Κατάλογος φυσικών δορυφόρων ηλιακού συστήματος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το Ηλιακό μας σύστημα έχει 179 φυσικούς δορυφόρους, ή φεγγάρια, αν εξαιρέσουμε αυτούς που περιφέρονται γύρω από μικρά σώματα του Ηλιακού μας συστήματος. Δεκαεννιά δορυφόροι είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να έχουν υδροστατική ισορροπία και έτσι θα θεωρούνταν πλανήτες ή πλανήτες νάνοι εάν ήταν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Η πρώτη ανακάλυψη δορυφόρου, αν εξαιρέσουμε την Σελήνη, έγινε από τον Γαλιλαίο το 1610, ο οποίος ανακάλυψε τους τέσσερις μεγάλους δορυφόρους του Δία. Στους επόμενους τρεις αιώνες ανακαλύφθηκαν λίγοι δορυφόροι. Από το 1970 και μετά που άρχισαν οι διαστημικές αποστολές σε άλλους πλανήτες, και κυρίως του Βόγιατζερ 1 και του Βόγιατζερ 2 οι ανακαλύψεις δορυφόρων αυξήθηκαν και από το 2000 και μετά ανακαλύφθηκαν πολύ περισσότεροι με την χρήση μεγάλων επίγειων τηλεσκοπίων.

Ακολουθεί κατάλογος των δορυφόρων των πλανητών και των πλανητών νάνων του ηλιακού μας συστήματος. Οι δορυφόροι, των οποίων το όνομα είναι έντονο, έχουν σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα. Εκτός από τους πλανήτες έχουν βρεθεί και αρκετοί αστεροειδείς που έχουν δορυφόρους.

Ερμής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερμής δεν έχει κανένα γνωστό φυσικό δορυφόρο.

Αφροδίτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αφροδίτη δεν έχει κανένα γνωστό φυσικό δορυφόρο.

Γη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γη έχει ένα μόνο φυσικό δορυφόρο, την Σελήνη.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε την Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Moon-Mdf-2005.jpg
Γη Σελήνη 1.737,10 384.399 27,321582 προϊστορία Σύγχρονη Περιστροφή

Άρης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άρης έχει 2 φυσικούς δορυφόρους, τον Φόβο και τον Δείμο.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα και Αριθμός Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε το Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Phobos moon (large).jpg
Άρης I Φόβος 11,1 ± 0,15 9.380 0,319 1877 Έιζαφ Χωλ
Deimos-viking1.jpg
Άρης II Δείμος 6,2 ± 0,18 23.460 1,262 1877 Έιζαφ Χωλ

Δήμητρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δήμητρα (η οποία θεωρείται πλανήτης νάνος ) δεν έχει κανένα γνωστό φυσικό δορυφόρο.

Δίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δίας έχει 67 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα και Αριθμός Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε το Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Io highest resolution true color.jpg
Δίας I Ιώ 1.821,3 421.700 1,769 1610 Γαλιλαίος Κύρια ομάδα (Δορυφόροι του Γαλιλαίου)
Europa-moon.jpg
Δίας II Ευρώπη 1.560,7 ± 0,7 671.100 3,551 1610 Γαλιλαίος
Ganymede g1 true.jpg
Δίας III Γανυμήδης 2.634,1 ± 0,3 1.070.400 7,155 1610 Γαλιλαίος
Callisto.jpg
Δίας IV Καλλιστώ 2.410,3 ± 1,5 1.882.700 16,69 1610 Γαλιλαίος
Amalthea PIA02532.png
Δίας V Αμάλθεια 83,5 ± 2 181.400 0,498 1892 Μπάρναρντ Εσωτερικός Δορυφόρος (Ομάδα Αμάλθειας)
Δίας VI Ιμαλία 85 11.461.000 250,56 1904 Περίν Ορθή φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ιμαλίας)
Δίας VII Ελάρα 43 11.741.000 259,64 1905 Περίν
Δίας VIII Πασιφάη 30 23.624.000 -743,63 1908 Μελότ Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας IX Σινώπη 19 23.939.000 -758,90 1914 Νίκολσον
Δίας X Λυσιθέα 18 11.717.000 259,20 1938 Νίκολσον Ορθή φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ιμαλίας)
Δίας XI Κάρμη 23 23.404.000 -734,17 1938 Νίκολσον Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας XII Ανάγκη 14 21.276.000 -629,77 1951 Νίκολσον Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XIII Λήδα 10 11.165.000 240,92 1974 Kowal Ορθή φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ιμαλίας)
Thebe.jpg
Δίας XIV Θήβη 49,3 ± 2 221.900 0,675 1980 Synnott (Βόγιατζερ 1) Εσωτερικός Δορυφόρος (Ομάδα Αμάλθειας)
Adrastea.jpg
Δίας XV Αδράστεια 8,2 ± 2 129.000 0,298 1979 Τζιούιτ, Danielson (Βόγιατζερ 1)
Metis.jpg
Δίας XVI Μήτις 21,5 ± 2 128.000 0,295 1979 Synnott (Βόγιατζερ 1)
Δίας XVII Καλλιρρόη 4,3 24.103.000 -758,77 2000 Scotti, Spahr, McMillan, Larsen, Montani, Gleason, Gehrels Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας XVIII Θεμιστώ 4 7.284.000 130,02 2000 Kowal, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier Ορθή φορά Ακανόνιστος
Δίας XIX Μεγακλείτη 2,7 23.493.000 -752,86 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας XX Ταϋγέτη 2,5 23.280.000 -732,41 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας XXI Χαλδήνη 1,9 23.100.000 -723,72 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans
Δίας XXII Αρπαλύκη 2,2 20.858.000 -623,32 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XXIII Καλύκη 2,6 23.483.000 -742,06 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας XXIV Ιοκάστη 2,6 21.060.000 -631,60 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XXV Ερινόμη 1,6 23.196.000 -728,46 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας XXVI Ισονόη 1,9 23.155.000 -726,23 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans
Δίας XXVII Πραξιδίκη 3,4 20.908.000 -625,39 2001 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XXVIII Αυτονόη 2 24.046.000 -760,95 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας XXIX Θυώνη 2 20.939.000 -627,21 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XXX Ερμίππη 2 21.131.000 -633,90 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης?)
Δίας XXXI Αίτνη 1,5 23.229.000 -730,18 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας XXXII Ευρυδόμη 1,5 22.865.000 -717,33 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης?)
Δίας XXXIII Ευάνθη 1,5 20.797.000 -620,49 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XXXIV Ευπορία 1 19.304.000 -550,74 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Δίας XXXV Ορθωσία 1 20.720.000 -622,56 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Δίας XXXVI Σπονδή 1 23.487.000 -748,34 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας XXXVII Καλή 1 23.217.000 -729,47 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας XXXVIII Πασιθέα 1 23.004.000 -719,44 2002 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Δίας XXXIX Ηγεμόνη 1,5 23.577.000 -739,88 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας XL Μνήμη 1 21.035.000 -620,04 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Γκλάντμαν, Kavelaars, Petit, Allen Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XLI Αοιδή 2 23.980.000 -761,50 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández, Hsieh Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας XLII Θελξινόη 1 21.164.000 -628,09 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Γκλάντμαν, Kavelaars, Petit, Allen Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XLIII Αρχή 1,5 23.355.000 -731,95 2002 Σέπαρντ, Meech, Hsieh, Tholen, Tonry Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας XLIV Καλλιχόρη 1 23.288.000 -728,73 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης?)
Δίας XLV Ελίκη 2 21.069.000 -626,32 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández, Hsieh Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας XLVI Καρπώ 1,5 17.058.000 456,30 2003 Σέπαρντ, Γκλάντμαν, Kavelaars, Petit, Allen, Τζιούιτ, Kleyna Ορθή φορά Ακανόνιστος
Δίας XLVII Ευκελάδη 2 23.328.000 -730,47 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández, Hsieh Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας XLVIII Κυλλήνη 1 23.809.000 -752,00 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας XLIX Κόρη 1 24.543.000 -779,17 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Δίας L Έρση 1 22.983.000 -714,51 2003 Γκλάντμαν, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Kavelaars, Petit, Allen Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας S/2000 J 11 2 12.555.000 287,00 2000 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Fernández, Magnier, Dahm, Evans Ορθή φορά Ακανόνιστος
Δίας S/2003 J 2 1 28.455.000 -981,55 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández, Hsieh Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος
Δίας S/2003 J 3 1 20.224.000 -583,88 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández, Hsieh Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας S/2003 J 4 1 23.933.000 -755,26 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández, Hsieh Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας S/2003 J 5 2 23.498.000 -738,74 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández, Hsieh Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας S/2003 J 9 0,5 23.388.000 -733,30 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας S/2003 J 10 1 23.044.000 -716,25 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης?)
Δίας S/2003 J 12 0,5 17.833.000 -489,72 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας S/2003 J 15 1 22.630.000 -689,77 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης?)
Δίας S/2003 J 16 1 20.956.000 -616,33 2003 Γκλάντμαν, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Kavelaars, Petit, Allen Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας S/2003 J 18 1 20.426.000 -596,58 2003 Γκλάντμαν, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Kavelaars, Petit, Allen Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης)
Δίας S/2003 J 19 1 23.535.000 -740,43 2003 Γκλάντμαν, Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Kavelaars, Petit, Allen Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Κάρμης)
Δίας S/2003 J 23 1 23.566.000 -732,45 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Fernández Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης)
Δίας S/2010 J 1 1 23.314.335 -723,2 2010 Jacobson, Brozovic, Γκλάντμαν, Alexandersen Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης?)
Δίας S/2010 J 2 0,5 20.307.150 -588,1 2010 Veillet Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Ανάγκης?)
Δίας S/2011 J 1 0,5 20.155.290 -580,7 2011 Σέπαρντ Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος
Δίας S/2011 J 2 0,5 23.329.710 -726,8 2011 Σέπαρντ Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Ομάδα Πασιφάης?)

Κρόνος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κρόνος έχει 62 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα και Αριθμός Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε το Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Mimas moon.jpg
Κρόνος I Μίμας 198,3 ± 0,3 185.540 0,942 1789 Ουίλιαμ Χέρσελ Κύρια ομάδα
Enceladus from Voyager.jpg
Κρόνος II Εγκέλαδος 252,1 ± 0,2 238.040 1,370 1789 Ουίλιαμ Χέρσελ
Tethys cassini.jpg
Κρόνος III Τηθύς 531,1 ± 0,6 294.619 1,888 1684 Κασίνι
Dione.jpg
Κρόνος IV Διώνη 561,4 ± 0,4 377.396 2,737 1684 Κασίνι
Rhea (moon) thumb.jpg
Κρόνος V Ρέα 763,8 ± 1 527.070 4,518 1672 Κασίνι
Titan in natural color Cassini.jpg
Κρόνος VI Τιτάνας 2.576 ± 2 1.221.870 15,945 1655 Κρίστιαν Χόυχενς
Hyperion true.jpg
Κρόνος VII Υπερίων 135 ± 4 1.481.009 21,276 1848 W.Bond, G. Bond, Ουίλιαμ Λάσελ
Κρόνος VIII Ιαπετός 734,5 ± 2,8 3.560.840 79,321 1671 Κασίνι
Phoebe cassini.jpg
Κρόνος IX Φοίβη 106,5 ± 0,7 12.955.759 -550,564 1899 Πίκερινγκ Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Janus moon.jpg
Κρόνος X Ιανός 89,5 ± 1,4 151.460 0,695 1966 Ωντουέν Ντολφύς, Βόγιατζερ 1 Εσωτερικός Δορυφόρος (συντροχιακός)
Epimetheus.jpg
Κρόνος XI Επιμηθέας 58,1 ± 1,8 151.410 0,694 1980 Walker, Βόγιατζερ 1 Εσωτερικός Δορυφόρος (συντροχιακός)
Helene moon.jpg
Κρόνος XII Ελένη 17,6 ± 0,4 377.396 2,737 1980 Laques, Lecacheux Κύρια ομάδα trojan
Telesto cassini closeup.jpg
Κρόνος XIII Τελεστώ 12,4 ± 0,4 294.619 1,888 1980 Smith, Reitsema, Larson, Fountain (Βόγιατζερ 1)
Calypso moon.jpg
Κρόνος XIV Καλυψώ 10,7 ± 0,7 294.619 1,888 1980 Pascu, Seidelmann, Baum, Currie
Atlas moon.jpg
Κρόνος XV Άτλας 15,1 ± 0,9 137.670 0,602 1980 Terrile (Βόγιατζερ 1) Εσωτερικός Δορυφόρος (shepherd)
Prometheus moon.jpg
Κρόνος XVI Προμηθέας 43,1 ± 2,7 139.380 0,613 1980 Collins (Βόγιατζερ 1)
Pandora moon.jpg
Κρόνος XVII Πανδώρα 40,7 ± 1,5 141.720 0,629 1980 Collins (Βόγιατζερ 1)
Pan Rev09.2x.jpg
Κρόνος XVIII Πάνας 14,1 ± 1,3 133.584 0,575 1990 Σοουόλτερ (Βόγιατζερ 2)
Κρόνος XIX Υμίρ 9 23.040.000 -1.315,14 2000 Γκλάντμαν Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος XX Παάλιακ 11 15.200.000 686,9 2000 Γκλάντμαν Ορθή φορά Ακανόνιστος (ομάδα Ινουίτ)
Κρόνος XXI Τάρβος 7,5 17.983.000 926,23 2000 Γκλάντμαν, Kavelaars Ορθή φορά Ακανόνιστος (Γαλατική ομάδα)
Κρόνος XXII Ίτζιρακ 6 11.124.000 451,42 2000 Γκλάντμαν, Kavelaars Ορθή φορά Ακανόνιστος (ομάδα Ινουίτ)
Κρόνος XXIII Σούττουνγκρ 3,5 19.459.000 -1.016,67 2000 Γκλάντμαν, Kavelaars Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος XXIV Κίβιουκ 8 11.110.000 449,22 2000 Γκλάντμαν Ορθή φορά Ακανόνιστος (ομάδα Ινουίτ)
Κρόνος XXV Μουντιλφάρι 3,5 18.628.000 -952,77 2000 Γκλάντμαν, Kavelaars Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος XXVI Αλμπιόριξ 16 16.182.000 783,45 2000 Holman, Spahr Ορθή φορά Ακανόνιστος (Γαλατική ομάδα)
Κρόνος XXVII Σκάθι 4 15.540.000 -728,20 2000 Γκλάντμαν, Kavelaars Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος XXVIII Ερριάπους 5 17.343.000 871,19 2000 Γκλάντμαν, Kavelaars Ορθή φορά Ακανόνιστος (Γαλατική ομάδα)
Κρόνος XXIX Σίαρνακ 20 17.531.000 895,53 2000 Γκλάντμαν, Kavelaars Ορθή φορά Ακανόνιστος (ομάδα Ινουίτ)
Κρόνος XXX Θρυμρ 3,5 20.314.000 -1.094,11 2000 Γκλάντμαν, Kavelaars Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Narvi.jpg Κρόνος XXXI Νάρβι 3,5 19.007.000 -1.003,86 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος XXXII Μεθώνη 1,6 ± 0,6 194.440 1,010 2004 Πόρκο, Charnoz, Brahic, Dones (Κασσίνι - Χόιχενς) (Ομάδα Αλκυονίδων)
S2004s2 040601.jpg
Κρόνος XXXIII Παλλήνη 2,5 ± 0,6 212.280 1,154 2004 Gordon, Murray, Beurle, Πόρκο (Κασσίνι - Χόιχενς) (Ομάδα Αλκυονίδων)
Polydeuces.jpg
Κρόνος XXXIV Πολυδεύκης 1,75 377.396 2,737 2004 Πόρκο (Κασσίνι - Χόιχενς) Κύρια ομάδα trojan
PIA06237.jpg
Κρόνος XXXV Δάφνις 3,8 ± 0,8 136.505 0,594 2005 Πόρκο (Κασσίνι - Χόιχενς) Εσωτερικός δορυφόρος (shepherd)
Κρόνος XXXVI Εγκίρ 3 20.751.000 -1.117,52 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος XXXVII Μπεβίιν 3 17.119.000 834,84 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν Ορθή φορά Ακανόνιστος (Γαλατική ομάδα)
Κρόνος XXXVIII Μπέργκελμιρ 3 19.336.000 -1.005,74 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος XXXIX Μπέστλα 3,5 20.192.000 -1.088,72 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν
Κρόνος XL Φαρμπάουτι 2,5 20.377.000 -1.085,55 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν
Κρόνος XLI Φένριρ 2 22.454.000 -1.260,35 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν
Κρόνος XLII Φορντζότ 3 25.146.000 -1.494,20 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν
Κρόνος XLIII Χάτι 3 19.846.000 -1.038,61 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν
Κρόνος XLIV Χυρρόκκιν 4 18.437.000 -931,86 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος XLV Κάρι 3,5 22.089.000 -1.230,97 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος XLVI Λόγκι 3 23.058.000 -1.311,36 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος XLVII Σκολλ 3 17.655.000 -878,29 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος XLVIII Σούρτουρ 3 22.704.000 -1.297,36 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος XLIX Ανθή 1 197.700 1,036 2007 Πόρκο (Κασσίνι - Χόιχενς) (Ομάδα Αλκυονίδων)
Κρόνος L Τζαρνσάξα 3 18.811.000 -964,74 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος LI Γκρέιπ 3 18.206.000 -921,19 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος LII Τάρκεκ 3,5 18.009.000 887,48 2007 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ορθή φορά Ακανόνιστος (ομάδα Ινουίτ)
Κρόνος LIII Αιγαίων 0,25 167.500 0,808 2008 Πόρκο (Κασσίνι - Χόιχενς) G-ring moonlet
Κρόνος S/2004 S 7 3 20.999.000 -1.140,24 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος S/2004 S 12 2,5 19.878.000 -1.046,19 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν
Κρόνος S/2004 S 13 3 18.404.000 -933,48 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν
Κρόνος S/2004 S 17 2 19.447.000 -1.014.70 2004 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna, Μάρσντεν
Κρόνος S/2006 S 1 3 18.790.000 -963,37 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος S/2006 S 3 3 22.096.000 -1.227,21 2006 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος S/2007 S 2 3 16.725.000 -808,08 2007 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος (Νορβηγική ομάδα)
Κρόνος S/2007 S 3 3 18.975.000 -977,80 2007 Σέπαρντ, Τζιούιτ, Kleyna
Κρόνος S/2009 S 1 0,3 117.000 - 2009 Πόρκο (Κασσίνι - Χόιχενς) B-ring

Ουρανός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ουρανός έχει 27 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα και Αριθμός Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε το Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Ariel (moon).jpg
Ουρανός I Άριελ 578,9 ± 0,6 191.020 2,520 1851 Ουίλιαμ Λάσελ Κύρια ομάδα
Umbriel (moon).jpg
Ουρανός II Ουμβριήλ 584,7 ± 2,8 266.000 4,144 1851 Ουίλιαμ Λάσελ
Titania (moon) color cropped.jpg
Ουρανός III Τιτάνια 788,4 ± 0,6 435.910 8,706 1787 Ουίλιαμ Χέρσελ
Voyager 2 picture of Oberon.jpg
Ουρανός IV Όμπερον 761,4 ± 2,6 583.520 13,463 1787 Ουίλιαμ Χέρσελ
Miranda.jpg
Ουρανός V Μιράντα 235,8 ± 0,7 129.900 1,413 1948 Γκέραρντ Κάιπερ
Ουρανός VI Κορδήλια 20,1 ± 3 49.751 0,335 1986 Terrile (Βόγιατζερ 2) Εσωτερικός δορυφόρος (shepherd)
Ουρανός VII Οφηλία 21,4 ± 4 53.763 0,376 1986 Terrile (Βόγιατζερ 2)
Ουρανός VIII Μπιάνκα 25,7 ± 2 59.165 0,434 1986 Smith (Βόγιατζερ 2) Εσωτερικός δορυφόρος
Ουρανός IX Χρυσηίδα 39,8 ± 2 61.766 0,463 1986 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Ουρανός X Δεισδαιμόνα 32,0 ± 4 62.658 0,473 1986 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Ουρανός XI Ιουλιέτα 46,8 ± 4 64.358 0,493 1986 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Ουρανός XII Πόρσια 67,6 ± 4 66.097 0,513 1986 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Ουρανός XIII Ροζαλίντα 36 ± 6 69.926 0,558 1986 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Ουρανός XIV Μπελίντα 40,3 ± 8 75.255 0,623 1986 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Puck.png
Ουρανός XV Πακ 81 ± 2 86.004 0,762 1985 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Ουρανός XVI Κάλιμπαν 36 7.231.000 -579,73 1997 Γκλάντμαν, Nicholson, Burns, Kavelaars Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος
Ουρανός XVII Σύκοραξ 75 12.179.000 -1.288,28 1997 Γκλάντμαν, Nicholson, Burns, Kavelaars
Ουρανός XVIII Πρόσπερο 25 16.256.000 -1.978,29 1999 Γκλάντμαν, Holman, Kavelaars, Petit, Scholl
Ουρανός XIX Σέτεβος 24 17.418.000 -2.225,21 1999 Γκλάντμαν, Holman, Kavelaars, Petit, Scholl
Ουρανός XX Στεφάνο 16 8.004.000 -677,37 1999 Γκλάντμαν, Holman, Kavelaars, Petit, Scholl
Ουρανός XXI Τρινκούλο 9 8.504.000 -749,24 2001 Holman, Kavelaars, Milisavljevic
Ουρανός XXII Φρανσίσκο 11 4.276.000 -266,56 2001 Holman, Kavelaars, Milisavljevic, Γκλάντμαν
Ουρανός XXIII Μαργαρίτα 10 14.345.000 1.687,01 2003 Σέπαρντ, Τζιούιτ Ορθή φορά Ακανόνιστος
Ουρανός XXIV Φερδινάνδος 10 20.901.000 -2.887,21 2001 Holman, Kavelaars, Milisavljevic, Σέπαρντ, Τζιούιτ Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος
Ουρανός XXV Περδίτα 15 ± 3 76.417 0,638 1986 Karkoschka (Βόγιατζερ 2) Εσωτερικός δορυφόρος
Ουρανός XXVI Μαμπ ~12 97.736 0,923 2003 Σοουόλτερ, Lissauer
Ουρανός XXVII Κιούπιντ 9 74.392 0,618 2003 Σοουόλτερ, Lissauer

Ποσειδώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ποσειδώνας έχει 14 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα και Αριθμός Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε το Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Triton moon mosaic Voyager 2 (large).jpg
Ποσειδώνας I Τρίτωνας 1.353,4 ± 0,9 354.759 -5,877 1846 Ουίλιαμ Λάσελ Κύρια ομάδα (Ανάδρομη φορά)
Nereid-Voyager2.jpg
Ποσειδώνας II Νηρηίδα 170 ± 25 5.513.787 360,136 1949 Γκέραρντ Κάιπερ Ορθή φορά Ακανόνιστος
Ποσειδώνας III Ναϊάδα 33 ± 3 48.227 0,294 1989 Terrile (Βόγιατζερ 2) Εσωτερικός δορυφόρος
Ποσειδώνας IV Θάλασσα 41 ± 3 50.075 0,311 1989 Terrile (Βόγιατζερ 2)
Ποσειδώνας V Δέσποινα 75 ± 3 52.526 0,334 1989 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Ποσειδώνας VI Γαλάτεια 88 ± 4 61.953 0,429 1989 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Larissa 1.jpg
Ποσειδώνας VII Λάρισσα 97 ± 3 73.548 0,554 1989 Reitsema, Hubbard, Lebofsky, Tholen (Βόγιατζερ 2)
Proteus Voyager 2 (big).jpg
Ποσειδώνας VIII Πρωτέας 210 ± 7 117.647 1,122 1989 Synnott (Βόγιατζερ 2)
Ποσειδώνας IX Αλιμήδη 31 15.728.000 -1.879,08 2003 Holman, Kavelaars, Grav, Fraser, Milisavljevic Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος
Ποσειδώνας X Ψαμάθη 19 46.695.000 -9.115,91 2003 Τζιούιτ, Kleyna, Σέπαρντ, Holman, Kavelaars
Ποσειδώνας XI Σαώ 22 22.422.000 2.914,07 2003 Holman, Kavelaars, Grav, Fraser, Milisavljevic Ορθή φορά Ακανόνιστος
Ποσειδώνας XII Λαομέδεια 21 23.571.000 3.167,85 2003 Holman, Kavelaars, Grav, Fraser, Milisavljevic
Ποσειδώνας XIII Νησώ 30 49.285.000 -9.740,73 2003 Holman, Kavelaars, Grav, Fraser, Milisavljevic Ανάδρομη φορά Ακανόνιστος
Ποσειδώνας S/2004 N 1 8-10 105.283 0,9362 2004 Σοουόλτερ et al. Εσωτερικός δορυφόρος

Πλούτωνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πλούτωνας (ο οποίος θεωρείται πλέον πλανήτης νάνος) έχει 5 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα και Αριθμός Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε το Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Πλούτωνας I Χάρων 603,5 ± 1,5 17.536 6,387 1978 Κρίστι
Pluto and its satellites (2005) without labels.jpg
Πλούτωνας II Νύχτα 23–68 48.708 24,856 2005 Weaver, Stern, Mutchler, Steffl, Buie, Merline,
Spencer, Young, Young
Πλούτωνας III Ύδρα 30,5–83,5 64.749 38,206 2005 Weaver, Stern, Mutchler, Steffl, Buie, Merline,
Spencer, Young, Young
Pluto P4.jpg
Πλούτωνας IV Κέρβερος 6,5–17 59.000 32,1 2011 Μαρκ Σοουόλτερ, (Χαμπλ)
Pluto P5 Discovery Image.jpg
Πλούτωνας V Στύγα 5—12,5 42.000 ± 2.000 20,2 ± 0,1 2012 Μαρκ Σοουόλτερ, (Χαμπλ)

Χαουμέια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χαουμέια (η οποία θεωρείται πλανήτης νάνος) έχει 2 γνωστούς φυσικούς δορυφόρους, την Χιιάκα και την Ναμάκα.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα και Αριθμός Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε το Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Χαουμέια I Χιιάκα ~155 49.880 ± 198 49,12 ± 0,03 2005 Μπράουν, Τρουχίλο και Ραντίνοβιτς
Χαουμέια II Ναμάκα ~85 25.657 ± 91 18 2005 Μπράουν, Τρουχίλο και Ραντίνοβιτς

Μακεμάκε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μακεμάκε (ο οποίος θεωρείται πλανήτης νάνος) δεν έχει κανένα γνωστό φυσικό δορυφόρο.

Έρις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έρις (η οποία θεωρείται πλανήτης νάνος) έχει 1 γνωστό φυσικό δορυφόρο, την Δυσνομία.

Εικόνα Πρωτεύον σώμα και Αριθμός Όνομα Ακτίνα
(χλμ)
Ημιάξονας τροχιάς
(χλμ)
Περίοδος
(ημέρες)
Ανακαλύφθηκε το Ανακαλύφθηκε από Σημειώσεις
Eris and dysnomia2.jpg Έρις I Δυσνομία 50-125 37.350±140 15,774 2005 Μπράουν, Τρουχίλο, Ραντίνοβιτς, van Dam, Bouchez, Le Mignant, Campbell, Chin, Conrad, Hartman, Johansson, Lafon, Stomski, Summers, Wizinowich δορυφόρος SDO