Λέων ο Διάκονος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λέων ο Διάκονος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση950 (περίπου)[1]
Caloe
Θάνατος992
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός

Ο Λέων ο Διάκονος ήταν Βυζαντινός ιστορικός και χρονογράφος. Γεννήθηκε γύρω στα 950 κοντά στη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας και μορφώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε διάκονος στο αυτοκρατορικό παλάτι. Όσο βρισκόταν στην Πόλη, έγραψε ιστορία για τους αυτοκράτορες Ρωμανό Β΄, Νικηφόρο Β΄, Ιωάννη Τσιμισκή και τα πρώτα χρόνια του Βασίλειου Β΄. Συχνά υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων που κατέγραψε. Για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα γνωστός για την περιγραφή της εκστρατείας του Ρώσου πρίγκηπα Σβιατοσλάβ Α΄ του Κιέβου (Σφενδοσθλάβου κατά τον Λέοντα), ο οποίος εισέβαλε στη Βουλγαρία το 969 και πολέμησε ενάντια στους Βυζαντινούς σ’ αυτή την επικράτεια.
Το συγγραφικό στυλ του Λέοντα έχει χαρακτηριστεί «κλασικό» καθώς χρησιμοποίησε γλώσσα παρόμοια με αυτή του Ομήρου και άλλων παλαιότερων Ελλήνων συγγραφέων όπως ο Αγαθίας ο Σχολαστικός.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The History of Leo the Deacon: Byzantine military expansion in the tenth century. Introd., transl., and annot. by A-M Talbot and DF Sullivan, Washington/DC 2005. (αγγλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]