Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνω Άκρια Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Gerakibot (συζήτηση | συνεισφορές) στις 21:20, 6 Φεβρουαρίου 2020. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Συντεταγμένες: 35°4′25″N 25°5′3″E / 35.07361°N 25.08417°E / 35.07361; 25.08417

Άνω Άκρια
Άνω Άκρια is located in Greece
Άνω Άκρια
Άνω Άκρια
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΚόφινα
Γεωγραφία
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο460

Τα Άνω Άκρια είναι χωριό και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κόφινα στην επαρχία Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου. Απέχει 40 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και βρίσκεται σε ημιορεινή έκταση στα υψώματα της βόρειας πλευράς της πεδιάδας της Μεσαράς. Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει πηγή. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι λάδι, σταφίδα και κτηνοτροφικά φυτά. Στον οικισμό υπάρχει Δημοτικό Σχολείο.

Δ.δ. Άνω Ακρίων

Το Δημοτικό διαμέρισμα Άνω Ακρίων (Δ.δ. Άνω Ακρίων) έχει 720 κατοίκους. Σε αυτό υπάγονται:

  • τα Άνω Άκρια , με 103 κατοίκους , έδρα του Δημοτικού διαμερίσματος.
  • οι Ατσιπάδες , με 165 κατοίκους. Έχει Δημοτικό Σχολείο.
  • το Καστέλλι , με 314 κατοίκους. Λέγεται και Τσιφούτ Καστέλλι και είναι οικισμός κοντά σε φρούριο του Boniffacio. H απόστασή του από την πόλη του Ηρακλείου είναι 44 χιλιόμετρα. Οι σημερινοί του κάτοικοι είναι μικρασιατικής καταγωγής. Στο χωριό βρίσκονται Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο.
  • τα Κάτω Άκρια , με 35 κατοίκους.
  • η Μοριά (παλαιότερα Μουρνιά) , με 103 κατοίκους.
  • Ο πληθυσμός που αναφέρεται προέρχεται από την απογραφή του 2001.

Ιστορικά στοιχεία

Τόσο τα Άνω όσο και τα Κάτω Άκρια αναφέρονται σε παλιές βενετικές απογραφές. Στον Καστροφύλακα (Κ98) αναφέρονται ως Acrapano, με 160 κατοίκους και Acracato, με 154 κατοίκους.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στα Άνω Άκρια κατοικούσαν Τούρκοι και υπήρχε τζαμί με ωραίο μιναρέ. Στη θέση του τελευταίου ανεγέρθηκε ο σημερινός ναός του χωριού.

Όταν τα Άνω Άκρια έγιναν κοινότητα, υπήχθησαν σε αυτήν και το Τσιφούτ Καστέλλι, οι Ατσιπάδες και η Μουρνιά. Μαζί με τα Κάτω Άκρια αποτέλεσαν Δημοτικό διαμέρισμα με το Σχέδιο Καποδίστριας, το 1999.

Κατά την Ενετοκρατία, οι Ατσιπάδες αναφέρονται με το όνομα Azupades de Acra και 48 κατοίκους, η Μουρνιά με το όνομα Murnea και 102 κατοίκους και το Καστέλλι ως Boniffacio proprio, με 56 κατοίκους το 1583.

Πηγές

  • Μνημεία Κρητικής Ιστορίας, Στ. Σπανάκης.
  • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, Έκδοση Νομαρχίας Ηρακλείου.