Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρίσκος (ιστορικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πρίσκος
φανταστική απεικόνιση του Πρίσκου, απόσπασμα από την ελαιογραφία του Ούγγρου Mór Than, με τίτλο «Γιορτή στην Αυλή του Αττίλα», του 1870
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση410 (πιθανώς)[1]
Πάνιον[1]
Θάνατος471 (πιθανώς)[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
ιστορικός
ρήτορας
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοHistory
Περίοδος ακμής5ος αιώνας[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πρίσκος είναι βυζαντινός ιστορικός του 5ου αιώνα.

Γεννήθηκε το 410 περίπου, στο Πάνιον Ραιδεστού της Θράκης. Σπούδασε ρητορική και φιλοσοφία, στα χρόνια του Θεοδοσίου Β'. Έλαβε μέρος σε διπλωματικές αποστολές των Βυζαντινών στο εξωτερικό και γράφει στο έργο του για τους λαούς που συνάντησε. Πιστεύεται ότι πέθανε γύρω στο 470.

Τα περισσότερα που είναι γνωστά γι' αυτόν, προέρχονται από το σύντομο λήμμα που του αφιερώνει η Σούδα: "Πρίσκος, Πανίτης, σοφιστής, γεγονὼς ἐπὶ τῶν χρόνων Θεοδοσίου τοῦ μικροῦ. ἔγραψεν ἱστορίαν Βυζαντιακήν, καὶ τὰ κατὰ Ἄτταλον1 ἐν βιβλίοις η΄· μελέτας τε ῥητορικάς, καὶ ἐπιστολάς."

Έγραψε Ιστορία Βυζαντιακή και τα κατ' Αττίλαν (441-472) σε οκτώ βιβλία. Περιγράφει τους Ούννους και τα έθιμά τους, ως αυτόπτης, και δίνει πληροφορίες για τις σχέσεις τους με τους γειτονικούς τους λαούς. Είναι αξιόπιστος ιστορικός, φαίνεται αμερόληπτος και δείχνει ανεκτικότητα προς τους θεωρούμενους τότε βαρβάρους.

Εκτός από ιστορία έγραψε και ρητορικές μελέτες και επιστολές. Το έργο του χρησίμευσε σαν πηγή στους κατοπινούς ιστορικούς όπως τον Προκόπιο. Χαρακτηρίζεται σαν σοφώτατος από τον συγγραφέα του Πασχάλιου χρονικού.

Από το έργο του σώζονται μόνο αποσπάσματα.

---
1: Πρόκειται για τον αρχηγό των Ούννων Αττίλα.

  • Αγνή Βασιλικοπούλου-Ιωαννίδου, Η Βυζαντινή Ιστοριογραφία (324-1204) Σύντομη επισκόπηση, Αθήνα