Κατάλογος πρωταθλητών ποδοσφαίρου Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο πρωταθλητής ποδοσφαίρου Ελλάδας είναι ο ετήσιος νικητής του πρωταθλήματος Super League (Α΄ Εθνική), του υψηλότερου επαγγελματικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Ελλάδα[1].

Μέχρι το 1958–59, οι περιφερειακοί πρωταθλητές σχημάτιζαν ένα εθνικό πρωτάθλημα, από το οποίο προέκυπτε ο εθνικός πρωταθλητής. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο τίτλος αποφασιζόταν σε έναν τελικό μεταξύ των περιφερειακών πρωταθλητών. Από το 1959–60, η πρώτη κατηγορία έχει διαμορφωθεί στη σημερινή της μορφή (βλέπε Σύστημα ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων Ελλάδας), με το κορυφαίο επίπεδο να ονομάζεται Άλφα Εθνική μέχρι το 2005–06, όταν και ιδρύθηκε η Super League Ελλάδα, χωρίς καμία αλλαγή στη μορφή του διαγωνισμού, πέρα από την μετονομασία.

Ο Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης του θεσμού, έχοντας κερδίσει 45 πρωταθλήματα Ελλάδας.[2]

Πρωταθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες προσπάθειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(δεν αναγνωρίζονται από την ΕΠΟ)

Σεζόν Νικητής
1898 Ποδηλατικός Όμιλος Αθηνών
1899 Πανελλήνιος ΓΣ

ΣΕΓΑΣ Πρωτάθλημα και Πρωτάθλημα Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1905-06 έως 1926-27 (δεν αναγνωρίζονται από την ΕΠΟ)
Σεζόν Νικητής
1905–06 Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος
1906–07 Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος
1907–08 Σ.Π. Γουδί
1908–09 Πειραϊκός Σύνδεσμος
1909–10 Σ.Π. Γουδί
1910–11 Παναθηναϊκός
1911–12 Σ.Π. Γουδί
1912–13 Δεν έγινε.
1913–14 Δεν έγινε.
1914–15 Δεν έγινε.
1915–16 Δεν έγινε.
1916–17 Δεν έγινε.
1917–20 Δεν πραγματοποιήθηκε
1920–21 Δεν έγινε.
1921–22 Δεν έγινε
1922–23 Πειραϊκός Σύνδεσμος
1923–24 3 Πρωταθλητές
1924–25 2 Πρωταθλητές
1925–26 3 Πρωταθλητές
1926–27 3 Πρωταθλητές

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της ΕΠΟ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνιστική περίοδος [2][3] Νικητής (αριθμός τίτλων) Δεύτερος
1927–28 Άρης (1) Εθνικός Πειραιώς
1928–29 Δεν πραγματοποιήθηκε

1929–30 Παναθηναϊκός (1) Άρης
1930–31 Ολυμπιακός (1) Παναθηναϊκός
1931–32 Άρης (2) Παναθηναϊκός
1932–33 Ολυμπιακός (2) Άρης
1933–34 Ολυμπιακός (3) Ηρακλής
1934–35
Δεν τελείωσε
1935–36 Ολυμπιακός (4) Παναθηναϊκός
1936–37 Ολυμπιακός (5) ΠΑΟΚ
1937–38 Ολυμπιακός (6) Απόλλων Σμύρνης
1938–39 ΑΕΚ (1) Ηρακλής
1939–40 ΑΕΚ (2) ΠΑΟΚ
1940–41
Δεν τελείωσε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
1941–42
Δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
1942–43
1943–44
1944–45
1945–46 Άρης (3) ΑΕΚ
1946–47 Ολυμπιακός (7) Ηρακλής
1947–48 Ολυμπιακός (8) Απόλλων Σμύρνης
1948–49 Παναθηναϊκός (2) Ολυμπιακός
1949–50
Δεν πραγματοποιήθηκε
1950–51 Ολυμπιακός (9) Πανιώνιος
1951–52
Δεν πραγματοποιήθηκε
1952–53 Παναθηναϊκός (3) Ολυμπιακός
1953–54 Ολυμπιακός (10) Παναθηναϊκός
1954–55 Ολυμπιακός (11) Παναθηναϊκός
1955–56 Ολυμπιακός (12) Εθνικός Πειραιώς
1956–57 Ολυμπιακός (13) Παναθηναϊκός
1957–58 Ολυμπιακός (14) ΑΕΚ
1958–59 Ολυμπιακός (15) ΑΕΚ

Α' Εθνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνιστική περίοδος [2][3] Νικητής (αριθμός των τίτλων) Δεύτερος
1959–60 Παναθηναϊκός (4) AEK
1960–61 Παναθηναϊκός (5) Ολυμπιακός
1961–62 Παναθηναϊκός (6) Ολυμπιακός
1962–63 AEK (3) Παναθηναϊκός
1963–64 Παναθηναϊκός (7) Ολυμπιακός
1964–65 Παναθηναϊκός (8) AEK
1965–66 Ολυμπιακός (16) Παναθηναϊκός
1966–67 Ολυμπιακός (17) AEK
1967–68 AEK (4) Ολυμπιακός
1968–69 Παναθηναϊκός (9) Ολυμπιακός
1969–70 Παναθηναϊκός (10) AEK
1970–71 AEK (5) Πανιώνιος
1971–72 Παναθηναϊκός (11) Ολυμπιακός
1972–73 Ολυμπιακός (18) ΠAOK
1973–74 Ολυμπιακός (19) Παναθηναϊκός
1974–75 Ολυμπιακός (20) AEK
1975–76 ΠAOK (1) AEK
1976–77 Παναθηναϊκός (12) Ολυμπιακός
1977–78 AEK (6) ΠAOK
1978–79 AEK (7) Ολυμπιακός
1979–80 Ολυμπιακός (21) Άρης
1980–81 Ολυμπιακός (22) AEK
1981–82 Ολυμπιακός (23) Παναθηναϊκός
1982–83 Ολυμπιακός (24) ΑΕ Λάρισας
1983–84 Παναθηναϊκός (13) Ολυμπιακός
1984–85 ΠAOK (2) Παναθηναϊκός
1985–86 Παναθηναϊκός (14) ΟΦΗ
1986–87 Ολυμπιακός (25) Παναθηναϊκός
1987–88 ΑΕ Λάρισας (1) AEK
1988–89 AEK (8) Ολυμπιακός
1989–90 Παναθηναϊκός (15) AEK
1990–91 Παναθηναϊκός (16) Ολυμπιακός
1991–92 AEK (9) Ολυμπιακός
1992–93 AEK (10) Παναθηναϊκός
1993–94 AEK (11) Παναθηναϊκός
1994–95 Παναθηναϊκός (17) Ολυμπιακός
1995–96 Παναθηναϊκός (18) AEK
1996–97 Ολυμπιακός (26) AEK
1997–98 Ολυμπιακός (27) Παναθηναϊκός
1998–99 Ολυμπιακός (28) AEK
1999–2000 Ολυμπιακός (29) Παναθηναϊκός
2000–01 Ολυμπιακός (30) Παναθηναϊκός
2001–02 Ολυμπιακός (31) AEK
2002–03 Ολυμπιακός (32) Παναθηναϊκός
2003–04 Παναθηναϊκός (19) Ολυμπιακός
2004–05 Ολυμπιακός (33) Παναθηναϊκός
2005–06 Ολυμπιακός (34) AEK

Superleague Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγωνιστική περίοδος
Νικητής (Αριθμός τίτλων) Δεύτερος
2006–07 Ολυμπιακός (35) AEK
2007–08 Ολυμπιακός (36) Παναθηναϊκός
2008–09 Ολυμπιακός (37) Παναθηναϊκός
2009–10 Παναθηναϊκός (20) ΠAOK
2010–11 Ολυμπιακός (38) Παναθηναϊκός
2011–12 Ολυμπιακός (39) Παναθηναϊκός
2012–13 Ολυμπιακός (40) ΠAOK
2013–14 Ολυμπιακός (41) Παναθηναϊκός
2014–15 Ολυμπιακός (42) Παναθηναϊκός
2015–16 Ολυμπιακός (43) ΠAOK
2016–17 Ολυμπιακός (44) ΑΕΚ
2017–18 ΑΕΚ (12) ΠAOK
2018–19 ΠAOK (3) Ολυμπιακός
2019–20 Ολυμπιακός (45) ΠAOK

Επίδοση ανά σύλλογο (1927/28–2019/20)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύλλογος Πρωταθλητής Χρονιά νίκης Αναφ
600px Quadrado Branco com uma figura olimpica grega.PNG Ολυμπιακός
45
1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2020 [4][5][6]
Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Παναθηναϊκός
20
1930, 1949, 1953, 1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977, 1984, 1986, 1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2010 [4][7][8]
600px Giallo con aquila bicefala nera2 svg.png ΑΕΚ
12
1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994, 2018 [4][9]
Giallo e Nero Aris.JPG Άρης 3 1928, 1932, 1946 [4]
600px Bianco con aquila bicefala nera.png ΠΑΟΚ 3 1976, 1985, 2019 [4]
600px Marrone con cavallo Bianco.png ΑΕΛ 1 1988 [4]

Κατάταξη στους πρώτους τρεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη στις τρεις πρώτες θέσεις στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας από το 1959–60 και έπειτα.

Σύλλογος 1ος 2ος 3ος Στους πρώτους 3
Απεικόνηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου Ολυμπιακός 30 16 8 54
Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Παναθηναϊκός 17 16 14 47
600px Giallo con aquila bicefala nera2 svg.png AEK 10 16 15 41
600px Bianco con aquila bicefala nera.png ΠAOK 3 6 10 19
600px Marrone con cavallo Bianco.png AEΛ 1 1 2
Giallo e Nero Aris.JPG Άρης 1 4 5
Bianco con diagonale Nero.png OΦΗ 1 2 3
Rosso e Blu (Diagonale).png Πανιώνιος 1 1 2
Blu con Stella Gialla.png Αστέρας Τρίπολης 1 1
Απόλλων Σμύρνης 1 1
Azzurro e Bianco con H.png Ηρακλής 1 1

Κατάταξη στις τρεις πρώτες θέσεις στην κορυφαία κατηγορία της Ελλάδας από το 1927-28 και έπειτα.

Σύλλογος 1ος 2ος 3ος Στους πρώτους 3
600px Quadrado Branco com uma figura olimpica grega.PNG Ολυμπιακός 45 19 8 72
Verde con trifoglio Verde su cerchio Bianco.png Παναθηναϊκός 20 22 15 57
600px Giallo con aquila bicefala nera2 svg.png AEK 12 19 20 51
600px Bianco con aquila bicefala nera.png ΠAOK 3 8 10 21
Giallo e Nero Aris.JPG Άρης 3 3 8 14
600px Marrone con cavallo Bianco.png AEΛ 1 1 2
Azzurro e Bianco con H.png Ηρακλής 3 2 5
Απόλλων Σμύρνης 2 5 7
Rosso e Blu (Diagonale).png Πανιώνιος 2 3 5
600px Bianco e Blu a Strisce.png Eθνικός Πειραιώς 2 2
Bianco con diagonale Nero.png OΦΗ 1 2 3
Blu con Stella Bianca.png Ατρόμητος 2 2
Blu con Stella Gialla.png Aστέρας Τρίπολης 1 1

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]