Σάντσια της Προβηγκίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάντσια της Προβηγκίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Sancie de Provence (Γαλλικά)
Γέννηση1225
Αιξ-αν-Προβάνς
Θάνατος9  Νοεμβρίου 1261
Berkhamsted Castle
Τόπος ταφήςHailes Abbey
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΡιχάρδος Α΄ της Κορνουάλης (από 1243)[2][3]
ΤέκναRichard of Cornwall[4]
Εδμόνδος της Κορνουάλης[4][2]
ΓονείςΡαϋμόνδος Βερεγγάριος Δ΄ της Προβηγκίας[4][2] και Βεατρίκη της Σαβοΐας[4][2]
ΑδέλφιαΕλεονώρα της Προβηγκίας[2]
Μαργαρίτα της Προβηγκίας[2]
Βεατρίκη της Προβηγκίας[2]
ΟικογένειαΟίκος της Βαρκελώνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σάντσια της Προβηγκίας (Sancie de Provence, 1228 - 9 Νοεμβρίου 1261) ήταν τρίτη κόρη του Ραϊμόνδου-Βερεγγάριου Δ΄ κόμη της Προβηγκίας και της συζύγου του Βεατρίκης της Σαβοΐας κόρης του Θωμά Α΄ της Σαβοίας περιγράφεται σαν εξαιρετικά όμορφη περισσότερο από τις αδελφές της. Οι άλλες αδελφές της Μαργαρίτα της Προβηγκίας, Ελεονώρα της Προβηγκίας και Βεατρίκη της Προβηγκίας είχαν παντρευτεί αντίστοιχα τον Λουδοβίκο Θ΄ της Γαλλίας, τον Ερρίκο Γ΄ της Αγγλίας και τον Κάρολο τον Ανδεγαυό.

Γάμος της Σάντσιας με τον Ριχάρδο της Κορνουάλης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αδελφή της Σάντσιας, Ελεονώρα τακτοποίησε τον γάμο της με τον μικρότερο αδελφό του συζύγου της Ριχάρδο της Κορνουάλης του οποίου η πρώτη σύζυγος είχε πεθάνει πρόσφατα. Η Ελεονόρα και ο θείος της Πέτρος Β΄ της Σαβοΐας ρύθμισαν τα θέματα του γάμου (1242) ο άλλος θείος της Φίλιππος Α΄ της Σαβοΐας τη συνόδευσε στην Αγγλική αυλή όπου συνάντησε την Ελεονόρα, τον Ερρίκο και τη μικρότερη αδελφή τους Βεατρίκη. Ο γάμος έγινε στο αβαείο του Ουέστμινστερ στις 23 Νοεμβρίου.[5]

Ο Ριχάρδος ήταν ο πλουσιότερος άντρας εκείνη την εποχή στην Αγγλία και ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Βεατρίκη της Σαβοΐας μητέρα της Σάντσιας τη συνόδευσε στην Αγγλία αλλά ο πατέρας της Ραϊμόνδος συνελήφθη για χρέη τα οποία ξεπλήρωσε η μητέρα της με δάνειο 4.000 μάρκων από τον Ερρίκο. Το κόστος του γάμου καλύφτηκε από μια υψηλή έκτακτη εισφορά στους Εβραίους της χώρας, μια απόδειξη για το τεράστιο κόστος του γάμου ήταν ο αριθμός των 30.000 πιάτων τα οποία είχαν παραγγείλει. Οι 4 αδελφές από την Προβηγκία παντρεύτηκαν αντίστοιχα δυο αδελφούς από τη βασιλική οικογένεια της Γαλλίας οι δυο και δυο αδελφούς από τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας οι άλλες δυο δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς συμμαχίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι συμμαχικές σχέσεις ανάμεσα στην Αγγλία και στη Γαλλία καθορίστηκαν με τη Συνθήκη των Παρισίων, η Σάντσια ήταν παρών μαζί με τη μητέρα και τις αδελφές της.[6]

Βασίλισσα της Γερμανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ριχάρδος εξελέγη βασιλιάς της Γερμανίας από πλειοψηφία 7 εκλεκτορικών πριγκίπων (1256) με τον τίτλο «βασιλιάς των Ρωμαίων» ήταν προκαταρκτικός τίτλος για να γίνει η στέψη του σαν Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον πάπα. Oι απεσταλμένοι έφεραν τα ευχάριστα νέα τον Ιανουάριο του 1257 στην αίθουσα που ο Ριχάρδος και η σύζυγος του Σάντσια γευμάτιζαν. Ο Ριχάρδος ξέσπασε σε δάκρυα λέγοντας ότι δεν είναι φιλόδοξος για τον εαυτό του το μόνο που θέλει είναι να κυβερνήσει με δικαιοσύνη και να φέρει την ευτυχία στα Γερμανικά κράτη. Oι απεσταλμένοι έμειναν κατενθουσιασμένοι με την ομιλία του Ριχάρδου πολύ περισσότερο η σύζυγος του που θα γινόταν και αυτή βασίλισσα όπως οι δυο μεγαλύτερες αδελφές της.

Η Σάντσια και ο σύζυγος της Ριχάρδος στέφθηκαν «Βασιλείς των Ρωμαίων» στις 27 Μαΐου 1257 στον Καθεδρικό ναό του Ααχέν στη Γερμανία, ταξίδευσε με τον σύζυγο της 15 περίπου μήνες σε περιοχές γύρω από το Μάιντς kai επέστρεψαν στην Αγγλία όταν επιδεινώθηκε η πολιτική κατάσταση.

Θάνατος και κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σάντσια αρρώστησε το φθινόπωρο του 1260 κι πέθανε έναν χρόνο αργότερα στις 9 Νοεμβρίου 1261 στο κάστρο του Μπέρκχαμστεντ, τάφηκε στο αβαείο του Χάιλες. Το μόνο παιδί που επέζησε από τον γάμο της με τον Ριχάρδο ήταν ο γιος της Εδμόνος, 2ος κόμης της Κορνουάλης (1249 - 1300), ο Ριχάρδος είχε επίσης άλλον έναν νόθο γιο από μια ερωμένη του που τον έλεγαν επίσης Ριχάρδο και τον έλεγαν πολλές φορές εσφαλμένα γιο της Σάντσιας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 133346250. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 «Kindred Britain»
  3. p10223.htm#i102224. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. Cox 1974, p. 114-119.
  6. Sanders 1951, p. 88.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cox, Eugene L. (1974). The Eagles of Savoy. Princeton: Princeton University Press.
  • Sanders, I.J. (1951). "The Texts of the Peace of Paris, 1259". The English Historical Review. Oxford University Press. 66 (258): 81–97.