Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
SYRIZA.png
Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας
Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι Νίκος Φίλης
Αθανάσιος Πετράκος
'Ολγα Γεροβασίλη
Γραμματέας Κ.Ο. Χρήστος Μαντάς
Συνδεδεμένο μήνυμα Η Ελλάδα προχωράει, η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται
Ιδρύθηκε 2004 (εκλογική συμμαχία)
μετέπειτα πολυτασικός φορέας συνιστωσών και τάσεων
Έδρα Πλατεία Ελευθερίας 1 (Πλ. Κουμουνδούρου), Αθήνα
Εφημερίδα Η Εποχή, Εργατική Αριστερά, Η Αυγή, Ο Δρόμος Της Αριστεράς, Επανάσταση
Φοιτητική πτέρυγα ΑΡ.ΕΝ.
Πτέρυγα νεολαίας Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Ιδεολογία Πολυσυλλεκτικό κόμμα με ποικίλες ιδεολογικές τάσεις:
Αριστερή σοσιαλδημοκρατία[1]
Ευρωκομμουνισμός
Ελευθεριακός σοσιαλισμός
Οικοσοσιαλισμός
Κοσμικισμός
Κομμουνισμός
Πολιτική θέση Αριστερά[2][3][4][5]
Ευρωπαϊκή προσχώρηση Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. GUE/NGL
Επίσημα χρώματα κόκκινο, πράσινο, μωβ
Κοινοβούλιο
149 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
6 / 21
Ιστοσελίδα
syriza.gr/
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004 ως εκλογική συμμαχία αριστερών κομμάτων και οργανώσεων, μεγαλύτερη συνιστώσα των οποίων ήταν ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ).

Τον Μάιο του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ιδρυτική δήλωση ως ενιαίο κόμμα, με απώτερο στόχο να μη χάσει την πριμοδότηση των πενήντα εδρών, αν εκλεγόταν πρώτο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου 2012.[6]

Το 2013 προχώρησε και στην ουσιαστική ενοποίησή του, με το 1ο Συνέδριο που έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο) στις 10-14 Ιουλίου.[7]

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτο κόμμα με ποσοστό 36,34%, εξέλεξε 149 βουλευτές και σχημάτισε κυβέρνηση σε συνεργασία[8] με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαδικασίες που οδήγησαν στη συγκρότησή του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στη δημιουργία του Χώρου Διαλόγου για την Ενότητα και Κοινή Δράση της Αριστεράς[9] το 2001. Σε αυτόν τον Χώρο συμμετείχαν διάφοροι αριστεροί πολιτικοί φορείς, ενίοτε διαφορετικών ιστορικών ή ιδεολογικών καταβολών, με κοινή όμως δράση στα κομβικά ζητήματα που είχαν απασχολήσει την ελληνική κοινωνία κατά τα τέλη της δεκαετίας του '90 όπως η Νατοϊκή εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα κ.ά. Αν και ο Χώρος Διαλόγου δεν ήταν πολιτική οργάνωση, αλλά μία προσπάθεια μόνιμης όσμωσης των κομμάτων και οργανώσεων που τον συναπάρτιζαν, από τους κόλπους του προέκυψαν κάποιες υποψηφιότητες για τις εκλογές του 2002[10] με πιο επιτυχημένη αυτήν του αειθαλούς αγωνιστή Μανώλη Γλέζου στην Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς. Επίσης, οι δυνάμεις του Χώρου Διαλόγου έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιχειρούμενη από το ΠΑΣΟΚ «μεταρρύθμιση Γιαννίτση» στο ασφαλιστικό σύστημα, καθώς και στη λειτουργία του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, ως φορέα διασύνδεσης των ελληνικών κινημάτων με το παγκόσμιο αντι-νεοφιλελεύθερο κίνημα.

Στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2004 οι περισσότεροι από τους πολιτικούς φορείς του Χώρου Διαλόγου (ΣΥΝ, ΑΚΟΑΚΕΔΑ, ΔΕΑ, ΚΟΕ, Ενεργοί Πολίτες και ανένταχτες προσωπικότητες) αναζήτησαν τις δυνατότητες συμμετοχής σε κοινό ψηφοδέλτιο, μία κίνηση που ονομάστηκε Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση.[11] Αποτέλεσμα ήταν η συγκρότηση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς τον Ιανουάριο του 2004,[12] στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι παραπάνω εκτός της ΚΟΕ (η οποία όμως δήλωσε ότι τον υποστηρίζει).[13] Στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 3,3% και εξέλεξε έξι βουλευτές, όλους προερχόμενους από το ΣΥΝ. Αυτό οδήγησε σε εσωτερικές τριβές και κατηγορίες προς το ΣΥΝ για ηγεμονισμό, αφού τα μικρότερα κόμματα υποστήριζαν ότι υπήρχε συμφωνία για εκλογή του Γ. Μπανιά (ΑΚΟΑ) στην Α' Αθήνας η οποία δεν τηρήθηκε.[14] Βάση της κρίσης αποτέλεσε η άρνηση του ΣΥΝ να τηρήσει τη συμφωνία για απόρριψη της κεντροαριστερής πολιτικής. Αποτέλεσμα των τριβών ήταν η αποχώρηση από τη ΔΕΑ δύο ομάδων, η μια εκ των οποίων σχημάτισε τη συλλογικότητα Κόκκινο, παραμένοντας εντός του ΣΥΡΙΖΑ.[15] Τρεις μήνες αργότερα ο ΣΥΝ συμμετείχε αυτόνομα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, ενώ πολλοί από τους συμμάχους του εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ιδεολογικά συγγενή συνδυασμό Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη.[16] Στον τελευταίο μάλιστα συμμετείχαν και πολλές υποψήφιες που στις εθνικές εκλογές είχαν συμμετάσχει στον ΣΥΡΙΖΑ.

O πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μιλά σε συγκέντρωση στην Αθήνα

Τον Δεκέμβριο του 2004 διεξήχθη το 4ο συνέδριο του ΣΥΝ, όπου υπερίσχυσε με μεγάλη πλειοψηφία η πολιτική πλατφόρμα που, μεταξύ άλλων, ζητούσε αναζωογόνηση και αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ.[17] Νέος πρόεδρος του κόμματος εκλέχθηκε ο Αλέκος Αλαβάνος, υποστηρικτής αυτής της αντίληψης.[18] Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτέλεσε κομβικό σημείο για την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαμόρφωσε τους όρους υπέρβασης της εσωτερικής κρίσης και αναθέρμανσης του εγχειρήματος.[19] Η επόμενη εκλογική δοκιμασία για τις δυνάμεις της συνεργασίας ήρθε στις εκλογές του 2006, όπου σε πολλές περιοχές στηρίχθηκαν κοινοί υποψήφιοι με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε την πέμπτη θέση με 4,70% και εξέλεξε έναν ευρωβουλευτή, τον Νίκο Χουντή. Το αποτέλεσμα αυτό θεωρήθηκε ως αποτυχία, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα διψήφια δημοσκοπικά ποσοστά της άνοιξης του 2008. Συνέπεια του αποτελέσματος ήταν μια νέα εσωκομματική κρίση στον ΣΥΝ και η οξεία κριτική από την μειοψηφική, ανανεωτική του πτέρυγα. Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 14 Ιουνίου 2009, ο Λεωνίδας Κύρκος πρότεινε την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνοντας την αποτυχία του εγχειρήματος. Παρόλα αυτά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ την ίδια μέρα, ασκήθηκε εξίσου οξεία κριτική στην ανανεωτική πτέρυγα και το κείμενο που αυτή κατέθεσε καταψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά. Στην συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009, ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα και κατά συνέπεια και από την θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στην επίσημη ενημέρωση μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο συντονιστής της γραμματείας, Γιάννης Θεωνάς, δήλωσε: “Στη συνεδρίαση της Γραμματείας ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε την εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και ταυτόχρονα εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Η Γραμματεία με ομόφωνη απόφαση των παρόντων δεν αποδέχτηκε την παραίτηση. Παρέπεμψε το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας την προσεχή Δευτέρα”. Αξιοσημείωτο είναι ότι η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε παρά τη δηλωμένη αδυναμία του ΣΥΝ, κύριας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, να μετάσχει στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Την επόμενη εβδομάδα ο Αλέκος Αλαβάνος ανακάλεσε την παραίτησή του.

Ο νυν πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αλέξης Τσίπρας το 2008

Στις 18-19/7/2009 συνεδρίασε το Πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.[20] Mε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 4 Οκτώβρη, ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος βουλευτής. Στις εκλογές του 2009 επικεφαλής του ψηφοδελτίου τέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΝ. Εξελέγη σε αυτό το αξίωμα από το 5ο Συνέδριο (7-10 Φεβρουαρίου 2008) με ποσοστό 70%, το μεγαλύτερο που έχει λάβει υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος (δεν προσμετράται η επανεκλογή του Νίκου Κωνσταντόπουλου από το 2ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1996, όταν δεν υπήρχε συνυποψήφιος). Στην πρώτη του εκλογική μάχη συγκέντρωσε μόλις 4,6%.

Η μέχρι τότε πολιτική του κόμματος, απέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 το ποσοστό 16,78%, από 4,6% που είχε αποσπάσει στις εκλογές του 2009, επιτυγχάνοντας ένα ιστορικό ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά εκλογικά χρονικά της Ελλάδας για κόμμα της Αριστεράς.

Λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για την Κυριακή 17 Ιουνίου. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τα ποσοστά του στο 26,89%. Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές ως ενιαίο κόμμα και όχι ως συνασπισμός κομμάτων και για πρώτη φορά στην ιστορία του διεκδίκησε την εξουσία και τελικά αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Ελλάδα με ποσοστό 26,60%, εκλέγοντας 6 ευρωβουλευτές. Κατά την προεκλογική περίοδο αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μέλος της κοινότητας Ρομά της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, εξαιτίας αντιδράσεων μελών και υποψηφίων του κόμματος,[21][22] παρότι είχε υπερψηφιστεί από την Κ.Ε. στις εσωκομματικές διαδικασίες. Η ίδια η υποψήφια θεώρησε ότι η απόρριψη της υποψηφιότητάς της οφειλόταν σε πιέσεις του τουρκικού προξενείου.[23][24][25]

Στο εργατικό κίνημα, ο ΣΥΡΙΖΑ με την παράταξη Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) συμμετέχει στην ΓΣΕΕ , ενώ μαζί με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.), όπως και με ανένταχτους εργαζόμενους συνδικαλιστές, στηρίζουν και τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων.[26][27]

Συνέδρια του κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ο Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λογότυπο του 1ου Συνεδρίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ε.Κ.Μ.

Το 1ο και ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως και τις 14 Ιουλίου 2013, στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Τάε Κβον Ντο). Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου 3.500 σύνεδροι. Μεταξύ των ομιλιών των συνέδρων, αξιοσημείωτη ήταν αυτή του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος τάχθηκε κατά της αυτοδιάλυσης του συνασπισμού των κομμάτων.[28] Ακόμα ο επικεφαλής της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς Αντώνης Νταβανέλος επεσήμανε ότι η συνιστώσα αυτή δεν θα αυτοδιαλυθεί.[29] Εν μέσω αντιδράσεων βρέθηκε η συμβιβαστική λύση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στις συνιστώσες και υπερψηφίστηκε το Σάββατο 13 Ιουλίου η ιδεολογική - ιδρυτική Διακήρυξη και το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, αποτελούμενη από 200 μέλη του κόμματος. Παράλληλα, εξελέγη ο πρόεδρος του ενιαίου πλέον κόμματος.

Τα αποτελέσματα για την εκλογή προέδρου του κόμματος είναι τα εξής:

Υποψήφιος Ψήφοι Ποσοστό %
Σίσσυ Βωβού 157 4,69
Πάνος Ηλιόπουλος 22 0,66
Αλέξης Τσίπρας 2.477 74,07
Έγκυρες Ψήφοι 3.344
Άκυρες Ψήφοι 68
Λευκές Ψήφοι 688
Σύνολο Ψήφων 3.412
Εγγεγραμμένοι 3.430

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr

Ενιαίο ψηφοδέλτιο: ψήφοι 2.294 ποσοστό 67,61% έδρες 135
Αριστερή Πλατφόρμα: ψήφοι 1.024 ποσοστό 30,18% έδρες 60
Ανένταχτοι εντός ΣΥ.ΡΙΖ.Α: ψήφοι 35 ποσοστό 1,03% έδρες 2
Κομμουνιστική Τάση: ψήφοι 25 ποσοστό 0,74% έδρες 2 
Παρέμβαση των Μελών: ψήφοι 9 ποσοστό 0,27% έδρες 1
Παρέμβαση για την Ενότητα: ψήφοι 7 ποσοστό 0,21% έδρες 0
 • Παρατήρηση: Στο Ενιαίο Ψηφοδέλτιο συμμετείχε ο πρόεδρος του κόμματος Α.Τσίπρας, ενώ στο ψηφοδέλτιο Αριστερή Πλατφόρμα συμμετείχε ο Π.Λαφαζάνης.

Στο 1ο Συνέδριο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψηφίστηκε και το Καταστατικό του κόμματος, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκαν και οι διάφορες ψηφοφορίες για την επάνδρωση των οργάνων του αλλά και ψηφίστηκαν τα διάφορα κείμενα (όπως η πολιτική απόφαση του συνεδρίου).

Βασικά στοιχεία του Καταστατικού είναι:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, δρα σύμφωνα με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, σέβεται και κατοχυρώνει τη διαφορετική άποψη. (Άρθρο 2 παραγρ.2). Για το λόγο αυτό ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι κόμμα με ΤΑΣΕΙΣ.

2. Η δημοκρατική λειτουργία κατοχυρώνεται επειδή σε όλες τις ψηφοφορίες είναι δυνατό να ισχύει ως εκλογικό σύστημα η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. 3.Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. (ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ)

Όργανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Μάιο του 2012 το σχήμα είναι ενιαίο κόμμα. Υπάρχουν συντονιστικά όργανα και μετά την 4η Συνδιάσκεψη και όργανα με αποφάσεις δεσμευτικές για το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του,[30] ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που αποτελείται από ισότιμα μεταξύ τους μέλη.(Άρθρο 2: Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτείται για να λειτουργήσει ως κόμμα των μελών του, τα οποία απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και αναλαμβάνουν τις αντίστοιχες ευθύνες και υποχρεώσεις.)

 1. Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου και έχει την ευθύνη της διεύθυνσης του κόμματος. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος. Όλες οι αποφάσεις της ΚΕ συζητούνται στις ΟΜ και τα συμπεράσματα τίθενται υπόψη της ΚΕ.
 2. Σαν κόμμα μελών, πρωταρχικό κύτταρο οργάνωσής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Οργάνωση Μελών - ΟΜ.(Άρθρο 8: Θεμέλιο του κόμματος μέσα στην κοινωνία είναι η Οργάνωση Μελών).
 3. Σε δεύτερο επίπεδο συγκροτείται συνδιάσκεψη αντιπροσώπων από τις οργανώσεις μελών σε νομαρχιακό επίπεδο και εκλέγει Νομαρχιακή Επιτροπή. Eκλέγεται από τους αντιπροσώπους της Συνδιάσκεψης κάθε 2 χρόνια και έχει την πολιτική ευθύνη στον αντίστοιχο νομό.
 4. Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Συνέρχεται περιοδικά και δίνει πολιτικές και οργανωτικές κατευθύνσεις. Απαρτίζεται από εκπροσώπους των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ από όλη την Ελλάδα, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, εκπροσώπους των θεματικών επιτροπών κλπ.
 5. Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. Συνέρχεται περιοδικά και λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις για πολιτικά και οργανωτικά θέματα. Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις Νομαρχιακές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον ένας ανά Νομό), οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές κ.α.
 6. Πολιτική Γραμματεία. Συνέρχεται τακτικά (κάθε εβδομάδα) και συντονίζει τη δράση και την εκπροσώπηση του σχήματος, έχοντας παράλληλα οργανωτικά καθήκοντα. Σήμερα αποτελείται από 23 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Σ΄αυτήν συμμετέχει ο Πρόεδρος του κόμματος και τα μέλη της εκλέγονται αναλογικά από τις τάσεις.
 7. Τακτικό συνέδριο: Το τακτικό συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο του κόμματος. Συγκαλείται κάθε 3 χρόνια. Ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το επόμενο συνέδριο.

Παράλληλα, λειτουργούν και θεματικές επιτροπές σε συνεργασία με τη Γραμματεία, οι οποίες επεξεργάζονται δράσεις και θέσεις θεματικού χαρακτήρα.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες στην Βουλή Θέση στην Βουλή
2004 Αλέκος Αλαβάνος 241.539 3,30%
6 / 300
Αντιπολίτευση
2007 Αλέκος Αλαβάνος 361.211 5,04%
14 / 300
Αντιπολίτευση
2009 Αλέξης Τσίπρας 315.627 4,13%
13 / 300
(αρχικά)
11 / 300
(τελικά)
Αντιπολίτευση
2012 Ι Αλέξης Τσίπρας 1.061.265 16,78%
52 / 300
δεύτερο κόμμα,
αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης
2012 ΙΙ Αλέξης Τσίπρας 1.655.053 26,89%
71 / 300
(αρχικά)
76 / 300
(τελικά)
Αξιωματική αντιπολίτευση
2015 Αλέξης Τσίπρας 2.244.661 36,34%
149 / 300
Κυβέρνηση συνεργασίας με ΑΝΕΛ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων
Έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ομάδα
2004 254.447 4,16%
1 / 24
ΕΕΑ/ΒΠΑ
2009 240.898 4,70%
1 / 22
(αρχικά)
2 / 22
(τελικά)
ΕΕΑ/ΒΠΑ
2014 1.514.853 26,57%
6 / 21
ΕΕΑ/ΒΠΑ

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Έδρες στα Περιφερειακά Συμβούλια Παρατηρήσεις
2010
17 / 725
2014
144 / 703

Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Έδρες στα Δημοτικά Συμβούλια Παρατηρήσεις
2010
265 / 12.978
2014
927 / 9.371

Οι αρχικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαίες από διάφορα κόμματα και οργανώσεις που απαρτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2007

Αρχικά μέλη, κόμματα και οργανώσεις, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2004 ήταν οι ΣΥΝ, ΑΚΟΑ, ΚΕΔΑ, ΔΕΑ, και Ενεργοί Πολίτες. Στη συνέχεια εντάχθηκε πλήρως και η ΚΟΕ. Αμέσως μετά, το ίδιο έτος, εντάχθηκε και η Οργάνωση Κόκκινο, η οποία διασπάστηκε από τη ΔΕΑ.

Πριν τις εθνικές εκλογές του 2007, εντάχθηκαν ως συνιστώσες του, το ΔΗΚΚΙ και η Οικολογική Παρέμβαση. Παράλληλα, συμμετείχε στα ψηφοδέλτια και εκπρόσωπος του ΛΕΥΚΟ, όχι όμως ως συνιστώσα, το οποίο δεν θεωρείται ότι υπήρξε ποτέ μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι το τέλος του 2007, διαλύθηκε η Οικολογική Παρέμβαση και ως εκ τούτου έπαψε να είναι μέρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2008 εντάσσονται ως συνιστώσες, οι πολιτικές Οργανώσεις Ξεκίνημα, Ρόζα και Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας. Το 2011 αποχωρεί από το σχήμα το Ξεκίνημα και εντάσσονται οι ΑΠΟ, οργάνωση που διασπάστηκε από το Κόκκινο και οι Ριζοσπάστες, οργάνωση που διασπάστηκε από τους Ενεργούς Πολίτες.

Αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο των βουλευτικών εκλογών του 2007.

Το 2012 έγινε επίσημα ενιαίο κόμμα χωρίς εσωτερικές ομάδες.

Αναφέρονται με αλφαβητική σειρά, επισημαίνεται η ιδεολογική τους αναφορά και το έτος ένταξής τους στο σχήμα:[31]

Οι πρώην συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ
Ονομασία Συντομο-
γραφία
Ιδεολογία Ένταξη
Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά ΑΚΟΑ κομμουνιστές (ευρωκομμουνιστές), οικολόγοι 2004
Διεθνιστική Εργατική Αριστερά ΔΕΑ κομμουνιστές (τροτσκιστές) 2004
Ενεργοί Πολίτες αριστεροί (δημοκρατικοί, πατριωτικοί) 2004
Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς ΚΕΔΑ κομμουνιστές (ενωτικοί), αριστεροί 2004
Κόκκινο κομμουνιστές (τροτσκιστές) 2004
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων
και της Οικολογίας
ΣΥΝ ευρωκομμουνιστές (μαρξιστές) 2004
Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα ΔΗΚΚΙ σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες 2007
Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας ΚΟΕ κομμουνιστές (μαοϊκοί) 2007
Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας αριστεροί οικολόγοι 2008
Ρόζα αριστεροί (ριζοσπαστικοί) 2008
Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα ΑΠΟ αριστεροί (αντικαπιταλιστές) 2011
Ριζοσπάστες αριστεροί 2011
Ενωτικό Μέτωπο σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες 2012

Σύμβολα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως σύμβολο του ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε το πεντάκτινο αστέρι, ως δηλωτικό ενότητας, μαζί με τρεις κυματίζουσες σημαίες: μια κόκκινη για την κλασική αριστερά, μια πράσινη για την οικολογία[εκκρεμεί παραπομπή] και μια μωβ για τα κινήματα και ιδίως το φεμινιστικό κίνημα.[32]

Τα μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με μια σειρά έντυπα και άλλα μέσα ενημέρωσης, όπως είναι οι εφημερίδες Η Εποχή, Εργατική Αριστερά, Η Αυγή κ.ά, ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο 105,5 και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες Rproject.gr, Iskra.gr (Αριστερή Πλατφόρμα, Κόκκινο δίκτυο - Αριστερό ρεύμα), Left.gr.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ΦΙΛΙΠ ΜΑΡΛΙΕΡ, «Ο ΣΥΡΙΖΑ γεμίζει το κενό που άφησε το ΠΑΣΟΚ»
 2. Πολιτική απόφαση ιδρυτικού συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ (ως ενιαίου κόμματος)
 3. «Τα στάδια μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα». Ναυτεμπορική. 7 2012. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2206697. 
 4. Δημήτρης Κούρος (6 2012). «Γεννιέται ο νέος... ΣΥΡΙΖΑ». Voria.gr. http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=98378. 
 5. Αλλάζει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ. 7 2012. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=159244&catID=1. 
 6. «Ενιαίο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ». Τα Νέα. 22 Μαΐου 2012. http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4723068. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2012. 
 7. 1ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ
 8. Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
 9. Συνέντευξη τύπου του Χώρου Διαλόγου, Μάιος 2001
 10. Κατάλογος των κοινών υποψηφιοτήτων
 11. Ανακοίνωση του ΣΥΝ, 17 Δεκεμβρίου 2003
 12. Άρθρο του BBC για την παρουσίαση του νέου σχήματος, 15 Ιανουαρίου 2004
 13. Ανακοίνωση της ΚΟΕ, Φεβρουάριος 2004
 14. Χαρακτηριστικό άρθρο στην εφ. Εποχή, φύλλο 715, 28 Μαρτίου 2004
 15. "Όλες οι φυλές του ΣΥΡΙΖΑ", άρθρο στην εφημερίδα Έθνος, 17/4/2009
 16. Πρωτοσέλιδο «κείμενο γραμμής» στην εφ. Εποχή, φύλλο 723, 23 Μαΐου 2004 [1]
 17. Πολιτική απόφαση 4ου Συνεδρίου, Κεφ. 9
 18. Προγραμματική ομιλία του Αλ. Αλαβάνου προς το 4ο Συνέδριο
 19. «Πανηγυρική» ανακοίνωση του ΣΥΝ, 29 Δεκεμβρίου 2004
 20. Ιστοσελίδα Συνασπισμού, Ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στο Πανελλαδικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, Σ.Ε.Φ. 18-19/07/2009, 18/07/2009
 21. Δ. Χριστόπουλος για την υπόθεση Σαμπιχά: Δύσκολα θα μπορούσα να είμαι στο ίδιο ψηφοδέλτιο !
 22. Δημήτρης Χριστόπουλος, Γιατί σωστά κόπηκε η Σαμπιχά Σουλεϊμάν από τον ΣΥΡΙΖΑ
 23. Σαμπιχά Σουλεϊμάν: Ελληνίδα, Μουσουλμάνα, Ρομά - O ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε στις Τουρκικές πιέσεις και την έκοψε από το ευρωψηφοδέλτιο, 22 Απριλίου 2014, Το Βήμα
 24. 22 Απριλίου 2014, Σάλος για τον "αποκεφαλισμό" της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, Mega
 25. Σαμπιχά Σουλεϊμάν: "Δεν ανήκω στο τουρκικό προξενείο και με έκοψαν", συνέντευξη της Σαμπιχά Σουλεϊμάν στην εφημερίδα Χρόνος της Κομοτηνής
 26. Ιστοσ. In.gr, Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ η συγκέντρωση πρωτοβάθμιων σωματείων-επιτροπών στο Σύνταγμα, 14/11/2011
 27. Ιστοσ. Ελευθεροτυπία, Η εργασία στα χρόνια της ασυδοσίας, Δημοσ. ομάδα Ιός Press, 02/04/2010
 28. Πύρινος λόγος Γλέζου κατά της αυτοδιάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ
 29. Νταβανέλος: Η ΔΕΑ δεν θα αυτοδιαλυθεί
 30. Left.gr (2013) Το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ - Ανακτήθηκε 16.12.2014
 31. www.syriza.gr/συνιστώσες www.syriza.gr/συνιστώσες
 32. Τάκης Μαστρογιαννόπουλος (4-1-2013). «Η υποστολή της μωβ σημαίας». Η Αυγή. http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=740683. Ανακτήθηκε στις 20-07-2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα