Γέροντας Καβάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γέροντας Καβάλας
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Γέροντας Καβάλας
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑνατολικής Μακεδονίας και Θράκης
ΔήμοςΝέστου
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΚαβάλας
Υψόμετρο117 μέτρα
Πληθυσμός468 (2011)

Ο Γέροντας είναι ημιορεινό χωριό της περιφερειακής ενότητας Καβάλας στην Ανατολική Μακεδονία. Σήμερα ανήκει στον Δήμο Νέστου, στη Δημοτική ενότητα Κεραμωτής και στην Τοπική Κοινότητα Γέροντα, της οποίας αποτελεί τον μοναδικό οικισμό. Βρίσκεται στις νοτιοανατολικές υπώρειες των Ορέων Λεκάνης. Μέχρι το 1926 λεγόταν Μποϊνού Κισλή. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 468 κατοίκους.

Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 117 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο πληθυσμός του Γέροντα μειώθηκε από 818 κατοίκους στην απογραφή του 1961 σε 450 σε αυτή του 2001. Η έκταση της τοπικής κοινότητας είναι 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία περίπου το ένα τρίτο είναι καλλιεργήσιμη γη.

Περίπου ένα χιλιόμετρο νότια από το χωριό περνά πλέον η νέα Εγνατία Οδός (αυτοκινητόδρομος Α2). Ο Γέροντας βρίσκεται σε οδική απόσταση 28 περίπου χιλιομέτρων ανατολικά-βορειοανατολικά από την πόλη της Καβάλας, και 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Χρυσούπολη, ενώ ο κοντινότερος οικισμός στον Γέροντα είναι το χωριό Ζαρκαδιά (2 χιλιόμετρα στα δυτικά).

Στο χωριό, που δημιουργήθηκε από πρόσφυγες προερχόμενοι απο (στα αρχαία Δίδυμα), το σημερινό Didim, ενω δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Γέροντα Καβάλας «ο Διδυμαίος Απόλλων» (ιδρύθηκε το 1995).

Το όνομα του χωριού προέρχεται σύμφωνα με εναν μύθο όπου ενας γέροντας πηγαίνε σε εκείνο το σημείο όπου προσευχόταν στον Θεό ενω είχε προφητικές ικανότητες. Υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν οτι θα πανε στον Γέροντα, εξου και η ονομασία του τόπου.

Ο ταχυδρομικός κώδικας του χωριού είναι 64200.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ελλάς: οδικοί-τουριστικοί χάρτες, έκδ. Ν. & Ι. Φώτης, 33η έκδοση, Αθήνα 2005/6
  • Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 9, σελ. 475