Δημοκρατικός σοσιαλισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι αριστερή - κεντροαριστερή πολιτική ιδεολογία. Συνήθως εκπροσωπείται από τα κόμματα τα οποία ήταν σοσιαλιστικά και μετατράπηκαν λόγω των θεσμών σε δημοκρατικά σοσιαλιστικά. Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός πιστεύει πως θα πρέπει να υπάρχει μια δημοκρατική κοινωνία με ιδιωτικές επιχειρήσεις και ενεργή συμμετοχή των ιδιωτών στην ανάπτυξη της χώρας αλλά θα πρέπει το δημόσιο να μπορεί να ελέγξει τον ιδιώτη ανά πάσα στιγμή. Ακόμη υποστηρίζει πως θα πρέπει το κράτος να επιτηρεί αυστηρά τις αγορές και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να υπηρετούν το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Τέλος οι αποφάσεις μια κυβέρνησης του δημοκρατικού σοσιαλισμού θα έχουν ως γνώμονα τους πολίτες πρώτα και έπειτα τις αγορές. Οι πιο αδύναμοι θα προστατεύονται ενώ θα υπάρχει κράτος δικαίου και ο καθένας θα συνεισφέρει στα δημόσια βάρη ανάλογα με την δύναμή του.

Η διαφορά του από τα κινήματα της σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι η σοσιαλδημοκρατία κινείται περισσότερο στα πλαίσια ενός φιλελεύθερου κράτους με σοσιαλιστική αντίληψη.

Η διαφορά του με τον σοσιαλισμό είναι ότι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός δεν υποστηρίζει την αναρχία και την βίαιη μετατροπή της κοινωνίας σε σοσιαλιστική αλλά επίσης ενθαρρύνει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, κάτι που είναι αντίθετο με τον σοσιαλισμό.

Το φάσμα του σοσιαλισμού κινείται από τον κομμουνιστικό σοσιαλισμό (ευρωκομμουνισμό) και φτάνει μέχρι τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Πολλά κινήματα που ήταν (στην εποχή της ΕΣΣΔ) κομμουνιστικά, λόγω των εξελίξεων, μετατράπηκαν σε κινήματα του κομμουνιστικού σοσιαλισμού και σήμερα έχουν πλέον ασπαστεί δημοκρατικές πρακτικές.