Δορυφόροι μικρών πλανητών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο 243 Ίδη και ο δορυφόρος του Δάκτυλος φωτογραφημένοι το 1993.

Ως δορυφόρος ενός πλανητοειδήμικρού πλανήτη) (αγγλικά: minor planet moon) μπορεί να οριστεί ένας πλανητοειδής που κινείται σε τροχιά γύρω από έναν άλλο, σαν να ήταν ο φυσικός του δορυφόρος. Οι ανακαλύψεις γύρω από την ύπαρξη δορυφόρων αστεροειδών (και διπλών συστημάτων γενικότερα) ήταν σημαντικές, διότι τα στοιχεία της τροχιάς τους μπορούν να υπολογιστούν από τη μάζα και τη πυκνότητα του κύριου αστεροειδούς, επιτρέποντας την καταγραφή των φυσικών τους χαρακτηριστικών που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να εξαχθούν[1]. Μέχρι τον Ιούλιο του 2014, 244 πλανητοειδείς είχε διαπιστωθεί πως διαθέτουν δορυφόρο[2].

Ορολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με τους όρους δορυφόρος ή φεγγάρι, για την περίπτωση των πλανητοειδών χρησιμοποιείται ο όρος διπλό σύστημα (binary) (ή τριπλό σύστημα - triple – για συστήματα με δύο δορυφόρους). Αν ένα σώμα είναι αρκετά μεγαλύτερο από το άλλο, συνηθίζεται να αναφέρεται ως πρωτεύων ενώ το δεύτερο ως δευτερεύων σώμα. Ο όρος διπλός αστεροειδής (double asteroid) συνηθίζεται να χρησιμοποιείται όταν τα δύο σώματα έχουν το ίδιο σχεδόν μέγεθος, ενώ ο όρος διπλό σύστημα χρησιμοποιείται ανεξάρτητα από το μέγεθος των δύο σωμάτων. Στη περίπτωση που το διπλό σύστημα αποτελείται από δύο περίπου, ίδιου μεγέθους, αστεροειδής, το Κέντρο Πλανητοειδών (Minor Planet Center - MPC) τους αναφέρει με τον όρο binary companions (διπλά συστήματα), και δεν αναφέρει τον μικρότερο ως δορυφόρο του άλλου[3]. Ένα παράδειγμα τέτοιου συστήματος είναι το σύστημα 90 Αντιόπη, που ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2000[4]. Για τους μικρούς σε μέγεθος δορυφόρους χρησιμοποιείται ανεπίσημα και ο όρος moonlet (μικρός δορυφόρος)[1][5], ο οποίος επίσης χρησιμοποιείται και για μικρά αντικείμενα που βρίσκονται ενσωματωμένα στους δακτυλίους του Κρόνου.

Ανακάλυψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τον Ιούλιο του 2014, 244 πλανητοειδείς με δορυφόρο έχουν ανακαλυφθεί:[2]

 • 93 στη Κύρια Ζώνη, από αυτούς οι 5 με δύο δορυφόρους
 • 4 Τρωικοί Αστεροειδείς του Δία (Τρωική Ομάδα)
 • 49 αντικείμενα που βρίσκονται κοντά στη Γη (Γεωπλήσια αντικείμενα), από αυτά 2 με δύο δορυφόρους
 • 19 αστεροειδείς που η τροχιά τους τέμνει την τροχιά του Άρη (Mars-crossers)
 • 79 Μεταποσειδώνια αντικείμενα με δορυφόρους, από τα οποία 2 με δύο δορυφόρους και 1 (Πλούτωνας) με πέντε.

Η υπόθεση για την πιθανή ύπαρξη δορυφόρων πλανητοειδών προτάθηκε για πρώτη φορά το 1901 από τον Γάλλο αστρονόμο Σαρλ Αντρέ στο διεθνές αστρονομικό περιοδικό Astronomische Nachrichten, προτείνοντας πως ο 433 Έρως θα μπορούσε να ήταν ένας διπλός αστεροειδής.[6] Η υπόθεση αναθερμάνθηκε στις αρχές του 1978, όταν σύμφωνα με μία επιπρόσθηση του αστέρα SAO 120774, η οποία παρατηρήθηκε από διάφορες πηγές, προτάθηκε για τον αστεροειδή 532 Ηράκλεια η άποψη πως έχει έναν δορυφόρο[7], ενώ υπήρχαν δημοσιεύσεις πως και άλλοι αστεροειδείς είχαν συντρόφους (κοινώς αναφερόμενοι ως δορυφόροι) τα προηγούμενα και τα επόμενα χρόνια.

Το 1993 έγινε η πρώτη επαλήθευση μιας τέτοιας θεωρίας, όταν πιστοποιήθηκε πως ο Δάκτυλος περιφέρεται γύρω από τον αστεροειδή 243 Ίδη, όπως έδειξαν εικόνες από την διαστημική συσκευή Γαλιλαίος. Ο δεύτερος δορυφόρος αστεροειδούς ανακαλύφθηκε γύρω από τη 45 Ευγενία[8] το 1998. Το 2001, ο 617 Πάτροκλος και ο ισομεγέθης του Μενοίτιος έγινε το πρώτο διπλό σύστημα στη περιοχή των Τρωικών αστεροειδών του Δία.[9] Το πρώτο διπλό σύστημα στα Μεταποσειδώνια αντικείμενα, εξαιρουμένου του συστήματος του Πλούτωνα - Χάροντα (ο Χάροντας ανακαλύφθηκε το 1978), ήταν αυτό του 1998 WW31 που ανακαλύφθηκε το 2002.[10]

Τριπλοί Αστεροειδείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005, ανακαλύφθηκε πως ο αστεροειδής 87 Σύλβια έχει δύο δορυφόρους, κάνοντάς τον, το πρώτο τριπλό αστεροειδή.[11] Ακολούθησε η ανακάλυψη ενός δεύτερου δορυφόρου του 45 Ευγενία.[12] Επίσης το 2005, ανακαλύφθηκε πως το αντικείμενο της Ζώνης του Κάιπερ, η Χαουμέια έχει δύο δορυφόρους, κάνοντάς το, το δεύτερο αντικείμενο της Ζώνης Κάιπερ μετά τον Πλούτωνα που έχει πάνω από έναν δορυφόρους (ο Πλούτωνας έχει 5 δορυφόρους). Άλλα γνωστά τριπλά συστήματα είναι αυτά του 3749 Μπάλαμ (Μάρτιος 2008)[13], 216 Κλεοπάτρα (Σεπτέμβριος 2008)[14] , και 93 Μινέρβα (Αύγουστος 2009)[15].

Ομοιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα στοιχεία για τους πληθυσμούς των διπλών αντικειμένων είναι ακόμα ετερόκλητα. Εκτός από τις αναπόφευκτες παρατηρητικές διαφορές (εξάρτηση από την απόσταση από τη Γη, το μέγεθος, τη λευκαύγεια και τη σύσταση των συστατικών), και η συχνότητα εμφάνισης πλανητοειδών με δορυφόρους εμφανίζεται να είναι διαφορετική μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών. Μεταξύ των αστεροειδών, ένα κατ' εκτίμηση 2% έχει δορυφόρους. Μεταξύ των μεταποσειδώνιων αντικειμένων (TNO), ένα κατ' εκτίμηση 11% θεωρούνται διπλά ή πολλαπλά αντικείμενα, αλλά τρία στα τέσσερα από τα μεγάλα γνωστά TNO (75%) έχουν τουλάχιστον έναν δορυφόρο.

Περισσότερα από 20 διπλά συστήματα είναι γνωστά, σε κάθε μία από τις τρεις κύριες ομάδες: Στα Γεωπλήσια αντικείμενα, τους αστεροειδής Κύριας Ζώνης, και τα μεταποσειδώνια αντικείμενα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται πολυάριθμες υποθέσεις, που βασίζονται απλώς σε ελαφρές παραλλαγές κάποιων καμπυλών.

Κανένα διπλό σύστημα δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα μεταξύ των Κενταύρων με ημιάξονα μικρότερο από αυτόν του Ποσειδώνα.[16] Εντούτοις, αν χρησιμοποιούσαμε έναν πιο εκτεταμένο ορισμό για τους κενταύρους, ως αντικείμενα, δηλαδή, με ασταθείς τροχιές και με περιήλιο μέσα στην τροχιά του Ποσειδώνα, το πρώτο διπλό σύστημα κενταύρου θα ήταν αυτό του 42355 Τυφών (προηγουμένως γνωστό ως 2002 CR46) που προσδιορίστηκε το 2006.[17]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση των δορυφόρων των αστεροειδών δεν είναι αυτήν την περίοδο γνωστή με βεβαιότητα, και υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Μια ευρέως αποδεκτή θεωρία είναι ότι σχηματίζονται από τα συντρίμμια που εκτοξεύονται μακριά από τον πρωτεύων αστεροειδή, έπειτα από μια σύγκρουση. Μπορεί επίσης να διαμορφωθεί ένα τέτοιο σύστημα όταν συλλαμβάνεται ένα μικρό αντικείμενο από τη βαρύτητα ενός μεγαλύτερου.

Ο σχηματισμός από τη σύγκρουση περιορίζεται από τη στροφορμή των κομματιών δηλ. από τις μάζες και την απόστασή τους. Στα διπλά συστήματα που τα δύο μέρη είναι κοντά μεταξύ τους, ισχύει συνήθως αυτό το πρότυπο (π.χ. Πλούτωνας/Χάρος). Τα διπλά συστήματα, εντούτοις, με πιο απομακρυσμένα μέρη, με τα στοιχεία των συγκρίσιμων μεγεθών, είναι απίθανο να έχουν ακολουθήσει αυτό το σενάριο, εκτός αν έχει χαθεί μάζα κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Οι αποστάσεις των κομματιών για τα γνωστά διπλά συστήματα ποικίλλουν από μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα (243 Ίδη, 3749 Μπάλαμ) σε περισσότερα από 3.000 χλμ (379 Χουένα) για τους αστεροειδής. Μεταξύ των μεταποσειδώνιων αντικειμένων, ποικίλλουν από 3.000 έως 50.000 χλμ.[16]

Πληθυσμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τι θεωρείται «χαρακτηριστικό» για ένα διπλό σύστημα τείνει να εξαρτηθεί από τη θέση του στο ηλιακό σύστημα (πιθανόν λόγω των διαφορετικών τρόπων προέλευσης και της διάρκειας ζωής τέτοιων συστημάτων στους διαφορετικούς πληθυσμούς των πλανητοειδών).[18]

 • Μεταξύ Γεωπλήσιων αντικειμένων (near-Earth objects - NEO), οι δορυφόροι τείνουν να περιφέρονται σε τροχιά με αποστάσεις της τάξης 3 με 7 ακτίνων του πρωτεύοντος, και να έχουν τις διαμέτρους δύο με περισσότερες φορές μικρότερους από αυτούς. Δεδομένου ότι αυτά τα διπλά συστήματα τέμνουν τις τροχιές των εσωτερικών πλανητών, θεωρείται ότι οι παλιρροιακές πιέσεις, που εμφανίζονται όταν ένα αντικείμενο περνά κοντά από έναν πλανήτη, είναι αρμόδιες για το σχηματισμό πολλών από αυτά, αν και οι συγκρούσεις θεωρούνται επίσης ένας παράγοντας για τη δημιουργία τέτοιων δορυφόρων.
 • Μεταξύ των αστεροειδών της Κύριας Ζωνης, οι δορυφόροι είναι συνήθως πολύ μικρότεροι από τους πρωτεύοντες (μια αξιοσημείωτη εξαίρεση το σύστημα της 90 Αντιόπης), και τροχιά σε απόσταση περίπου 10 φορές την ακτίνα του πρωτεύοντος. Πολλά από τα δυαδικά συστήματα είναι εδώ μέλη οικογενειών αστεροειδών, και ένα μεγάλο ποσοστό των δορυφόρων αναμένεται πως ήταν κομμάτια ενός σώματος, του οποίου η διάσπαση προήλθε μετά από μια σύγκρουση αστεροειδών.
 • Μεταξύ των μεταποσειδώνιων αντικειμένων (TNO), είναι κοινό τα δύο μέρη να έχουν παραπλήσιο μέγεθος, ενώ ο ημιάξονας τροχιάς τους να είναι πολύ μεγαλύτερος − για 100 έως 1.000 ακτίνες του πρωτεύοντος. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των διπλών συστημάτων αναμένεται να είναι αρχέγονο.

Πλανήτες νάνοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ των πλανητών νάνων, είναι 90% σίγουρο ότι η Δήμητρα (Ceres) δεν έχει κανένα φεγγάρι μεγαλύτερο από 1 χλμ. σε μέγεθος, υποθέτοντας ότι αν υπήρχε θα είχαν την ίδια λευκαύγεια.[19] Ο Πλούτωνας έχει 5 φεγγάρια. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του, ο Χάροντας, έχει μέγεθος μεγαλύτερο από το μισό του ίδιου του Πλούτωνα και είναι αρκετά μεγάλος ώστε να βάλει σε τροχιά ένα σημείο έξω από την επιφάνεια του Πλούτωνα. Στην πραγματικότητα, κάθε ένας επηρεάζει τον άλλο, διαμορφώνοντας ένα διπλό σύστημα που ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως ένας διπλός-πλανήτης-νάνος. Ο Πλούτωνας έχει άλλα τέσσερα φεγγάρια, την Νύχτα, την Ύδρα, τον Κέρβερο και την Στύγα που είναι πολύ μικρότερα και περιφέρονται γύρω από το σύστημα Πλούτωνας-Χάροντας. Ο Μακεμάκε δεν έχει κανένα γνωστό δορυφόρο. Ένας δορυφόρος που θα είχε φωτεινότητα 1% αυτής του Μακεμάκε, θα είχε ανιχνευθεί εάν βρισκόταν σε γωνιακή απόσταση από αυτόν, μακρύτερα από 0,4 arcseconds (0,0001 μοίρες).[20] Η Έρις έχει ένα γνωστό φεγγάρι, τη Δυσνομία. Η ακτίνα της, βασισμένη στη φωτεινότητά της, υπολογίζεται πως είναι 50 έως 125 χλμ.[21] Η Χαουμέια έχει δύο μικρά φεγγάρια με ακτίνες που υπολογίζονται περίπου σε 155 χλμ. (Χιιάκα) και 85 χλμ. (Ναμάκα).

Κατάλογος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεωπλήσια αντικείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Τύπος Διάμετρος (km)
(ή διαστάσεις)
Όνομα δορυφόρου Διάμετρος δορυφόρου (km)
(ή διαστάσεις)
Μεταξύ τους απόσταση (km)
1862 Απόλλων Απόλλο 1.7 S/2005 (1862) 1 0.08 3
3671 Διόνυσος Άμορ 1.5 S/1997 (3671) 1 0.4 2.2
5381 Σέκμετ Άτεν 1 S/2003 (5381) 1 0.3 1.54 ± 0.12
7088 Ίσταρ Άμορ 1.5? S/2006 (7088) 1  ?  ?
(31345) 1998 PG Άμορ 0.9 S/2001 (31345) 1 0.3 1.5
(35107) 1991 VH Απόλλο 1.2 S/2001 (35107) 1 0.5 3.2
65803 Δίδυμος Άμορ 0.8 S/2003 (65803) 1 0.15 ± 0.05 1.1
(66063) 1998 RO1 Άτεν 0.9 S/2001 (66063) 1 0.36 0.8
(66391) 1999 KW4 Άτεν 1.2 S/2001 (66391) 1 > 0.36 2.6
69230 Ερμής Απόλλο 0.4 S/2003 (69230) 1 0.4 1
(85938) 1999 DJ4 Απόλλο 0.7 S/2004 (85938) 1 0.35 1.5
(88710) 2001 SL9 Απόλλο 1 S/2001 (88710) 1 0.31 1.8
(137170) 1999 HF1 Άτεν 3.5 S/1999 (137170) 1 0.8 7.0
1990 OS Απόλλο 0.3 S/2003 (1990 OS) 1 0.045 0.6
(136617) 1994 CC  ? 0.7  ? 2 και τα δυο ~0.05  ?
1994 AW1 Άμορ 0.9 S/2001 (1994 AW1) 1 0.5 2.1
1994 XD Απόλλο 1? S/2005 (1994 XD) 1  ?  ?
1996 FG3 Απόλλο 1.4 S/2001 (1996 FG3) 1 0.43 2.4
1998 S27 Άμορ 0.8 S/2002 (1998 ST27) 1 0.12 4.5 ± 0.5
2000 DP107 Απόλλο 0.80 (± 0.16) S/2000 (2000 DP107) 1 0.30 (± 0.15) 2.622 ± 0.162
2000 UG11 Απόλλο 0.23 ± 0.06 S/2001 (2000 UG11) 1 0.10 0.337 ± 0.013
2002 BM26 Άμορ 0.6 S/2002 (2002 BM26) 1 0.1 1.5
2002 CE26 Aπόλλο 3 S/2004 (2002 CE26) 1 0.2 5
2002 KK8 Άμορ 0.5 S/2003 (2002 KK8) 1 0.1  ?
2003 SS84 Aπόλλο 0.12 S/2004 (2003 SS84) 1 0.06 0.3?
2003 YT1 Aπόλλο 1 S/2004 (2003 YT1) 1 0.18 ~2.7
2004 DC Aπόλλο 0.3 S/2006 (2004 DC) 1  ?  ?
2005 AB Άμορ 1.2? S/2005 (2005 AB) 1 0.3 2.5?
2005 NB7 Απόλλο 0.5 ± 0.1 S/2008 (2005 NB7) 1 0.2 ± 0.1 ≥ 0.6
2006 GY2 Απόλλο 0.45 S/2006 (2006 GY2) 1  ?  ?

Mars crossers[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Διάμετρος (km)
(ή διαστάσεις)
Όνομα δορυφόρου Διάμετρος δορυφόρου (km)
(ή διαστάσεις)
Μεταξύ τους απόσταση (km)
1139 Ατάμι 7 S/2005 (1139) 1 5 15?
2044 Βιρτ 7 S/2006 (2044) 1 2  ?
(5407) 1992 AX 4 S/2001 (5407) 1 1.2 6.8
(34706) 2001 OP83 4? S/2005 (34706) 1 1? 8?
(114319) 2002 XD 3? S/2005 (114319) 1  ?  ?

Αστεροειδείς Κύριας Ζώνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Διάμετρος (km)
(ή διαστάσεις)
Όνομα δορυφόρου Διάμετρος δορυφόρου (km)
(ή διαστάσεις)
Μεταξύ τους απόσταση (km)
22 Καλλιόπη (215×180×150) Λίνος 38 ± 6 1.065 ± 8
45 Ευγενία (305×220×145) Μικρός Πρίγκηπας (Ευγενία I) 13 ± 1 1.184 ± 12
S/2004 (45) 1 ~6 ~700(?)
87 Σύλβια (385×265×230) Ρέμος (Σύλβια II) 7 ± 2 706 ± 5
Ρωμύλος (Σύλβια I) 18 ± 4 1.356 ± 5
90 Αντιόπη 110±16 S/2000 (90) 1 110 ± 16 170 ± 1
93 Μινέρβα 140 Αιγίς (Μινέρβα I) 4 630?
Γοργόνειον (Μινέρβα II) 3 380?
107 Καμίλλη (285×205×170) ± 20 S/2001 (107) 1 11 ± 2 1.235 ± 16
121 Ερμιόνη (254×125) S/2002 (121) 1 12 ± 4 768 ± 11
130 Ηλέκτρα (215×155) S/2003 (130) 1 6 ± 2 1.252 ± 30
216 Κλεοπάτρα 217×94×81 Αλεξήλιος (Κλεοπάτρα I) 5 650
Κλεοσελήνη (Κλεοπάτρα II) 3 380
243 Ίδη (59,8×25,4×18,6) Δάκτυλος (Ίδη I) (1,6×1,4×1,2) 108
283 Έμμα 148,1 ± 4,6 S/2003 (283) 1 12 596 ± 3
379 Χουένα 92,3 ± 1,7 S/2003 (379) 1 7 3.400 ± 11
702 Αλάουδα 194,73 ± 3,2 S/2007 (702) 1 5,5 900
762 Πούλκοβα 137,1 ± 3,2 S/2000 (762) 1 20 810
809 Λουνδία ~7 - 10 S/2005 (809) 1 ~7 - 10 ~10 – 20
854 Φρόστια 13,7 ± 5,6 S/2004 (854) 1 10 ~25
1089 Τάμα 12,9 S/2003 (1089) 1 9 20
1313 Βέρνα 11 S/2004 (1313) 1 11 35
1338 Ντυπόντα 8 - 19 S/2007 (1338) 1 ~3?  ?
1509 Εσκλανγκόνα 12 S/2003 (1509) 1 4 140
1717 Αρλόν 9? S/2006 (1717) 1  ? 18?
2006 Πολόνσκαγια 10 S/2005 (2006) 1  ?  ?
2478 Τοκάι 10? S/2007 (2478) 1 7?  ?
2486 Μέτσαχοβι 12? S/2007 (2486) 1  ?  ?
2754 Εφίμοφ 7? S/2006 (2754) 1  ? 12?
3073 Κουρσκ 8? S/2007 (3073) 1  ?  ?
3309 Brorfelde 6? S/2005 (3309) 1  ?  ?
3703 Volkonskaya 3 S/2003 (3703) 1 1,2  ?
3749 Balam 7 S/2002 (3749) 1 1,5 310 ± 20
S/2008 (3749) 1 3 ~20
3782 Celle 6 S/2003 (3782) 1 2,5 30
3982 Kastel  ? S/2005 (3982) 1  ?  ?
4029 Bridges 10 S/2006 (4029) 1  ?  ?
4492 Ντεμπυσσύ 10 S/2004 (4492) 1  ? 25
4674 Pauling 8 S/2004 (4674) 1 2,5 250
4786 Tatianina 8? S/2006 (4786) 1  ?  ?
5477 Holmes ~7 S/2005 (5477) 1 2,5 15
5905 Johnson 5 S/2005 (5905) 1 2  ?
6084 Bascom 9? S/2006 (6084) 1 3,5? 32?
6244 Okamoto 7? S/2006 (6244) 1 1,7? 15?
9069 Hovland 3 S/2004 (9069) 1 0,9  ?
9260 Edwardolson ~4 S/2005 (9260) 1  ?  ?
9617 Grahamchapman 5? S/2006 (9617) 1 1,4?  ?
11264 Claudiomaccone 4 S/2003 (11264) 1 1,2  ?
(17246) 2000 GL74 4,5 S/2004 (17246) 1 2 ~230
(17260) 2000 JQ58 6? S/2006 (17260) 1 1,5? 10?
(22899) 1999 TO14 4,5 S/2003 (22899) 1 1,5 ~170
(76818) 2000 RG79 3,6 S/2005 (76818) 1 1,1  ?

Τρωικοί αστεροειδείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Διάμετρος (km)
(ή διαστάσεις)
Όνομα δορυφόρου Διάμετρος δορυφόρου (km)
(ή διαστάσεις)
Μεταξύ τους απόσταση (km)
617 Πάτροκλος 121,8 ± 3,2 Μενοίτιος (Πάτροκλος I) 112,6 ± 3,2 685 ± 40
624 Έκτωρ (363×207) S/2006 (624) 1 15 1.000?
(17365) 1978 VF11 92 77
29314 Ευρυδάμας 32 24

Μεταποσειδώνεια αντικείμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Τύπος Διάμετρος (km)
(ή διαστάσεις)
Όνομα δορυφόρου Διάμετρος δορυφόρου (km)
(ή διαστάσεις)
Μεταξύ τους απόσταση (km)
134340 Πλούτωνας Plutino 2.306±20 Χάρων (Πλούτωνας I) 1.207±3 17.536 ± 3
Νύχτα (Πλούτωνας II) 46-137 48.708
Ύδρα (Πλούτωνας III) 61-167 64.749
Κέρβερος (Πλούτωνας IV) 13-34 ~59.000
Στύγα (Πλούτωνας V) 10-25 42.000 +/- 2.000
(26308) 1998 SM165 Plutino 221? S/2001 (26308) 1 88 11.310 ± 110
42355 Τυφών SDO 134 Έχιδνα (Τυφών I) 78 1.300?
(47171) 1999 TC36 Plutino A1=286 +45 -38
A2=265+41 -35
S/2001 (47171) 1 139 +22 -18 7.411 ± 12
(48639) 1995 TL8 SDO 352 S/2002 (48639) 1 161 420
50000 Κουάοαρ Cubewano <1100 Γουέιγοτ (Κουάοαρ I) 96?  ?
(55637) 2002 UX25 Cubewano 649 S/2007 (55637) 1 205  ?
58534 Λόγος Cubewano 80 Ζωή (Λόγος I) 66 8.010 ± 80
(60458) 2000 CM114 SDO 150? S/2006 (60458) 1 119? 2.200?
(60621) 2000 FE8 2:5 resonance 151? S/2007 (60621) 1 115? 1.200
65489 Κητώ SDO 172 Φόρκυς (Κητώ I) 134 1.840
66652 Μπορασίσι Cubewano 166 Πάμπου (Μπορασίσι I) 137 4.660 ± 170
79360 Σίλα-Νούναμ Cubewano 305 S/2005 (79360) 1 292 2.300
(80806) 2000 CM105 Cubewano 224 S/2005 (80806) 1 129 2.700
(82075) 2000 YW134 SDO 431 S/2005 (82075) 1 237 1.900
88611 Τεχαρονχιαβάκο Cubewano 176 ± 20 Ζαγουίσκερα (Τεχαρονχιαβάκο I) 122 ± 14 27.300 ± 343
90482 Όρκος Plutino 946 Βανθ (Όρκος I) 262 ± 170 8.700
(119979) 2002 WC19 1:2 resonance 420? S/2007 (119979) 1  ?  ?
120347 Σαλάσια Cubewano 580? Ακταία (Σαλάσια I) 190? 3.500?
(123509) 2000 WK183 Cubewano 221? S/2007 (123509) 1  ?  ?
(134860) 2000 OJ67 Cubewano 253? S/2003 (134860) 1 175? 2.300?
136108 Χαουμέια Cubewano 1.400 Χιιάκα (136108 Χαουμέια I) 310 49.500 ± 400
Ναμάκα (136108 Χαουμέια II) 170 39.300
136199 Έρις SDO 2.800 Δυσνομία (Έρις I) 150-250 30.000-36.000
(139775) 2001 QG298 Plutino 171? S/2004 (139775) 1 171? 240?
148780 Αλτζίρα Cubewano 340? S/2007 (148780) 1 246? 5.800?
174567 Βάρντα Cubewano 690? Ίλμαρε (Βάρντα I) 350? 4.200?
(182933) 2002 GZ31 SDO 187? S/2007 (2002 GZ31) 1 118? ~2.060 ± 270
(208996) 2003 AZ84 Plutino 686 +99/-96 S/2007 (2003 AZ84) 1 68 ± 20 7.200
385446 Μάνγουε 4:7 resonance ≈140 Θορόντορ (Μάνγουε I) ≈70 6.674 ± 41
1998 WW31 Cubewano 133 ± 15 S/2000 (1998 WW31) 1 110 ± 12 22.300 ± 800
1999 OJ4 Cubewano? 168 S/2005 (1999 OJ4) 1 93 2.200
1999 RT214 Cubewano 120? S/2006 (1999 RT214) 1  ? 3.300?
2000 CF105 Cubewano 170 S/2001 (2000 CF105) 1 120 23.000
2000 CQ114 Cubewano 164? S/2004 (2000 CQ114) 1 133 5.880 ± 200
2000 QL251 Cubewano? 176? S/2006 (2000 QL251) 1 176? 7.000?
2001 FL185 Cubewano 144? S/2007 (2001 FL185) 1 100? 1.900?
2001 QY297 Cubewano 282? S/2007 (2001 QY297) 1 233? 2.800?
2001 RZ143 Cubewano 201? S/2007 (2001 RZ143) 1 192? 1,400?
2001 QC298 Cubewano 189 S/2002 (2001 QC298) 1 155 3.690 ± 70
2001 QW322 Cubewano 86 S/2003 (2001 QW322) 1 86 ~130.000
2003 QW111 Plutino 265? S/2006 (2003 QW111) 1  ? 10.000?
2003 QY90 SDO 196 S/2003 (2003 QY90) 1 178 10.000
2003 UN284 Cubewano 127 S/2003 (2003 UN284) 1 97 60.000
2004 PB108 Cubewano 210? S/2007 (2004 PB108) 1 121? 5.400
2005 EO304 Cubewano 240 S/2005 (2005 EO304) 1  ? 85.000

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Dr. William J. Merline and Maria Martinez (2000-10-26). «Astronomers Image Double Asteroid». SwRI Press Release. http://www.boulder.swri.edu/merline/press/release.txt. Ανακτήθηκε στις 2009-10-20.  (αναφέρει τις 90 Αντιόπη και 762 Πούλκοβα)
 2. 2,0 2,1 Wm. Robert Johnston (25 Ιουλίου 2014). «Asteroids with Satellites». Johnston's Archive. http://www.johnstonsarchive.net/astro/asteroidmoons.html. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2014. 
 3. «Satellites and Companions of Minor Planets». IAU / Minor Planet Center. 2009-09-17. http://www.cfa.harvard.edu/iau/minorsats.html. Ανακτήθηκε στις 2009-10-09. 
 4. «90 Antiope: Raw Keck Image». SWrI Press Release. August 2000. http://www.boulder.swri.edu/merline/press/fig1.html. Ανακτήθηκε στις 2009-10-20. 
 5. «IAUC 8732: S/2006 (624) 1». http://cfa-www.harvard.edu/iauc/08700/08732.html#Item1.  (Satellite Discovery)
 6. R. Β. Binzel, Further Support for Minor Planet Multiplicity, The Minor Planet Bulletin, Volume 6, σ.18
 7. Satellite of Minor Planet 532 Herculina Discovered During Occultation. David W. Dunham, The Minor Planet Bulletin, Volume 6, σ.13-14 (Δεκέμβριος 1978) ADS archive copy
 8. «Astronomers Discover Moon Orbiting Asteroid». SwRI. 1998. http://www.boulder.swri.edu/~merline/press_release/.  (Eugenia Adaptive optics image)
 9. Merline, W. J. (2001), IAUC 7741: 2001fc; S/2001 (617) 1; C/2001 T1, C/2001 T2, http://cfa-www.harvard.edu/iauc/07700/07741.html 
 10. Chiang, E.; Lithwick, Y.; Buie, M.; Grundy, W.; Holman, M.; A Brief History of Trans-Neptunian Space, to appear in Protostars and Planets V (Αύγουστος 2006) Final preprint on arXiv
 11. Daniel W. E. Green (2005-08-11). «IAUC 8582: Sats OF (87)». International Astronomical Union Circular. http://www.cfa.harvard.edu/iauc/08500/08582.html. 
 12. Daniel W. E. Green (2007-03-07). «IAUC 8817: S/2004 (45) 1». International Astronomical Union Circular. http://adsabs.harvard.edu/abs/2007IAUC.8817....1M. 
 13. Franck Marchis (Principal Investigator, SETI Institute, UC Berkeley). «Franck Marchis Web Page». Department of Astronomy (University of California at Berkeley). http://astro.berkeley.edu/~fmarchis/. 
 14. Franck Marchis (Principal Investigator, SETI Institute, UC Berkeley) (2008-09-19). «Two Companions Found Near Dog-Bone Asteroid». SETI Institute. http://www.seti.org/Page.aspx?pid=1182. 
 15. Franck Marchis (2009-08-21). «The discovery of a new triple asteroid - (93) Minerva». Cosmic Diary Blog. http://www.cosmicdiary.org/blogs/nasa/franck_marchis/?p=465. 
 16. 16,0 16,1 Noll, Keith S. "Solar System binaries", Asteroids, Comets, Meteors, Proceedings of the 229th Symposium of the IAU, Rio de Janeiro, 2005, Cambridge University Press, 2006., pp.301-318 Preprint
 17. K. Noll, H. Levison W. Grundy, D. Stephens (October 2006). «Discovery of a binary Centaur» (preprint). Icarus 184. 
 18. "T. Michałowski et al. (2004). «Eclipsing binary asteroid 90 Antiope». Astronomy & Astrophysics 423: 1159. doi:10.1051/0004-6361:20040449. 
 19. Bieryla, Allyson. «Search for Satellites around Ceres». 2007 AAS/AAPT Joint Meeting, American Astronomical Society Meeting 209, #25.02; Bulletin of the American Astronomical Society 38: 933. http://adsabs.harvard.edu/abs/2006AAS...209.2502B. 
 20. M. E. Brown, M. A. van Dam, A. H. Bouchez, et al. (2006-03-01). «Satellites of the Largest Kuiper Belt Objects». The Astrophysical Journal 639: L43–L46. doi:10.1086/501524. http://adsabs.harvard.edu/abs/2006ApJ...639L..43B. 
 21. Michael E. Brown. «Dysnomia, the moon of Eris». Caltech. http://www.gps.caltech.edu/~mbrown/planetlila/moon. 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Minor planet moon της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).