Ιωάννης Επιφανεύς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Επιφανεύς
Cherub plaque Louvre MRR245 n2.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας
Χάμα
Θάνατος7ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός
Περίοδος ακμής6ος αιώνας[1]

Ο Ιωάννης Επιφανεύς ήταν Βυζαντινός ιστορικός στα τέλη του 6ου αιώνα. Γεννήθηκε στην πόλη Επιφάνεια (σημερινή Χάμα, Συρία), ήταν Χριστιανός και υπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος του Πατριάρχη Αντιοχείας Γρηγορίου Α΄ (περ. 590). Ήταν επίσης εξάδελφος του εκκλησιαστικού ιστορικού Ευάγριου Σχολαστικού.
Eίχε λάβει προφανώς καλή εκπαίδευση. Την περίοδο της εργασίας του ως συμβούλου ήταν αυτόπτης μάρτυρας της οπισθοχώρησης του Πέρση βασιλειά Χοσρόη Β΄εκτός Βυζαντινής επικράτειας και ενδέχεται να συνάντησε τον ίδιο προσωπικά, αφού μάλλον ταξίδεψε στη Περσία. Ο Χοσρόης αργότερα παλινορθώθηκε από τον αυτοκράτορα Μαυρίκιο.
Ο Ιωάννης Επιφανεύς έγραψε ιστορία των Βυζαντινών-Περσικών πολέμων ξεκινώντας από τις εκστρατείες του Χοσρόη Α΄ και φτάνοντας στον εγγονό του Χοσρόη Β΄. Μόνο τμήματα του έργου του μας σώζονται σήμερα. Η ιστορία του λειτούργησε ως πηγή τόσο του Ευάγριου όσο και του Θεοφύλακτου Σιμοκάττη. Όπως άλλα κείμενα της εποχής του, το χρονικό του Ιωάννη είναι γραμμένο στην αρχαΐζουσα ελληνική, με σκοπό να αντιγράψει τα κλασσικά κείμενα (π.χ. τον Θουκυδίδη).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά) Catalog of the German National Library. d-nb.info/gnd/100948952. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2020.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]