Ροβέρτος Α΄ της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος Α' της Φλάνδρας
Robrecht de Fries.png
Κόμης της Φλάνδρας
Κόμης του Αρτουά
Κόμης της Ζηλανδίας
Περίοδος 22 Φεβρουαρίου 1071 - 13 Οκτωβρίου 1093
Προκάτοχος Αρνούλφος Γ' της Φλάνδρας
Διάδοχος Ροβέρτος Β΄ της Φλάνδρας
Σύζυγος Γερτρούδη της Σαξονίας
Επίγονοι Ροβέρτος Β΄ της Φλάνδρας
Αδέλα
Γερτρούδη
Φίλιππος του Λόο
Οίκος Οίκος της Φλάνδρας
Πατέρας Βαλδουίνος Ε΄ της Φλάνδρας
Μητέρα Αδέλα Καπέτων
Γέννηση 1032
Θάνατος 13 Οκτωβρίου 1093 (61 ετών)
Τορχάουτ, Βέλγιο
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ροβέρτος Α΄ της Φλάνδρας (Robrecht I de Fries, 1032 - 13 Οκτωβρίου 1093) γνωστός και ως Ροβέρτος της Φριζίας, κόμης της Φλάνδρας (1071 - 1092) δεύτερος υιός του Βαλδουίνου Ε΄ κόμη της Φλάνδρας και της Αδέλας Καπέτων, κόρης του Ροβέρτου Β΄ βασιλιά της Γαλλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ροβέρτος ήταν αδελφός της Ματθίλδης, συζύγου του Νορμανδού Γουλιέλμου Α' βασιλιά της Αγγλίας. Ο ίδιος νυμφεύτηκε τη Γερτρούδη της Σαξονίας, χήρα του Φλόρις Α' κόμη της Ολλανδίας. Το 1061 τον Φλόρις Α' διαδέχθηκε ο 9ετής υιός του Ντιρκ Ε', στον οποίο υπήρξε αντιβασιλιάς ο Ροβερτος· γι' αυτό τον αποκαλούσαν της Φριζίας (έτσι λεγόταν η Ολλανδία την εποχή εκείνη). Το 1070 απεβίωσε ο μεγαλύτερος αδελφός του Βαλδουίνος ΣΤ', αφήνοντας την κομητεία του της Φλάνδρας στον πρώτο υιό του Αρνούλφο Γ' και την κομητεία του Αινώ της συζύγου του στον δεύτερο υιό του Βαλδουίνο Β'. Στην επιθανάτιο κλίνη του εμπιστέφθηκε τον 15ετή Αρνούλφο Γ' στο Ροβέρτο, ο οποίος έδωσε όρκο υποτέλειας στον ανιψιό του. Έδωσε το λόγο της τιμής του ότι θα τον προστατεύσει. Η Ριχίλντε έγινε αντιβασίλισσα ως την ενηλικίωση του Αρνούλφου Γ'.

Ο Ροβέρτος ωστόσο αμφισβήτησε τη διαδοχή του Αρνούλφου Γ' και εισέβαλε στη Γάνδη με την πρόθεση να κρατήσει τη Φλάνδρα για τον εαυτό του. Τότε η Ριχίλντε έκανε έκκληση στο βασιλιά Φίλιππο Α΄ της Γαλλίας, που κάλεσε τον Ροβέρτο να εμφανιστεί ενώπιόν του. Εκείνος όμως αρνήθηκε και συνέχισε τον πόλεμο, ώσπου ο Φίλιππος Α' ήλθε στη Φλάνδρα με στρατό που συνοδευόταν και από Νορμανδούς. Το 1071 συνήφθη μάχη στο Κάσσελ, όπου οι Γάλλοι συνέλαβαν τον Ρόμπερτ αλλά και ο στρατός εκείνου τη Ριχίλντα. Μετά την ανταλλαγή των δύο αιχμαλώτων η μάχη συνεχίσθηκε με τελικό νικητή το Ροβέρτο· ο Αρνούλφος Γ' σκοτώθηκε. Ο Ροβέρτος απαίτησε τη Φλάνδρα και η Ριχίλντε με τον υιό της Βαλδουίνο Β' αποσύρθηκε στο Αινώ, συνεχίζοντας να υποκινεί διάφορα εναντίον του Ροβέρτου.

Τελικά ο Ροβέρτος και ο εξάδελφός του Φίλιππος Α' συμφιλιώθηκαν: ο Ροβέρτος του παραχώρησε την πόλη Κορμπίε, ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου στα σύνορα, και ως νύφη τη Μπέρτα της Ολλανδίας, κόρη της συζύγου του Γερτρούδης από τον πρώτο της γάμο. Αντίθετα με τον πατέρα του, είχε εχθρικές σχέσεις με τους Νορμανδούς και η Φλάνδρα έγινε καταφύγιο για τους εχθρούς τού Γουλιέλμου Α', όπως ο Ροβέρτος που εναντιώθηκε στον πατέρα του βασιλιά της Αγγλίας. Ο Ροβέρτος σχεδίαζε και μια ναυτική επίθεση στην Αγγλία με τον Κανούτο Δ' βασιλιά της Δανίας, σύζυγο της κόρης του Αδέλας, αλλά ματαιώθηκε με τη δολοφονία του Κανούτου Δ'.

Το 1086 με μια σημαντική ένοπλη συνοδεία ταξίδεψε ως τους Αγίους Τόπους. Κατά την επιστροφή συμπολέμησε με τον Αλέξιο Α' Κομνηνό εναντίον των Σελτζούκων. Σε μια μάχη επιτέθηκε μπροστά εναντίον του ηγεμόνα τους Κερμπογκά και οι χριστιανοί διέλυσαν το στρατό των Σελτζούκων. Απεβίωσε αργότερα το 1093.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1063 τη Γερτρούδη της Σαξονίας και είχε τέκνα:

  • Ροβέρτος Β' π.1065 - 1111, διαδέχθηκε τον πατέρα του
  • Αδέλα π.1065 - 1115, που παντρεύτηκε πρώτα τον Κανούτο Δ' Έστριδσεν βασιλιά της Δανίας και έπειτα τον Ρογήρο-Μπόρσα Ωτβίλ δούκα της Απουλίας. Ο υιός της Κάρολος Α' Έστριδσεν θα γίνει κόμης της Φλάνδρας
  • Γερτρούδη π.1070 - 1117, παντρεύτηκε πρώτα τον Ερρίκο Γ' κόμη του Λουβέν και έπειτα τον Τιερρύ Β' δούκα της Λορραίνης. Ο υιός της Τιερρύ θα γίνει κόμης της Φλάνδρας
  • Φίλιππος του Λόο· ο (νόθος) υιός του Γουλιέλμος της Υπρ διεκδίκησε ανεπιτυχώς την κομητεία της Φλάνδρας.Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert I, Count of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).