Έθελσγουιθ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Έθελσγουιθ
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος 888
Τόπος ταφής Παβία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Σύζυγος Μπούργκρεντ της Μερκίας (από 853)
Γονείς Έθελγουλφ του Ουέσσεξ και Οσμπούργκα
Αδέλφια Έθελμπαλντ του Ουέσσεξ
Έθελμπερτ του Ουέσσεξ
Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ
Έθελσταν του Ουέσσεξ
Αλφρέδος του Ουέσσεξ
Οικογένεια Οίκος του Ουέσσεξ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα μονάρχης

Η Έθελσγουιθ (Æthelswith, περί το 838 - 888) ήταν η μόνη γνωστή κόρη του Έθελγουλφ του Ουέσσεξ και της πρώτης συζύγου του Οσμπούργκα, έγινε βασίλισσα της Μερκίας με τον γάμο της με τον Μπούργκρεντ της Μερκίας (853), το ζεύγος δεν απέκτησε παιδιά. Ο γάμος επιβεβαίωσε την υποταγή του συζύγου της στον πεθερό του την εποχή που τόσο το Ουέσσεξ όσο και η Μερκία υπέφεραν από τις επιδρομές των Βίκινγκ. Ο Μπούργκρεντ είχε προβλήματα στα δυτικά του σύνορα με τους Ουαλούς, ο πεθερός του Έθελγουλφ τον βοήθησε στρατιωτικά να αποκαταστήσει την ηγεμονία του στην περιοχή (853). Οι επιδρομές των Βίκινγκ συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια, το 868 ο Μπούργκρεντ αναγκάστηκε ξανά να ζητήσει την βοήθεια του κουνιάδου του Έθελρεντ του Ουέσσεξ και του Κεντ, ήταν η τελευταία φορά που η Μερκία ζήτησε την βοήθεια του Ουέσσεξ. Η βασιλεία τους τελείωσε το 874 όταν εκθρονίστηκαν από τους Βίκινγκ, η Έθελσγουιθ και ο σύζυγος της δραπέτευσαν στην Ρώμη, ο σύζυγος της πέθανε αμέσως μετά και η Έθελσγουιθ έζησε τα υπόλοιπα χρόνια στην Ιταλία μέχρι τον θάνατο της στην Παβία (888).[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Simon Keynes & Michael Lapidge eds, Alfred the Great, Asser's Life of King Alfred and Other Contemporary Sources (Penguin Classics). London: Penguin, 1983, pp. 69, 113, 232, 281.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Webster, Leslie (1991). "The Age of Alfred: Metalwork, wood and bone". In Webster, Leslie; Backhouse, Janet. The Making of England: Anglo-Saxon Art and Culture AD 600-900. London, UK: The Trustees of the British Museum.
  • Wilson, David M. (1964). Anglo-Saxon Ornamental Metalwork 700-1100 in the British Museum. London, UK: The Trustees of the British Museum.
  • Simon Keynes & Michael Lapidge eds, Alfred the Great, Asser's Life of King Alfred and Other Contemporary Sources (Penguin Classics). London: Penguin, 1983

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Æthelswith της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).