Δυσνομία (δορυφόρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Δυσνομία
Eris and dysnomia2.jpg

Η Έρις και η Δυσνομία: η Έρις ειναι το κυρίως αντικείμενο, ενώ η Δυσνομία είναι ο δίσκος ακριβώς αριστερά της. (άποψη από το ΔΤΧ).

Ανακάλυψη
Ανακαλύφθηκε από Μάικλ Μπράουν, Τσαντ Τρουχίλο, Ντέιβιντ Ραντίνοβιτς, M.A. van Dam, A.H.Bouchez, D.Le Mignant, R.D.Campbell, J.C.Y. Chin, A.Conrad, S.K.Hartman, E.M.Johansson, R.E.Lafon, P.J.Stomski Jr., D.M.Summers, P.L. Wizinowich
Ημερομηνία Ανακάλυψης 10 Σεπτεμβρίου 2005
Προσδιορισμοί
Εναλλακτική ονομασία Έρις I
Προσωρινή ονομασία S/2005 (2003 UB313) 1
Χαρακτηριστικά τροχιάς
Ημιάξονας τροχιάς 37.350 ± 140 Km
Εκκεντρότητα <0,013
Περίοδος περιφοράς 15,774 ± 0,002 ημέρες
Κλίση 142 ± 3° (προς τον Ισημερινό της Έρις)
Είναι δορυφόρος της Έριδος
Φυσικά χαρακτηριστικά
Μέση Ακτίνα 50–125 Km
Φαινόμενο μέγεθος ~23,1

Η Δυσνομία (Αγγλ. Dysnomia) είναι ένας μικροσκοπικός δορυφόρος του πλανήτη νάνου "Έρις", που κινείται μαζί του στις τροχιές των μετα-Ποσειδώνιων πλανητοειδών. Ονομάσθηκε έτσι, σε αναλογία με την Έριδα, επειδή, με την ανακάλυψη των σωμάτων αυτών, δημιουργήθηκε στους κόλπους των Αστρονόμων μεγάλο νομικό θέμα και έριδα για το τι θεωρείται πλανήτης. Στην αρχή είχε ονομαστεί προσωρινά "Γαβριέλα", με διάθεση αστεϊσμού, από τον αστρονόμο που πρωτοπαρατήρησε τα δύο σώματα, τον Μάικλ Μπράουν. Ο ίδιος μετά έδωσε την επίσημη αυτή ονομασία τους. Η άλλη του σημερινή ονομασία είναι Έρις I, ενώ η αρχική προσωρινή ονομασία που του είχε δοθεί ήταν S/2005 (2003 UB313) 1.

Η Δυσνομία είναι οκτώ φορές μικρότερη από τη Σελήνη, και κινείται σε τροχιά περίπου το 1/10 της απόστασης Γης - Σελήνης. Λόγω της απόστασής της από τον Ήλιο, είναι ένα παγωμένο ουράνιο σώμα.