Χατιτζέ Σουλτάνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χατιτζέ Σουλτάν
خدیجه سلطان
Πριγκίπισσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Γέννηση1496
Αδριανούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος1543 (47 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΓιαβούζ Σελίμ Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΙσκεντέρ Πασάς
Νταμάτ Πάργαλη Ιμπραήμ Πασάς
ΕπίγονοιΣουλτανζάντε Μεχμέτ
Σουλτανζάντε Οσμάν
Φουλανέ Σουλτάνα
Χανίμ Σουλτάνα
Χουριτζιχάν Σουλτάνα
Πλήρες όνομα
   Χατιτζέ μπιντ Σελίμ Χαν
Τούρκικα: Hatice bint Selim Han
Οθωμανικά: هاتیس بنت سلیم هان
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΣελίμ Α΄
ΜητέραΑϊσέ Χαφσά Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλαμισμός
ΕθνικότηταΤουρκική
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Χατιτζέ Σουλτάν (Οθ. Τούρκικα:خدیجه سلطان) (Τούρκικα: Hatice Sultan, 1496 - 1543) ήταν κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α΄ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αδελφή του σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπή και θεία του Σελίμ Β΄.[1]

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χατιτζέ γεννήθηκε στην Αδριανούπολη το 1496, κόρη του σουλτάνου Σελίμ Α΄ και της Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν. Το 1518 παντρεύτηκε τον Ισκεντέρ Πασά αλλά έγινε χήρα από τον θάνατο του. Στη συνέχεια, το 1524, παντρεύτηκε τον Πάργαλη Ιμπραήμ Πασά, ο οποίος ήταν Μεγάλος Βεζίρης από το 1523, αλλά το 1536 εκτελέστηκε από τον αδελφό της, σουλτάνο Σουλεϊμάν Α΄ και η περιουσία του δημεύτηκε από το κράτος. Το ζευγάρι ζούσε στο παλάτι του στην Κωνσταντινούπολη.

Είχε αποκτήσει πέντε παιδιά αποκτήσει με τον Ιμπραήμ: τον Σουλτανζάντε Μεχμέτ, τον Σουλτανζάντε Οσμάν, την Φουλανέ Σουλτάν, την Χανίμ Σουλτάν και την Χουριτζιχάν Σουλτάν.

Η Χατιτζέ πέθανε το 1543 σε ηλικία 47 ετών και τάφηκε στο Γιαβούζ Σελίμ Τζαμί, όπου έχουν ταφεί ο πατέρας, Σελίμ Α', η μητέρα της Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν και οι αδελφές της, Σαχ Σουλτάν και Μπεϊχάν Σουλτάν. Υπάρχουν εικασίες ότι η Χατιτζέ αυτοκτόνησε από την στενοχώρια της για την εκτέλεση του συζύγου της Ιμπραήμ Πασά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Peirce, Leslie P., The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback).[Χρειάζεται σελίδα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]