Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SYRIZA.png
Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας
Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι Δημήτρης Παπαδημούλης
Παναγιώτης Λαφαζάνης
Παναγιώτης Κουρουμπλής
Συνδεδεμένο μήνυμα Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, Αυτοδύναμος Λαός - Κάνουμε το Βήμα
Ιδρύθηκε 2004 (εκλογική συμμαχία)
2012(ενιαίο κόμμα)
Αρχηγείο Πλατεία Ελευθερίας 1, Αθήνα
Εφημερίδα Η Αυγή
Ιδεολογία Ευρωκομμουνισμός
Οικοσοσιαλισμός
Δημοκρατικός σοσιαλισμός
Μαρξισμός
Σοσιαλισμός
Πολιτική θέση Αριστερά[1][2][3][4]
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ομάδα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά
Επίσημα χρώματα κόκκινο, πράσινο, μωβ
Κοινοβούλιο
71 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
1 / 22
Περιφέρειες
17 / 725
Δήμοι
265 / 12.978
SYRIZA logo.png
Ιστοσελίδα
syriza.gr/
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ή συντομότερα ΣΥΡΙΖΑ είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του ως συνασπισμός αριστερών κομμάτων και οργανώσεων με την επωνυμία 'Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς το 2004. Το Μάιο του 2012 υπέβαλε ιδρυτική δήλωση ως ενιαίο κόμμα, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με απώτερο στόχο να μην έχανε την πριμοδότηση των πενήντα εδρών, αν εκλεγόταν πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου 2012.[5] Τον Ιούνιο του 2013 προχώρησε και στην ουσιαστική ενιαιοποίησή του με το 1ο Συνέδριο που έλαβε χώρα στο κλειστό του Tae Kwon Do στις 10-14/7.[6]

Συγκρότηση-Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τυπικά ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά την ιστορία του στις εθνικές εκλογές του 2004, αλλά οι διαδικασίες που οδήγησαν στη συγκρότησή του εντοπίζονται στη δημιουργία του Χώρου Διαλόγου για την Ενότητα και Κοινή Δράση της Αριστεράς[7] το 2001. Σε αυτόν συμμετείχαν διάφοροι αριστεροί πολιτικοί φορείς, ενίοτε διαφορετικών ιστορικών ή ιδεολογικών καταβολών, με κοινή όμως δράση στα κομβικά ζητήματα που είχαν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία κατά τα τέλη της δεκαετίας του '90 (Νατοϊκή εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο, ιδιωτικοποιήσεις, κοινωνικά δικαιώματα).

Αν και ο Χώρος Διαλόγου δεν ήταν πολιτική οργάνωση, αλλά μία προσπάθεια μόνιμης όσμωσης των κομμάτων και οργανώσεων που τον συναπάρτιζαν, από τους κόλπους του προέκυψαν κάποιες υποψηφιότητες για τις δημοτικές / νομαρχιακές εκλογές του 2002[8] με πιο επιτυχημένη αυτήν του αειθαλούς αγωνιστή Μανόλη Γλέζου στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Επίσης οι δυνάμεις του Χώρου Διαλόγου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιχειρούμενη από το ΠΑΣΟΚ «μεταρρύθμιση Γιαννίτση» στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και στη λειτουργία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, ως φορέα διασύνδεσης των ελληνικών κινημάτων με το παγκόσμιο αντι-νεοφιλελεύθερο κίνημα.

Στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές του 2004 οι περισσότεροι από τους πολιτικούς φορείς του Χώρου Διαλόγου (ΣΥΝ, ΑΚΟΑΚΕΔΑ, ΔΕΑ, ΚΟΕ, Ενεργοί Πολίτες και ανένταχτες προσωπικότητες) αναζήτησαν τις δυνατότητες συμμετοχής σε κοινό ψηφοδέλτιο - μία κίνηση που αυτοαποκλήθηκε Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση [9]. Αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2004[10], στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι παραπάνω εκτός της ΚΟΕ (η οποία όμως δήλωσε ότι τον υποστηρίζει)[11].

Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 3,3% και εξέλεξε έξι βουλευτές, όλους προερχόμενους από το ΣΥΝ. Αυτό οδήγησε σε εσωτερικές τριβές και κατηγορίες προς το ΣΥΝ για ηγεμονισμό, αφού τα μικρότερα κόμματα υποστήριζαν ότι υπήρχε συμφωνία για εκλογή του Γ. Μπανιά (ΑΚΟΑ) στην Α' Αθήνας η οποία δεν τηρήθηκε[12]. Βάση της κρίσης αποτέλεσε η άρνηση του ΣΥΝ να τηρήσει τη συμφωνία για απόρριψη της κεντροαριστερής πολιτικής. Αποτέλεσμα των τριβών ήταν η αποχώρηση από τη ΔΕΑ δύο ομάδων, η μια εκ των οποιων σχημάτισε τη συλλογικότητα Κόκκινο, παραμένωντας εντός του ΣΥΡΙΖΑ [13]. Τρεις μήνες αργότερα ο ΣΥΝ συμμετείχε αυτόνομα στις Ευρωεκλογές (Ιούνιος 2004), ενώ πολλοί από τους συμμάχους του εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ιδεολογικά συγγενή συνδυασμό «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη»[14]. Στον τελευταίο μάλιστα συμμετείχαν και πολλές υποψήφιες που στις εθνικές εκλογές είχαν συμμετάσχει στο ΣΥΡΙΖΑ.

O πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλά σε συγκέντρωση στην Αθήνα

Το Δεκέμβριο του 2004 διεξήχθη το 4ο συνέδριο του ΣΥΝ, όπου υπερίσχυσε με μεγάλη πλειοψηφία η πολιτική πλατφόρμα που (μεταξύ άλλων) ζητούσε αναζωογόνηση και αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ[15]. Νέος πρόεδρος του κόμματος εκλέχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρικτής αυτής της αντίληψης[16]. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτέλεσε κομβικό σημείο για την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαμόρφωσε τους όρους υπέρβασης της εσωτερικής κρίσης και αναθέρμανσης του εγχειρήματος[17]. Η επόμενη εκλογική δοκιμασία για τις δυνάμεις της συνεργασίας ήλθε στις δημοτικές / νομαρχιακές εκλογές του 2006, όπου σε πολλές περιοχές στηρίχθηκαν κοινοί υποψήφιοι με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την πέμπτη θέση με 4,70% και εξέλεξε μόνο έναν ευρωβουλευτή, τον Νίκο Χουντή. Το αποτέλεσμα αυτό θεωρήθηκε ως αποτυχία, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα διψήφια δημοσκοπικά ποσοστά της άνοιξης του 2008. Συνέπεια του αποτελέσματος ήταν μια νέα εσωκομματική κρίση στον ΣΥΝ και η οξεία κριτική από την μειοψηφική, ανανεωτική του πτέρυγα. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 14 Ιουνίου 2009, ο Λεωνίδας Κύρκος πρότεινε την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας την αποτυχία του εγχειρήματος. Παρόλα αυτά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ την ίδια μέρα, ασκήθηκε εξίσου οξεία κριτική στην ανανεωτική πτέρυγα, και το κείμενο που αυτή κατέθεσε καταψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά.

Στην συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009, στην οποία ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την προθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, και κατά συνέπεια και από την θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην επίσημη ενημέρωση μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο συντονιστής της γραμματείας, Γιάννης Θεωνάς, δήλωσε: “Στη συνεδρίαση της Γραμματείας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και ταυτόχρονα εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Η Γραμματεία με ομόφωνη απόφαση των παρόντων δεν αποδέχτηκε την παραίτηση. Παρέπεμψε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας την προσεχή Δευτέρα”. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε παρά τη δηλωμένη αδυναμία του ΣΥΝ, κύριας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, να μετάσχει στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Την επόμενη εβδομάδα ο Αλέκος Αλαβάνος ανακάλεσε την παραίτησή του.

Στις 18-19/7/09 συνεδρίασε το Πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών[18] Λίγους μήνες μετά, με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 4 Οκτώβρη, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής.

Ο νυν πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας το 2008

Στις εκλογές του 2009 επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ. Εξελέγη σε αυτό το αξίωμα από το 5ο Συνέδριο (7-10 Φεβρουαρίου 2008) με ποσοστό 70%, το μεγαλύτερο που έχει λάβει υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος (δεν προσμετράται η επανεκλογή του Ν. Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρχε συνδιεκδικητής. Ο Α.Τσίπρας στην πρώτη του εκλογική μάχη συγκέντρωσε μόλις 4.6%. Παρόλα αυτά το πρότυπο εκσυγχρονισμού του κόμματος, που πρόβαλε ο Τσίπρας και κατακρίθηκε για αυτό από άλλα στελέχη, ανέβασε το 2012 τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26.8%. Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε ως ενιαίο κόμμα και όχι συνασπισμός.

Το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του διεκδίκησε την εξουσία αλλά τελικά αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο εργατικό κίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει στην ΓΣΕΕ με την παράταξη Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ), ενώ μαζί με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ) όπως και με ανένταχτους εργαζόμενους/συνδικαλιστές, στηρίζουν και τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.[19][20]

Συνέδρια κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ο Συνέδριο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του 1ου Συνεδρίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Το 1ο και ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και τις 14 Ιουλίου 2013, στο Κλειστό Φαλήρου (εγκαταστάσεις ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ). Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 3.500 σύνεδροι.

Μεταξύ των ομιλιών των συνέδρων, αξιοσημείωτη ήταν του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του συνασπισμού των κομμάτων[21]. Ακόμα ο επικεφαλής της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς Αντώνης Νταβανέλος επεσήμανε ότι η συνιστώσα δεν θα αυτοδιαλυθεί[22].

Εν μέσω αντιδράσεων βρέθηκε η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στις συνιστώσες και υπερψηφίστηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου η ιδεολογική-ιδρυτική Διακήρυξη και το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αποτελούμενη από 200 μέλη του κόμματος. Ακόμα εξελέγη ο πρόεδρος του ενιαίου πλέον κόμματος.

Τα αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου του κόμματος είναι τα εξής:

Υποψήφιος Ψήφοι Ποσοστό %
Σίσσυ Βωβού 157 4,69
Πάνος Ηλιόπουλος 22 0,66
Αλέξης Τσίπρας 2.477 74,07
Έγκυρες Ψήφοι 3.344
Άκυρες Ψήφοι 68
Λευκές Ψήφοι 688
Σύνολο Ψήφων 3.412
Εγγεγραμμένοι 3.430

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr

Όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Μάιο του 2012 το σχήμα είναι ενιαίο κόμμα. Υπάρχουν συντονιστικά όργανα και (μετά την 4η Συνδιάσκεψη) και όργανα με αποφάσεις δεσμευτικές για το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ.

 1. Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συνέρχεται περιοδικά και δίνει πολιτικές και οργανωτικές κατευθύνσεις. Απαρτίζεται από εκπροσώπους των τοπικών επιτροπών ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπους των συνιστωσών, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, εκπροσώπους των θεματικών επιτροπών κλπ.
 2. Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Συνέρχεται περιοδικά και λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις για πολιτικά και οργανωτικά θέματα. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους τοπικούς ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον ένας ανά πρώην Νομό), εκπρόσωποι συνιστωσών (τρεις ανά συνιστώσα), οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές κ.α.
 3. Γραμματεία. Συνέρχεται τακτικά (κάθε εβδομάδα) και συντονίζει τη δράση και την εκπροσώπηση του σχήματος, έχοντας παράλληλα οργανωτικά καθήκοντα. Αποτελείται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εκπροσώπους από όλες τις συνιστώσες και τέσσερις εκπροσώπους των ανένταχτων (μελών του ΣΥΡΙΖΑ μη ενταγμένων σε συνιστώσες).

Παράλληλα λειτουργούν και θεματικές επιτροπές σε συνεργασία με τη Γραμματεία, οι οποίες επεξεργάζονται δράσεις και θέσεις θεματικού χαρακτήρα.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες στην Βουλή Θέση στην Βουλή
2004 Αλέκος Αλαβάνος 241.539 3,30%
6 / 300
Αντιπολίτευση
2007 Αλέκος Αλαβάνος 361.211 5,04%
14 / 300
Αντιπολίτευση
2009 Αλέξης Τσίπρας 315.627 4,13%
13 / 300
(αρχικά)
9 / 300
(τελικά)
Αντιπολίτευση
2012 Ι Αλέξης Τσίπρας 1.061.265 16,78%
52 / 300
[23]
δεύτερο κόμμα, αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης
2012 ΙΙ Αλέξης Τσίπρας 1.655.053 26,89%
71 / 300
Αξιωματική αντιπολίτευση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων
Έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ομάδα
2004 254.447 4,16%
1 / 24
PEL (Party of the European Left)
2009 240.898 7,70%
1 / 22
PEL (Party of the European Left)

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαίες από διάφορα κόμματα και οργανώσεις που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ

Αρχικά μέλη (κόμματα και οργανώσεις) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2004 ήταν οι ΣΥΝ, ΑΚΟΑΚΕΔΑ, ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες.

Στη συνέχεια εντάχθηκε πλήρως και η ΚΟΕ. Αμέσως μετά, το ίδιο έτος, εντάχθηκε και η Οργάνωση Κόκκινο, η οποία διασπάστηκε από τη ΔΕΑ.

Πριν τις εθνικές εκλογές του 2007, εντάχθηκαν ως συνιστώσες του, το ΔΗΚΚΙ και η Οικολογική Παρέμβαση. Παράλληλα, συμμετείχε στα ψηφοδέλτια και εκπρόσωπος του ΛΕΥΚΟ (όχι όμως ως συνιστώσα) το οποίο δεν θεωρείται ότι υπήρξε ποτέ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ως το τέλος του 2007, διαλύθηκε η Οικολογική Παρέμβαση και ως εκ τούτου έπαψε να είναι μέρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2008 εντάσσονται ως συνιστώσες, οι πολιτικές Οργανώσεις Ξεκίνημα, Ρόζα και Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας.

Το 2011 αποχωρεί από το σχήμα το Ξεκίνημα και εντάσσονται οι ΑΠΟ (οργάνωση που διασπάστηκε από το Κόκκινο) και οι Ριζοσπάστες (οργάνωση που διασπάστηκε από τους Ενεργούς Πολίτες).

Αναφέρονται με αλφαβητική σειρά, επισημαίνεται η ιδεολογική τους αναφορά και το έτος ένταξής τους στο σχήμα:[24]

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ
Ονομασία Συντομο-
γραφία
Ιδεολογία Ένταξη
Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά ΑΚΟΑ κομμουνιστές (ευρωκομμουνιστές) / οικολόγοι 2004
Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα ΑΠΟ αντικαπιταλιστές 2011
Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα ΔΗΚΚΙ σοσιαλιστές / σοσιαλδημοκράτες 2007
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά ΔΕΑ κομμουνιστές (τροτσκιστές) 2004
Ενεργοί Πολίτες αριστεροί (δημοκρατικοί, πατριωτικοί) 2004
Ενωτικό Μέτωπο σοσιαλιστές / σοσιαλδημοκράτες 2012
Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς ΚΕΔΑ κομμουνιστές (ενωτικοί) / αριστεροί 2004
Κόκκινο κομμουνιστές (τροτσκιστές) 2004
Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας ΚΟΕ κομμουνιστές (μαοϊκοί) 2007
Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας αριστεροί οικολόγοι 2008
Ριζοσπάστες 2011
Ρόζα αριστεροί (ριζοσπαστικοί) 2008
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων
και της Οικολογίας
ΣΥΝ ευρωκομμουνιστές (μαρξιστές) 2004

Σύμβολο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως σύμβολο του ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε το πεντάκτινο άστρο (δηλωτικό ενότητας), σε συνδυασμό με τον κυματισμό τριών σημαιών: μιας κόκκινης (για την κλασική αριστερά), μιας πράσινης (για την οικολογία) και μιας μωβ (για την "εναλλακτικότητα" και την εναντίωση στον πατερναλισμό).

Ο τύπος του ΣΥΡΙΖΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών του 2007.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται[ασαφές] με μια σειρά έντυπα και μέσα, όπως η ιστορική εφημερίδα της αριστεράς Η Αυγή, το περιοδικό Μπλόκο, ο ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο και ο Δρόμος της Αριστεράς. Ηλεκτρονικά μέσα: http://www.left.gr , http://www.lesvosleft.gr

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
 2. "Τα στάδια μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα". Ναυτεμπορική. 7 2012. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2206697. 
 3. Δημήτρης Κούρος (6 2012). "Γεννιέται ο νέος... ΣΥΡΙΖΑ". Voria.gr. http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=98378. 
 4. Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ. 7 2012. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=159244&catID=1. 
 5. «Ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ». Τα Νέα. 22 Μαΐου 2012. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4723068. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2012. 
 6. 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
 7. Συνέντευξη τύπου του Χώρου Διαλόγου, Μάιος 2001
 8. Κατάλογος των κοινών υποψηφιοτήτων
 9. Ανακοίνωση του ΣΥΝ, 17 Δεκεμβρίου 2003
 10. Άρθρο του BBC για την παρουσίαση του νέου σχήματος, 15 Ιανουαρίου 2004
 11. Ανακοίνωση της ΚΟΕ, Φεβρουάριος 2004
 12. Χαρακτηριστικό άρθρο στην εφ. Εποχή, φύλλο 715, 28 Μαρτίου 2004
 13. "Όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ", άρθρο στην εφημερίδα Έθνος, 17/4/2009
 14. Πρωτοσέλιδο «κείμενο γραμμής» στην εφ. Εποχή, φύλλο 723, 23 Μαΐου 2004 [1]
 15. Πολιτική απόφαση 4ου Συνεδρίου, Κεφ. 9
 16. Προγραμματική ομιλία του Αλ. Αλαβάνου προς το 4ο Συνέδριο
 17. «Πανηγυρική» ανακοίνωση του ΣΥΝ, 29 Δεκεμβρίου 2004
 18. Ιστοσελίδα Συνασπισμού, Ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στο Πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Ε.Φ. 18-19/07/2009, 18/07/2009
 19. Ιστοσ. In.gr, Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων-επιτροπών στο Σύνταγμα, 14/11/2011
 20. Ιστοσ. Ελευθεροτυπία, Η εργασία στα χρόνια της ασυδοσίας, Δημοσ. ομάδα Ιός Press, 02/04/2010
 21. Πύρινος λόγος Γλέζου κατά της αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ
 22. Νταβανέλος: Η ΔΕΑ δεν θα αυτοδιαλυθεί
 23. Αποτελέσματα ΕΘνικών Εκλογών 2012[νεκρός σύνδεσμος], από το Υπουργείο Εσωτερικών, 7 Μαΐου 2012.
 24. www.syriza.gr/συνιστώσες www.syriza.gr/συνιστώσες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα