μαστρογιαννόπουλος για το RSSSF
  5. Μπόμης, ό.π, σελ. 160-161
  6. εφημ. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» 17/9/1971, 15/10/1971 και 14/10/1971.
  7. εφημ. «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 10/8/1975.
  8. εφημ. «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» 18/9/1979[νεκρός σύνδεσμος].
  9. εφημ. «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» 6/9/1983[νεκρός σύνδεσμος].
  10. εφημ. «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» 8/9/1987[νεκρός σύνδεσμος].
  11. εφημ. «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ» 6/9/2001[νεκρός σύνδεσμος].
  12. Almeria 2005 Αρχειοθετήθηκε 2012-05-24 at Archive.is.
  13. Pescara 2009 Αρχειοθετήθηκε 2011-07-22 στο Wayback Machine..
  14. eScore.
  15. https://www.ertsports.gr/podosfairo/mesogeiakoi-agones-den-ta-katafere-i-ethniki/

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]