Πανδώρα (δορυφόρος)
| Πανδώρα | |
|---|---|
|
Η Πανδώρα στις 03 Αυγούστου του 2010 από το Κασσίνι-Χόιχενς . |
|
| Ανακάλυψη | |
| Ανακαλύφθηκε από | Collins, Βόγιατζερ 1 |
| Ημερομηνία Ανακάλυψης | Οκτώβριος 1980 |
| Χαρακτηριστικά τροχιάς | |
| Ημιάξονας τροχιάς | 141.720 Km |
| Εκκεντρότητα | 0,0042 |
| Περίοδος περιφοράς | 0,628504213 ημέρες |
| Κλίση | 0,050 ± 0,004° (προς τον Ισημερινό του Κρόνου) |
| Είναι δορυφόρος του | Κρόνου |
| Φυσικά χαρακτηριστικά | |
| Διαστάσεις | 103 × 80 × 64 Km |
| Μέση Ακτίνα | 40,3 ± 2,2 Km |
| Έκταση επιφάνειας | ~21.000 Km² |
| Όγκος | ~270.000 Km³ |
| Μάζα | 1,356 ± 0,022 × 1017 kg |
| Μέση πυκνότητα | 0,49 ± 0,08 g/cm3 |
| Ισημερινή βαρύτητα επιφάνειας | 0,0034 m/s² |
| Ταχύτητα διαφυγής | ~0,019 km/s |
| Περίοδος περιστροφής | Σύγχρονη |
| Κλίση άξονα | μηδέν |
| Λευκαύγεια | 0,6 |
| Επιφανειακή θερμοκρασία | ~78 K |
| Φαινόμενο μέγεθος | 16,5 |
Η Πανδώρα (Αγγλ. Pandora) είναι ο τέταρτος φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου. Το όνομά της το πήρε από την Πανδώρα (την πρώτη γυναίκα) κατά την ελληνική μυθολογία. Η Πανδώρα ήταν η σύζυγος του Επιμηθέα και εκείνη που άνοιξε το κουτί με όλα τα κακά που ταλαιπωρούν έκτοτε τους ανθρώπους. Η άλλη της σημερινή ονομασία είναι Κρόνος XVII (Saturn XVII). Ενώ η αρχική προσωρινή ονομασία που της είχε δοθεί ήταν S/1980 S 26. Η Πανδώρα αποτελεί τον εξωτερικό δορυφόρο βοσκό του Δακτυλίου F του Κρόνου. Από την πολύ χαμηλή πυκνότητα της και τη σχετικά υψηλή λευκαύγειά της, φαίνεται πως πιθανών ότι η Πανδώρα είναι ένα πολύ πορώδες και παγωμένο σώμα. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για αυτές τις αξίες, όμως, έτσι αυτά μένει να επιβεβαιωθούν.
Πίνακας περιεχομένων |
Τροχιά [Επεξεργασία]
Η τροχιά της Πανδώρας φαίνεται να είναι χαοτική, ως συνέπεια μιας μέσης απήχηση της κίνησης με τον Προμηθέα. Οι πιο σημαντικές αλλαγές στις τροχιές τους συμβαίνουν περίπου κάθε 6,2 χρόνια, όταν το περίκεντρο της Πανδώρας στοιχίζεται με το απόκεντρο του Προμηθέα και των φεγγαριών που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.400 χιλιομέτρων (870 μίλια). Πανδώρα έχει επίσης μέση απήχηση 3:2 με την κίνηση του Μίμα.
Επιφάνεια [Επεξεργασία]
Η επιφάνεια της Πανδώρας χαρακτηρίζεται από πολλούς κρατήρες. Οι δυο μεγαλύτεροι έχουν διάμετρο 30 χιλιόμετρα [1]. Τέλος, από την πολύ μικρή πυκνότητά της και τη σχετικά μεγάλη Λευκαύγειά, συμπεραίνουμε πως είναι ένα πολύ πορώδες παγωμένο σώμα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι βέβαιο και περιμένουμε να επαληθευτεί.
Εικόνες [Επεξεργασία]
Αναφορές [Επεξεργασία]
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||

