Μαχμούτ Νεντίμ Πασάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μαχμούτ Νεντίμ Πασάς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1818
Βαγδάτη
Θάνατος14  Μαΐου 1883
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμεγάλος βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1875–1876)
μεγάλος βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1871–1872)
μπεηλέρμπεης της Σιδώνας
μπεηλέρμπεης της Δαμασκού
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαχμούτ Νεντίμ Πασάς (1233/1817-18 - 1300/1833) υπήρξε Μέγας Βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1818, ήταν γιος του Μεχμέτ Νετζίμπ Πασά (θ. 1267/1850-51), Βαλή της Συρίας και της Βαγδάτης και από νεαρής ηλικίας εισήλθε στις υπηρεσίες της Υψηλής Πύλης καταλαμβάνοντας διάφορες ανώτερες θέσεις. Υπήρξε Βαλής Σμύρνης, Συρίας και Τρίπολης καθώς και υπουργός Εμπορίου, της Δικαιοσύνης και στη συνέχεια των Ναυτικών, ενώ το 1855 ανακηρύχθηκε βεζίρης. Ανέλαβε Μέγας Βεζίρης το 1871, επί σουλτάνου Αμπντούλ Αζίζ, διαδεχόμενος τον διάσημο τότε Ααλή Πασά για ένα χρόνο παραδίδοντας στη συνέχεια στον Μιτχάτ Πασά.

Ακολούθησε έντονη φιλορωσική πολιτική σε υπέρμετρο βαθμό επηρεαζόμενος από τον τότε ισχυρό Ρώσο πρέσβη στη Κωνσταντινούπολη τον Νικολάι Ιγνάτιεφ, μέχρι σημείου που οι άλλοι αξιωματούχοι και υπουργοί να τον αποκαλούν ειρωνικά «Μαχμούτωφ» και «Νεντίμωφ». Γενικά η πολιτική του δεν θεωρήθηκε και τόσο επιτυχής ειδικά στα οικονομικά. Η διοίκησή του, κατά τους έντεκα μήνες που ανέλαβε Μέγας Βεζίρης το 1871, χαρακτηρίστηκε από έλλειψη οργάνωσης και διαρκείς μετακινήσεις αξιωματούχων. Περιέκοψε μισθούς προβάλοντας την ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων, τοποθέτησε αντιπάλους του σε απομακρυσμένες επαρχίες και δημιούργησε νέους εχθρούς. Ο Αμπντούλ Αζίζ τον αποκάλεσε αργότερα δόλιο και διεφθαρμένο. Μετά την αντικατάστασή του από τον Μιτχάτ Πασά, διερευνήθηκαν οι οικονομικές ατασθαλίες του και καταδικάστηκε, ωστόσο του δόθηκε τελικά χάρη από τον σουλτάνο. Το 1873 τοποθετήθηκε ως βαλής στα Άδανα και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη το 1875.

Το καλοκαίρι του ίδιου έτους ανέλαβε για δεύτερη φορά Μέγας Βεζίρης, θέση που διατήρησε όμως μόνο 8 μήνες μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Η δεύτερη θητεία του στο αξίωμα ήταν λιγότερο πετυχημένη. Το 1878 ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών θέση που κατείχε μέχρι τον θάνατό του.

Ο Μαχμούτ Νεντίμ πασάς πέθανε στη Κωνσταντινούπολη το 1883 σε ηλικία 65 ετών.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.13ος, σελ.138.
  • "Mahmud Nedim Pasha", The Encyclopedia of Islam, Vol. VI, E.J. Brill, Leiden: 1997, σελ. 68-69