Ζωή Κωνσταντοπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ζωή Κωνσταντοπούλου
20150125 Zoi Konstantopoulou SIRIZA political party Greece.jpg
Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
6 Φεβρουαρίου 2015
Προκάτοχος Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
17 Μαΐου 2012
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 8 Δεκεμβρίου 1976
Αθήνα
Εθνικότητα Ελληνική
Υπηκοότητα Ελλάδα
Πολιτικό Κόμμα ΣΥΡΙΖΑ
Σύζυγος Απόστολος Μάντης
Σπουδές Νομική Σχολή Αθηνών
Επάγγελμα Δικηγόρος
Ιστοσελίδα http://www.zoikonstantopoulou.gr

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (γεν. στην Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου 1976) είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α΄ Αθηνών, εκλεγμένη με το ΣΥΡΙΖΑ.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Λίνας Αλεξίου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πτυχίο της. Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA), ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, και έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.

Από το 2007 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου, με μέλη ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς από όλο τον κόσμο. Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 εξελέγη βουλευτής με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια της Α' Αθήνας, λαμβάνοντας 11.727 σταυρούς προτίμησης (πρώτη από τους υποψηφίους του κόμματός της) στις εκλογές του Μαΐου, ενώ επανεξελέγη με λίστα στις εκλογές του Ιουνίου. Στις εκλογές του 2015 εκλέχτηκε πάλι πρώτη στην Α' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, με 42.945 σταυρούς.

Κοινοβουλευτικό Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη στη Βουλή των Ελλήνων με τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Επανεξελέγη την 17η Ιουνίου 2012.

Συμμετείχε ως Μέλος στις παρακάτω επιτροπές της Βουλής

 • Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων
 • Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
 • Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
 • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
 • Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή "προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,κατά του πρώην Υπουργού,κ.Γ. Παπακωνσταντίνου,σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC".


Οι πρώτες συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας [1] επικεντρωθηκαν στην ακρόαση όσων υπηρεσιακων παραγόντων, αξιωματούχων και υπουργών είχαν συμμετοχή στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ[2]. Χάριν της δημόσιας μεταδοσης των συνεδριάσεων της Επιτροπής απο τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής, του περιεχομένου των απαντήσεων όσων ερώτηθηκαν και λόγω της περαιτερω δημοσιότητας που έλαβε η υπόθεση, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής εξακολούθησαν πέραν της συνήθους πρακτικής, αναζωπύρωσαν κλιμακωτά το ενδιαφέρον του κοινού και λειτούργησαν πρόδρομα για τη μετέπειτα υπερψήφιση της πρότασης σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής "προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,κατά του πρώην Υπουργού,Γ.Παπακωνσταντίνου,σχετικά με την υπόθεση του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων της Τράπεζας HSBC". Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συμμετείχε και στις δυο παραπάνω Επιτροπές θεωρείται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Προεδρία της Βουλής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλέχτηκε πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με κοινοβουλευτική πλειοψηφία - ρεκόρ (235 ψήφους σε σύνολο 298 παρόντων).[3] Είναι η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία του κοινοβουλίου.[4]

Κατά την προεδρία της συγκροτήθηκε η ειδική διεθνής διεπιστημονική επιτροπή με την επωνυμία "Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους".Αποστολή της επιτροπής είναι η διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.[5]

Επίσης ως Πρόεδρος προεδρεύει στις παρακάτω επιτροπές της Βουλής:

 • Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
 • Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής
 • Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών (πολεμικών αποζημιώσεων, επανορθώσεων, αποπληρωμής του κατοχικού δανείου, επιστροφής των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών)
 • Επιτροπή δημοσίων επιχειρήσεων, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 3/10/12 Ακροάσεις Ι.Καπελέρη, Ι.Διώτη και Σ.Κλαδά, 11/10/12 Ακροάσεις Ε.Βενιζέλου και Φ.Σαχινίδη, 24/10/12 Ακρόαση Γ.Παπακωνσταντίνου, 30/10/12 Ακρόαση Φ.Σαχινίδη και 1/1/12 Ακρόαση Ι.Στουρνάρα Link
 2. Στην Ελλάδα η διεθνώς γνωστή λίστα καταθέτων της HSBC Ελβετίας ως "Λίστα Falciani" ή "Λίστα HSBC" αναφέρεται ως "Λίστα Λαγκάρντ"
 3. Γιώργος Σ. Μπουρδάρας (06-02-2015). «Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων η Ζωή Κωνσταντοπούλου». Η Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/802545/article/epikairothta/politikh/proedros-ths-voylhs-me-rekor-yhfwn-h-zwh-kwnstantopoyloy. Ανακτήθηκε στις 06-02-2015. 
 4. «Με ιστορικό ρεκόρ ψήφων πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου». Εφημερίδα των Συντακτών. 06-02-2015. http://www.efsyn.gr/arthro/me-istoriko-rekor-psifon-proedros-tis-voylis-i-zoi-konstantopoyloy. Ανακτήθηκε στις 06-02-2015. 
 5. «Συγκροτήθηκε η «Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους»». http://www.parliament.gr/Enimerosi/Grafeio-Typou/Deltia-Typou/?press=158bc738-f7dc-49cd-b46a-a47001237e2a.