Ρον (νομός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°59′43.8144″N 4°43′10.4527″E / 45.995504000°N 4.719570194°E / 45.995504000; 4.719570194

Ρον

Σημαία

Έμβλημα

Σφραγίδα

Διοίκηση
Χώρα Γαλλία
ΠεριοχήΩβέρνη-Ρον-Αλπ
Δημιουργία νομού12  Αυγούστου 1793
ΠρωτεύουσαΛυών
ΥπονομαρχίαΒιλφράνς-συρ-Σον
Πρόεδρος του Γενικού ΣυμβουλίουΚριστόφ Γκιγιοτώ (LR)
ΝομάρχηςΠασκάλ Μαγιός[1]
ISO 3166-2FR-69
Κωδικός NUTSFR716
Δημογραφία
Πληθυσμός464.176 (1  Ιανουαρίου 2019)[2]
Πυκνότητα168 κάτοικοι/km²
Δεδομένα
Έκταση2.715,11 km²
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Υποδιαιρέσεις
Διαμερίσματα2[Σ 1]
Εκλογικές περιφέρειες14[Σ 2]
Καντόνια13[3]
Διακοινοτικότητες11
Κοινότητες208
Ιστότοπος
https://www.rhone.fr/
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin

Το Ρον (γαλλικά: Rhône, γαλλοπροβηγκιανά: Rôno) είναι νομός της ανατολικής κεντρικής Γαλλίας, που βρίσκεται στη διοικητική περιοχή της Ωβέρνης-Ρον-Αλπ, στα βορειοανατολικά του Κεντρικού Ορεινού Όγκου (Μασίφ Σαντράλ).

Το όνομα του νομού προέρχεται από τον ποταμό Ρον (ελληνικά: Ροδανός).

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE) και το Ταχυδρομείο του αποδίδουν τον κωδικό 69.

Από το 1960 έως το 2015 ήταν νομός της περιοχής Ρον-Αλπ. Την 1η Ιανουαρίου 2016 η περιοχή Ρον-Αλπ συγχωνεύτηκε με την περιοχή Ωβέρνη και πλέον αποτελούν τη νέα διοικητική περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ.

Ιστορικά αποτελούμενος από την αστική περιοχή της Λυών και τις γύρω ορεινές περιοχές, από τον Ιανουάριο του 2015 ο νομός Ρον εκτείνεται μόνο στις περιοχές εκτός της μητρόπολης της Λυών, η οποία αποσπάστηκε από τον νομό και πλέον αποτελεί μητρόπολη με ιδιότητα ημιαυτόνομης περιοχής, παραμένοντας προσωρινά πρωτεύουσα.

Οι κάτοικοι του νομού ονομάζονται Ροντανιέν.[4]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηριστικό τοπίο της περιοχής Μπωζολαί
Θέση του νομού Ρον στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ

Ο νομός Ρον είναι μέρος της περιοχής της Ωβέρνης-Ρον-Αλπ. Έχει έκταση 2.715 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Διοικητικά αποτελείται από 2 διαμερίσματα και περιλαμβάνει 208 κοινότητες. Ο πληθυσμός του νομού είναι 454.654 κάτοικοι (στην απογραφή του 2016).

Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Σον-ε-Λουάρ, ανατολικά με το νομό Αιν, προς τα νοτιοανατολικά με τη μητρόπολη της Λυών και το νομό Ιζέρ και προς τα δυτικά με το νομό Λουάρ.

Προσωρινή πρωτεύουσα είναι η Λυών.

Το υψηλότερο σημείο του νομού είναι στο όρος Σαιν-Ριγκώ με υψόμετρο 1.009 μέτρα.

Εκτός της κοιλάδας του Ροδανού και των ανατολικών πεδιάδων της Λυών, ο νομός Ρον περιλαμβάνει όρη μεσαίου ύψους: το βόρειο τμήμα της επικράτειας καταλαμβάνεται από τα όρη του Μπωζολαί και νοτιοδυτικά από τα όρη του Λιονναί, όρη του Μασίφ Σαντράλ, οι βορειοανατολικές πλαγιές του.

Οι κοινότητες που περιβάλλουν τη μητρόπολη της Λυών είναι μέρος της αστικής περιοχής της Λυών.

Δύο κύριοι ποταμοί διασχίζουν το νομό, ο Ροδανός και ο Σον, οι οποίοι συμβάλουν στη Λυών. Μετά τη δημιουργία της μητρόπολης της Λυών, ο Ροδανός διασχίζει το έδαφος του νομού μόνο για 5 χιλιόμετρα, κατάντη της Λυών. Ο Ροδανός χρησιμεύει επίσης ως σύνορο με το νομό Ιζέρ.

Γεωφυσικός χάρτης του νομού Ρον[5]. Γεωφυσικός χάρτης του Μασίφ Σαντράλ[6], η περιοχή του νομού Ρον στα βορειοανατολικά της οροσειράς.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστραπές κατά τη διάρκεια καταιγίδας στη Λιόν

Το κλίμα του νομού είναι ημι-ηπειρωτικό, με εναλλασσόμενες επιρροές από μεσογειακά, ηπειρωτικά και ωκεάνια κλίματα. Οι χειμώνες είναι αρκετά δριμείς, συχνά με ισχυρούς παγετούς και ισχυρές χιονοπτώσεις, και τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ηλιόλουστα.

Ο άνεμος φυσά συχνά: ο βόρειος άνεμος γίνεται αισθητός τακτικά από το βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Ροδανού και ο νότιος άνεμος φυσάει συχνά και μερικές φορές βίαια, προαναγγέλοντας συνήθως βροχοπτώσεις από τα νοτιοδυτικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του νομού Ρον και του Λουάρ

Ο νομός Ρον δημιουργήθηκε στις 12 Αυγούστου 1793, όταν ο αρχικός νομός Ρον-ε-Λουάρ χωρίστηκε σε δύο νομούς, τους Ρον και Λουάρ, μετά την εξέγερση της Λυών κατά της Συμβατικής Εθνοσυνέλευσης. Εκείνη την εποχή, ο ποταμός Ροδανός σηματοδοτούσε το όριο του νομού Ρον με το νομό Ιζέρ.

Αρχικά, τα ανατολικά σύνορα του νομού ήταν η ίδια η πόλη της Λυών, έτσι ώστε οι κοινότητες που βρίσκονταν αμέσως ανατολικά της ανήκαν σε όμορους νομούς. Με την ανάπτυξη της αστικής περιοχής γύρω από τη Λυών στις προαστιακές κοινότητες, όπως το Βιλερμπάν, τα όρια του νομού κρίθηκαν άκυρα καθώς επεκτείνονταν από τα προάστια της Λυών εκτός του νομού. Έτσι, ο νομός διευρύνθηκε αρκετές φορές για να ενσωματώσει σε αυτό τα προάστια της Λυών από τους όμορους νομούς:

  • το 1852  με την προσάρτηση στο νομό Ρον πέντε κοινοτήτων στην αριστερή όχθη του Ροδανού που ανήκαν στο νομό Ιζέρ.
  • το 1969 δημιουργήθηκε η αστική κοινότητα της Λυών: δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν μια κοινοτική αρχή να συγκεντρώσει κοινότητες από διαφορετικούς νομούς, 6 κοινότητες του νομού Αιν και 23 κοινότητες της Ιζέρ ενσωματώθηκαν στο νομό Ρον ώστε να ενταχθούν στη νέα αστική κοινότητα.
  • το 1971, όταν η κοινότητα Κολομπιέ-Σωνιέ αποσπάσθηκε από την Ιζέρ.

Το 2015, οι 59 κοινότητες της αστικής κοινότητας της Λυών αποσπάσθηκαν από το νομό για να σχηματίσουν τη μητρόπολη της Λυών, μητρόπολη με ιδιότητα ημιαυτόνομης περιοχής. Η Λυών, αν και δεν αποτελεί πλέον μέρος του νομού, παραμένει το διοικητικό της κέντρο.

Από το 1960 έως το 2015, ο νομός Ρον ήταν νομός της περιοχής Ρον-Αλπ. Την 1η Ιανουαρίου 2016 η περιοχή Ρον-Αλπ, στην οποία ανήκε ο νομός, συγχωνεύτηκε με την περιοχή της Ωβέρνης και πλέον αποτελούν τη νέα διοικητική περιοχή Ωβέρνη-Ρον-Αλπ.

Δημογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2015 που αποσπάστηκε από το νομό η μητρόπολη της Λυών, η οποία συγκέντρωνε τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του νομού Ρον, ο πληθυσμός του νομού ανέρχεται σε 454.654 κατοίκους (2016). Το νοτιοανατολικό τμήμα του νομού υπάγεται πλέον στη μητροπολιτική περιοχή της Λυών.

Στον υπόλοιπο νομό, οι κύριες μητροπολιτικές περιοχές είναι των κοινοτήτων Βιλφράνς-συρ-Σον και Ταράρ.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα διαμερίσματα του νομού Ρον

Ο νομός Ρον χωρίζεται σε 2 διοικητικά διαμερίσματα (συμπεριλαμβανομένου του τμήματος του διαμερίσματος Λιόν, εξαιρουμένου του εδάφους της Μητρόπολης της Λυών) και 208 κοινότητες.

Διαμέρισμα Κοινότητες Πληθυσμός

Απογραφή 2016

Έκταση

χμ²

Πυκνότητα

Κάτ./χμ²

Κωδ.

INSEE

Λυών (χωρίς τη μητροπολιτική περιοχή) 76 204.162 1714.22 119 691
Βιλφράνς-συρ-Σον 132 250.492 1000.89 250 692
Σύνολο νομού 208 454.654 2715.11 167

Πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Πληθυσμός (2016) Διαμέρισμα
Βιλφράνς-συρ-Σον 37.266 Βιλφράνς-συρ-Σον
Ταράρ 10.532 Βιλφράνς-συρ-Σον
Μπελβίλ 8.262 Βιλφράνς-συρ-Σον
Ανς 7.094 Βιλφράνς-συρ-Σον
Μπωζέ 2.122 Βιλφράνς-συρ-Σον

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπωζολαί νουβώ

Η οικονομία του νομού Ρον επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μητρόπολη της Λυών, η οποία φιλοξενεί έναν μεγάλο βιομηχανικό τομέα, χημικό, πετροχημικό, αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας όπως η βιοτεχνολογία, η ανάπτυξη λογισμικού, τα βιντεοπαιχνίδια και οι υπηρεσίες διαδικτύου αυξάνονται επίσης. Άλλοι σημαντικοί τομείς περιλαμβάνουν την ιατρική έρευνα και την τεχνολογία, τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια.

Η τοπική οικονομία στηρίζεται επίσης στην παροχή υπηρεσιών, που απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού.

Τυρί Ριγκότ του Κοντριέ

Το βόρειο τμήμα του νομού και ιδιαίτερα η περιοχή Μπωζολαί, είναι μάλλον αγροτικό και φημίζεται για τα κρασιά του. Η αμπελοκαλλιέργεια ασκείται επίσης στα νοτιοδυτικά του νομού, στις πλαγιές των βουνών του Λιονναί και εκείνων του Κοντριέ.

Το Άνω Μπωζολαί στηρίζεται οικονομικά και στην εκμετάλλευση του ξύλου, την κτηνοτροφία και την τυροκομία.

Η κύρια τουριστική περιοχή του νομού είναι το Μπωζολαί με τα παγκοσμίου φήμης κρασιά και τα χωριά με χρυσές πέτρες.

Αξιοθέατα-Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καλές τέχνες, αρχαιολογία, επιστήμη, τεχνογνωσία, τοπική ιστορία: ο νομός Ρον διατηρεί τα ίχνη της ιστορίας του και είναι μια περιοχή ιστορίας και παραδόσεων. Η Λυών και η θαυμάσια αρχιτεκτονική της κληρονομιά, το Σαιν-Ρομαίν-αν-Γκαλ με τα ρωμαιογαλατικά ερείπια, η περιοχή Μπωζολαί και τα όμορφα χρυσαφένια χωριά, η διατηρητέα φύση των βουνών του Λιονναί, τα μεσαιωνικά κάστρα, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια καθώς και οι αμπελώνες τον καθιστούν ένα αναμφισβήτητο προορισμό.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Το Διαμέρισμα της Λιόν διαιρείται εδαφικά μεταξύ του Ρον και της Μητροπόλεως της Λιόν.
  2. Η διαίρεση σε εκλογικές περιφέρειες του Ρον δεν λαμβάνει υπόψη τη δημιουργία της Μητροπόλεως της Λιόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γαλλικά) Coste, Émilie (25 Οκτωβρίου 2018). «Un nouveau préfet pour la région Auvergne-Rhône-Alpes». acteurspublics.com. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2018. 
  2. «Populations légales 2019» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 12  Ιανουαρίου 2022.
  3. (Γαλλικά) Conseil général du Rhône (23 Δεκεμβρίου 2014). «Le Rhône en 2015, 2 grandes étapes». rhone.fr (στα Γαλλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2020. 
  4. . «habitants.fr/rhone-69». 
  5. . «Γεωφυσικός χάρτης του νομού Ρον». 
  6. . «Γεωφυσικός χάρτης του Μασίφ Σαντράλ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουνίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]