Γκυ Β΄ ντε Λα Ρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γκυ Β' ντε λα Ρος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γκυ Β΄ ντε λα Ρος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1279
Θάνατος 5  Οκτωβρίου 1308
Οικογένεια
Σύζυγος Ματθίλδη του Αινώ
Γονείς Γουλιέλμος ντε λα Ρος και Ελένη Αγγελίνα Κομνηνή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκυ (Γουίδων) Β΄ Ντε Λα Ρος (1280-5 Οκτωβρίου 1308), ήταν Δούκας των Αθηνών και Αυθέντης Άργους και Ναυπλίας. Ήταν γιος του Γουλιέλμου Α' ντε Λα Ρος και της κόρης του ηγεμόνα της Θεσσαλίας, Ελένης Δούκαινας Κομνηνής Αγγελίνας. Απεβίωσε άκληρος το 1308 και τάφηκε στη Μονή Δαφνίου, χαρακτηριστικό του το ότι ήταν βαθιά θρησκευόμενος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν πέθανε ο πατέρας του τον διαδέχτηκε, αλλά επειδή ήταν ανήλικος ανέλαβε την αντιβασιλεία η μητέρα του έως το 1294, που ενηλικιώθηκε. Κατά την ημερομηνία της ενηλικίωσής του έγινε τελετή στην Θήβα, όπου χρίστηκε και ιππότης. Νυμφεύτηκε την Ματθίλδη Βιλλεαρδουίνου κόρη της Ισαβέλλας, παίρνοντας προίκα την καστελλανία της Καλαμάτας. Το 1303 ανανέωσε τον όρκο υποτέλειας στον Φίλιππο της Σαβοΐας, δεύτερο σύζυγο της Ισαβέλλας. Την ίδια εποχή ορίσθηκε κηδεμόνας του νέου ηγεμόνα της Θεσσαλίας, Ιωάννη Β΄ Δούκα, πρώτου εξαδέλφου του από την πλευρά της μητέρας του, που ήταν ανήλικος. Το 1304, όταν η Άννα, χήρα του Νικηφόρου Δούκα Κομνηνού Αγγέλου και αντιβασίλισσα της Ηπείρου, εισέβαλε και κατέλαβε το κάστρο του Φαναρίου, ο Γκυ μάζεψε 400 ιππείς και πεζούς και επιτέθηκε στο κάστρο, όπου επέτυχε μεγάλη νίκη, αναγκάζοντας την Άννα να του παραδώσει πίσω το κάστρο, αλλά και να του καταβάλει πολεμική αποζημίωση.

Ο Γκυ έμενε και κυβερνούσε κυρίως τα πρώτα χρόνια στην Θήβα και σπανίως στην Αθήνα. αλλά όταν πήρε την καστελαννία της Καλαμάτας πέρναγε αρκετό καιρό και εκεί. Στους κιστερκιανούς (cistercians) μοναχούς της μονής του Μπελβώ (Bellevaux) της Βουργουνδίας, στους οποίους έδειχνε μεγάλη ευλάβεια, έδωσε τη Μονή Δαφνίου. Εκεί ετάφη όταν απεβίωσε άκληρος το 1308.

Η επιτύμβια πλάκα του Γκύ Β' στη μονή Δαφνίου

Τον διαδέχθηκε ο πρώτος του εξάδελφος Γκωτιέ ντε Μπριέν (Gauthier de Brienne). Η άνοδος του Γκωτιέ στο θρόνο του δουκάτου, έφερε αντιδράσεις. Η μεγαλύτερη αδελφή του Γκυ, Σταματίνα Κομνηνοαγγέλου Λαρόση συγκέντρωσε στρατό με σκοπό την ανατροπή του Γκωτιέ από το θρόνο, αλλά μάταια. Η ισχυρή αυτή γυναίκα δεν έπαψε να δημιουργεί προβλήματα στον Οίκο των Μπριέν μέχρι το θάνατό της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]