Καρπώ (δορυφόρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καρπώ
Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε από Σκοτ Σέπαρντ
Ημερομηνία Ανακάλυψης 9 Φεβρουαρίου 2003
Χαρακτηριστικά τροχιάς
Ημιάξονας τροχιάς 17.145.000 Km
Εκκεντρότητα 0,4316
Περίοδος περιφοράς 458,625 ημέρες
Κλίση 55° (προς τον Ισημερινό του Δία)
Είναι δορυφόρος του Δία
Φυσικά χαρακτηριστικά
Μέση Ακτίνα 1,5 Km

Η Καρπώ (αγγλικά: Carpo) ή Δίας XLVI είναι ένας φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Δία. Ανακαλύφθηκε από μία ερευνητική ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου της Χαβάης με επικεφαλής τον Σκοτ Σέπαρντ το 2003. Πήρε το όνομά του τον Μάρτιο του 2005 από την Καρπώ, η οποία ήταν κόρη του Δία και της τιτανίδας Θέμιδος και μία από τις Ώρες, μαζί με την Θαλλώ και την Αυξώ σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία[1]. Η αρχική προσωρινή ονομασία που του είχε δοθεί ήταν S/2003 J 20[2][3].

Έχει διάμετρο περίπου 3 χλμ. και περιφέρεται γύρω από τον Δία σε μέση απόσταση 17.145.000 χλμ. σε 458,625 ημέρες, σχηματίζοντας κλίση 56° με την εκλειπτική (55° προς τον Ισημερινό του Δία), σε ανάδρομη φορά και με εκκεντρότητα τροχιάς 0,4316.

Η Καρπώ όπως και η Θεμιστώ δεν ανήκει σε καμία ομάδα, γεγονός που την κάνει πολύ ενδιαφέρουσα. Η τροχιακή λίση δορυφόρων όπως η Καρπώ περιορίζεται από το φαινόμενο Κοζάι, που ανακαλύφθηκε από τον Γιοσίντε Κοζάι το 1962. Αυτό το φαινόμενο προκαλέι μια περιοδική ανταλλαγή μεταξύ της κλίσης και της εκκεντρότητας της τροχιάς· εάν η κλίση της τροχιάς είναι αρκετά μεγάλη, η εκκεντρότητα με τη σειρά της μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη, ώστε όταν η Καρπώ φτάνει στο κοντινότερο στο Δία σημείο της τροχιάς, να βρίσκεται πολύ κοντά στην γειτονιά των δορυφόρων του Γαλιλαίου. Αυτό μπορεί να έχει ως τελικό αποτέλεσμα είτε την σύγκρουση της Καρπούς με έναν από αυτούς ή, αν βρεθεί πολύ κοντά τους, θα μπορούσε να απομακρυνθεί τελείως από το σύστημα του Δία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]