Ζωή Κωνσταντοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζωή Κωνσταντοπούλου
20150125 Zoi Konstantopoulou SIRIZA political party Greece.jpg
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Κάτοχος
Ανέλαβε καθήκοντα
26 Ιανουαρίου 2015
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 1976
Αθήνα
Εθνικότητα Flag of Greece.svgΕλληνική
Πολιτικό Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ
Επάγγελμα Δικηγόρος

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976) είναι Ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Λίνας Αλεξίου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πτυχίο της. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA), ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, και έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.

Από το 2007 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου, με μέλη ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς από όλο τον κόσμο. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 εξελέγη βουλευτής με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια της Α' Αθήνας, λαμβάνοντας 11.727 σταυρούς προτίμησης (πρώτη από τους υποψηφίους του κόμματός της) στις εκλογές του Μαΐου, ενώ επανεξελέγη με λίστα στις εκλογές του Ιουνίου.

Κοινοβουλευτικό Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη στη Βουλή των Ελλήνων με τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Επανεξελέγη την 17η Ιουλίου 2012 (ΙΕ Περίοδος Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας).

Συμμετείχε ως Μέλος στις παρακάτω επιτροπές της Βουλής

  • Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
  • Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
  • Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

καθώς και

  • της πολύκροτης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,κατά του πρώην Υπουργού,κ.Γ. Παπακωνσταντίνου,σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC".


Οι πρώτες συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας [1] επικεντρωθηκαν στην ακρόαση όσων υπηρεσιακων παραγόντων, αξιωματούχων και υπουργών είχαν συμμετοχή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ[2]. Χάριν της δημόσιας μεταδοσης των συνεδριάσεων της Επιτροπής απο τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, του περιεχομένου των απαντήσεων όσων ερώτηθηκαν και λόγω της περαιτερω δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής εξακολούθησαν πέραν της συνήθους πρακτικής, αναζωπύρωσαν κλιμακωτά το ενδιαφέρον του κοινού και λειτούργησαν πρόδρομα για τη μετέπειτα υπερψήφιση της πρότασης σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,κατά του πρώην Υπουργού,Γ.Παπακωνσταντίνου,σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC". Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συμμετείχε και στις δυο παραπάνω Επιτροπές, θεωρείται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο[εκκρεμεί παραπομπή] αρχικά για την επέκταση της έρευνας σε περισσοτερα προκύπτοντα στοιχεία και πρόσωπα και κατόπιν στην μεθοδική και επίμονη εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη συνάφεια των καταθέσεων και την αποκάλυψη της ουσίας της υπόθεσης. Ως αποτέλεσμα των εργασιών της Ειδικής Επιτροπής συντάχθηκε δικογραφία 12.900 σελίδων και πόρισμα που αμφισβητήθηκε απο το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Υποσημειώσεις, Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 3/10/12 Ακροάσεις Ι.Καπελέρη, Ι.Διώτη και Σ.Κλαδά, 11/10/12 Ακροάσεις Ε.Βενιζέλου και Φ.Σαχινίδη, 24/10/12 Ακρόαση Γ.Παπακωνσταντίνου, 30/10/12 Ακρόαση Φ.Σαχινίδη και 1/1/12 Ακρόαση Ι.Στουρνάρα Link
  2. Στην Ελλάδα η διεθνώς γνωστή λίστα καταθέτων της HSBC Ελβετίας ως "Λίστα Falciani" ή "Λίστα HSBC" αναφέρεται ως "Λίστα Λαγκάρντ"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]