Ανεξάρτητοι Έλληνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ανεξάρτητοι Έλληνες
Anexartiti.png
Ηγέτης Πάνος Καμμένος
Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μοίρας
Εκπρόσωπος Μαρίνα Χρυσοβελώνη
Ιδρυτής Πάνος Καμμένος
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Νικολόπουλος
Γραμματέας Κ.Ο. Νίκος Νικολόπουλος
Γενικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Συψής
Συνδεδεμένο μήνυμα Είμαστε πολλοί, είμαστε Ανεξάρτητοι, είμαστε Έλληνες
Ιδρύθηκε 24 Φεβρουαρίου 2012
Διάσπαση από Νέα Δημοκρατία
Έδρα Λ. Συγγρού 196,
Καλλιθέα, Αθήνα
Πτέρυγα νεολαίας Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων
Ιδεολογία Συντηρητισμός[1]
Χριστιανοδημοκρατία
Ευρωσκεπτικισμός[2][1]
Λαϊκισμός[2]
Πολιτική θέση Δεξιά[3]
Ομάδα Κοινοβουλίου Ε.Ε. Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές
Επίσημα χρώματα Γαλάζιο, Κόκκινο
Κοινοβούλιο
13 / 300
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
0 / 21
Symvolo.png
Ιστοσελίδα
anexartitoiellines.gr
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝ.ΕΛ.) εν συντομία, είναι ελληνικό πολιτικό κόμμα.

Σύμφωνα με επανειλημμένες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στα μέσα ενημέρωσης το κόμμα ξεπερνάει τους διαχωρισμούς του πολιτικού φάσματος Δεξιάς-Αριστεράς και δεν τοποθετείται στον άξονα αυτό, αλλά χαρακτηρίζεται από πατριωτισμό και πολυσυλλεκτικότητα. Ο τύπος πάντως, το κατατάσσει ξεκάθαρα στη Δεξιά[4][5].

Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη τέταρτο κόμμα με 33 έδρες, ενώ στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου 2012 εξελέγη τέταρτο κόμμα με 20 έδρες.

Στις εκλογές του 2015 εξελέγη έκτο κόμμα με 13 έδρες. Ύστερα από συμφωνία, το κίνημα συμμετέχει στην Κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, με πέντε μέλη.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και εκπροσωπείται με έναν (1) ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συνεργάζονται με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, του ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση και ιδρυτική διακήρυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία του ανακοινώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2012 με την δημοσίευση της ιδρυτικής του διακήρυξης από τον βουλευτή Πάνο Καμμένο, μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης[6]. Οι αρχές του και η ιδρυτική του διακήρυξη συνδιαμορφώθηκαν από πλήθος Ελλήνων πολιτών μέσα από συλλογικές διαδικασίες διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκαν μέσα από το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Ιδρυτική Διακήρυξη[7] του ο φορέας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων:

 • Καθιστά αδιαπραγμάτευτες τις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και περηφάνιας, της λαϊκής κυριαρχίας, της πρόταξης του εθνικού συμφέροντος, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
 • Απαιτεί την κατάργηση του μνημονίου και αρνείται να δεχτεί το επαχθές, παράνομο χρέος που διαμορφώθηκε με τοκογλυφικά επιτόκια.
 • Απορρίπτει την εκχώρηση της Εθνικής Κυριαρχίας και την κατάργηση του Έθνους-Κράτους.
 • Απαιτεί την κατάργηση κάθε ασυλίας αξιωματούχων, βουλευτών και υπουργών για εγκλήματα που διέπραξαν κατά του Ελληνικού λαού και της Δημόσιας περιουσίας. Απαιτεί την τιμωρία των καταχραστών του Δημοσίου χρήματος και την δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
 • Εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε σχέση με τον καθορισμό της Ελληνικής ΑΟΖ και την διεκδίκηση των οφειλόμενων από τη Γερμανία αποζημιώσεων και των κατοχικών δανείων.
 • Κατοχυρώνει την ισονομία, ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Προστατεύει την Ελληνική οικογένεια και τον πολίτη από την επίθεση των αγορών.

Συνεργασίες - Προσχωρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στις 2 Απριλίου 2012 συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αριθμός των 10 βουλευτών, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκροτήθηκαν σε Κοινοβουλευτική Ομάδα.
 • Στίς 10 Απριλίου 2012 με την σύνταξη συμβολαίου τιμής ο Πάνος Καμμένος και κινήματα της πλατείας συντάγματος (κινήματα της λαικής εξέγερσης Μαίου 2011 - Φεβρουαρίου 2012) προχώρησαν σε πολιτική συνεργασία και στη συνέχεια συμμετείχαν στο ιδρυτικό συνέδριο ως συνιδρυτές. [13]
 • Στις 12 Απριλίου 2012 με από κοινού δήλωσή τους ο Πρόεδρος του κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και ο Πρόεδρος του κινήματος των Αντιμνημονιακών Πολιτών Νότης Μαριάς γνωστοποίησαν την συνεργασία των δύο φορέων και τη συμμετοχή μελών του κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες" στους εκλογικούς συνδυασμούς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
 • Στις 17 Απριλίου 2012 ανακοινώθηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών η μεταξύ τους συνεργασία και η συμμετοχή μελών του Άρματος Πολιτών στους εκλογικούς συνδυασμούς των Ανεξαρτήτων Ελλήνων[14].
 • Στις 18 Απριλίου 2012 ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων[15].
 • Στις 30 Μαΐου 2013 ανακοινώθηκε η συνεργασία των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον οικονομολόγο και ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, Γιώργο Ρωμανιά.
 • Στις 30 Δεκεμβρίου 2013 ανακοινώθηκε η προσχώρηση στους Ανεξάρτητους Έλληνες του γιατρού Θανάση Παπαχριστόπουλου, αντιπροέδρου των «Γιατρών της Ειρήνης» και τέως υποψήφιου βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία.
 • Στις 14 Απριλίου 2014 ανακοινώθηκε η συνεργασία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με το κίνημα Πυρίκαυστος Ελλάδα του Κώστα Ζουράρι και το Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας. [16]
 • Στις 14 Απριλίου 2014 ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση του κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων οι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές.
 • Στις 2 Ιανουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η προσχώρηση του πρ. εισαγγελέα Ιωάννη Σακκά.
 • Στους Ανεξάρτητους Έλληνες προσχώρησαν τα στελέχη της Νέας ΜΕΡΑς, Θύμιος Δρόσος, Γιώργος Βάμβουκας και Παναγιώτης Καρβελάς.

Αποχωρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στις 29 Μαΐου 2014 με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος.

Συνέδρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ο Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27 και 28 Απριλίου 2013 διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Ιδρυτικό και 1ο Συνέδριο του Κινήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τη συμμετοχή 2.000 περίπου συνέδρων.

Στο Συνέδριο τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Καμμένος και οι Βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η Πρόεδρος και εκπρόσωποι της Νεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εκπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων αλλά και καθηγητές, όπως ο Κώστας Ζουράρις. Ακόμα περευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Συμμαχίας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ευρωπαϊκό κόμμα, με το οποίο συνεργάζονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εξελέγη ομόφωνα και παμψηφεί, δια βοής -λόγω έλλειψης χρόνου- και χωρίς ανθυποψήφιο, ο ιδρυτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, πρόεδρος του Κινήματος.

Επίσης καθορίστηκε και ψηφίστηκε το Καταστατικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το Κυβερνητικό τους Πρόγραμμα.

Τέλος εξελέγησαν τα προβλεπόμενα 124 μέλη που θα στελεχώσουν το Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

2ο Συνέδριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 και 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το 2ο Συνέδριο του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τη συμμετοχή 1.000 περίπου συνέδρων και παρατηρητών.

Στο Συνέδριο επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι από 21 κόμματα και κινήματα, με τα οποία αποφασίστηκε η δημιουργία μιας "Εθνικής-Πατριωτικής-Δημοκρατικής Συμμαχίας" με σκοπό να συμμετέχουν σε κοινό ψηφοδέλτιο σε επερχόμενες εκλογές.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, Νάιτζελ Φάρατζ, ο Πρόεδρος του κόμματος Όρθια Γαλλία, Νικολά Ανιάν-Ντιπόν, ο Πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο. Επίσης, επιστολή απέστειλαν ο Πρόεδρος του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Χαιρετισμό έστειλαν ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο στρατηγός ε.α Δημήτριος Γράψας.

Σε επίπεδο αποφάσεων, το Συνέδριο αποφάσισε τα εξής:

 • Ισχυροποιήθηκε η ιδρυτική διακήρυξη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
 • Αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει ένας διάχυτος ριζοσπαστικός πατριωτισμός στην ελληνική κοινωνία αποφασίσθηκε να τον σχηματοποιήσουμε μέσα από μια εθνική, πατριωτική και δημοκρατική συμμαχία με βασικό κορμό το Κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
 • Με τα ψηφίσματα θωρακίστηκε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο.
 • Κύριο ψήφισμα του συνεδρίου αποτελεί η πρόταση για συντακτική Βουλή ώστε να επιλυθούν τα πολιτικά ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία.
 • Υπήρξαν ψηφίσματα για μια σειρά θεμάτων που θα θωρακίσουν την ελληνική οικονομία και θα ανακουφίσουν την ελληνική οικογένεια.
 • Επιβεβαιώθηκαν οι κόκκινες γραμμές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
 • Αποφασίσθηκε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν ψηφίζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όλες οι αποφάσεις του Συνεδρίου ήταν ομόφωνες.

Αποτελέσματα εκλογών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αρχηγός κόμματος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων Έδρες στην Βουλή Θέση στην Βουλή
2009 Πάνος Καμμένος δε συμμετείχε στις εκλογές δε συμμετείχε στις εκλογές
0 / 300
(αρχικά)
11 / 300
(τελικά)
πέμπτο κόμμα
(από 02/04/2012)
2012 Ι Πάνος Καμμένος 670.596 10,60 %
33 / 300
τέταρτο κόμμα - αποτυχία σχηματισμού Κυβέρνησης
2012 ΙΙ Πάνος Καμμένος 462.466 7,51%
20 / 300
(αρχικά)
12 / 300
(τελικά)
τέταρτο κόμμα
2015 Πάνος Καμμένος 293.201 4,75%
13 / 300
Κυβέρνηση συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Αριθμός ψήφων Ποσοστό ψήφων
Έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ομάδα
2014 197.545 3,46%
1 / 21
(αρχικά)
0 / 21
(τελικά)
ΕΣΜ (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)

Περιφέρειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Έδρες στα Περιφερειακά Συμβούλια Παρατηρήσεις
2014
112 / 703

Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Έδρες στα Δημοτικά Συμβούλια Παρατηρήσεις
2014
795 / 9.371

Κοινοβουλευτική Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΙΓ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Απριλίου 2012 μετά τη συμπλήρωση, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, του αριθμού των 10 βουλευτών, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκροτήθηκαν σε Κοινοβουλευτική Ομάδα με 11 βουλευτές. Η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η εξής:

ΙΔ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις Εθνικές Εκλογές του Μαΐου 2012 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εξέλεξαν 33 βουλευτές. Η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η εξής:

ΙΕ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου 2012, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλεξαν 20 βουλευτές. Ωστόσο μετά από αποχωρήσεις και προσχωρήσεις βουλευτών, η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η εξής:

ΙΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις Εθνικές Εκλογές του 2015, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλεξαν 13 βουλευτές. H σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η εξής:

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

8ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τις Ελληνικές ευρωεκλογές 2014, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εξέλεξαν 1 ευρωβουλευτή. Η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι η εξής:

Στις 7 Ιανουαρίου 2015, ο Νότης Μαριάς αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.[31]

Συνεργαζόμενα κόμματα και κινήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση του κόμματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τομείς Πολιτικής Ευθύνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μαρίνος Ουζουνίδης
 • Τομέας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μαρίνος Ουζουνίδης
 • Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Τέρενς Κουίκ
 • Τομέας Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χρυσοβελώνη Μαρίνα
 • Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Χρυσοβελώνη Μαρίνα
 • Τομέας Εθνικής Άμυνας: Γιάννης Δημαράς
 • Τομέας Εξωτερικών: Κουίκ Τέρενς
 • Τομέας Επικρατείας: Αβραμίδης Γαβριήλ
 • Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Χαϊκάλης Παύλος
 • Τομέας Εσωτερικών: Χρυσοβελώνη Μαρίνα
 • Τομέας Ναυτιλίας και Αιγαίου: Πάνος Καμμένος
 • Τομέας Οικονομικών: Νίκος Νικολόπουλος
 • Τομέας Παιδείας, Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού: Ξουλίδου Σταυρούλα
 • Τομέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
 • Τομέας Τουρισμού: Κουντουρά Έλενα
 • Τομέας Υγείας:

Γραμματείες Πολιτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Γραμματεία Αλληλεγγύης: Γραμματέας Μίκα Παππα-Σέβου
 • Γραμματεία ΑμΕΑ: Γραμματέας Σπυρίδων Μπινιώρης
 • Γραμματεία Γυναικών: Γραμματέας Δέσποινα Χαλκίδη
 • Γραμματεία Δημοσίων Σχέσεων: Γραμματέας Μαρκέλλα Μαργέλη
 • Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων: Γραμματέας Λευτέρης Καραγιάννης πρέσβης
 • Γραμματεία Άμυνας και Ασφάλειας: Γραμματέας Φιλιππάκος Τζανέτος
 • Γραμματεία Ελλήνων Ομογενών και Εστιών Ελληνισμού: Γραμματείς Χριστόφορος Σοφιανίδης
 • Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων : Γραμματέας Γεώργιος Ζησιμάτος
 • Γραμματεία Εργασιακών Θεμάτων και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γραμματέας Γεώργιος Ρωμανιάς
 • Γραμματεία Νομικής Υποστήριξης: Γραμματέας Σωτήριος Αβδελίδης
 • Γραμματεία Περιβάλλοντος: Γραμματέας Άννα Μαρία Γιάντση
 • Γραμματεία Περιφερειακών Οργανώσεων, Κινητοποίησης και Ετεροδημοτών: Γραμματέας Νικόλαος Ντίνος
 • Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού : Γραμματέας Θεόδωρος Τοσουνίδης
 • Γραμματεία Συνδικαλιστικού: Γραμματέας Νικόλαος Δαγλαρτζής
 • Γραμματεία Τεκμηρίωσης: Γραμματέας Νικόλαος Μαυραγάνης
 • Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Γραμματέας Παναγιώτης Πλακεντάς Περιφερειάρχης Κοζάνης

Πτέρυγα Νεολαίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι η οργάνωση νεολαίας του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σύμφωνα με την ιδεολογία της παράταξης η οργάνωση καθιστά αδιαπραγμάτευτες τις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας ενώ απαιτεί την κατάργηση του μνημονίου, κατοχυρώνοντας τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία και προστατεύει την Ελληνική οικογένεια και τον πολίτη από την επίθεση των αγορών. Επίσης η νεολαία είναι αρκετά ευαισθητοποιημένη με την Ορθόδοξη Θρησκευτική Πίστη και επιδιώκει την ενίσχυση και την επέκταση των θεσμών της[32].

Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών "Εθνική Αναδημιουργία"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών "Εθνική Αναδημιουργία" είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Απευθύνεται στα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και των άλλων κινημάτων και/ή κομμάτων, τη δημόσια διοίκηση, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και την κοινωνία και έχει σκοπό:

 • Την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας μέσα από σύγχρονες μορφές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Έμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι δημιούργημα των Ροδάνθης και Τζίνας Σεντούκα, σχεδιαστριών του σήματος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Συμβολίζει την θέση του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες ανάμεσα στον γλάρο, σύμβολο της ελευθερίας και την κόκκινη γραμμή, που υποδηλώνει το έσχατο σημείο υποχώρησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 «Μαζί με τους βρετανούς Τόρις οι Ανεξάρτητοι Έλληνες». Το Βήμα. 13/11/2012. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=483674. Ανακτήθηκε στις 25 December 2014. 
 2. Σφάλμα αναφοράς: Σφάλμα παραπομπής: Λανθασμένο <ref>. Δεν υπάρχει κείμενο για τις παραπομπές με όνομα tvxs-ideology.
 3. «1 Representation and Austerity Politics: Attitudes of Greek Voters and Elites Compared». South European Society and Politics 19 (4). December 2014. http://www.academia.edu/8807756/Representation_and_Austerity_Politics_Attitudes_of_Greek_Voters_and_Elites_Compared. 
 4. Ανέβηκε ο Καρατζαφέρης, κατέβηκε ο Καμμένος - Ανακατατάξεις στην «δεξιά πολυκατοικία»
 5. Ευρωεκλογές 2014: Ανατροπές στα δεξιά του πολιτικού φάσματος έφεραν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
 6. «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το όνομα του κόμματος Καμμένου
 7. Όλη η διακήρυξη του κόμματος που ιδρύει ο Πάνος Καμμένος
 8. http://www.themediaproject.gr/details.php?id=13399
 9. «Ανεξάρτητοι Έλληνες» το κόμμα του Π. Καμμένου, http://www.skai.gr (24/02/2012).
 10. Ιστοσ. Εφημερίδας Metro, Η Κουντουρά ανακοίνωσε την προσχώρησή της στο κόμμα Καμμένου, 04/03/2012
 11. O βουλευτής Σπύρος Γαληνός προσχωρεί στο κόμμα του Καμμένου
 12. Στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» προσχωρούν Μίκα Ιατρίδη και Μαρία Κόλλια
 13. Συμβόλαιο Τιμής: Ανεξάρτητοι Έλληνες - Αντιμνημονιακά Κόμματα και Ενώσεις
 14. Με τον Καμμένο και ο Γιάννης Δημαράς
 15. Οι υποψήφιοι βουλευτές με τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε όλη την Ελλάδα
 16. Με Ζουράρι και Κόκκα στις Ευρωεκλογές ο Καμμένος
 17. Νικολόπουλος: Πάμε να φτιάξουμε τον κεντροδεξιό ΣΥΡΙΖΑ
 18. «Στους ΑΝΕΛ προσχωρεί ο Θανάσης Γιαννόπουλος». Παραπολιτικά. 23 Σεπτεμβρίου 2014. http://www.parapolitika.gr/parapolitikablog/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. 
 19. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Κωσταντίνος Κατσίκης
 20. «Συνεργασία ΑΝ.ΕΛΛ. και Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος». Εφημερίδα των Συντακτών. 4 Ιανουαρίου 2015. http://www.efsyn.gr/arthro/synergasia-anell-kai-agrotikoy-ktinotrofikoy-kommatos-ellados. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2015. 
 21. Παραιτήθηκε ο Ζώης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες
 22. Π. Καμμένος: Κάποιοι ήθελαν να φτιάξουν παραμάγαζα
 23. Τρίτη παραίτηση στους ΑΝ.ΕΛ: Εκτός ο Δ. Σταμάτης
 24. Τέταρτη αποχώρηση στους Ανεξ. Έλληνες: Εκτός ο Μ. Γιαννάκης
 25. Σκιά... Βουλγαράκη στους Ανεξ. Έλληνες
 26. Εκτός "Ανεξάρτητων Ελλήνων" και ο Μαρκόπουλος
 27. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231306138
 28. Κοινοβουλευτικά νέα | Ανεξαρτητοποίηση βουλευτή κ. Τσαμπίκας Ιατρίδη | Με 13 βουλευτές πλέον οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
 29. Διαγραφή της Ραχήλ Μακρή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ
 30. Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Παναγιώτης Μελάς
 31. Notis Marias - History of Parliamentary Service, ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 32. Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]