Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2023

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2023
Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει ένα σύννεφο καπνού να έχει καλύψει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας στις 22 Αυγούστου 2023
ΤοποθεσίαΣε πολλές περιοχές της χώρας
ΤύποςΠυρκαγιές
ΑίτιαΕμπρησμός από αμέλεια
Εμπρησμός από πρόθεση
Βραχυκύκλωμα σε δίκτυα ηλεκτρισμού
Έλλειψη διαχείρισης και συσσώρευση δασικής βιομάζας
Κλιματική αλλαγή
Ευρωπαϊκός καύσωνας 2023
Θάνατοι28
Τραυματισμοί75+
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το 2023 έλαβαν χώρα κυρίως μετά τις 17 Ιουλίου και τέλη Αυγούστου, μεταξύ άλλων στην ανατολική και δυτική Αττική, το Λουτράκι, τη Ρόδο, τη Κέρκυρα, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, τον Νομό Έβρου και σε άλλες περιοχές. Οι φωτιές μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2023 είχαν κάψει πάνω από 1.800.000 στρέμματα[1] και οδήγησαν στην εκκένωση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών.

Εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους:

  • δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας από τη πτώση ενός Canadair στην Εύβοια[2]
  • ένας κτηνοτρόφος στην ορεινή Εύβοια στον δήμο Καρύστου[3]
  • μια παραθερίστρια και ένας κτηνοτρόφος στο νομό Μαγνησίας[4]
  • ένας εθελοντής πυροσβέστης που το βράδυ της 1ης Αυγούστου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριά δύσπνοια και λίγες ώρες αργότερα κατέληξε από άγνωστο αίτιο
  • ένας μελισσοκόμος που υπέστη πολλαπλά εγκαύματα στην Κάτω Τιθορέα και υπέκυψε αργότερα[5]
  • ένας κτηνοτρόφος στον Πρόδρομο Βοιωτίας[6]
  • 20 μετανάστες στον ορεινό Έβρο και στο δάσος της Δαδιάς[7]

Συνθήκες και αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, καθώς οι πυρκαγιές μπορούν να εξαπλωθούν πιο γρήγορα στην ξηρή βλάστηση. Από τα μέσα Ιουλίου επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα στη σε όλη την περιοχή της Μεσογείου, με κορυφές στην Ισπανία, την Τυνησία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Η κορύφωση της δεύτερης φάσης του καύσωνα έφτασε στην Ελλάδα στις 23 Ιουλίου. Σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας υπήρχε υψηλός έως εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος δασικών πυρκαγιών.

Στην Ελλάδα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει αποδώσει μεγάλο μέρος των δασικών πυρκαγιών στην αμέλεια και σε εμπρησμό από πρόθεση.[8][9][10][11]

Όσον αφορά την πυρκαγιά στο νόμό Έβρου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει αποδώσει την πρόκλησή της σε κεραυνό.[12][13] Στις 22 Αυγούστου το τηλεοπτικό κανάλι OPEN μετέδωσε την πληροφορία ότι η Ελληνική αστυνομία συνέλαβε επ' αυτοφώρω 2 μετανάστες την ώρα που έβαζαν φωτιά σε δασική έκταση στις Σάπες.[14] Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση που διέψευσε την είδηση.[15]

Η χρόνια εγκατάλειψη των δασικών συστάδων της χαλεπίου και της τραχείας πεύκης στην Ελλάδα και η έλλειψη προστασίας, συντήρησης και καθαρισμού των δασών αυτών, αποτελούν συμπληρωματικά αίτια του όλου φαινομένου. Σε αυτό το φαινόμενο επιβοηθούν οι καύσωνες και η σχετικά χαμηλή υγρασία του αέρα, όπως και η έλλειψη προληπτικής προστασίας – έντονης αραιωτικής υλοτομίας των δασών.[16][17][18]

Πυρκαγιές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αττική και Βοιωτία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιουλίου ξέσπασαν δασικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, περίπου 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αθήνας, οι οποίες έκαψαν εξοχικές κατοικίες και ένα καταφύγιο ζώων.  Συνολικά κάηκαν περίπου 35.000 στρέμματα. Δασική πυρκαγιά στη Βοιωτία, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στα Δερβενοχώρια ξέσπασε επίσης στις 17 Ιουλίου, η οποία ως τις 21 Ιουλίου έκαψε μια έκταση άνω των 100.000 στρεμμάτων και προκάλεσε ζημιές σε πολλά σπίτια. Στις 18 Ιουλίου, στο Λουτράκι κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν εκκενώσεις. Στις 22 Αυγούστου, ξέσπασε ένα μέτωπο κοντά στη Φυλή, δίπλα στη Μονή Κλειστών. Ο δυνατός αέρας (25km/h ή 7bft) έκανε τη φωτιά πολύ δύσκολο να σβηστεί. Η γύρω περιοχή εκεννώθηκε. Στις 23 Αυγούστου, η φωτιά έφτασε στους πρόποδες της Πάρνηθας. Οι αρχές κατάφεραν να την περιορίσουν και στις 24 Αυγούστου το πρωί, έσβησε. Μερικά σπίτια κάηκαν, αλλά η ζημιές δεν ήταν πολλές.

Εύβοια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Ιουλίου τρία ενεργά μέτωπα υπήρχαν γύρω απο την περιοχή του Πλατανιστού. Κατά τη διάρκεια κατάσβεσης στην Κάρυστο, κατέπεσε πυροσβεστικό αεροπλάνο Canadair και δύο ιπτάμενοι της πολεμικής αεροπορίας εντοπίστηκαν νεκροί.

Στις 11 Αυγούστου, φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατη καταπράσινη έκταση μέσα σε χαράδρα στη θέση Ρούκλια προς την περιοχή Άγιος Δημήτριος του Δήμου Καρύστου.


Στις 21 Αυγούστου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική περιοχή του Προφήτη Ηλία, στα Ψαχνά. Εκείνη την ημέρα, έπνεαν ισχυροί άνεμοι οι οποίοι είχαν δυναμώσει την φωτιά, με αποτελεσμα να δεχτούν ειδοποιήση η νότια πλευρά των Ψαχνών και τα βόρεια της Νέας Αρτάκης. Η πυρκαγιά κατέκαψε περίπου 6.000 στρέμματα[19].

Ρόδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δορυφορική εικόνα της Ρόδου στις 23 Ιουλίου

Στη Ρόδο, στις 18 Ιουλίου, ξέσπασε δασική πυρκαγιά σε πευκοδάση στα βουνά του νησιού και κάτοικοι των χωριών Ελεούσα, Σαλακάνος και Δημηλιά κλήθηκαν να απομακρυνθούν.  Στις 22 Ιουλίου, περίπου 30.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά την εξάπλωση της δασικής πυρκαγιάς από τα βουνά προς την ανατολική ακτή νότια της Λίνδου. Περίπου 2.000 άνθρωποι -κυρίως παραθεριστές- μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια από τις παραλίες με βάρκες. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες. Δεν είχε βρέξει στο νησί για πολύ καιρό.

Στις 23 Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι 1.200 επιπλέον άτομα θα απομακρύνθηκαν από τα χωριά Πεύκη, Λίνδος και Κάλαθος. Οι πτήσεις της βρετανικής εταιρείας πακέτων διακοπών Jet2.com προς τη Ρόδο ακυρώθηκαν έως τις 30 Ιουλίου ενώ το ίδιο συνέβει και για την TUI έως τις 26 Ιουλίου. Η EasyJet ακύρωσε πακέτα διακοπών προς το νησί αλλά συνέχισε τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα νεκρός 40 χρονος που είχε πάρει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς.[20]

Στις 2 Αυγούστου, το Υπουργείο Τουρισμού ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Ρόδο και πρόσφερε δωρεάν ταξιδιωτικά καταλύματα σε τουρίστες που είχαν εκκενωθεί από το νησί τον προηγούμενο μήνα.[21]

Μαγνησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 Ιουλίου ξέσπασαν πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας οι οποίες κατακαίει κυρίως αγροτοδασικές εκτάσεις στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών και το Σέσκλο, ενώ ταυτόχρονα έκλεισε η Παλαιά Εθνική Οδός Βόλου - Λάρισας.[22] Επίσης, σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο,[23] και στάλθηκε μήνυμα εκκένωσης σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο των εκρήξεων.[24] Μαχητικά F-16 απομακρύνθηκαν προληπτικά από την κοντινή 111η Πτέρυγα Μάχης.[25]

Έβρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πυρκαγιά στον Νομό Έβρου ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου 19 Αυγούστου στις 04:40 κοντά στην περιοχή της Μελίας. Το μέγεθος της πυρκαγιάς ήταν πολύ μεγάλο έχοντας κάψει 962.016 στρέμματα αγροτοδασικής γης και είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή σχετικών δεδομένων.[26]. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν ο Δρυμός της Νίψας σε πρώτο βαθμό, μετά οι βιότοποι της Κίρκης και τέλος συμπτύχθηκε με το νέο πύρινο μέτωπο που αναφλέχθηκε στο δάσος της Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου καίγοντας και τις επιζησαντες εκτάσεις απο την περσινή πυρκαγιά. Οδήγησε στην εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως προς στο Νοσοκομείο της Καβάλας, στην εκκένωση δεκάδων οικισμών ενώ παρατηρήθηκαν και περιπτώσεις αυτοδικίας από μεριάς κατοίκων, συλλαμβάνοντας λαθρομετανάστες θεωρώντας τους ως εμπρηστές. Το Δάσος της Δαδιάς υπέστη ανεπανόρθωτη καταστροφή.[27]. Σημαντικό τμήμα των ζωνών προστασίας του εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου καταστράφηκε, όπως και μεγάλος αριθμός φωλιών του Μαυρόγυπα.[28] Η ζωή της πανίδας στα βορειοδυτικά επηρεάστηκε αναγκάζοντας τα ζώα να κατέβουν σχεδόν στα πεδινά της Μάκρης Έβρου[29].

Το αξιοσημείωτο της όλης υπόθεσης ήταν η συμβολή των πολιτών στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς καθώς σε συνεργασία με προσωπικό του Δασαρχείου κατάφεραν να διασώσουν μια δασική έκταση 100.000 στρεμμάτων στα βορειοδυτικά του Νομού.[30]

Ροδόπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σοβαρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε στον Νομό Ροδόπης στο χωριό Μίσχος. Η φωτιά πήρε διαστάσεις επηρεάζοντας την περιοχή Μέγα Πιστό και Σώστη.Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι πύρινες φλόγες έκαιγαν τις πρώτες οικίες του χωριού Σώστη. Φωτιά εκείνη την ημέρα είχε ανάψει και στην περιοχή της Άνω Δροσύνης όπου στο σημείο επιχειρούσαν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος είχαν συνδράμει και τρία αεροσκάφη[31]. Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών (ΕΠαΔαΠ) η φωτιά έκαψε 30.500 στρέμματα [32].

Καβάλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ανατολικά του Νομού Καβάλας, στις 21 Αυγούστου ξέσπασε πυρκαγιά απο άγνωστη αιτία κοντά στην περιοχή του Διαλεκτού. Έσπευσε γρήγορα το τοπικό Πυροσβεστικό Σώμα για να προλάβει την επέκταση της πυρκαγιάς αλλά δυστυχώς τραυματίστηκαν σοβαρά δυο πυροσβέστες και κάηκε το όχημα στο οποίο επενέβαιναν[33].

Η πυρκαγιά λόγω των ανέμων αλλα και της απουσίας των εναέριων μέσων, επηρέασε τα γύρω χωριά λαμβάνοντας ειδοποιήση προληπτικά άλλοι επτά οικισμοί (Εκλεκτό, Ξεριάς, Παλαιός Ξεριάς, Γέροντας, Δαμασκηνιά, Άγιος Κοσμάς, Αβραμυλιά). Τελικά, ζημιώθηκαν τρείς οικισμοί και περιουσίες παραδόθηκαν στις φλόγες[34].

Η φωτιά περιορίστηκε πλήρως δυο μέρες αργότερα με αντιμετωπίσιμες αναζωπυρώσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ. Καβάλας, η καμένη έκταση έφτασε τα 11.000 στρέμματα[35].

Πυρκαγιά σε δασική περιοχή όπου ξανακάηκε έλαβε μέρος στις 26 Αυγούστου στους Αντιφιλίππους όπου επενέβησαν έπι τόπου 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα με την υποστήριξη του δήμου Παγγαίου, της περιφέρειας και των εθελοντών. Η φωτιά τέθηκε υπο έλεγχο σύντομα χωρις τελικά την βοήθεια εναέριων μέσων[36].

Καμμένες εκτάσεις μεγάλων πυρκαγιών[37][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διεθνής υποστήριξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair για να υποστηρίξουν την Ελλάδα. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 450 πυροσβέστες και 7 αεροπλάνα θα αναπτυχθούν για να βοηθήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα με 81 πυροσβέστες, 26 οχήματα και 3 αεροπλάνα να βοηθούν ειδικά την κατάσταση στη Ρόδο.

Στις 23 Ιουλίου, ως απάντηση στις πυρκαγιές στη Ρόδο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα στείλει Ομάδα Ταχείας Ανάπτυξης, αποτελούμενη από ανταποκριτές για την υποστήριξη Βρετανών υπηκόων στο νησί, με βάση το Διεθνές Αεροδρόμιο της Ρόδου.

Βοήθεια από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Γαλλία – 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.
  • Βουλγαρία Βουλγαρία – 70 πυροσβέστες και 14 πυροσβεστικά οχήματα.
  • Ιταλία – 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.
  • Κροατία Κροατία – 1 πυροσβεστικό αεροσκάφος, το οποίο στάλθηκε ως μέρος της βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Μάλτα – 20 πυροσβέστες. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Μάλτα έστειλε πυροσβέστες στο εξωτερικό.
  • Πολωνία – 149 πυροσβέστες και 49 πυροσβεστικά οχήματα.
  •  Ρουμανία – 130 πυροσβέστες και 25 πυροσβεστικά οχήματα, που εντάχθηκαν μαζί με τους Έλληνες ομολόγους τους.
  •  Σλοβακία – 31 πυροσβέστες και 15 πυροσβεστικά οχήματα.

Βοήθεια από άλλες χώρες

  •  Αίγυπτος – 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα.
  •  Ιορδανία – 4 πυροσβεστικά ελικόπτερα.
  • Ισραήλ – 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία βόηθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ρόδο. το οποία βοήθησαν στην κατάσβησει της πυρκαγιάς, σε οικισμούς της Ρόδου.
  • Σερβία – 38 πυροσβέστες και 14 πυροσβεστικά οχήματα.
  •  Τουρκία – 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο, ύστερα από αίτημα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιδράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε νωρίτερα από την επίσκεψη του στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του Copernicus ενεργοποιήθηκε στις 17 Ιουλίου για την αξιολόγηση ζημιών μέσω δορυφόρου.

Η Κυβέρνηση της Ελλάδας δημιούργησε μια Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για να ανταποκριθεί στην κατάσταση.

Στις 28 Ιουλίου παραιτήθηκε ο υπουργός Νότης Μηταράκης επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.[38] Σύμφωνα με δημοσίευμα[39] ο Μηταράκης εθεάθη σε περίοδο διακοπών εν μέσω των ενεργών πυρκαγιών στη Ρόδο και τη Μαγνησία. Η παραίτησή του θεωρήθηκε αναγκαστική,[40] ενώ χαρακτηρίστηκε ως αποπομπή με διάφορα ΜΜΕ να αναφέρονται σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.[41][42]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Περισσότερα από 1.600.080 στρέμματα κάηκαν έως και χθες». Capital.gr. 24 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  2. «Αυτοί είναι οι ήρωες πιλότοι του Canadair που κατέπεσε στην Κάρυστο -Ανασύρθηκαν νεκροί». iefimerida.gr. 25 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2023. 
  3. «Εύβοια: Απανθρακωμένη σορός βρέθηκε στο όρος Oχη». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 25 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουλίου 2023. 
  4. «Δύο νεκροί στις φωτιές της Μαγνησίας: Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα (vids) (upd)». newmoney (στα Αγγλικά). 26 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2023. 
  5. «Κατέληξε ο 67χρονος μελισσοκόμος που υπέστη πολλαπλά εγκαύματα στην πυρκαγιά της Κάτω Τιθορέας». Documento. 6 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023. 
  6. «Φωτιά στη Βοιωτία – Νεκρός εντοπίστηκε 80χρονος κτηνοτρόφος». Alfavita. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2023. 
  7. «Έβρος: Άλλος ένας μετανάστης νεκρός στις φλόγες κι ένας από παθολογικά αίτια – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις». ertnews.gr. 25 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2023. 
  8. «Πυροσβεστική: 99 συλλήψεις για εμπρησμό σε δασικές περιοχές - Οι πέντε από πρόθεση». CNN.gr. 14 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  9. «Εποχικός πυροσβέστης εμπρηστής, έβαλε έξι φωτιές στην Κεφαλονιά…». Defence-point.gr. 23 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  10. «Επτά απόπειρες εμπρησμού στην Πάρνηθα μέσα σε δύο ώρες -Στη βόρεια πλευρά του βουνού, σήμερα το πρωί». iefimerida.gr. 24 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  11. «Γ. Αρτοποιός για φωτιά στη Ρόδο: «Οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι»». LiFO.gr. 23 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2023. 
  12. Ιωάννα Φωτιάδη (2023-08-23). «Πύρινη παγίδα για 18 μετανάστες στον Εβρο». Η Καθημερινή. https://www.kathimerini.gr/society/562577992/pyrini-pagida-gia-18-metanastes-ston-evro/. Ανακτήθηκε στις 2023-08-30. 
  13. Αλεξία Καλαϊτζή (2023-08-26). «Εβρος: Οι φωτιές καίνε για δέκατη μέρα, απλώνει ρίζες η αυτοδικία». Η Καθημερινή. https://www.kathimerini.gr/society/562586407/evros-oi-foties-kaine-gia-dekati-mera-aplonei-rizes-i-aytodikia/. Ανακτήθηκε στις 2023-08-30. 
  14. «Δύο μετανάστες συνελήφθησαν επ'αυτοφώρο να βάζουν φωτιά». tvopen.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2023. 
  15. Στέλιος Πουρνής (23 Αυγούστου 2023). «Η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει ρεπορτάζ του OPEN περί αυτόφωρης σύλληψης 2 μεταναστών που «έβαζαν φωτιά» στις Σάπες Ροδόπης». Ελληνικά Hoaxes. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2023. 
  16. «Οι εμπρηστές των δασών και οι ηθικοί αυτουργοί της καταστροφής». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 25 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Αυγούστου 2023. 
  17. «ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΚΑ». dasarxeio.com. 1 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023. 
  18. ««Παράδοξο της φωτιάς» και παγίδες». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 24 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2023. 
  19. «Φωτιά στην Εύβοια: Κάηκαν πάνω από 6.500 στρέμματα – Περιορισμένο το μέτωπο της φωτιάς». Evia Thema. 22 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2023. 
  20. «Νέα τραγωδία συγκλονίζει τη Ρόδο - Απεβίωσε στο νοσοκομείο 40χρονος που είχε πάρει μέρος στην κατάσβεση της φωτιάς». www.rodiaki.gr. 2 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2023. 
  21. Hughes, Rebecca Ann. «Greece Offers Free Vacations To Tourists Evacuated From Rhodes Wildfires». Forbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2023. 
  22. «Φωτιά στο Βόλο - Μήνυμα για εκκένωση σε Διμήνι, Παλιούρι και ΒΙΠΕ - Μέτωπο και στον Αλμυρό». cnn.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2023. 
  23. «Η στιγμή των εκρήξεων στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο». ΤΟ ΒΗΜΑ. 27 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2023. 
  24. «Νέο μήνυμα του 112 για τη Νέα Αγχίαλο - «Εκκενώστε την περιοχή»». ΤΟ ΒΗΜΑ. 27 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2023. 
  25. «Απομακρύνονται προληπτικά F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης». ΤΟ ΒΗΜΑ. 27 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2023. 
  26. «Greece wildfire declared largest ever recorded in EU». The Guardian. 2023-08-29. https://www.theguardian.com/world/2023/aug/29/greece-wildfire-declared-largest-ever-recorded-in-eu. Ανακτήθηκε στις 2023-08-30. 
  27. «Ανεπανόρθωτη η καταστροφή στην Δαδιά δεν θα αναγεννηθεί ποτέ». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2023. 
  28. «Πώς η φωτιά του Έβρου επηρεάζει την άγρια πανίδα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς- Λευκίμης- Σουφλίου». www.amna.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2023. 
  29. «Προσφυγιά για ζώα και πουλιά που ζούσαν στο δάσος της Κίρκης, μετανάστευσαν σε ελαιώνες και δασικές εκτάσεις της παραλιακής ζώνης». 2023-09-05. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2023. 
  30. «Έβρος: Οι αφανείς ήρωες απο τα Πομακοχώρια που έσωσαν 100.000 στρέμματα δάσους». iefimerida. 6 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2023. 
  31. «Δυο πύρινα μέτωπα στην Ροδόπη - Καίγονται σπίτια στο χωριό Σώστης». Capital.gr. 21 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2023. 
  32. «Δασικές πυρκαγιές: 1,7 εκατ. στρέμματα κάηκαν σε 67 φωτιές από την αρχή του 2023». newsmoney. 6 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2023. 
  33. «Φωτιά στην Καβάλα: Τραυματίστηκαν πυροσβέστες, κάηκε πυροσβεστικό όχημα». Πρωϊνή. 21 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  34. «Φωτιά στην Καβάλα: Κάηκαν σπίτια σε Αβραμυλιά, Δαμασκηνιά και Διαλεκτό». News Bomb. 21 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  35. «11.000 στρέμματα έκαψε η φωτιά του Δήμου Νέστου». Πρωϊνή. 25 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  36. «Καβάλα: Πυρκαγιά στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου». ΕΡΤ. 26 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023. 
  37. «Δασικές πυρκαγιές: 1,7 εκατ. στρέμματα κάηκαν σε 67 φωτιές από την αρχή του 2023». newsmoney. 6 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2023. 
  38. «Παραιτήθηκε ο Νότης Μηταράκης από υπουργός Προστασίας του Πολίτη». Η Καθημερινή. 28 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 28 Ιουλίου 2023. 
  39. «Η Καθημερινή 'ξεγυμνώνει' τον Μηταράκη: Πήγε διακοπές σε μακρινό νησί εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών». The TOC. 28 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2023. 
  40. «Διακοπές τέλος: Παραιτήθηκε από υπουργός ο Μηταράκης, στη θέση του ο Οικονόμου». ΤΟ ΒΗΜΑ. 28 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2023. 
  41. «Οι γραμμές άμυνας του Κυριάκου Μητσοτάκη: Τα μηνύματα στο εσωτερικό της ΝΔ - Ποια είναι η αγωνία του;». ΤΑ ΝΕΑ. 1 Αυγούστου 2023. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2023. 
  42. «Νότης Μηταράκης: Το παρασκήνιο της αποπομπής - Οι κίτρινες κάρτες από το Μαξίμου και το τελειωτικό «χτύπημα»». ΕΘΝΟΣ. 29 Ιουλίου 2023. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2023.