Κατάλογος Μεγάλων Βεζίρηδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το έμβλημα των Μεγάλων Βεζίρηδων

Στον κατάλογο που ακολουθεί μνημονεύονται όλοι οι Μεγάλοι Βεζίρηδες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά τα έτη (1320-1922). 1


Οθωμανοί Μεγάλοι Βεζίρηδες Ottoman Flag
Μεγάλος Βεζίρης Ανάληψη του αξιώματος Απώλεια του αξιώματος

Σημειώσεις

Χατζηκεμαλεντίνογλου Αλαεντίν Πασάς (Hacıkemaleddinoğlu Alaeddin Paşa) 1320 1331 Τούρκος, ο πρώτος που έφερε τον τίτλο του Βεζίρη
Μαχμούτογλου Νιζαμουντίν Αχμέτ Πασάς (Mahmudoğlu Nizamüddin Ahmed Paşa) 1331 1348 Τούρκος
Χατζή Πασάς (Hacı Paşa) 1348 1349 Τούρκος
Σινανουντίν Φακίχ Γιουσούφ Πασάς (Sinanüddin Fakih Yusuf Paşa) 1349 1364 Τούρκος, γιος του σουλτάνου Ορχάν
Τσανταρλή Καρά Χαλίλ Χαϊρεντίν Πασάς (Çandarlı Kara Halil Hayreddin Paşa) Σεπτέμβριος 1364 22 Ιανουαρίου 1387 Τούρκος, από το χωριό Τζέντερε της περιφέρειας της Άγκυρας, της οικογένειας Τσανταρλή
Τσανταρλή Αλή Πασάς (Çandarlı Ali Paşa) 22 Ιανουαρίου 1387 18 Δεκεμβρίου 1406 Τούρκος, της οικογένειας Τσανταρλή, γιος του Τσανταρλή Καρά Χαλίλ Χαϊρετίν Πασά
Οσμαντζηκλή Ιμάμζαντε Χαλίλ Πασάς (Osmancıklı İmamzade Halil Paşa) 18 Δεκεμβρίου 1406 1413 Τούρκος, από το Οσμαντζήκ της περιφέρειας Τσορούμ
Αμάσγιαλη Μπεγιαζήτ Πασάς (Amasyalı Beyazıd Paşa) 1413 Ιούλιος 1421 Τούρκος, από την Αμάσεια
Τσανταρλή Α΄ Ιμπραχίμ Πασάς (Çandarlı 1. İbrahim Paşa) Ιούλιος 1421 25 Αυγούστου 1429 Τούρκος, της οικογένειας Τσανταρλή
Οσμαντζηκλή Ντανισμέντογλου Κοτζά Μεχμέτ Νιζαμουντίν Πασάς (Osmancıklı Danişmendoğlu Koca Mehmet Nizamüddin Paşa) 28 Αυγούστου 1429 1439 Τούρκος, από το Οσμαντζήκ ή την Αμάσεια
Τσανταρλή Χαλίλ Πασάς (Çandarlı Halil Paşa) 1439 1 Ιουνίου 1453 Τούρκος, της οικογένειας Τσανταρλή. Ο πρώτος Μέγας Βεζίρης που εκτελέστηκε.
Βελί Μαχμούτ Πασάς (1η φορά) (Veli Mahmud Paşa) 1453 1466 Ρωμιός, προερχόμενος από το παιδομάζωμα
Ρούμ Μεχμέτ Πασάς (Rum Mehmed Paşa) 1466 1469 Ρωμιός, προερχόμενος από το παιδομάζωμα, Ρουμ = Ρωμιός
Ισχάκ Πασάς (1η φορά) (İshak Paşa) 1469 1472 ακριβής πρέλευση άγνωστη, Σλαβικής καταγωγής
Βελί Μαχμούτ Πασάς (2η φορά) (Veli Mahmud Paşa) 1472 1474 Ρωμιός, προερχόμενος από το παιδομάζωμα
Γκεντίκ Αχμέτ Πασάς (Gedik Ahmed Paşa) 1474 1477 Αλβανός (ασαφείς ενδείξεις) ή Τούρκος
Καραμανλή Μεχμέτ Πασάς (Karamanlı Mehmed Paşa) 1477 1481 Τούρκος, από την Καραμανία (Καππαδοκία)
Ισχάκ Πασάς (2η φορά) (İshak Paşa) 1481 1482 ακριβής πρέλευση άγνωστη, Σλαβικής καταγωγής
Κοτζά Νταβούτ Πασάς (Koca Davud Paşa) 1482 1497 Αλβανός
Χερσεκλί Αχμέτ Πασάς (1η φορά) (Hersekli Ahmed Paşa) 1497 1498 Βόσνιος, από την Ερζεγοβίνη
Τσανταρλή Β΄ Ιμπραχίμ Πασάς (Çandarlı 2. İbrahim Paşa) 1498 1499 Τούρκος, της οικογένειας Τσανταρλή
Μεσίχ Πασάς (Mesih Paşa) 1499 1501 Ρωμιός
Χαντίμ Αλί Πασάς (1η φορά) (Hadim Ali Paşa) 1501 1503 Σέρβος, από τη Βοσνία, χαντίμ = υπηρέτης
Χερσεκλί Αχμέτ Πασάς (2η φορά) (Hersekli Ahmed Paşa) 1503 1506 Βόσνιος, από την Ερζεγοβίνη
Χαντίμ Αλί Πασάς (2η φορά) (Hadim Ali Paşa) 1506 1511 Σέρβος, από τη Βοσνία
Χερσεκλί Αχμέτ Πασάς (3η φορά) (Hersekli Ahmed Paşa) 1511 1511 Βόσνιος, από την Ερζεγοβίνη
Κοτζά Μουσταφά Πασάς (Koca Mustafa Paşa) 1511 1512 Ρωμιός, προερχόμενος από το παιδομάζωμα
Χερσεκλί Αχμέτ Πασάς (4η φορά) (Hersekli Ahmed Paşa) 1512 28 Νοεμβρίου 1514 Βόσνιος, από την Ερζεγοβίνη
Ντουκακίνογλου Αχμέτ Πασάς (Dukakinoğlu Ahmed Paşa) 18 Δεκεμβρίου 1514 8 Σεπτεμβρίου 1515 Αλβανός
Χερσεκλί Αχμέτ Πασάς (5η φορά) (Hersekli Ahmed Paşa) 8 Σεπτεμβρίου 1515 26 Απριλίου 1516 Βόσνιος, από την Ερζεγοβίνη
Χαντίμ Σινάν Πασάς (Hadim Sinan Paşa) 26 Απριλίου 1516 22 Ιανουαρίου 1517 Βόσνιος, της οικογένειας ευγενών Μπορόνιβιτς, χαντίμ = υπηρέτης
Ντεβσιρμέ Γιουνούς Πασάς (Devşirme Yunus Paşa) 22 Ιανουαρίου 1517 13 Σεπτεμβρίου 1517 άγνωστης καταγωγής, μη Τούρκος, καθώς προερχόταν από το παιδομάζωμα, ντεβσιρμέ = παιδομάζωμα
Πιρί Μεχμέτ Πασάς (Piri Mehmed Paşa) 25 Ιανουαρίου 1518 27 Ιουνίου 1523 Τούρκος, από το Άκσαραϋ
Πάργαλη Νταμάτ Ιμπραήμ Πασάς (Pargalı Damat İbrahim Paşa) 27 Ιουνίου 1523 14 Μαρτίου 1536 Έλληνας, από την Πάργα, έλαβε το παρωνύμιο Φρενκ = Φράγκος για τους ευρωπαϊκούς του τρόπους, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος της Χατιτζέ Σουλτάν, αδερφής του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή
Αγιάς Μεχμέτ πασάς (Ayas Mehmed Paşa) 14 Μαρτίου 1536 13 Ιουλίου 1539 Αλβανός
Νταμάτ Τσελεμπί Λουτφί Πασάς (Damat Çelebi Lütfi Paşa) 13 Ιουλίου 1539 Απρίλιος 1541 Αλβανός, από την Αυλώνα, προερχόμενος από το παιδομάζωμα, τσελεμπί = τσελεμπής, ευγενής άνδρας με καλούς τρόπους, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος της Σαχ Σουλτάν, αδερφής του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή
Χαντίμ Σουλεϊμάν Πασάς (Hadim Süleyman Paşa) Απρίλιος 1541 28 Νοεμβρίου 1544 άγνωστης καταγωγής, χαντίμ = υπηρέτης
Νταμάτ Ρουστέμ Πασάς (1η φορά) (Damat Rüstem Paşa) 28 Νοεμβρίου 1544 6 Οκτωβρίου 1553 Βόσνιος, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος της Μιχριμάχ Σουλτάν, κόρης του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α' του Μεγαλοπρεπή και της Χασεκί Χουρέμ Σουλτάν
Καρά Αχμέτ πασάς (Kara Ahmed Paşa) 6 Οκτωβρίου 1553 29 Σεπτεμβρίου 1555 Αλβανός
Νταμάτ Ρουστέμ Πασάς (2η φορά) (Damat Rüstem Paşa) 29 Σεπτεμβρίου 1555 10 Ιουλίου 1561 Βόσνιος
Σεμίζ Αλί Πασάς (1η φορά) (Semiz Ali Paşa) 10 Ιουλίου 1561 28 Ιουνίου 1565 Αλβανός, σεμίζ = παχουλός
Σοκολού Μεχμέτ Πασά (Sokollu Mehmed Paşa) 28 Ιουνίου 1565 12 Οκτωβρίου 1579 Σέρβος και/ή Βόσνιος, από το χωριό Σοκόλ της περιφέρειας Βίσεγκραντ της Βοσνίας
Σεμίζ Αλί Πασάς (2η φορά) (Semiz Ali Paşa) 12 Οκτωβρίου 1579 28 Απριλίου 1580 Αλβανός
Λαλά Καρά Μουσταφά Πασάς (Lala Kara Mustafa Paşa) 28 Απριλίου 1580 7 Αυγούστου 1580 Βόσνιος, λαλά = παιδαγωγός του Σουλτάνου
Κοτζά Σινάν Πασάς (1η φορά) (Koca Sinan Paşa) 7 Αυγούστου 1580 6 Δεκεμβρίου 1582 Αλβανός
Κανιζελί Σιγιαβούς Πασάς (1η φορά) (Kanijeli Siyavuş Paşa) 24 Δεκεμβρίου 1582 25 Ιουλίου 1584 Κροάτης ή Ούγγρος, από την πόλη Κάνιζε.Ήταν σύζυγος της Φατμά Σουλτάν,κόρης του Σελίμ Β'
Όζντεμιρογλου Οσμάν Πασάς (Özdemiroğlu Osman Paşa) 28 Ιουλίου 1584 29 Οκτωβρίου 1585 Αιγύπτιος ή Κιρκάσιος Μαμελούκος
Χαντίμ Μεχμέτ Μεσίχ Πασάς (Hadim Mehmed Mesih Paşa) 1 Νοεμβρίου 1585 14 Απριλίου 1586 άγνωστης καταγωγής, χαντίμ = υπηρέτης
Κανιζελί Σιγιαβούς Πασάς (2η φορά) (Kanijeli Siyavuş Paşa) 14 Απριλίου 1586 2 Απριλίου 1589 Κροάτης ή Ούγγρος, από την πόλη Κάνιζε
Κοτζά Σινάν Πασάς (2η φορά) (Koca Sinan Paşa) 14 Απριλίου 1589 1 Αυγούστου 1591 Αλβανός
Σερντάρ Φερχάτ Πασάς (1η φορά) (Serdar Ferhat Paşa) 1 Αυγούστου 1591 4 Απριλίου 1592 Αλβανός
Κανιζελί Σιγιαβούς Πασάς (3η φορά) (Kanijeli Siyavuş Paşa) 4 Απριλίου 1592 28 Ιανουαρίου 1593 Κροάτης ή Ούγγρος, από την πόλη Κάνιζε
Κοτζά Σινάν Πασάς (3η φορά) (Koca Sinan Paşa) 28 Ιανουαρίου 1593 16 Φεβρουαρίου 1595 Αλβανός
Σερντάρ Φερχάτ Πασάς (2η φορά) (Serdar Ferhat Paşa) 16 Φεβρουαρίου 1595 7 Ιουλίου 1595 Αλβανός
Κοτζά Σινάν Πασάς (4η φορά) (Koca Sinan Paşa) 7 Ιουλίου 1595 19 Νοεμβρίου 1595 Αλβανός
Λαλά Μεχμέτ Πασάς (Lala Mehmed Paşa) 19 Νοεμβρίου 1595 28 Νοεμβρίου 1595 Τούρκος από τη Μαγνησία, λαλά = παιδαγωγός του Σουλτάνου
Κοτζά Σινάν Πασάς (5η φορά) (Koca Sinan Paşa) 1 Δεκεμβρίου 1595 3 Απριλίου 1596 Αλβανός
Νταμάτ Ιμπραήμ Πασάς (1η φορά) (Damat İbrahim Paşa) 4 Απριλίου 1596 27 Οκτωβρίου 1596 Βόσνιος, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος της Αϊσέ Σουλτάν, κόρης του Σουλτάνου Μουράτ του Γ'
Τζηγαλαζαντέ -ή Τζαγάλογλου- Γιουσούφ Σινάν Πασάς (Cığalazade -ή Cağaloğlu- Yusuf Sinan Paşa) 27 Οκτωβρίου 1596 5 Δεκεμβρίου 1596 Ιταλός, από τη Βενετία ή τη Γένοβα, της οικογένειας ευγενών Τσίκαλα
Νταμάτ Ιμπραχίμ Πασάς (2η φορά) (Damat İbrahim Paşa) 5 Δεκεμβρίου 1596 3 Νοεμβρίου 1597 Βόσνιος
Χαντίμ Χασάν Πασάς (Hadim Hasan Paşa) 3 Νοεμβρίου 1597 9 Απριλίου 1598 ίσως Αλβανός
Τζεράχ Μεχμέτ Πασάς (Cerrah Mehmed Paşa) 9 Απριλίου 1598 6 Ιανουαρίου 1599 Τούρκος, τζεράχ = χειρουργός
Νταμάτ Ιμπραχίμ Πασάς (3η φορά) (Damat İbrahim Paşa) 6 Ιανουαρίου 1599 10 Ιουλίου 1601 Βόσνιος
Γιεμιστσί Χασάν Πασάς (Yemişçi Hasan Paşa) 22 Ιουλίου 1601 4 Οκτωβρίου 1603 Αλβανός, γιεμιστσί = μανάβης, αναφορικά με την προέλευσή του
Μαλκότς Γιαβούζ Αλί Πασάς (Malkoç Yavuz Ali Paşa) 16 Οκτωβρίου 1603 26 Ιουλίου 1604 Τούρκος, της οικογένειας Μαλκότσογλου
Λαλά Μεχμέτ Πασάς (Lala Mehmed Paşa) 5 Αυγούστου 1604 21 Ιουνίου 1606 Βόσνιος, λαλά = παιδαγωγός του Σουλτάνου
Μποσνάκ Ντερβίς Μεχμέτ Πασάς (Boşnak Derviş Mehmed Paşa) 21 Ιουνίου 1606 9 Δεκεμβρίου 1606 Βόσνιος
Κουγιουτζού Μουράτ Πασάς (Kuyucu Murat Paşa) 11 Δεκεμβρίου 1606 5 Αυγούστου 1611 Κροάτης, κουγιουτζού = αυτός που σκάβει πηγάδια, παρωνύμιο που του δόθηκε επειδή συνήθιζε να θάβει τους εχθρούς του σε πηγάδια
Γκιουμουλτζινελί Νταμάτ Νασούχ Πασάς (Gümülcineli Damat Nasuh Paşa) 5 Αυγούστου 1611 17 Οκτωβρίου 1614 Αλβανός, από την Κομοτηνή, Γκιουμουλτζινελί = Κομοτηναίος, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος της Αϊσέ Σουλτάν, κόρης του Σουλτάνου Αχμέτ του Α'
Οκιούζ Καρά Μεχμέτ Πασάς (1η φορά) (Öküz Kara Mehmed Paşa) 17 Οκτωβρίου 1614 17 Νοεμβρίου 1616 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη, οκιούζ = ταύρος, παρωνύμιο που του δόθηκε εξαιτίας της σωματώδους κατασκευής του
Νταμάτ Χαλίλ Πασάς (1η φορά) (Damat Halil Paşa) 17 Νοεμβρίου 1616 18 Ιανουαρίου 1619 Αρμένιος, από το Ζεϋτούν της περιφέρειας του Καραμάνμαρας, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Οκιούζ Καρά Μεχμέτ Πασάς (2η φορά) (Öküz Kara Mehmed Paşa) 18 Ιανουαρίου 1619 23 Δεκεμβρίου 1619 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Ιστάνκιοϋλου Τσελεμπί Γκιουζελτζέ Αλί Πασάς (İstanköylü Çelebi (Güzelce) Ali Paşa) 23 Δεκεμβρίου 1619 9 Μαρτίου 1621 Τούρκος, από την Κω, τσελεμπί = τσελεμπής, ευγενής άνδρας με καλούς τρόπους
Οχριλί Χουσεΐν Πασάς (1η φορά) (Ohrili Hüseyin Paşa) 9 Μαρτίου 1621 17 Σεπτεμβρίου 1621 Αλβανός, από την Αχρίδα
Ντιλαβέρ Πασάς (Dilaver Paşa) 17 Σεπτεμβρίου 1621 20 Μαΐου 1622 Κροάτης
Οχριλί Χουσεΐν Πασάς (2η φορά) (κράτησε το αξίωμα για 1 ημέρα) (Ohrili Hüseyin Paşa) 20 Μαΐου 1622 20 Μαΐου 1622 Αλβανός, από την Αχρίδα
Καρά Νταβούτ Πασάς (Kara Davut Paşa) 20 Μαΐου 1622 13 Ιουνίου 1622 Βόσνιος
Μερέ Χουσεΐν Πασάς (1η φορά) (Mere Hüseyin Paşa) 13 Ιουνίου 1622 8 Αυγούστου 1622 Αλβανός, πιθανώς ο μοναδικός Μέγας Βεζίρης ο οποίος δεν μιλούσε Τουρκικά, μερέ = πάρ' το!, παρωνύμιο που του δόθηκε από τη συχνά επαναλαμβανόμενη διαταγή του, όταν ήθελε να αποκεφαλίσει τους αντιπάλους του
Λεφκελί Μουσταφά Πασάς (Lefkeli Mustafa Paşa) 8 Αυγούστου 1622 21 Σεπτεμβρίου 1622 Τούρκος, από τη Λεύκη της Προύσσας, σημερινό Ορχανελί
Γκιουρτζού Χαντίμ Μεχμέτ Πασάς (Gürcü Hadim Mehmed Paşa) 21 Σεπτεμβρίου 1622 5 Φεβρουαρίου 1623 Γεωργιανός, Γκιουρτζού = Γκιουρτζής, Γεωργιανός, χαντίμ = υπηρέτης
Μερέ Χουσεΐν Πασάς (2η φορά) (Mere Hüseyin Paşa) 5 Φεβρουαρίου 1623 30 Αυγούστου 1623 Αλβανός
Κεμανκές Καρά Αλί Πασάς (Kemankeş Kara Ali Paşa) 30 Αυγούστου 1623 3 Απριλίου 1624 Τούρκος, από της Σπάρτη της Πισιδίας, κεμανκές = τοξότης
Τσερκές Μεχμέτ Αλί Πασάς (Çerkes Mehmed Ali Paşa) 3 Απριλίου 1624 28 Ιανουαρίου 1625 Κιρκάσιος, Τσερκές = Τσερκέζος, Κιρκάσιος
Μουεζίνζαντε Φιλιμπελί Χαφήζ Αχμέτ Πασάς (1η φορά) (Müezzinzade Filibeli Hafız Ahmed Paşa) 8 Φεβρουαρίου 1625 1 Δεκεμβρίου 1626 Τούρκος ή Πομάκος (αν και ο όρος αυτός δεν ήταν σε χρήση εκείνη την εποχή), από τη Φιλιππούπολη
Νταμάτ Χαλίλ Πασάς (2η φορά) (Damat Halil Paşa) 1 Δεκεμβρίου 1626 6 Απριλίου 1628 Αρμένιος, από το Ζεϋτούν της περιφέρειας του Καραμάνμαρας
Γαζί Εκρέμ Χιουσρέφ Πασάς (Gazi Ekrem Hüsrev Paşa) 6 Απριλίου 1628 25 Οκτωβρίου 1631 Βόσνιος
Μουεζίνζαντε Φιλιμπελί Χαφήζ Αχμέτ Πασάς (2η φορά) (Müezzinzade Filibeli Hafız Ahmed Paşa) 25 Οκτωβρίου 1631 10 Φεβρουαρίου 1632 Τούρκος ή Πομάκος, από τη Φιλιππούπολη
Τοπάλ Ρετζέπ Πασάς (Topal Recep Paşa) 10 Φεβρουαρίου 1632 18 Μαΐου 1632 Βόσνιος
Ταμπανήγιαση Μεχμέτ Πασάς (Tabanıyassı Mehmed Paşa) 18 Μαΐου 1632 2 Φεβρουαρίου 1637 πιθανώς Αλβανός, από τη Δράμα, ταμπανήγιαση = πλατυπόδης
Μπαϊράμ Πασάς (Bayram Paşa) 2 Φεβρουαρίου 1637 26 Αυγούστου 1638 Τούρκος, από τη τάξη των Γενιτσάρων, γαμπρός του Μουράτ Δ'.
Ταϋγιάρ Μεχμέτ Πασάς (Tayyar Mehmed Paşa) 27 Αυγούστου 1638 23 Δεκεμβρίου 1638 Τούρκος
Κεμανκές Καρά Μουσταφά Πασάς (Kemankeş Kara Mustafa Paşa) 23 Δεκεμβρίου 1638 31 Ιανουαρίου 1644 Αλβανός ή Ούγγρος, κεμανκές = τοξότης
Τζηβανκαπητζήμπαση Σουλτάνζαντε Σεμίζ Μεχμέτ Πασάς (Civankapıcıbaşı Sultanzade Semiz Mehmed Paşa) 31 Ιανουαρίου 1644 17 Δεκεμβρίου 1645 Τούρκος, Σουλτάνζαντε = γιος γυναικείου μέλους της Οθωμανικής δυναστείας
Νεβεσινλί Σαλίχ Πασάς (Nevesinli Salih Paşa) 17 Δεκεμβρίου 1645 16 Σεπτεμβρίου 1647 Βόσνιος, από το Νεβεσίνιε
Καρά Μουσά Πασάς (Kara Musa Paşa) 16 Σεπτεμβρίου 1647 21 Σεπτεμβρίου 1647 Τούρκος, δεν περιλαμβάνεται σε όλους τους καταλόγους, καθώς δεν πρόλαβε να παραλάβει την αυτοκρατορική σφραγίδα διορισμού του, η οποία είχε σταλθεί από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη, αφού σκοτώθηκε κατά την πολιορκία του Ηρακλείου, όπου βρισκόταν σε εκστρατεία
Χεζάρπαρε Αχμέτ Πασάς (Hezarpare Ahmed Paşa) 21 Σεπτεμβρίου 1647 7 Αυγούστου 1648 Ρωμιός, από την Κωνσταντινούπολη, προήχθη από πληρεξούσιος Μέγας Βεζίρης στη θέση του Μεγάλου Βεζίρη, ύστερα από τον θάνατο του Καρά Μουσά Πασά, χεζάρπαρε = χίλια κομμάτια, παρωνύμιο που του δόθηκε από τους χρονικογράφους επειδή λυντσαρίστηκε από τον όχλο
Σοφού -ή Μεβλεβί- Μεχμέτ Πασάς (Sofu -ή Mevlevi- Mehmed Paşa) 7 Αυγούστου 1648 21 Μαΐου 1649 Τούρκος, σοφού = σούφι, ευσεβής, μεβλεβί = μέλος του τάγματος των Μεβλεβίδων
Καρά Ντεβ Μουράτ Πασάς (1η φορά) (Kara Dev Murad Paşa) 21 Μαΐου 1649 5 Αυγούστου 1651 Αλβανός, ντεβ = γίγαντας
Μελέκ Αχμέτ Πασάς (Melek Ahmed Paşa) 5 Αυγούστου 1651 21 Αυγούστου 1651 Αμπχάζιος, μελέκ = άγγελος
Αμπαζά Σιγιαβούς Πασάς (1η φορά) (Abaza Siyavuş Paşa) 21 Αυγούστου 1651 27 Σεπτεμβρίου 1651 Αμπχάζιος, Αμπαζά = Αβασγός, Αμπχάζιος
Γκιουρτζού Μεχμέτ Πασάς (Gürcü Mehmed Paşa) 27 Σεπτεμβρίου 1651 20 Ιουνίου 1652 Γεωργιανός, Γκιουρτζού = Γκιουρτζής, Γεωργιανός
Ταρχουντζού Σαρή Αχμέτ Πασάς (Tarhuncu Sarı Ahmed Paşa) 20 Ιουνίου 1652 21 Μαρτίου 1653 Αλβανός, ταρχουντζού = μικροπωλητής μπαχαρικών, αναφορικά με την προέλευσή του, σαρή = ξανθός
Μπηγιηκλή Κοτζά Ντερβίς Μεχμέτ Πασάς (Bıyıklı Koca Derviş Mehmed Paşa) 21 Μαρτίου 1653 28 Οκτωβρίου 1654 Κιρκάσιος
Ιπσιρί Μουσταφά Πασάς (İpşiri Mustafa Paşa) 28 Οκτωβρίου 1654 11 Μαΐου 1655 Αμπχάζιος, ιπσιρί = κομιστής καλών νέων
Καρά Ντεβ Μουράτ Πασάς (2η φορά) (Kara Dev Murad Paşa) 11 Μαΐου 1655 19 Αυγούστου 1655 Αλβανός
Ερμενί Σουλεϋμάν Πασάς (Ermeni Süleyman Paşa) 19 Αυγούστου 1655 28 Φεβρουαρίου 1656 Τούρκος, παρά το προσωνύμιό του Ερμενί = Αρμένιος, από τη Μαλάτια.
Γαζή Ντελί Χουσεΐν Πασάς (Gazi Deli Hüseyin Paşa) 28 Φεβρουαρίου 1656 5 Μαρτίου 1656 Τούρκος, από το Γενίσεχιρ, δεν περιλαμβάνεται σε όλους τους καταλόγους, καθώς τα πλοία τα οποία μετέφεραν την αυτοκρατορική σφραγίδα διορισμού του, η οποία είχε σταλθεί από την Κωνσταντινούπολη στην Κρήτη, όπου βρισκόταν σε εκστρατεία, ανακλήθηκαν εξαιτίας της πολιτικής πίεσης του Ζουρναζέν Μουσταφά Πασά, ο οποίος έχοντας τοποθετηθεί ως πληρεξούσιος Μέγας Βεζίρης, διεκδίκησε τον πλήρη τίτλο του Μεγάλου Βεζίρη, ντελί = ντελής, τρελός, εξαιτίας της τόλμης και του θάρρους του στο πεδίο της μάχης
Ζουρναζέν Μουσταφά Πασάς (κράτησε το αξίωμα για 4 ώρες) (Zurnazen Mustafa Paşa) 5 Μαρτίου 1656 5 Μαρτίου 1656 Αλβανός, δεν περιλαμβάνεται σε όλους τους καταλόγους, καθώς προήχθη από πληρεξούσιος Μέγας Βεζίρης στο αξίωμα του Μεγάλου Βεζίρη, ως αποτέλεσμα της επιρροής του στον Σουλτάνο, με την αποπομπή του Γαζή Χουσεΐν Πασά. Ο διορισμός του προκάλεσε εξέγερση στην Κωνσταντινούπολη και εξορίστηκε, ζουρναζέν = ζουρνατζής
Αμπαζά Σιγιαβούς Πασάς (2η φορά) (Abaza Siyavuş Paşa) 5 Μαρτίου 1656 25 Απριλίου 1656 Αμπχάζιος
Μποϋνούγιαραλη -ή Μποϋνούεγρι- Σεϋγίτ Μεχμέτ -ή Αμπντουλάχ- Πασάς (Boynuyaralı -ή Boynueğri- Seyyid Mehmed -ή Abdullah- Paşa) 26 Απριλίου 1656 15 Σεπτεμβρίου 1656 Τούρκος, από τη Σαμψούντα, μποϋνού γιαραλή = πληγωμένος λαιμός
Κιοπρουλού Μεχμέτ Πασάς (Köprülü Mehmed Paşa) 15 Σεπτεμβρίου 1656 31 Οκτωβρίου 1661 Αλβανός, από την περιφέρεια του Ρούντνικ, συσχετίζεται με τη γενέτειρα πόλη της γυναίκας του Κιοπρού, στην περιφέρεια της Σαμψούντας, η οποία μετονομάστηκε Βεζίρκιοπρου προς τιμήν της οικογένειας Κιοπρουλού
Κιοπρουλού Φαζίλ Αχμέτ πασάς (Köprülü Fazıl Ahmed Paşa) 31 Οκτωβρίου 1661 19 Οκτωβρίου 1676 Τούρκος, από Αλβανό πατέρα και Τουρκάλα μητέρα, της οικογένειας Κιοπρουλού
Μερζίφονλου Καρά Μουσταφά Πασάς (Merzifonlu Kara Mustafa Paşa) 19 Οκτωβρίου 1676 25 Δεκεμβρίου 1683 Τούρκος, από τη Μερζιφούντα, υιοθετημένος γιος της οικογένειας Κιοπρουλού
Μπαϋμπουρτλού Καρά Ιμπραχίμ Πασάς (Bayburtlu Kara İbrahim Paşa) 15 Δεκεμβρίου 1683 18 Νοεμβρίου 1685 Τούρκος, από χωριό της επαρχίας Κελκίτ, της περιφέρειας Αργυρούπολης (σημερινό Γκιουμούσχανε) του Πόντου
Σαρή Σουλεϋμάν Πασάς (Sarı Süleyman Paşa) 18 Νοεμβρίου 1685 18 Σεπτεμβρίου 1687 Βόσνιος, σαρή = ξανθός
Κιοπρουλού Νταμαντή Αμπαζά Σιγιαβούς Πασάς (Köprülü Damadı Abaza Siyavuş Paşa) 18 Σεπτεμβρίου 1687 23 Φεβρουαρίου 1688 Αμπχάζιος, Αμπαζά = Αβασγός, Αμπχάζιος, της οικογένειας Κιοπρουλού
Αγιασλή Νισαντζή Ισμαΐλ Πασάς (Ayaşlı Nişancı İsmail Paşa) 23 Φεβρουαρίου 1688 2 Μαΐου 1688 Τούρκος, από την επαρχία Αγιάς, της περιφέρειας Άγκυρας
Τεκίρνταγλη Μπεκρί Μουσταφά Πασάς (Tekirdağlı Bekri Mustafa Paşa) 30 Μαΐου 1688 7 Νοεμβρίου 1689 Τούρκος, από τη Ραιδεστό
Κιοπρουλού Φαζήλ Μουσταφά Πασάς (Köprülü Fazıl Mustafa Paşa) 10 Νοεμβρίου 1689 19 Αυγούστου 1691 Αλβανός, της οικογένειας Κιοπρουλού
Μπαχαντήρζαντε Αραμπατζή Αλί Πασάς (Bahadırzade Arabacı Ali Paşa) 24 Αυγούστου 1691 21 Μαρτίου 1692 Αλβανός, αραμπατζή = αραμπατζής, αμαξάς, αναφορικά με την προέλευσή του
Μερζίφονλου Τσαλήκ Χατζή Αλί Πασάς (Merzifonlu Çalık Hacı Ali Paşa) 23 Μαρτίου 1692 17 Μαρτίου 1693 Τούρκος, από τη Μερζιφούντα του Πόντου
Μποζοκλού Μπηγιηκλή Μουσταφά Πασάς (Bozoklu (Bıyıklı) Mustafa Paşa) 17 Μαρτίου 1693 Μάρτιος 1694 Τούρκος, από το Μποζόκ (σημερινό Γιοζγκάτ)
Σουρμελί Αλί Πασάς (Sürmeli Ali Paşa) 13 Μαρτίου 1694 22 Απριλίου 1695 Ρωμιός, προερχόμενος από το παιδομάζωμα, από το Διδυμότειχο, σουρμελί = αυτός που βάφει τα μάτια του με μαύρο χρώμα
Ελμάς Μεχμέτ Πασάς (Elmas Mehmed Paşa) 3 Μαΐου 1695 11 Σεπτεμβρίου 1697 Τούρκος, από το Τζίντε, της περιφέρειας Κασταμονής, ελμάς = διαμάντι
Κιοπρουλού Αμτζάζαντε Χατζή Χουσεΐν Πασάς (Köprülü Amcazade Hacı Hüseyin Paşa) 17 Σεπτεμβρίου 1697 4 Σεπτεμβρίου 1702 Τούρκος, της οικογένειας Κιοπρουλού
Νταλταμπάν Μουσταφά Πασάς (Daltaban Mustafa Paşa) 4 Σεπτεμβρίου 1702 24 Ιανουαρίου 1703 Σέρβος, από το Μοναστήρι, νταλταμπάν = ανυπόδητος, ξυπόλητος
Ραμί Μεχμέτ Πασάς (Rami Mehmed Paşa) 25 Ιανουαρίου 1703 22 Αυγούστου 1703 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Σούχραμπλη Καβανόζ Νισαντζή Αχμέτ Πασάς (Sührablı Kavanoz Nişancı Ahmed Paşa) 22 Αυγούστου 1703 6 Νοεμβρίου 1703 Ρώσος, καβανόζ = καβανόζι, κιούπι, επειδή ήταν πολύ κοντός και χοντρός
Μόραλη Νταμάτ Χασάν Πασάς (Moralı Damat Hasan Paşa) 18 Νοεμβρίου 1703 28 Σεπτεμβρίου 1704 Τούρκος, από τον Μωριά, Μόραλη = Μωραΐτης, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Καλαϋληκόζ Χατζή Αχμέτ Πασάς (Kalaylıkoz Hacı Ahmed Paşa) Οκτώβριος 1704 25 Δεκεμβρίου 1704 Τούρκος, από την Καισάρεια, καλαϋληκόζ = γυαλισμένος, παρωνύμιο που του δόθηκε εξαιτίας της αγάπης του για τα κοσμήματα, τα ωραία ρούχα και το μακιγιάζ
Πακτσέμουεζιν Μπαλτατζή Μεχμέτ Πασάς (1η φορά) (Pakçemüezzin Baltacı Mehmed Paşa) 25 Δεκεμβρίου 1704 3 Μαΐου 1706 Τούρκος, από το Οσμαντζήκ, της περιφέρειας Τσορλού
Τσορλουλού Νταμάτ Αλί Πασάς (Çorlulu Damat Ali Paşa) 3 Μαΐου 1706 15 Ιουνίου 1710 Τούρκος, από το Τσορλού, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Κιοπρουλούζαντε Νταμάτ Νουμάν Πασάς (Köprülüzade Damat Numan Paşa) 16 Ιουνίου 1710 17 Αυγούστου 1710 Τούρκος, της οικογένειας Κιοπρουλού, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Πακτσέμουεζιν Μπαλτατζή Μεχμέτ Πασάς (2η φορά) (Pakçemüezzin Baltacı Mehmed Paşa) 18 Αυγούστου 1710 20 Νοεμβρίου 1711 Τούρκος, από το Οσμαντζήκ, της περιφέρειας Τσορλού
Γκιουρτζού Αγά Γιουσούφ Πασάς (Gürcü Ağa Yusuf Paşa) 20 Νοεμβρίου 1711 11 Νοεμβρίου 1712 Γεωργιανός, Γκιουρτζού = Γκιουρτζής, Γεωργιανός
Σιλαχντάρ Σουλεϋμάν Πασάς (Silahdar Süleyman Paşa) 21 Νοεμβρίου 1712 6 Απριλίου 1713 Αμπχάζιος
Κελ Χότζα Ιμπραχίμ Πασάς (Kel Hoca İbrahim Paşa) 6 Απριλίου 1713 7 Απριλίου 1713 Τούρκος, από τις Σέρρες
Σιλαχντάρ Νταμάτ Αλί Πασάς (Silahdar Damat Ali Paşa) 27 Απριλίου 1713 5 Αυγούστου 1716 Τούρκος, από τη Νίκαια της Βιθυνίας, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Χατζή Χαλίλ Πασάς (Hacı Halil Paşa) 21 Αυγούστου 1716 Οκτώβριος 1717 Αλβανός
Τέβκιι Νισαντζή Μεχμέτ Πασάς (Tevkii Nişancı Mehmed Paşa) Οκτώβριος 1717 9 Μαΐου 1718 Τούρκος, από την Καισάρεια
Νέβσεχιρλι Νταμάτ Ιμπραχίμ Πασάς (Nevşehirli Damat İbrahim Paşa) 9 Μαΐου 1718 16 Οκτωβρίου 1730 Τούρκος, από το Νέβσεχιρ, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Σιλαχντάρ Νταμάτ Μεχμέτ Πασάς (Silahdar Damat Mehmed Paşa) 16 Οκτωβρίου 1730 23 Ιανουαρίου 1731 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Καμπακουλάκ Ιμπραχίμ Πασάς (Kabakulak İbrahim Paşa) 23 Ιανουαρίου 1731 11 Σεπτεμβρίου 1731 Τούρκος, από το Σεμπίνκαραχισαρ του Πόντου, καμπακουλάκ = αυτός που έχει μεγάλα μάγουλα
Τοπάλ Οσμάν Πασάς (Topal Osman Paşa) 21 Σεπτεμβρίου 1731 12 Μαρτίου 1732 Τούρκος, από τον Μωριά, τοπάλ = κουτσός
Χεκίμογλου Αλί Πασάς (1η φορά) (Hekimoğlu Ali Paşa) 12 Μαρτίου 1732 14 Ιουλίου 1735 Από Βενετό πατέρα και Τουρκάλα μητέρα
Γκιουρτζού Ισμαΐλ Πασάς (Gürcü İsmail Paşa) 14 Ιουλίου 1735 25 Δεκεμβρίου 1735 Γεωργιανός, Γκιουρτζού = Γκιουρτζής, Γεωργιανός
Σιλαχντάρ Σεϋγίτ Μεχμέτ Πασάς (Silahdar Seyyid Mehmed Paşa) 10 Ιανουαρίου 1736 5 Αυγούστου 1737 Τούρκος, από το Διδυμότειχο
Μουχσίνζαντε Αμπντουλάχ Πασάς (Muhsinzade Abdullah Paşa) 22 Αυγούστου 1737 19 Δεκεμβρίου 1737 Τούρκος, από το Χαλέπι
Γιεγέν Μεχμέτ Πασάς (Yeğen Mehmed Paşa) 3 Δεκεμβρίου 1737 23 Μαρτίου 1739 Τούρκος, γιεγέν = ανιψιός, εννοείται του Σουλτάνου
Χατζή Ιβάζζντε Μεχμέτ Πασάς (Hacı İvazzade Mehmed Paşa) 17 Μαρτίου 1739 23 Ιουνίου 1740 Αλβανός ή Τούρκος
Νισαντζή Σεχλά Χατζή Αχμέτ Πασάς (Nişancı Şehla Hacı Ahmed Paşa) 22 Ιουλίου 1740 7 Απριλίου 1742 Τούρκος, από την Αλάνια
Χεκίμογλου Αλί Πασάς (2η φορά) (Hekimoğlu Ali Paşa) 21 Απριλίου 1742 4 Οκτωβρίου 1742 Από Βενετό πατέρα και Τουρκάλα μητέρα
Σεϋγίτ Χασάν Πασάς (Seyyid Hasan Paşa) 4 Οκτωβρίου 1742 10 Αυγούστου 1746 Τούρκος, από την οικογένεια Τσαρντακλήζαντε της επαρχίας Ρεσάντιγιε της περιφέρειας της Τοκάτης του Πόντου
Τιργιακί Χατζή Μεχμέτ Πασάς (Tiryaki Hacı Mehmed Paşa) 11 Αυγούστου 1746 24 Αυγούστου 1747 Τούρκος, τιργιακί = θεριακλής, αυτός που είναι εθισμένος στον καπνό, το όπιο, το οινόπνευμα, κ.λπ., επειδή έλαβε μέτρα τα οποία προκάλεσαν ραγδαία πτώση των τιμών αυτών των προϊόντων
Μποϋνούεγρι Σεϋγίτ Αμπντουλάχ Πασάς (Boynueğri Seyyid Abdullah Paşa) 24 Αυγούστου 1747 2 Ιανουαρίου 1750 Τούρκος, από το Κιρκούκ του Ιράκ
Ντιβίτνταρ Μεχμέτ Πασάς (Divitdar Mehmed Emin Paşa) 9 Ιανουαρίου 1750 1 Ιουλίου 1752 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Τσορλουλού Κιοσέ Μπαχίρ Μουσταφά Πασάς (1η φορά) (Çorlulu Köse Bahir Mustafa Paşa) 1 Ιουλίου 1752 16 Φεβρουαρίου 1755 Τούρκος, από το Τσορλού της περιφέρειας Ραιδεστού, κιοσέ = αυτός που δεν έχει γενειάδα
Χεκίμογλου Αλί Πασάς (3η φορά) (Hekimoğlu Ali Paşa) 16 Φεβρουαρίου 1755 19 Μαΐου 1755 Από Βενετό πατέρα και Τουρκάλα μητέρα
Ναΐλί Αμπντουλάχ Πασάς (Naili Abdullah Paşa) 19 Μαΐου 1755 24 Αυγούστου 1755 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Νισαντζή Σιλαχντάρ Μπηγιηκλή Αλί Πασάς (Nişancı Silahdar Bıyıklı Ali Paşa) 24 Αυγούστου 1755 23 Οκτωβρίου 1755 Αλβανός
Γιρμίσεκιζαντε Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (Yirmisekizzade Mehmed Said Paşa) 25 Οκτωβρίου 1755 1 Απριλίου 1756 Τούρκος, από την Αδριανούπολη, γιρμίσεκιζ = είκοσι οκτώ, επειδή ο πατέρας του Γιρμίσεκιζ Μεχμέτ Τσελεμπί είχε υπηρετήσει στο 28ο τάγμα του σώματος των Γενιτσάρων
Τσορλουλού Κιοσέ Μπαχίρ Μουσταφά Πασάς (2η φορά) (Çorlulu Köse Bahir Mustafa Paşa) 30 Απριλίου 1756 3 Δεκεμβρίου 1756 Τούρκος, από το Τσορλού της περιφέρειας Ραιδεστού
Κοτζά Μεχμέτ Ραγκήπ Πασάς (Koca Mehmed Ragıp Paşa) 12 Ιανουαρίου 1757 8 Απριλίου 1763 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Τέβκιι Χαμζά Χαμίτ Πασάς (Tevkii Hamza Hamid Paşa) 11 Απριλίου 1763 29 Σεπτεμβρίου 1763 Τούρκος, από το Ντεβελί της περιφέρειας της Καισάρειας της Καππαδοκίας
Τσορλουλού Κιοσέ Μπαχίρ Μουσταφά Πασάς (3η φορά) (Çorlulu Köse Bahir Mustafa Paşa) 29 Σεπτεμβρίου 1763 30 Μαρτίου 1765 Τούρκος, από το Τσορλού της περιφέρειας Ραιδεστού
Μουχσίνζαντε Μεχμέτ Πασάς (1η φορά) (Muhsinzade Mehmed Paşa) 30 Μαρτίου 1765 7 Αυγούστου 1768 Τούρκος, γιος του Μουχσίνζαντε Αμπντουλάχ Πασά
Σιλαχντάρ Χαμζά Μαχίρ Πασάς (Silahdar Hamza Mahir Paşa) 7 Αυγούστου 1768 20 Οκτωβρίου 1768 Τούρκος, από το Ντεβελί της περιφέρειας της Καισάρειας της Καππαδοκίας
Γιαγληκτσήζαντε Νισαντζή Χατζή Μεχμέτ Εμίν Πασάς (Yağlıkçızade Nişancı Hacı Mehmed Emin Paşa) Οκτώβριος 1768 12 Αυγούστου 1769 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Μολντοβαντζή Αλί Πασάς (Moldovancı Ali Paşa) 12 Αυγούστου 1769 12 Δεκεμβρίου 1769 Τούρκος, από την επαρχία Νταντάυ της περιφέρειας Κασταμονής
Ιβάζαντε Χαλίλ Πασάς (İvazzade Halil Paşa) 13 Δεκεμβρίου 1769 25 Δεκεμβρίου 1770 Τούρκος, γιος του Χατζή Ιβάζ Μεχμέτ Πασά)
Σιλαχντάρ Μεχμέτ Πασάς (Silahdar Mehmed Paşa) 25 Δεκεμβρίου 1770 11 Δεκεμβρίου 1771 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Μουχσίνζαντε Μεχμέτ Πασάς (2η φορά) (Muhsinzade Mehmed Paşa) Δεκέμβριος, 1771 6 Αυγούστου 1773 Τούρκος
Σαφράνμπολουλου Ιζέτ Μεχμέτ Πασάς (1η φορά) (Safranbolulu İzzet Mehmed Paşa) 11 Αυγούστου 1773 7 Ιουλίου 1775 Τούρκος, από τη Σαφράμπολη της Παφλαγονίας
Μοραλή Ντερβίς Μεχμέτ Πασάς (Moralı Derviş Mehmed Paşa) 7 Ιουλίου 1775 5 Ιανουαρίου 1777 Τούρκος, από τον Μωριά, Μοραλή = Μωραΐτης
Νταρεντελί Τζεμπετζίζαντε Μεχμέτ Πασάς (Darendeli Cebecizade Mehmed Paşa) 5 Ιανουαρίου 1777 1 Σεπτεμβρίου 1778 Τούρκος, από την επαρχία Ντάρεντε της περιφέρειας Μαλάτειας
Καλαφάτ Μεχμέτ Πασάς (Kalafat Mehmed Paşa) 1 Σεπτεμβρίου 1778 22 Αυγούστου 1779 Βούλγαρος, από τη Σόφια, καλαφάτ = καλαφάτης
Σιλαχντάρ Καραβεζίρ Σεϋγίτ Μεχμέτ Πασάς (Silahdar Karavezir Seyyid Mehmed Paşa) Αύγουστος 1779 20 Φεβρουαρίου 1781 Τούρκος, από χωριό της επαρχίας Αραβησσού της επαρχίας Μωκησσού (σημερινό Κήρσεχιρ)
Σαφράνμπολουλου Ιζέτ Μεχμέτ Πασάς (2η φορά) (Safranbolulu İzzet Mehmed Paşa) 20 Φεβρουαρίου 1781 25 Αυγούστου 1782 Τούρκος, από τη Σαφράμπολη της Παφλαγονίας
Γιεγέν Χατζή Μεχμέτ Πασάς (Yeğen Hacı Mehmed Paşa) 25 Αυγούστου 1782 31 Δεκεμβρίου 1782 Τούρκος, γιεγέν = ανιψιός, εννοείται του Σουλτάνου
Χαλίλ Χαμίτ Πασάς (Halil Hamid Paşa) 31 Δεκεμβρίου 1782 30 Απριλίου 1785 Τούρκος, από τη Σπάρτη της Πισιδίας
Χαζινεντάρ Σαχίν Αλί Πασάς (Hazinedar Şahin Ali Paşa) 30 Απριλίου 1785 25 Ιανουαρίου 1786 Γεωργιανός
Κοτζά Γιουσούφ Πασάς (1η φορά) (Koca Yusuf Paşa) 25 Ιανουαρίου 1786 28 Μαΐου 1789 Γεωργιανός
Κετχουντά Τσερκές Μεϋγίτ -ή Τζεναζέ- Χασάν Πασάς (Kethüda Çerkes Meyyit -ή Cenaze- Hasan Paşa) 28 Μαΐου 1789 2 Ιανουαρίου 1790 Κιρκάσιος, Τσερκές = Τσερκέζος, Κιρκάσιος, τζεναζέ ή μεϋγίτ = κηδεία, πτώμα, επειδή καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ήταν σοβαρά άρρωστος, ξαπλωμένος στο νεκρικό κρεβάτι
Τζεζαγιρλί Γαζή Χασάν Πασάς (Cezayirli Gazi Hasan Paşa) 2 Ιανουαρίου 1790 30 Μαρτίου 1790 Τούρκος, πιθανώς Καυκασιανής ή Ιρανικής καταγωγής, αγοράστηκε όταν ήταν παιδί ως σκλάβος στην ανατολική Τουρκία και μεγάλωσε σε Τουρκική οικογένεια στη Ραιδεστό, Τζεζαγιρλί = Αλγερινός, επειδή είχε χρηματίσει κουρσάρος σ' αυτήν την περιοχή
Ρουστσουκλού Τσελεμπίζαντε Σερίφ Χασάν Πασάς (Rusçuklu Çelebizade Şerif Hasan Paşa) 16 Απριλίου 1790 12 Φεβρουαρίου 1791 Τούρκος, από το Ρουστσούκ (σημερινό Ρούσε) της Βουλγαρίας
Κοτζά Γιουσούφ Πασάς (2η φορά) (Koca Yusuf Paşa) 12 Φεβρουαρίου 1791 1792 Γεωργιανός
Νταμάτ Μελέκ Μεχμέτ πασάς (Damat Melek Mehmed Paşa) 1792 21 Οκτωβρίου 1794 Βόσνιος, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Σαφράνμπολουλου Ιζέτ Μεχμέτ Πασάς (3η φορά) (Safranbolulu İzzet Mehmed Paşa) 21 Οκτωβρίου 1794 23 Οκτωβρίου 1798 Τούρκος, από τη Σαφράμπολη της Παφλαγονίας
Κιορ Γιουσούφ Ζιγιαουντίν Πασάς (1η φορά) (Kör Yusuf Ziyaüddin Paşa) 23 Οκτωβρίου 1798 24 Ιουνίου 1805 Τούρκος, κιορ = τυφλός
Μποσταντζήμπαση Χαφήζ Ισμαΐλ Πασάς (Bostancıbaşı Hafız İsmail Paşa) 24 Σεπτεμβρίου 1805 13 Οκτωβρίου 1806 Τούρκος
Κετσιμπόυνουζου Ιμπραχίμ Χιλμί Πασάς (Keçiboynuzu İbrahim Hilmi Paşa) 13 Οκτωβρίου 1806 3 Ιουνίου 1807 Τούρκος, κετσιμπόυνουζου = χαρούπι, επειδή ήταν καχεκτικός
Τσελεμπί Μουσταφά Πασάς (Çelebi Mustafa Paşa) 3 Ιουνίου 1807 29 Ιουλίου 1808 Τούρκος, τσελεμπί = τσελεμπής, ευγενής άνδρας με καλούς τρόπους
Αλεμντάρ -ή Μπαϊρακτάρ -Μουσταφά Πασάς (Alemdar -ή Bayraktar-Mustafa Paşa) 29 Ιουλίου 1808 15 Νοεμβρίου 1808 Τούρκος, από το Ρουστσούκ (σημερινό Ρούσε) της Βουλγαρίας, αλεμντάρ ή μπαϊρακτάρ = σημαιοφόρος, ο ίδιος βαθμός με δύο διαφορετικά ονόματα στους Γενίτσαρους
Τσαβούσμπαση Μεμίς Πασάς (Çavuşbaşı Memiş Paşa) 16 Νοεμβρίου 1808 Δεκέμβριος 1808 Αλβανός, τσαβούσμπαση = αρχιλοχίας
Τσαρχατζή Αλί Πασάς (Çarhacı Ali Paşa) Δεκέμβριος 1808 March 1809 Τούρκος, τσαρχατζή = ακροβολιστής
Κιορ Γιουσούφ Ζιγιαουντίν Πασάς (2η φορά) (Kör Yusuf Ziyaüddin Paşa) Μάρτιος 1809 Φεβρουάριος 1811 Τούρκος
Λαζ Αζίζ Αχμέτ Πασάς (Laz Aziz Ahmed Paşa) Φεβρουάριος 1811 Ιούλιος 1812 Λαζός
Χουρσίτ Αχμέτ Πασάς (Hurşid Ahmed Paşa) Ιούλιος 1812 30 Μαρτίου 1815 Τούρκος,ο μοναδικός Μεγάλος Βεζίρης που αυτοκτόνησε ενώ κατείχε το αξίωμά του
Μεχμέτ Εμίν Ραούφ Πασάς (1η φορά) (Mehmed Emin Rauf Paşa) 30 Μαρτίου 1815 6 Ιανουαρίου 1818 Τούρκος
Μπουντουρλού Ντερβίς Μεχμέτ Πασάς (Burdurlu Derviş Mehmed Paşa) 6 Ιανουαρίου 1818 5 Ιανουαρίου 1820 Τούρκος, από το Μπουρντούρ
Σεϋγίτ Αλί Πασάς (Seyyid Ali Paşa) 5 Ιανουαρίου 1820 26 Μαρτίου 1821 Τούρκος
Μπεντερλί Αλί Πασάς (Benderli Ali Paşa) 26 Μαρτίου 1821 30 Απριλίου 1821 Τούρκος, από το Μπεντέρ της Μολδαβίας. Ο τελευταίος Μεγάλος Βεζίρης που εκτελέστηκε κατόπιν επίσημης εντολής του Σουλτάνου (εξαιτίας της Ελληνικής Επανάστασης)
Χατζή Σαλίχ Πασάς (Hacı Salih Paşa) 30 Απριλίου 1821 11 Νοεμβρίου 1822 Τούρκος
Μποσταντζήμπαση Ντελί Αμντουλάχ Πασάς (Bostancıbaşı Deli Abdullah Paşa) 11 Νοεμβρίου 1822 4 Μαρτίου 1823 Τούρκος, ντελί = ντελής, τρελός
Τουρνατζήζαντε Σιλαχντάρ Αλί Πασάς (Turnacızade Silahdar Ali Paşa) 4 Μαρτίου, 1823 Δεκέμβριος 1823 Τούρκος
Μεχμέτ Σαΐτ Γκαλίπ Πασάς (Mehmed Said Galip Paşa) Δεκέμβριος 1823 15 Σεπτεμβρίου 1824 Τούρκος
Μπεντερλί Μεχμέτ Σελίμ Σηρή Πασάς (Benderli Mehmed Selim Sırrı Paşa) 15 Σεπτεμβρίου 1824 26 Οκτωβρίου 1828 Τούρκος, από το Μπεντέρ της Μολδαβίας
Νταρεντελί Τοπάλ Ιζέτ Μεχμέτ Πασάς (1η φορά) (Darendeli Topal İzzet Mehmed Paşa) 26 Οκτωβρίου 1828 Ιανουάριος 1829 Τούρκος, από την επαρχία Ντάρεντε της περιφέρειας Μαλάτειας
Ρεσίτ Μεχμέτ Πασάς (Reşid Mehmed Paşa) Ιανουάριος 1829 17 Φεβρουαρίου 1833 Τούρκος
Μεχμέτ Εμίν Ραούφ Πασάς (2η φορά) (Mehmed Emin Rauf Paşa) 17 Φεβρουαρίου 1833 8 Ιουλίου 1839 Τούρκος
Κοτζά Μεχμέτ Χιουσρέφ Πασάς (Koca Mehmet Hüsrev Paşa) 8 Ιουλίου 1839 29 Μαΐου 1841 Τούρκος
Μεχμέτ Εμίν Ραούφ Πασάς (3η φορά) (Mehmed Emin Rauf Paşa) 29 Μαΐου 1841 7 Οκτωβρίου 1841 Τούρκος
Νταρεντελί Τοπάλ Ιζέτ Μεχμέτ Πασάς (2η φορά) (Darendeli Topal İzzet Mehmed Paşa) 7 Οκτωβρίου 1841 3 Σεπτεμβρίου 1842 Τούρκος, από την επαρχία Ντάρεντε της περιφέρειας Μαλάτειας
Μεχμέτ Εμίν Ραούφ Πασάς (4η φορά) (Mehmed Emin Rauf Paşa) 3 Σεπτεμβρίου 1842 31 Ιουλίου 1846 Τούρκος
Κοτζά Μουσταφά Ρεσίτ Πασάς (1η φορά) (Koca Mustafa Reşid Paşa) 31 Ιουλίου 1846 28 Απριλίου 1848 Τούρκος
Ιμπραχίμ Σαρίμ Πασάς (İbrahim Sarim Paşa) 28 Απριλίου 1848 13 Αυγούστου 1848 Τούρκος
Κοτζά Μουσταφά Ρεσίτ Πασάς (2η φορά) (Koca Mustafa Reşid Paşa) 13 Αυγούστου 1848 27 Ιανουαρίου 1852 Τούρκος
Μεχμέτ Εμίν Ραούφ Πασάς (5η φορά) (Mehmed Emin Rauf Paşa) 27 Ιανουαρίου 1852 7 Μαρτίου 1852 Τούρκος
Κοτζά Μουσταφά Ρεσίτ Πασάς (3η φορά) (Koca Mustafa Reşid Paşa) 7 Μαρτίου 1852 7 Αυγούστου 1852 Τούρκος
Μεχμέτ Εμίν Ααλή Πασάς (1η φορά) (Mehmed Emin Âli Paşa) 7 Αυγούστου 1852 4 Οκτωβρίου 1852 Τούρκος
Νταμάτ Μεχμέτ Αλί Πασάς (Damat Mehmed Ali Paşa) 4 Οκτωβρίου 1852 14 Μαΐου 1853 Αρμένιος, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Γκιριτλί Μουσταφά Ναϊλί Πασάς (1η φορά) (Giritli Mustafa Naili Paşa) 14 Μαΐου 1853 30 Μαΐου 1854 Αλβανός από την Αίγυπτο, η παρωνυμία Γκιριτλί = Κρητικός οφείλεται στο ότι υπηρέτησε επί χρόνια ως κυβερνήτης του νησιού
Κημπρησλή Μεχμέτ Εμίν Πασάς (1η φορά) (Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa) 30 Μαΐου 1854 24 Νοεμβρίου 1854 Τούρκος, από την Κύπρο
Κοτζά Μουσταφά Ρεσίτ Πασάς (4η φορά) (Koca Mustafa Reşid Paşa) 24 Νοεμβρίου 1854 4 Μαΐου 1855 Τούρκος
Μεχμέτ Εμίν Ααλή Πασάς (2η φορά) (Mehmed Emin Âli Paşa) 4 Μαΐου 1855 1 Δεκεμβρίου 1856 Τούρκος
Κοτζά Μουσταφά Ρεσίτ Πασάς (5η φορά) (Koca Mustafa Reşid Paşa) 1 Δεκεμβρίου 1856 2 Αυγούστου1857 Τούρκος
Γκιριτλί Μουσταφά Ναϊλί Πασάς (2η φορά) (Giritli Mustafa Naili Paşa) 2 Αυγούστου 1857 23 Οκτωβρίου 1857 Αλβανός από την Αίγυπτο
Κοτζά Μουσταφά Ρεσίτ Πασάς (6η φορά) (Koca Mustafa Reşid Paşa) 23 Οκτωβρίου 1857 7 Ιανουαρίου 1858 Τούρκος
Μεχμέτ Εμίν Ααλή Πασάς (3η φορά) (Mehmed Emin Âli Paşa) 11 Ιανουαρίου 1858 8 Οκτωβρίου 1859 Τούρκος
Κημπρησλή Μεχμέτ Εμίν Πασάς (2η φορά) (Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa) 8 Οκτωβρίου 1859 24 Δεκεμβρίου 1859 Τούρκος, από την Κύπρο
Μουτερτζίμ Μεχμέτ Ρουσντί Πασάς (1η φορά) (Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa) 24 Δεκεμβρίου 1859 27 Μαΐου 1860 Τούρκος, μουτερτζίμ = μεταφραστής
Κημπρησλή Μεχμέτ Εμίν Πασάς (3η φορά) (Kıbrıslı Mehmed Emin Paşa) 27 Μαΐου 1860 6 Αυγούστου 1861 Τούρκος, από την Κύπρο, Κημπρησλή = Κύπριος
Μεχμέτ Εμίν Ααλή Πασάς (4η φορά) (Mehmed Emin Âli Paşa) 6 Αυγούστου 1861 22 Νοεμβρίου 1861 Τούρκος
Κετσετζίζαντε Μεχμέτ Εμίν Φουάτ Πασάς (1η φορά) (Keçecizade Mehmet Emin Fuat Paşa) 22 Νοεμβρίου, 1861 6 Ιανουαρίου, 1863 Τούρκος, από το Ικόνιο, της οικογένειας Κετσετζίζαντε
Γιουσούφ Κιαμίλ Πασάς (Yusuf Kâmil Paşa) 6 Ιανουαρίου 1863 3 Ιουνίου 1863 Τούρκος
Κετσετζίζαντε Μεχμέτ Εμίν Φουάτ Πασάς (2η φορά) (Keçecizade Mehmet Emin Fuat Paşa) 3 Ιουνίου 1863 5 Ιουνίου 1866 Τούρκος, από το Ικόνιο
Μουτερτζίμ Μεχμέτ Ρουσντί Πασάς (2η φορά) (Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa) 5 Ιουνίου 1866 11 Φεβρουαρίου 1867 Τούρκος
Μεχμέτ Εμίν Ααλή Πασάς (5η φορά) (Mehmed Emin Âli Paşa) 11 Φεβρουαρίου 1867 7 Σεπτεμβρίου 1871 Τούρκος
Μαχμούτ Νεντίμ Πασάς (1η φορά) (Mahmud Nedim Paşa) Σεπτέμβριος 1871 31 Ιουλίου 1872 Τούρκος, ονομαζόταν συχνά Νεντίμοφ εξαιτίας της ρωσόφιλης πολιτικής του
Αχμέτ Σεφίκ Μιντχάτ Πασάς (1η φορά) (Ahmed Şefik Midhat Paşa) 31 Ιουλίου 1872 19 Οκτωβρίου 1872 Τούρκος, η οικογένειά του ήταν από το Ρουστσούκ (σημερινό Ρούσε της Βουλγαρίας, ο ίδιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη
Μουτερτζίμ Μεχμέτ Ρουσντί Πασάς (3η φορά) (Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa) 19 Οκτωβρίου 1872 15 Φεβρουαρίου 1873 Τούρκος
Σακηζλή Αχμέτ Εσάτ Πασάς (1η φορά) (Sakızlı Ahmed Esad Paşa) 15 Φεβρουαρίου 1873 15 Απριλίου 1873 Τούρκος, από τη Χίο, Σακηζλή = Χιώτης
Σιρβανλήζαντε Μεχμέτ Ρουσντί Πασάς (Şirvanlızade Mehmed Rüşdi Paşa) 15 Απριλίου 1873 14 Φεβρουαρίου 1874 Τούρκος ή Κούρδος, από την επαρχία Σιρβάν της περιφέρειας Σιίρτ του Τουρκικού Κουρδιστάν
Χουσεΐν Αβνί Πασάς (Hüseyin Avni Paşa) 14 Φεβρουαρίου 1874 25 Απριλίου 1875 Τούρκος
Σακηζλή Αχμέτ Εσάτ Πασάς (2η φορά) (Sakızlı Ahmed Esad Paşa) 26 Απριλίου 1875 26 Αυγούστου 1875 Τούρκος, από τη Χίο
Μαχμούτ Νεντίμ Πασάς (2η φορά) (Mahmud Nedim Paşa) 26 Αυγούστου 1875 13 Απριλίου 1876 Τούρκος
Μουτερτζίμ Μεχμέτ Ρουσντί Πασάς (4η φορά) (Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa) 12 Μαΐου 1876 19 Δεκεμβρίου 1876 Τούρκος
Αχμέτ Σεφίκ Μιντχάτ Πασάς (2η φορά) (Ahmed Şefik Midhat Paşa) 19 Δεκεμβρίου 1876 5 Φεβρουαρίου 1877 Τούρκος, η οικογένειά του ήταν από το Ρουστσούκ (σημερινό Ρούσε της Βουλγαρίας, ο ίδιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο τελευταίος Μεγάλος Βεζίρης που εκτελέστηκε (ενώ βρισκόταν σε εξορία στο Ταΐφ της Αραβίας. Το εάν υπήρξε άμεση διαταγή από τον σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ παραμένει θέμα συζήτησης μέχρι σήμερα
Ιμπραχίμ Εντχέμ -ή Ετχέμ- Πασάς (İbrahim Edhem -ή Ethem- Paşa) 5 Φεβρουαρίου 1877 11 Ιανουαρίου 1878 Εκτουρκισμένος Έλληνας, από τη Χίο, πουλήθηκε σε νεαρή ηλικία ως σκλάβος στον μετέπειτα Μεγάλο Βεζίρη Κοτζά Μεχμέτ Χιουσρέφ Πασά ύστερα από την καταστροφή της Χίου το 1822
Αχμέτ Χαμντί Πασάς (Ahmed Hamdi Paşa) 11 Ιανουαρίου 1878 4 Φεβρουαρίου 1878 Τούρκος
Αχμέτ Βεφίκ Πασάς (1η φορά) (Ahmed Vefik Paşa) 4 Φεβρουαρίου 1878 18 Απριλίου 1878 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Μεχμέτ Σαντήκ Πασάς (Mehmet Sadık Paşa) 18 Απριλίου 1878 28 Μαΐου 1878 Τούρκος
Μουτερτζίμ Μεχμέτ Ρουσντί Πασάς (5η φορά) (Mütercim Mehmed Rüşdi Paşa) 28 Μαΐου 1878 4 Ιουνίου 1878 Τούρκος
Μεχμέτ Εσάτ Σαφέτ Πασάς (Mehmed Esad Saffet Paşa) 4 Ιουνίου 1878 4 Δεκεμβρίου 1878 Τούρκος
Τουνουσλού Χαϋρετίν Πασάς (Tunuslu Hayrettin Paşa) 4 Δεκεμβρίου 1878 29 Ιουλίου 1879 Τυνήσιος
Αχμέτ Αριφί Πασάς (Ahmed Arifi Paşa) 29 Ιουλίου 1879 18 Οκτωβρίου 1879 Τούρκος
Κιουτσούκ Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (1η φορά) 18 Οκτωβρίου 1879 9 Ιουνίου 1880 Τούρκος, κιουτσούκ = μικρός, καθώς ήταν ο κοντότερος Μέγας Βεζίρης, με ύψος μόλις 1,47 μ. Διορίστηκε Μέγας Βεζίρης τις περισσότερες (8) φορές
Τζενανίζαντε Μεχμέτ Καντρί Πασάς (Cenanizade Mehmed Kadri Paşa) 9 Ιουνίου 1880 12 Σεπτεμβρίου 1880 Οθωμανός, από το Γκαζιαντέπ, της οικογένειας Τζενανί
Κιουτσούκ Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (2η φορά) (Küçük Mehmed Sait Paşa) 12 Σεπτεμβρίου 1880 2 Μαΐου 1882 Τούρκος
Αμπντουραχμάν Νουρεντίν Πασάς (Abdurrahman Nureddin -ή Nurettin- Paşa) 2 Μαΐου 1882 12 Ιουλίου 1882 Τούρκος, από την Κιουτάχεια, της οικογένειας Τζερμιγιάν
Κιουτσούκ Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (3η φορά) (Küçük Mehmed Sait Paşa) 12 Ιουλίου 1882 30 Νοεμβρίου 1882 Τούρκος
Αχμέτ Βεφίκ Πασάς (2η φορά) (Ahmed Vefik Paşa) 1 Δεκεμβρίου 1882 3 Δεκεμβρίου 1882 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Κιουτσούκ Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (4η φορά) (Küçük Mehmed Sait Paşa) 3 Δεκεμβρίου 1882 24 Σεπτεμβρίου 1885 Τούρκος
Κημπρησλή Μεχμέτ Κιαμίλ Πασάς (1η φορά) (Kıbrıslı Mehmed Kâmil Paşa) 25 Σεπτεμβρίου 1885 4 Σεπτεμβρίου 1891 Τούρκος, από την Κύπρο, Κημπρησλή = Κύπριος
Καμπααγατσλήζαντε Αχμέτ Τσεβάτ Σακίρ Πασάς (Kabaağaçlızade Ahmed Cevat Şakir Paşa) 4 Σεπτεμβρίου 1891 9 Ιουνίου 1895 Τούρκος, από το Καμπάαγατς της περιφέρειας Αφιόνκαραχισαρ, της οικογένειας Σακίρπασαλαρ
Κιουτσούκ Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (5η φορά) (Küçük Mehmed Sait Paşa) 9 Ιουνίου 1895 3 Οκτωβρίου 1895 Τούρκος
Κημπρησλή Μεχμέτ Κιαμίλ Πασάς (2η φορά) (Kıbrıslı Mehmed Kâmil Paşa) 3 Οκτωβρίου 1895 7 Νοεμβρίου 1895 Τούρκος, από την Κύπρο
Χαλίλ Ριφάτ Πασάς (Halil Rifat Paşa) 7 Νοεμβρίου 1895 9 Νοεμβρίου 1901 Τούρκος, από τις Σέρρες
Κιουτσούκ Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (6η φορά) (Küçük Mehmed Sait Paşa) 13 Νοεμβρίου 1901 15 Ιανουαρίου 1903 Τούρκος
Αβλόνιαλη Μεχμέτ Φερίτ Πασάς (Avlonyalı Mehmed Ferid Paşa) 15 Ιανουαρίου 1903 22 Ιουλίου 1908 Αλβανός, από τον Αυλώνα
Κιουτσούκ Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (7η φορά) (Küçük Mehmed Sait Paşa) 22 Ιουλίου 1908 5 Αυγούστου 1908 Τούρκος
Κημπρησλή Μεχμέτ Κιαμίλ Πασάς (3η φορά) (Kıbrıslı Mehmed Kâmil Paşa) 5 Αυγούστου 1908 14 Φεβρουαρίου 1909 Τούρκος, από την Κύπρο
Αχμέτ Τεφίκ Πασάς (1η φορά) (Ahmed Tevfik Paşa) 13 Μαρτίου 1909 5 Μαΐου 1909 Τούρκος
Χουσεΐν Χιλμί Πασάς (Hüseyin Hilmi Paşa) 5 Μαΐου 1909 28 Δεκεμβρίου 1909 Τούρκος, από τη Μυτιλήνη
Ιμπραχίμ Χακή Πασάς (İbrahim Hakkı Paşa) 12 Ιανουαρίου 1910 30 Σεπτεμβρίου 1911 Τούρκος
Κιουτσούκ Μεχμέτ Σαΐτ Πασάς (8η φορά) (Küçük Mehmed Sait Paşa) 30 Σεπτεμβρίου 1911 22 Ιουλίου 1911 Τούρκος
Γαζή Αχμέτ Μουχτάρ Πασάς (Gazi Ahmed Muhtar Paşa) 22 Ιουλίου 1912 29 Οκτωβρίου 1912 Τούρκος, από την Προύσσα
Κημπρησλή Μεχμέτ Κιαμίλ Πασάς (4η φορά) (Kıbrıslı Mehmed Kâmil Paşa) 29 Οκτωβρίου 1912 23 Ιανουαρίου 1913 Τούρκος, από την Κύπρο
Μαχμούτ Σεβκέτ Πασάς (Mahmud Şevket Paşa) 23 Ιανουαρίου 1913 11 Ιουνίου 1913 Τούρκος, από τη Βαγδάτη
Σαΐτ Χαλίμ Πασάς (Said Halim Paşa) 11 Ιουνίου 1913 14 Φεβρουαρίου 1917 Αιγύπτιος αλβανικής καταγωγής, από την οικογένεια του Χεδίβη της Αιγύπτου
Μεχμέτ Ταλαάτ Πασάς (Mehmed Talat Paşa) 14 Φεβρουαρίου 1917 8 Οκτωβρίου 1918 Τούρκος, από την Αδριανούπολη
Φουργκάτς Αχμέτ Ιζέτ Πασάς (Furgaç Ahmed İzzet Paşa) 14 Οκτωβρίου 1918 8 Νοεμβρίου 1918 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Αχμέτ Τεφίκ Πασάς (2η φορά) (Ahmed Tevfik Paşa) 11 Νοεμβρίου 1918 3 Μαρτίου 1919 Τούρκος
Νταμάτ Φερίτ Πασάς (1η φορά) (Damat Ferid Paşa) 4 Μαρτίου 1919 30 Σεπτεμβρίου 1919 Αλβανός από το Μαυροβούνιο, οι οικογενειακές του ρίζες ήταν από το χωριό Ποτότσι κοντά στην Πλιέβλια, νταμάτ = γαμπρός, καθώς ήταν σύζυγος κόρης του Σουλτάνου
Αλί Ρηζά Πασάς (Ali Rıza Paşa) 6 Οκτωβρίου 1919 2 Μαρτίου 1920 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Χουλουσί Σαλίχ Πασάς Κεζράκ (Hulusi Salih Paşa Kezrak) 8 Μαρτίου 1920 2 Απριλίου 1920 Τούρκος, από την Κωνσταντινούπολη
Νταμάτ Φερίτ Πασάς (2η φορά) (Damat Ferid Paşa) 5 Απριλίου 1920 17 Οκτωβρίου 1920 Αλβανός από το Μαυροβούνιο
Αχμέτ Τεφίκ Πασάς (3η φορά) (Ahmed Tevfik Paşa) 21 Οκτωβρίου 1920 4 Νοεμβρίου 1922 Τούρκος, ο τελευταίος Μέγας Βεζίρης

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1: Στη μεταγραφή από τα Τουρκικά ακολουθήθηκαν οι εξής κανόνες: ı = η, ö = ο, ü = ου, kö = κιο, kü = κιου, hö =χιο, hü = χιου, ğ = γ, ç = τσ, c = τζ, j = ζ, ş =σ, y+φωνήεν = γι, y+σύμφωνο ή τελικό = υ, τελικό d = τ, τελικό v = φ. Τα διπλά σύμφωνα μεταγράφηκαν ως απλά.|}|}|}