Έθελμπερτ του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Έθελμπερτ του Ουέσσεξ
Æthelberht - MS Royal 14 B VI.jpg
Γέννηση
Ουέσσεξ
Θάνατος
Sherborne
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ουέσσεξ
Ιδιότητα μονάρχης
Γονείς Έθελγουλφ του Ουέσσεξ και Οσμπούργκα
Αδέλφια Æthelswith, Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ, Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ, Έθελσταν του Ουέσσεξ και Αλφρέδος του Ουέσσεξ
Commons page Πολυμέσα
Έθελμπερτ του Ουέσσεξ σε νόμισμα (860)

Ο Έθελμπερτ του Ουέσσεξ (835866) ήταν βασιλιάς του Ουέσσεξ (860866), τρίτος γιος του βασιλιά Έθελγουλφ και της Οσμπούργκα, διάδοχος του αδελφού του Έθελμπαλντ.

Πήρε υπό την ηγεσία του το Κεντ το 855, την εποχή που ο πατέρας του βρισκόταν στη Ρώμη, και κληρονόμησε τον Έθελμπαλντ, γιατί οι δύο μικρότεροι αδελφοί του, Έθελρεντ και Αλφρέδος ήταν πολύ μικροί και ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των Δανών Βίκινγκς.

Η περίοδος της βασιλείας του ήταν περίοδος ειρήνης και ευημερίας, χωρίς όμως να λείπουν οι συνεχείς επιθετικές απειλές των Βίκινγκς που ήταν πάντα η μεγαλύτερη απειλή στο Σαξονικό βασίλειο της Αγγλίας, σύμφωνα με τα Αγγλοσαξονικά χρονικά. Παροδικά οι Βίκινγκς έφτασαν μέχρι το Ουίντσεστερ, λεηλατώντας μεγάλα τμήματα του Κεντ, το οποίο ο Έθελμπερτ κράτησε στην κατοχή του χωρίς να το δώσει σε κανέναν από τους μικρότερους αδελφούς του. Άφησε δύο ανήλικους γιους, τον Άντχελμ, που σκοτώθηκε ανύπαντρος από επίθεση των Βίκινγκς επί Αλφρέδου του Μέγα, και τον Έθελβαρντ, που διεκδίκησε τον θρόνο μετά τον θάνατο του Αλφρέδου (899), αλλά δολοφονήθηκε το επόμενο έτος.

Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έθελμπαλντ
Βασιλιάς του Ουέσσεξ και του Κεντ
Flag of Wessex.png

860 - 866
Διάδοχος
Έθελρεντ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ethelbert of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).